Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περί ενοποιημένων ταμείων, αποθεματικών και εισφορών


tpanag

Recommended Posts

Καλα λογικη δεν ειναι αυτη....

 

Εγω 3 μερες αργησα να πληρωσω καθαρα απο αμελεια και πληρωσα καμια 10αρια Ευρω παραπανω στο επομενο εξαμηνο..

 

Δεν θελω να φανταστω συναδελφους μου που εχουν αφησει τωρα 3 χρονια το ταμειο απληρωτο λογω μεταπτυχιακων-διδακτορικων κτλ...

 

Ειναι παντελως ηλιθιο να πληρωνεις χωρις να δουλευεις και μαλιστα 6μηνο...

 

Και οι ασφαλισμενοι στο ΙΚΑ εχουν ιατροφαρμακευτικη αφαλιση με καποιο αριθμο ημερομισθιων καθε χρονο..Δεν χρειαζεται να πληρωνει 25 μεροκαματα καθε μηνα δουλεψει δεν δουλεψει...

Link to comment
Share on other sites

2 ψιλοάσχετες επισημάνσεις για το ΕΤΑΑ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων)

 

1. Ο τίτλος του ταμείου είναι ατυχής. Στο ΕΤΑΑ ασφαλίζονται και Μηχανικοί που είναι μισθωτοί (ιδιωτικού & δημοσίου τομέα) και επίσης δεν ασφαλίζονται σε αυτό όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι.

Μεταξύ σοβαρού και αστείου αν ερχόταν κάποιος από άλλο πλανήτη και διαβάζοντας τι σημαίνει "ΕΤΑΑ" θα νόμιζε ότι ασφαλίζονται στο ταμείο αυτό όλοι οι ανεξάρτητα απασχολούμενοι κάτι σαν τον ΟΑΕΕ.

 

2. Το συνηθίσαμε να το λέμε "Ταμείο Επιστημόνων". Από πότε ένας δημοσιογράφος που απέκτησε την δημοσιογραφική ιδιότητα με εμπειρία και όχι με σπουδές θεωρείται επιστήμονας; Είναι οι δικαστικοί επιμελητές επιστήμονες;

Γιατί οι παραπάνω είναι επιστήμονες και δεν είναι επιστήμονες οι υπόλοιποι που τελειώνουν ΑΕΙ (σε οποιαδήποτε ειδικότητα όχι μόνο μηχανικοί, δικηγόροι κλπ);

Link to comment
Share on other sites

Αν δεν εχεις δουλεια και λεφτα το πρώτο πρόβλημα σου δεν είναι πως θα πληρώσεις το ΤΣΜΕΔΕ αλλά πως θα πληρώσεις δεκάδες άλλες υποχρεώσεις.

 

Τρώω χόρτα, καρπούζια από το χωράφι μου ή με ταϊζουν οι γονείς μου/πεθερικά μου/συγγενείς μου και τις πληρώνουν αυτοί τις άλλες υποχρεώσεις μου. Είναι ανάγκη να πληρώνουν και το ΤΣΜΕΔΕ μου;

Ας σοβαρευτούμε! Είναι παραλογισμός αυτό που συμβαίνει και θα λήξει.

Link to comment
Share on other sites

έχουμε ένα ταμείο μηχανικών με πόρους από αναδιανομή του εισοδήματος των πιό ισχυρών οικονομικά ( η εισφορά 2% υπέρ ΤΣΜΕΔΕ), με εισφορές σαφώς χαμηλότερες από κάθε άλλο ταμείο (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κτλ), ένα ταμείο με σημαντικά αποθεματικά από τους παλιότερους μηχανικούς, με ικανοποιητικές συντάξεις, με σχετική ομογενοποίηση των πριν και μετά το 1993 ασφαλισμένων και αντί να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε την κατάσταση κινούμαστε στην κατεύθυνση να το διαλύσουμε. Και μάλιστα συζητάμε σε επίπεδο σύγκρισης με το ΙΚΑ. Ας πάμε στο ΙΚΑ τότε. Και όταν είμαστε άνεργοι δεν θα πληρώνουμε εισφορές.

Link to comment
Share on other sites

2016, δεν νομίζω να μίλησε κανένας για ΙΚΑ.

Το ότι το δικό μας (το Ελληνικό) ασφαλιστικό σύστημα είναι σύστημα ασφάλισης γενεών και όχι ασφαλισμένων είναι πασιφανές και αυτός ήταν ο βασικός σκοπός του.

Το ότι το ταμείο μας είναι στην καλή κατάσταση που είναι διότι ήταν πολύ μικρός ο λόγος ασφαλισμένων/συνταξιούχων είναι κάτι που αλλάζει και που θα αλλάξει δραματικά στο εγγύς μέλλον.

 

Αλλά όλα αυτά δεν είναι το βασικό πρόβλημα. Το βασικό πρόβλημα είναι αυτό το moto "Το ΤΣΜΕΔΕ ασφαλίζει ιδιότητα και όχι εργασία"

Δηλαδή άπαξ αποκτήσεις την ιδιότητα του μηχανικού πρέπει να πληρώνεις, εργάζεσαι δεν εργάζεσαι.

Οχι κύριοι, θέλω για 2 χρόνια να μην εργασθώ στο αντικείμενο και δεν θέλω να πληρώνω στο ΤΣΜΕΔΕ.

Γίνεται? Δεν γίνεται. Ή μάλλον γίνεται αν απολέσεις την ιδιότητα του μηχανικού. Και όταν θελήσεις να αποκτήσεις πάλι την ιδιότητα του μηχανικού, πρέπει να εγγραφείς ξανά στο ΤΕΕ (πάλι καλά που δεν μας λένε να ξαναδώσουμε εξετάσεις στο πολυτεχνείο).

 

*Στον ΟΑΕΕ η εισφορά για κύρια σύνταξη είναι 122€ και όχι 138€ αλλά αυτό δεν μας ενδιαφέρει διότι έχει (είχε μάλλον) και διαφορετική σύνταξη.

Link to comment
Share on other sites

Ο ΟΑΕΕ επίσης δεν εκδίδει εγγυητικές επιστολές, κάνει μήνυση στην περίπτωση οφειλής πλέον του εξαμήνου κλπ κλπ.

Link to comment
Share on other sites

2016 μπορείς να καταλάβεις ότι δεν έχω; Δε θα διαφωνήσω ότι μπορεί να είναι "κελεπούρι" η κάλυψη από το ΤΣΜΕΔΕ σε σχέση με άλλα ταμεία. Συνταξιοδοτικά έστω μόνο. Γιατί από θέμα υγειονομικής περίθαλψης άστο. Για γέλια. Ήμουν μέχρι προχωρημένη ηλικία προστατευόμενο μέλος σε ταμείο τράπεζας και τα στάνταρ μου είναι μάλλον αστρονομικά υψηλά. Αν δεν έχω όμως τι πρέπει να κάνω επιτέλους; Να δέχομαι αγόγγυστα να με φορτώνουν τόκους γιατί κάποτε, ίσως πάρω 200 ευρώ το μήνα παραπάνω σύνταξη; Μπορείς να καταλάβεις ότι έχω βάλει στο ταμείο τους 7 μήνες του 2010 ως τώρα, ΜΟΝΟ 800 ευρώ και καλούμαι να πληρώσω ...1516 μόνο για ασφαλιστικές εισφορές εξαμήνου; Θα μπορούσες να μου αντιτείνεις ότι το επόμενο 6μηνο ίσως να έβγαζα τα σπασμένα. Τα πράγματα είναι όμως εξαιρετικά άσχημα και κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο να συμβεί. Κατά συνέπεια ήρθε ο καιρός να ακολουθήσει τις εξελίξεις και το ΤΣΜΕΔΕ.-

Link to comment
Share on other sites

Ούτως η άλλως γίνονται κρατήσεις βάση ποσοστού αμοιβών ιδιωτικών έργων για ΤΣΜΕΔΕ.

Γιατι πρέπει να πληρώνουμε επιπλέον εφάπαξ κάθε εξάμηνο;

 

Οι μισθωτοί έχουν κρατήσεις.

Οι συμβασιούχοι με μπλοκάκι έχουν στανταρ εισόδημα που δε κρύβεται.

Η έκδοση αδείας, είναι χρήματα που δε κρύβονται.

 

Οπότε ποιο το νόημα του εξαμήνου. Μπορούν να ελέγξουν ποιός βγάζει χρήματα και ποιος όχι και να κρατήσουν ανάλογα (με κάποιο ανώτατο πλαφόν βέβαια. Δε θα δουλεύουμε μόνο για το ΤΣΜΕΔΕ). Και στο τέλος εάν ζήσουμε αρκετά χρόνια για να δούμε σύνταξη, απολαβές ανάλογες με τις κρατήσεις.

Link to comment
Share on other sites

αγαπητέ tpanag καταλαβαίνω απόλυτα το ατομικό πρόβλημα του καθενός.

Ιδιαίτερα σήμερα με τις νέες ειδικότητες, την αύξηση του αριθμού των μηχανικών , την οικονομική κρίση.

Η ύπαρξη της πρώτης πενταετίας με λιγότερες εισφορές και η μη υποχρεωτική εισφορά για την σύνταξη της προσαύξησης τα πρώτα δέκα χρόνια προσπαθεί να απαλύνει το πρόβλημα.

Προσπαθώ να επισημάνω τους κινδύνους από πιθανές ενέργειες που θα φέρουν αρνητικά αποτελέσματα μακροπρόθεσμα.

Να σημειωθεί ότι μέχρι του 1979 υπήρχε μόνο μία σύνταξη και λιγότερες εισφορές.

Το 1979 άρχισε η δεύτερη σύνταξη (η σημερινή προσαύξηση) και με τον νόμο του 2006 και η τρίτη η επικουρική.

Το ασφαλιστικό αφορά κυρίως τους νέους οι παλαιότεροι έτσι η αλλιώς θα προβάλουν το σύστημα υγιές.

Οι νεότεροι και οι παλιότεροι, πρέπει να εξασφαλίσουν από τώρα την ομαλή μελλοντική πορεία του συστήματος.

Η οικονομική κρίση θα περάσει, η ανεργία του καθενός επίσης. Οι επιλογές μας όμως στο ασφαλιστικό ατομικά και ως σύνολο μηχανικών θα καθορίζουν για πολλά χρόνια την πορεία μας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.