Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εθνικό Κτηματολόγιο και δικαίωμα υπογραφής τοπογραφικών διαγραμμάτων


Recommended Posts

ΑΠΟ ΤΟΝ Π.Σ.Δ.Α.Τ.Μ. (Σημερινό)

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Προς ενημέρωση σας, σας αποστέλλουμε έγγραφο της Κτηματολόγιο Α.Ε. που εστάλη προς όλα τα Λειτουργούντα Κτηματολογικά Γραφεία της Χώρας βάσει του οποίου καθίσταται σαφές από ποιους πρέπει να είναι υπογεγραμμένα τα τοπογραφικά διαγράμματα που συνοδεύουν τις αιτήσεις που αφορούν τις γεωμετρικές διορθώσεις – ενημερώσεις της κτηματολογικής βάσης.

Επειδή σε επισκέψεις που κάναμε σε Κτηματολογικά Γραφεία στην Περιφέρεια διαπιστώσαμε μια σύγχυση, στους παραλήπτες των διαγραμμάτων, αλλά και σε συναδέλφους Α.Τ.Μ., ως προς το ποιοι είναι οι Πολιτικοί Υπομηχανικοί, διευκρινίζουμε ότι πρόκειται για τους παλιούς αποφοίτους του Μικρού Πολυτεχνείου (πρακτικά σήμερα η μεγάλη πλειοψηφία αυτών, αν όχι όλοι, έχουν συνταξιοδοτηθεί) και όχι για τους αποφοίτους των Τ.Ε.Ι. Δομικών Έργων και Έργων Υποδομής.

ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΩΝ Τ.Ε.Ι. ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ.

Εφιστούμε λοιπόν την προσοχή προς όλους τους συναδέλφους που υποπίπτει στην αντίληψη τους τοπογραφικό διάγραμμα με υπογραφή και σφραγίδα Πολιτικού Μηχανικού Τ.Ε. ή Πολιτικού Μηχανικού Δομικών Έργων ή Έργων Υποδομής να ενημερώνει το Σύλλογο για να προχωράμε στις δέουσες ενέργειες προς αποφυγή τέτοιων φαινομένων.

 

Δ.Σ. Π.Σ.Δ.Α.Τ.Μ.

(Το στέλνω όπως ήρθε)

Link to comment
Share on other sites

Έπρεπε να λιγοστέψει το "ψωμί" δραματικά, για να εφαρμοστεί ...ο νόμος. Αυτοί είμαστε στην Ελλάδα... Και το άσχημο είναι ότι μέχρι να τακτοποιηθεί το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των ΤΕΙ, θα υπάρξει ένα μεσοδιάστημα στο οποίο δυστυχώς οι συνάδελφοι τεχνολόγοι θα μείνουν ξεκρέμαστοι.

 

[offtopic]: Προχθές πήγα να καταθέσω αίτηση σε Δασαρχείο της Αττικής. Η Δασολόγος έδειξε χαρακτηριστική επιμονή στην ειδικότητά μου. "Είσαι Τοπογράφος; Τι Τοπογράφος, τεχνολόγος;" και κοίταζε με προσοχή τη σφραγίδα. Χθες μου έλεγε συνάδελφος ΠΜ για κουβέντα στην πολεοδομία Αργυρούπολης μεταξύ υπαλλήλου της και τεχνολόγου: "Δεν υπάρχετε. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα υπογραφής". Στη Συγγρού τα πράγματα είναι ανάλογα σε ποιον θα πέσεις από όσο μου είπε. [/offtopic]

Link to comment
Share on other sites

Μόνο οι συμβολαιογράφοι συνεχίζουν να κάνουν συμβόλαια χωρίς να υπολογίζουν δικαιώματα υπογραφής . Κάποιος χρειάζεται να τους τραβήξει το αυτάκι .

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

tpanag κάτι τέτοιοι υπάλληλοι είναι για πολλά σκαμπίλια..όσο υπάρχουμε και εμείς αυτά τα ελάχιστα δικαιώματα που έχουμε θα τα χρησιμοποιούμε..ας μου τύχει και εμένα ένας τέτοιος υπάλληλος..

Link to comment
Share on other sites

Τέτοιοι υπάλληλοι είναι υποδειγματικοί που εφαρμόζουν το νόμο .

 

Και ο νόμος δίνει δικαίωμα τοπογραφικού εξαρτημένου σε ΑΤΜ , ΠΜ και Τοπογράφους ΤΕΙ με ορισμένους περιορισμούς στην έκταση .

Link to comment
Share on other sites

To προσχέδιο του ΠΔ για τα επαγγελματικά δικαιώματα θα το βρείτε ΕΔΩ

 

Αναρωτιέμαι σε τι ενέργειες θα προβεί ο Π.Σ.Δ.Α.Τ.Μ. όταν γίνουν "καταγγελίες". Τουλάχιστον κάποιος δραστηριοποιείται όσο το ΤΕΕ ρίχνει τον ύπνο του δικαίου.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Απάντηση υπαλλήλου Κτηματολογικού γραφείου σε σημερινή ερώτηση συναδέλφου αν έχουν λάβει την επιστολή-διαταγή: "Ναι την λάβαμε αλλά δεν την εφαρμόζουμε ακόμα. Θα κάτσουμε να κοιτάζουμε σφραγίδες;"

Βαριούνται οι άνθρωποι! Μη χαλάσουν και τις καρδιές τους με τους "κολλητούς"...

Αμ θα το πάρω το ματσούκι, δε θα τη γλυτώσουν τελικά κάτι τέτοιοι...

Link to comment
Share on other sites

Παραθέτω τον παρακάτω σύνδεσμο απο το ΤΕΕ http://portal.tee.gr/portal/page/portal/PROFESSIONAL_ISSUES/SYXNES_ERWTHSEIS_P/TAB36023/AGRONOMOI_ARXITEKTONES_POLITIKOI.HTM

 

"Ποιος κατέχει το επαγγελματικό δικαίωμα σύνταξης Τοπογραφικών Διαγραμμάτων;

 

 

Η υπογραφή τοπογραφικών σχεδίων προϋποθέτει ότι ο υπογράφων έχει τις νόμιμες προϋποθέσεις για εκπόνηση τοπογραφικών μελετών. Τις προϋποθέσεις αυτές, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία έχουν :

 

1. Οι Αγρονόμοι Τοπογράφοι Μηχανικοί και οι Πολιτικοί Μηχανικοί, σύμφωνα με το Ν. 4663/30.

2. Οι Πολιτικοί Υπομηχανικοί, υπό τους περιορισμούς που ορίζει το Β.Δ. 769/1972.

3. Οι πτυχιούχοι Τοπογραφίας των ΤΕΙ, υπό τους περιορισμούς που ορίζει το Β.Δ. 769/1972.

4. Οι Αρχιτέκτονες Μηχανικοί, οι οποίοι έχουν δικαίωμα να συντάσσουν το απαιτούμενο τοπογραφικό διάγραμμα για τη σύνταξη συμβολαίου μεταβιβάσεως οικοπέδου ή αγροτεμαχίου (Γνωμοδότηση αρ. 1/12.1.1979 Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών).

 

Οι εργοδηγοί δεν υπάγονται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις και κατά συνέπεια δεν έχουν δικαίωμα εκπόνησης τοπογραφικών μελετών και κατ’ ακολουθία υπογραφής Τοπογραφικών Σχεδίων. "

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Μήπως το ΤΕΕ στην ανακοίνωσή του "ξεχναει" σκόπιμα να διευκρινήσει ποιοί είναι οι Πολιτικοί Υπομηχανικοί για να μετριάσει την κατάσταση;

 

Έαν ένας συνάδεργος μηχανικός, ελεκτής σε κάποια πολεοδομία διαβάσει το παραπάνω κείμενο χωρίς να έχει υπ'όψιν την διευκρινιστική επιστολή του Π.Σ.Δ.Α.Τ.Μ., τότε εύλογα θα ενέκρινε τοπογραφικό διάγραμμα απόφοιτου δομικών έργων ή εργων υποδομής.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.