Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αμοιβαία ανταλλαγή τμημάτων εκτός σχεδίου


Recommended Posts

Γεια σας,

 

Υπάρχουν 2 όμορα γήπεδα αρτια και οικοδομήσιμα που έχουν σχηματισθεί προ της 31.12.2003.

Οι ιδιοκτήτες επιθυμούν να κάνουν αμοιβαία ανταλλαγή τμημάτων ίσου εμβαδού για βελτίωση του σχήματος.Μπορεί να γίνει αυτό ?

 

1) Δεδομένου ότι δεν έχουν πρόσωπο 25μ σε αναγνωρισμένο δρόμο, δηλαδή δεν πληρούν τις προυποθέσεις σχηματισμού νέου γηπέδου.

 

2) Η δικηγόρος προβάλλει το επιπλέον εμπόδιο ότι η ανταλλαγή είναι πράξη που δε μεταγράφεται στο Υποθηκοφυλακείο.

Link to comment
Share on other sites

1) Επειδή τα δύο νέα γήπεδα δημιουργούνται σήμερα με την αναδιάταξη των ορίων πρέπει να πληρούν την προϋπόθεση προσώπου 25μ. σε κοινόχρηστο δρόμο

 

2) Έχω δει παλαιότερα παρόμοιες πράξεις που έχουν μεταγραφεί

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...
1) Επειδή τα δύο νέα γήπεδα δημιουργούνται σήμερα με την αναδιάταξη των ορίων πρέπει να πληρούν την προϋπόθεση προσώπου 25μ. σε κοινόχρηστο δρόμο

 

Σόρρυ παιδιά αλλά μπευρδεύτηκα. Απο τη στιγμή που και τα δύο γήπεδα είναι άρτια, στην αρχική ερώτηση, δεν πρόκειται για περίπτωση βελτίωσης αρτιότητας ή στιγμιαίας κατάτμησης, οπότε και δεν δημιουργούνται νέα γήπεδα αλλά απλώς αναβαθμίζεται η λειτουργικότητά τους. Επίσης, στο ποστ - Συνεχόμενα άρτια γήπεδα (χωρίς πρόσωπο - αλλά προ του 2003) του ίδιου ιδιοκτήτη - συνάδελφε ΤΟΠΟΓΑΒΡΕ (και ομοιδεάτης στα φίλαθλα αισθήματα) παραθέτεις το εξής:

"Η θέσπιση του προσώπου των 25μ. αφορά κατάτμηση ή συνένωση μη αρτίων

Έγγραφο ΔΟΚΚ 1256/1-3-05 Για την εφαρμογή της διάταξης του θέματος με την οποία θεσπίζεται η απαίτηση ελάχιστου προσώπου 25 μ σε κοινόχρηστο δρόμο για την εξασφάλιση της αρτιότητας των εκτός σχεδίου γηπέδων, της παρ.1α του άρθρου 1 του Π.Δ. 24-5-85 ΦΕΚ 270Δ'/85, που δημιουργούνται από κατάτμηση ή από συνένωση μη αρτίων, μετά την 31-12-03".

 

Εν τέλει μπορεί κάποιος να μας πεί σε ποιές περιπτώσεις έχουμε δημιουργία νέου γηπέδου (πέραν της κατάτμησης αυτής καθ' αυτής);

Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα συνάδελφοι..ειχα ανοιξει το θέμα με τη συνένωση γηπέδων χωρίς πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο..γενικα συμφωνω με το τοπογαβρο αλλα για το τελευταιο του ποστ δεν ειμαι σίγουρος..παντως για την ανταλλαγή ιδίων τμημάτων σε εκτος σχεδίου ο κ.Ρωμαλιάδης λέει οτι επιτρέπεται..μαλιστα αναφερει οτι το αντιθετο θα ειναι εκτος πνευματος του νομοθετη..ειπαμε ο Ν3212/2003 εφερε πολλα προβληματα γιατι δεν ειναι ξεκαθαρος..εγω αν ηταν να σφραγισω τετοιο τοπογραφικο δεν θα το σφραγιζα..

θα σου στιλω αυτο που λεει ο Ρωμαλιαδης και πως το ισχυριζεται.

Link to comment
Share on other sites

Συναδελφε braveheart, διαθέτω τα βιβλία του συγγραφέα που αναφέρεις απλά και γω αναρωτιέμαι, όπως και συ, πού βασίζεται η ανωτέρω τοποθέτηση του τοπογαύρου (τον οποίο παρεπιπτώντος θεωρώ πολυ καλύτερο γνώστη επι των θεμάτων τοπογραφίας απο εμένα).

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι,

το θέμα που θίγετε είναι ένα δύσκολο και μη ξεκαθαρισμένο πρόβλημα που αφορά την εκτός σχεδίου δόμηση. Εδώ το ΣτΕ ισχυρίζεται ότι ακόμα και τα γήπεδα που υφίστανται πριν τις 31-12-03 οφείλουν να έχουν πρόσωπο. Εξέφρασα την προσωπική μου άποψη γιατί ξεκάθαρη νομοθετική διάταξη δεν υπάρχει. Θεωρώ ότι πλέον, μετά την καθιέρωση προσώπου στην εκτός σχεδίο δόμηση, θα πρέπει να τηρείται η προϋπόθεση αυτή όταν γίνεται αναδιάταξη των ορίων με τη λογική ότι δημιουργούνται σήμερα νέα γήπεδα. Στα οικόπεδα (εντός σχεδίου) είναι πιο απλά τα πράγματα γιατί εκεί γίνεται πράξη τακτοποίησης και η Νομοθεσία είναι ξεκάθαρη στις περισσότερες των περιπτώσεων που αντιμετωπίζουμε. Εκτός σχεδίου όμως ποιά διάταξη μας διασφαλίζει ; Βέβαια το πρόβλημα καθίσταται οξύτερο σε περιπτώσεις που λόγω ΖΟΕ έχει καθορισθεί και μεγαλύτερο όριο αρτιότητας (π.χ. Αττική). Νομίζω ότι πρέπει να υποβληθεί ερώτημα προς την Πολεοδομία η οποία το πιθανότερο είναι να το παραπέμψει στο ΥΠΕΚΑ αφού βέβαια διατυπώσει άποψη.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε, συμφωνώ σε γενικές γραμμές με τα όσα ανέφερες παραπάνω. Απλά, όπως έχει αναφέρει και στο παρελθόν ο συνάδελφος ΘΕΟΧΑΡΗΣ, η απώλεια αρτιότητας σε ενα γήπεδο μπορεί να συντελεστεί σε ελάχιστες περιπτώσεις. Αυτή τη στιγμή λοιπόν, θεωρώντας τα ισχύοντα Προεδρικά Διατάγματα της δόμησης εκτός σχεδίου, με βάση την προσωπική μου άποψη, πιστεύω οτι για την ανωτέρω περίπτωση ΔΕΝ δημιουργούνται νεα γήπεδα αλλά βελτιώνεται η εκμετάλευσή τους με αμοιβαία ανταλλαγή τμημάτων μέσω στιγμιαίας κατάτμησης στο ίδιο συμβόλαιο. Σε κάθε περίπτωση οφείλει να υποβληθεί ερώτημα στην πολεοδομία, όπως σωστά ανέφερες, και η συνέχεια επι της οθόνης..

Link to comment
Share on other sites

Εντάξει, αλλά και τη "στιγμιαία κατάτμηση" μην ξεχνάμε ότι την ανέφερε πολύ παλιά μόνο κάποιος Εισαγγελέας στη Θεσ/νίκη . . . βέβαια κι εγώ το έχω χρησιμοποιήσει αυτό σαν επιχείρημα αλλά για τα εντός σχεδίου ακίνητα μόνο.

Θα είχε ενδιαφέρον πάντως να υποβληθεί αρμοδίως το σχετικό ερώτημα από τον ενδιαφερόμενο.

Link to comment
Share on other sites

Σχεδόν όλα τα ερωτήματα τέτοιας φύσης που τέθηκαν απο την γενειά μας έλαβαν απάντηση που δεν εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα των μηχανικών.

Αντίθετα οι απάντησεις που λαμβαναν οι παλαιότεροι συνάδελφοι ήταν θετικές.

Κάτι δεν κάνουμε σωστά μου φαίνεται...

Link to comment
Share on other sites

είναι πασιφανές ότι προσπάθεια της πολιτείας είναι ο περιορισμός της εκτός σχεδίου δόμησης

με την πρόφαση ότι θα εκπονηθούν πολεοδομικές μελέτες (καθυστερούν περίπου 26 χρόνια) διάφορα νομοσχέδια και εγκύκλιοι έρχονται στο φώς και επιβεβαιώνουν την προχειρότητα και αναβλητικότητα της σύγχρονης πολεοδομικής και χωροταξικής μας αντίληψης

η ταυτόχρονη εκπόνηση ρυθμιστικών,γενικών χωτοταξικών,ΓΠΣ-ΣΧΟΑΠ,πολεοδομικών μελετών ακόμη και πράξεων εφαρμογής στην ίδια περιοχή αποτελεί νεοελληνικό φαινόμενο!!!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.