Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λίστα εργασιών για αποκατάσταση πέτρινου παραδοσιακού αγροτικού κτίσματος


 
rou24gr

Recommended Posts

Συνάδελφοι γεια σας!

Θα ήθελα τα φώτα σας σχετικά με ένα θέμα που με απασχολεί λόγω απειρίας! Ανέλαβα κάποιες προτάσεις αποκατάστασης για πέτρινα παραδοσιακά προβιομηχανικά κτίσματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος (ανεμόμυλοι, στάβλοι κλπ), τα οποία λόγω παλαιότητας παρουσιάζουν έντονη παθολογία σε όλα τα επίπεδα (επίχρισμα, ρωγμές στις φέρουσες τοιχοποιίες και στις αντιστηρίξεις, δώμα, δοκάρια, μηχανισμός κλπ). Κάποια από αυτά είναι πλέον ερείπια οπότε θα γίνει ανακατασκευή με το υπάρχον υλικό. Είναι όλα λιθόκτιστα με το παραδοσιακό δώμα της περιοχής (ξύλινα ανεπεξέργαστα δοκάρια, "σκιάκια" για πέτσωμα, πηλός και χώμα).

 

Για την εκπόνηση ενός "ασφαλούς" αρχικού αναλυτικού προϋπολογισμού θα ήθελα από την εμπειρία σας μία σύντομη λίστα εργασιών ως καθοδήγηση! Σίγουρα κάθε περίπτωση είναι διαφορετική αλλά είναι μία αρχή! Αναφέρομαι δε στις εργασίες αποκατάστασης του κελύφους και δεν αγγίζω καν το κεφάλαιο της αποκατάστασης του μηχανισμού που διατηρεί το καθένα!

 

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Πρωτα θα ζητούσα μια αποτύπωση της κατασκευής με γεωρανταρ.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε rou24gr, το αντικείμενο είναι απέραντο, τόσο από τεχνικής - επιστημονικής, όσο και από τεχνικοοικονομικής άποψης. Δεν νομίζω πως μπορεί να απαντηθεί μια τόσο γενική ερώτηση. Επιπλέον, χωρίς παρεξήγηση, χρειάζεται ένα αρκετά καλό επίπεδο γνώσης του θέματος για να διατυπώσεις σαφή ερωτήματα και να αξιολογήσεις τις απαντήσεις... Αν θες γίνε πιο συγκεκριμένος...

Μιλάς για αναλυτικό προϋπολογισμό. Το έργο είναι δημόσιο ή ιδιωτικό;

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Ροδόπουλε, οι αποτυπώσεις έχουν ήδη γίνει και με αρκετή λεπτομέρεια (στα στοιχεία του μηχανισμού, τα μορφολογικά όπου υπήρχαν), καθώς και εκτεταμένη έκθεση για τον τρόπο λειτουργίας τους προ 100ετιας. Σχεδιαστικά υπάρχει και η αποτύπωση με την παθολογία και η πρόταση.

 

Φίλε Αλέξη, γνωρίζω πολύ καλά το εύρος του τομέα αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινήσω!! Σαφώς θα υπάρξει συμβολή Πολιτικού Μηχανικού αργότερα και κατά την επίβλεψη, αλλά στην παρούσα φάση θα πρέπει να γίνει αναλυτικός προϋπολογισμός για να εξεταστεί η ένταξη του έργου σε χρηματοδότηση! Το έργο είναι ιδιωτικό.

 

Δεν ζητάω συγκεκριμένες εργασίες! Έναν γενικό "μπούσουλα" για τους τομείς που εξετάζονται στην αναστήλωση πέτρινων κτισμάτων με δώμα.

 

Δέχομαι ερωτήσεις για να γίνω πιο συγκεκριμένη!

Link to comment
Share on other sites

Ωραία... Εφόσον υπάρχει μελέτη και σχέδια πρότασης, υπάρχουν συγκεκριμένες εργασίες που θα γίνουν. Μπορεί να μην περιγράφονται στην τεχνική έκθεση και να απουσιάζει τελείως μία τεχνική περιγραφή εργασιών... Όμως με την μελέτη της ...μελέτης, μπορείς να φτιάξεις μια λίστα:

Καθαρισμοί αρμών, αρμολογήματα, ενέματα, τοπικές αναδομήσεις, εκτενείς αναδομήσεις, ξύλινα πατώματα, ξύλινες στέγες, επιχρίσματα κλπ κλπ. Μόλις φτιάξεις μια τέτοια λίστα θα χρειαστεί να προσδιορίσεις τις τιμές μονάδος (σε αυτό θα δυσκολευτείς και πιθανότατα θα χρειαστείς βοήθεια) και την ποσότητα της κάθε εργασίας. Αν το έργο ήταν Δημόσιο θα ξεκινούσες με τις εργασίες του ΑΤΟΕ. Αφού είναι ιδιωτικό θα πρέπει να ρωτήσεις τον φορέα χρηματοδότησης πόσο αναλυτικά θέλει τις εργασίες. (πχ αρκεί μία γενική εργασία "κατασκευές Ω/Σ" ή θέλει αναλυτικά "ξυλότυποι", "Σιδηροί οπλισμοί", "διάστρωση σκυροδέματος"). Τα συνήθη λάθη που πονάνε είναι να "ξεχάσει" κανείς εργασίες και να εκτιμήσει λάθος την τιμή μονάδος...

Τα λέμε μόλις έχεις νεότερα...

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητη rou24gr

 

δεν μιλαω γι'αυτα. Μιλάω για τομογραφία της κατασκευής και την εύρεση προβλημάτων. Μονο ετσι κάνεις έναν ασφαλή υπολογισμό κόστους.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Topap πολύ χρήσιμο και οργανωμένο το link σου! Αν και πιστεύω ότι θα προσαυξήσω κάθε τιμή κατά 30% για τα μεροκάματα του μουλαριού που θα ανεβάσει τα υλικά! :D Ο φορέας χρηματοσότησης έχει δώσει κάποιες τιμές μονάδος αλλά για δύσβατα μέρη αυτές είναι εξοπραγματικά υποτιμολογημένες!

 

Φίλε Ροδόπουλε, στην παρούσα φάση - δυστυχώς για μένα - οι ιδιοκτήτες δεν επιθυμούν στατική μελέτη και αυτοψία από πολιτικό μηχανικό αλλά μία προμελέτη μόνο για την ένταξη στην χρηματοδότηση! Αυτή θα έρθει κατά την έκδοση της άδειας (αν και εφόσον προχωρήσει)! Οπότε ο μόνος τρόπος να γίνει ο προϋπολογισμός είναι με παλαιότερες πρότυπες μελέτες, εμπειρία και λίγη σκέψη παραπάνω...

 

Φίλε Αλέξη, είσαι πολύ κατατοπιστικός! Θα χρησιμοποιήσω για αρχή τους τομείς που ανέφερες και θα προσπαθήσω να εξειδικεύσω τις εργασίες από τους πίνακες των ΑΤΕΚ του φίλου Topap. Εάν θυμηθείς κάτι άλλο καλοδεχούμενο!!

Υ.Γ.: Ο φορέας απαιτεί ΥΠΕΡ-αναλυτικό προϋπολογισμό! Τώρα αν παραλείψω κάποια εργασία θα πάρω εγώ τη θέση του μουλαριού!!

 

Συνάδελφοι ευχαριστώ για τις άμεσες απαντήσεις!

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Ροδόπουλε, στην παρούσα φάση - δυστυχώς για μένα - οι ιδιοκτήτες δεν επιθυμούν στατική μελέτη και αυτοψία από πολιτικό μηχανικό αλλά μία προμελέτη μόνο για την ένταξη στην χρηματοδότηση! Αυτή θα έρθει κατά την έκδοση της άδειας (αν και εφόσον προχωρήσει)! Οπότε ο μόνος τρόπος να γίνει ο προϋπολογισμός είναι με παλαιότερες πρότυπες μελέτες, εμπειρία και λίγη σκέψη παραπάνω...

 

Mα πως θα βγαλλεις προυπολογισμο χωρις πολιτικος μηχανικο?? Ο προυπολογισμος δεν ειναι μονο τα πορτοπαραθυρα και τα πλακακια..Και γω σου λεω οτι κατα την "Επισκευη" ο πολιτκος μηχανικος σου λεει κανε gunite. Κοστος 100Ε/τμ... Παει ο προυπολογισμος...

 

Αν στην μελετη την οποια λες οτι εχεις δεν υπαρχουν ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ οι επεμβασεις που πρεπει να γινουν δεν μπορεις να κανεις τον προυπολογισμο σου..

Link to comment
Share on other sites

Αν απαιτεί "υπέρ-αναλυτικό" προϋπολογισμό, ανοίγεις τον ΑΤΟΕ και όποια εργασία βλέπεις να σου χρειάζεται την βάζεις στην άκρη. Εκεί θα βρεις και καλές ιδέες για την κοστολόγηση των μεταφορών χειρωνακτικά και με υποζύγιο. Όταν τελειώσεις με τον ΑΤΟΕ Θα έχεις μπει στο πνεύμα. Θα ξανακοιτάξεις την μελέτη και θα ψάξεις να βρεις ξεχασμένες εργασίες που ενδεχομένως δεν υπάρχουν στον ΑΤΟΕ. Φυσικά, αφού το έργο δεν είναι δημόσιο, ο ΑΤΟΕ θα χρησιμεύσει απλώς ως μπούσουλας. Δεν σημαίνει ότι θα κάνεις copy-paste ότι λέει ο ΑΤΟΕ. Προσοχή διότι οι αναφερόμενες τιμές μονάδος για πολλές εργασίες είναι μη ρεαλιστικές. Επίσης προφανώς θα έχεις και άλλες εργασίες (ύδρευση, αποχέτευση, Η/Μ)... Δεν είναι ανάγκη να πάρεις με την σειρά όλα τα τιμολόγια Δημοσίων Έργων. Ειδικά στον ΑΤΗΕ θα βγάλεις τα μάτια σου. Εξάλλου προφανώς δεν έχεις στα χέρια σου τόσο αναλυτική μελέτη...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.