Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αλλαγή στις αρτιότητες εκτός σχεδίου


Recommended Posts

Επί του πιεστηρίου και =554"]αυτό:

 

ΥΠΕΚΑ

Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2010

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αναφορικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ για αλλαγές στην εκτός σχεδίου δόμηση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δηλώνει ότι δεν ισχύουν οι αναφερόμενες στο δημοσίευμα αλλαγές και το διαψεύδει.

Οι όροι της εκτός σχεδίου δόμησης έχουν καθοριστεί με Προεδρικά Διατάγματα. Στη συνέχεια, όμως, ορισμένες διατάξεις των διαταγμάτων τροποποιήθηκαν με Νόμο. Για να είναι δυνατή η τροποποίηση με Προεδρικό Διάταγμα των διατάξεων που τροποποιήθηκαν με Νόμο, χρειάζεται νομοθετική εξουσιοδότηση. Η ρύθμιση δεν αφορά την ουσία των ρυθμίσεων για την εκτός σχεδίου δόμηση, αλλά τον τρόπο που θα γίνονται οι ρυθμίσεις. Ειδάλλως θα είχαμε το παράδοξο για το ίδιο ζήτημα, μερικές διατάξεις να τροποποιούνται με Προεδρικό Διάταγμα και άλλες με Νόμο.

 

 

ΥΓ. Στο ίδιο νομοσχέδιο, όμως, υπάρχει το άρθρο 24 για το οποίο έχω κάνει ειδική αναφορά εδώ.

Link to comment
Share on other sites

και η απάντηση της Ελευθεροτυπίας:

 

"Με μια αρκούντως αόριστη διατύπωση, το υπουργείο Περιβάλλοντος επιχειρεί να διαψεύσει το χθεσινό δημοσίευμα της «Ε» για σαρωτικές αλλαγές στην εκτός σχεδίου δόμηση. Υποστηρίζει ότι το Προεδρικό Διάταγμα, που προβλέπει το άρθρο 30 του νομοσχεδίου για τους δασικούς χάρτες, που κατατέθηκε στη Βουλή, έχει κανονιστικό χαρακτήρα.

«Οι όροι της εκτός σχεδίου δόμησης έχουν καθοριστεί με Προεδρικά Διατάγματα. Στη συνέχεια, όμως, ορισμένες διατάξεις των διαταγμάτων τροποποιήθηκαν με νόμο. Για να είναι δυνατή η τροποποίηση με Προεδρικό Διάταγμα των διατάξεων που τροποποιήθηκαν με Νόμο, χρειάζεται νομοθετική εξουσιοδότηση. Η ρύθμιση δεν αφορά την ουσία των ρυθμίσεων για την εκτός σχεδίου δόμηση, αλλά τον τρόπο που θα γίνονται οι ρυθμίσεις. Ειδάλλως θα είχαμε το παράδοξο για το ίδιο ζήτημα, μερικές διατάξεις να τροποποιούνται με Προεδρικό Διάταγμα και άλλες με νόμο», αναφέρει επί λέξει η ανακοίνωση του υπουργείου, από την οποία είναι φανερό ότι προαναγγέλλονται αλλαγές, κυρίως σε εκτός σχεδίου αργοτεμάχια κάτω των 4 στρεμμάτων.

Αλλωστε, οι πηγές της «Ε» επιμένουν και συνεργάτης της υπουργού Περιβάλλοντος με τον οποίο επικοινωνήσαμε χθες επιβεβαίωσε ότι:

* Οι προτάσεις που αναφέρονται στο δημοσίευμα έχουν υποβληθεί από ομάδα μελέτης του υπουργείου, αλλά δεν έχουν υιοθετηθεί από την πολιτική ηγεσία.

* Με την 551/2008 απόφαση του Ε' τμήματος του ΣτΕ αμφισβητείται η συνταγματικότητα των παρεκκλίσεων του διατάγματος του 1985 που επιτρέπουν τη δόμηση σε γήπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων. Μάλιστα, σε ειδικές περιπτώσεις επιτρέπεται η έκδοση αδειών σε ακίνητα 1.200 ή και 750 τετραγωνικών. Η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στην Ολομέλεια και αν υπάρξει ανάλογη απόφαση το υπουργείο θα προχωρήσει σε θεσμοθέτησή της.

* Με ειδικά διατάγματα που αφορούν τα νησιά εισάγονται πρόσθετοι περιορισμοί στην εκτός σχεδίου δόμηση και κατά περίπτωση ανεβάζουν το όριο αρτιότητας στα 6 ή και 8 στρέμματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες πρόκειται να κατατεθεί το σχέδιο διατάγματος για την Ανδρο. Καθεστώς προστασίας προωθείται και για την παράκτια ζώνη της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου θα απαγορευτούν και δραστηριότητες μεγάλης όχλησης.

* Με το διάταγμα για τον Υμηττό, που βρίσκεται στην τελική επεξεργασία πριν κατατεθεί στο ΣτΕ, θεσπίζονται τα 40 στρέμματα για δόμηση στη Β' ζώνη. Ανάλογη ρύθμιση προωθείται σταδιακά στις προστατευόμενες περιοχές στους ορεινούς όγκους της Αττικής."

 

 

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=205793

Link to comment
Share on other sites

Άντε μπας και θερμανθούμε λίγο εν όψει και του χειμώνα! Κάποιοι με "παρεκκλίσεις" ήδη καίγονται να καταθέσουμε φάκελο...

Link to comment
Share on other sites

Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, πρέπει να συμφωνήσουμε ότι το άρθρο 30 του νομοσχεδίου προβλέπει αυτό ακριβώς που λέει η ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ.

 

Ο συντάκτης της Ε θεώρησε, προφανώς, ότι πίσω από αυτή τη ρύθμιση κρύβεται μία γενική ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση και έγραψε το αρχικό του κείμενο. Μετά τη διάψευση του ΥΠΕΚΑ, ο συντάκτης επιχείρησε να προστατέψει το κείμενό του με τον τρόπο αυτό. Αλλά, εκτός από το θέμα της απόφασης 551/2008 του ΣτΕ, με την οποία αμφισβητείται ένα μικρό αλλά πολύ σημαντικό μέρος των διατάξεων αυτών, όλα τα άλλα θέματα (ειδικά διατάγματα για νησιά και Υμηττό) δεν είναι θέματα που δικαιολογούν το συγκεκριμένο (δεύτερο) κείμενο, αφού, σίγουρα, δεν έχουν ΚΑΜΙΑ σχέση με το πρώτο.

 

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι οι δημοσιογράφοι (??) δημιουργούν, μερικές φορές, την είδηση, σε ένα θέμα, όπως το εκτός σχεδίου, που ενδιαφέρει τον περισσότερο πληθυσμό της χώρας.

Link to comment
Share on other sites

Η Τζαναβάρα πάντως που ήταν για χρόνια αρχισυντάκτης του ΕΔ του ΤΕΕ και με προσβάσεις σε πολλούς παράγοντες του ΟΡΣΑ, σίγουρα δεν είναι τυχαία...

Link to comment
Share on other sites

Είμαι βέβαιος ότι γνωρίζεις πως ΟΛΟΙ οι συντάκτες που ήταν και είναι διαπιστευμένοι στο ΥΠΕΧΩΔΕ, συνεργάζονταν και συνεργάζονται με το ΤΕΕ είτε στην έκδοση του ΕΔ είτε σε άλλες αποστολές (άρθρα τεχνικής φύσεως, υποστήριξη επικοινωνιακή κλπ). Οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι έχουν σίγουρα προσβάσεις σε ΟΛΕΣ τις υπηρεσίες του τ. ΥΠΕΧΩΔΕ και όχι μόνον στον ΟΡΣΑ, ο οποίος, βέβαια, δεν έχει σχέση με το θέμα της εκτός σχεδίου δόμησης αλλά μόνον με την Αττική.

 

Το συγκεκριμένο άρθρο αποδείχτηκε εσφαλμένο, για να μην χρησιμοποιήσω άλλη έκφραση, εκτός εάν θεωρήσουμε ότι ήθελε να προβάλει τις προτάσεις της συγκεκριμένης επιτροπής.

Link to comment
Share on other sites

Ας πουμε ότι η Τζαναβάρα δεν είναι μια απλή διαπιστευμένη στο υπουργείο δημοσιογράφος...

και ίσως (λέω ίσως) κάποιοι θέλανε να τεστάρουν αντιδράσεις...

Link to comment
Share on other sites

"Αποσύρθηκε η διάταξη (άρθρο 30 παράγραφος 1) που επέτρεπε στην υπουργό Περιβάλλοντος να αλλάζει τη νομοθεσία περί δόμησης με προεδρικό διάταγμα."

 

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=208625

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.