Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρώτη ύλη για παραγωγή ενέργειας


GeoFoto

Recommended Posts

Πρέπει να σταματήσει η χρήση λιγνίτη ; Το φυσικό αέριο είναι η μόνη μεταβατική λύση ; Πόσο ακόμα θα θυσιάζουν τους ανθρώπους στο όνομα της φθηνής ενέγειας ; Τι πρέπει να γίνει ; Θα ήθελα την αποψή σας .

Link to comment
Share on other sites

Εξυπακούεται ότι με τόση θάλασσα και νησιά και τόσες ώρες ηλιοφάνειας ο δρόμος είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

  • Εκμετάλλευση θαλάσσιων ρευμάτων.
  • Φωτοβολταϊκά πάρκα
  • Συμπλέγματα ανεμογεννητριών

Αν προσπαθούμε να κάνουμε έστω και ένα ακόμη εργοστάσιο λιγνίτη ή υδροηλεκτρικό πετάμε λεφτά.

Link to comment
Share on other sites

Πέρα από τους λαϊκισμούς, ο λιγνίτης είναι για την Ελλάδα μακράν η φθηνότερη πηγή ενέργειας. Μπορεί να έχει την μεγαλύτερη εκπομπή CO2/Joule από κάθε άλλο καύσιμο, αλλά δεν έχουμε πρακτικά την δυνατότητα απεξάρτησης. Αποτέλεσε στρατηγική επιλογή και έσωσε την Ελλάδα κατά την πετρελαϊκή κρίση. Μοιραία θα αποτελεί για πολύ καιρό ακόμη την βασική πηγή ενέργειας για ηλεκτροπαραγωγή. Διότι ένα σύστημα για να είναι ευσταθές έχει ανάγκη σημαντικό ποσοστό της ενέργειας να παράγεται από θερμοηλεκτρικές μονάδες (ή από διασύνδεση με άλλα συστήματα που έχουν επάρκεια θερμοηλεκτρικών μονάδων). Και διότι λόγοι ενεργειακής ανεξαρτησίας το επιβάλλουν.

 

Επομένως, άσχετα από το ότι πρέπει να αυξηθούν οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, οι λιγνιτικές μονάδες θα παραμείνουν και θα αποτελούν τον βασικό κορμό του συστήματος.

 

Στην ιδεατή (ιδανική; ) διαμόρφωση του δικτύου, οι θερμικές μονάδες παράγουν το μεγαλύτερο μέρος τις ισχύος (με ένα 35% ~ 40% να καίει αέριο - πετρέλαιο). Οι μονάδες ΑΠΕ φτάνουν ένα 30% (ονειρικό σενάριο) καλύπτοντας (φωτοβολταϊκά) ένα μικρό -αλλά σημαντικό για το δίκτυο διανομής- μέρος της ημερήσιας αιχμής ισχύος. Η ρύθμιση του συστήματος γίνεται σε πρώτη φάση με τα υδροηλεκτρικά (λιγότερο από 10%, κατά την Μπιρμπίλη δεν είναι ΑΠΕ) και σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο μέσω της διασύνδεσης. Ένα αριθμός παλαιών λιγνητικών σταθμών βρίσκεται σε κατάσταση εφεδρείας.

Link to comment
Share on other sites

Θα μπορούσαμε όμως να καίμε τα απορρίματα , ούτως η άλλιως παρόμοια θερμική απόδοση με τον λιγνίτη έχουν και δεν χειάζεται να σκάψουμε την μισή Ελλάδα.Από το αυξημένο κόστος που τυχόν θα προέκυπτε θα έπρεπε να αφαιρέσουμε το κόστος που πληρώνουμε τώρα για την διαχείριση των απορριμάτων (+ τυχόν πρόστιμα ... ) και θα λύναμε επιπλέον σε μεγάλο ποσοστό το πρόβλημα των απορριμάτων ..Για όσους βιαστούν να μιλήσουν για αέριες εκπομπές κλπ απαντάω από τώρα οτι πιθανολογούν ενώ ήδη είδαμε τόσα χρόνια και τις εκπομπές των κλασικών θερμοηλεκτρικών σταθμών.

 

Περισσότερα http://www.wtert.gr/

Διαβάστε τις συχνές ερωτήσεις http://www.wtert.gr/SyxnesErwtiseis.htm

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει ακόμα ένας παράγοντας όμως που θα πρέπει να μπεί στην εξίσωση: για κάθε 10% αύξηση της χρήσης των ΑΠΕ έχουμε 10% απώλειες σε θέσεις εργασίας (αν θυμάμαι καλά από μελέτη που είχε γίνει στις ΗΠΑ για τον σημερινό Πρόεδρο). Αυτό σημαίνει ότι αν σήμερα εργάζονται ας πούμε 5.000 άτομα σε συμβατικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας 500 από αυτούς θα χάσουν την δουλειά τους την στιγμή που το 10% τις καταναλισκόμενης ενέργειας θα παράγεται από ΑΠΕ. Επειδή όμως δεν θα ακολουθήσει αναδιανομή των κερδών η έξοδος στην ανεργία αποτελεί ουσιαστική καταδίκη αυτών των ανθρώπων και των οικογενειών τους.

Όσο για τον σταθμό της Μελίτης που εγκαινιάστηκε πρόσφατα η πληροφόρηση που έχω από συναδέλφους που δουλεύουν σε σταθμούς παραγωγής είναι ότι πρόκειται για έναν από τους καθαρότερους της Ευρώπης.

Link to comment
Share on other sites

συμφώνω με ό,τι είπε ο alexispap... πρέπει να κρατάμε το σύστημα σταθερό με συμβατικά καύσιμα τύπου λιγνίτη... αυτό είναι ευχή και κατάρα... γιατί ναι μεν η Ελλάδα στάθηκε τυχερή με τον λιγνίτη αλλά η επιβάρυνση του περιβάλλοβτος (ειδικά σε Πτολεμαίδα και Μεγαλόπολη) είναι τραγική...

Μια λύση που σκέφτονται οι υπεύθυνοι είναι ο λιθάνθρακας, το όποιον θα εισάγουμε... Λύση βολική ή ανάγκης? Μάλλον το βλέπω ως ανάγκη γιατί τα αποθέματα λιγνίτη κάποτε στερεύουν...

Όσο για την απώλεια θέσεων εργασίας από ΑΠΕ, η Μπιρμπίλη είπε ότι με το πρόγραμμα ανάπτυξης ΑΠΕ που θα προωθήσουν μέχρι το 2013 θα δημιουργηθούν 100.000 θέσεις εργασίας... Δε ξέρω αν αυτό είναι αλήθεια ή όχι, αλλά δε νομίζω ότι οι ΑΠΕ θα είναι λόγος αύξησης της ανεργίας...

Link to comment
Share on other sites

Η Ελλάδα θα συνεχίζει να χρησιμοποιεί λιγνίτη για πολλά χρόνια ακόμα. Αυτό είναι σίγουρο. Η ποσότητα που έχει εντοπιστεί μέχρι τώρα φτάνει για την κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών για μερικές δεκαετίες ακόμα (νομίζω εξάγουμε κιόλας). Σαφώς η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ ρυπογόνα γι αυτό σε αρκετές μονάδες της ΔΕΗ έχουν επιβληθεί πρόστιμα και από την Ε.Ε.

Μια λύση σίγουρα είναι οι Α.Π.Ε. Έχουμε το προνόμιο να ζούμε σε μια χώρα που θα μπορούσε να καλύψει ένα πολύ μεγάλο μέρος των ενεργειακών της αναγκών από ανανεώσημες πηγές. Θα μπορούσαμε στις μονάδες της ΔΕΗ που ήδη υπάρχουν να εφαρμόσουμε σύγχρονα συστήματα αντιρύπανσης ώστε να συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε λιγνίτη αλλά με λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Όμως σημαντικό είναι να υπάρχει και περιβαλλοντική συνείδηση στον μέσο πολίτη. Η χρήση λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης ή συσκευών υψηλής ενεργειακής απόδοσης θα μπορούσε να περιορίσει την ανάγκη ηλεκτρικής ενέργειας άρα και λιγνίτη.

Link to comment
Share on other sites

Υποψιάζομαι ότι αυτό που εννοεί η Μπιρμπίλη είναι το αυτονόητο: Κάθε επένδυση, κατά το διάστημα υλοποίησής της παράγει θέσεις εργασίας... Αλλά αυτό που χρειάζεται δεν είναι θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό και τον τριτογενή τομέα, είναι θέσεις σε βιομηχανικές μονάδες που θα αναπτυχθούν με βάση τις ΑΠΕ. Δηλαδή αυτό που κάνει (και που το χρηματοδοτεί) όλος ο υπόλοιπος κόσμο.

 

Υπάρχουν τομείς χαμηλής τεχνολογικής ανάπτυξης στους οποίους θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε δραστηριότητα. Πχ, να παίρνουμε κινέζικα στοιχεία και να κολλάμε σε τζάμια, να βάζουμε κι ένα αλουμινένιο πλαισιάκι ...πάνελς μέιντ ιν γκρις (ναι και τα γερμανικά πάνελ με κινέζικα στοιχεία γίνονται). Ή να φτιάχνουμε πτερύγια με υαλονήματα (λίγο πιο δύσκολο από τα πολυεστερικά σκάφη)...

Το θέμα είναι να δημιουργηθεί βιομηχανικός τομέας με αντικείμενο τις ΑΠΕ.

Link to comment
Share on other sites

Ο σωστός επιχειρησιακός σχεδιασμός είναι η λύση... Καμμία ηγεσία κανενός υπουργείου τόσα χρόνια σε έχει κάνει μια πλήρης μακροπρόθεσμη ενεργειακή μελέτη... όλα εκ του προχείρου...

Όσο για την ανάπτυξη βιομηχανικού τομέα με αντικείμενο τις ΑΠΕ, νομίζω η αρχή έγινε με το εργοστάσιο παραγωγής πάνελ Φ/Β στην Αχαία... Θα δείξει αν αυτό είναι αρκετό...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.