Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περιπτώσεις χώρων προς τακτοποίηση


eirini_hmmy

Recommended Posts

Καταρχήν ψάξε τον όγκο, θεωρώ ότι έχεις υπέρβαση μιλάς για στέγη 2,50 μ καμιά στέγη βάσει Γοκ δεν είναι 2,50 μ.

 

Θα μπορούσαμε να επικεντρωθούμε στο θέμα της ιδιοκτησίας; Το ύψος της σοφίτας "είναι" όσο φαίνεται και στις εγκεκριμένες κατόψεις της αδείας. Τουλάχιστον τόσο θα είναι μέχρι να γίνει η τακτοποίηση. Αν την επόμενη μέρα ο πελάτης "σηκώσει" μισό μέτρο τη στέγη, εμένα δεν με αφορά καθόλου. Για όλα αυτά έχουμε συνεννοηθεί, το θέμα της ιδιοκτησίας είναι το πρόβλημα!

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα!

Συνάδελφοι χρειάζομαι την γνώμη σας. Έχω μια τακτοποίηση όπου η άδεια είναι το 2005 με αναθεώρηση για αρχιτεκτονικά τον 3/2009. Η εγκύκλιος έχει όριο τον 7/2009 άρα εδώ είμαι οκ. Μετά όμως κάνω αναθεώρηση μονο για παράταση ισχύος με ημερομηνία 12/04/2010 με το Φεκ να κυκλοφόρει στις 28/4/2010. Μπορώ να το τακτοποίησω δηλώνοντας ημερομηνία ανάμεσα στις 12 - 28/4/2010?

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Άλλο πράγμα η ημερομηνία μετατροπής του χώρου και άλλο πράγμα η ημερομηνία ισχύος του νόμου.

Με απλή ανάγνωση της νομοθεσίας:

ΦΕΚ 208/2010: άρθρο 22:

"...η ημερομηνία μετατροπής

της χρήσης του, η οποία πρέπει να είναι προγενέστερη

της δήλωσης αυτής..."

 

εγκύκλιος 5 03.05.2010:

"Δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση αυτή έχουν οι χώροι που η άδεια τους

εκδόθηκε η αναθεωρήθηκε μέχρι τις 2.7.2009 και όχι οι χώροι που δημιουργούνται

μετά την ημερομηνία αυτή με έκδοση Οικοδομικής Άδειας ή αναθεώρηση.

Μεταγενέστερη αναθεώρηση που δεν επηρεάζει τον ρυθμιζόμενο χώρο (πχ.

αναθεώρηση για αλλαγή επιβλέποντα, παράταση ισχύος της άδειας κλπ) δεν

απαγορεύει την υπαγωγή του στη ρύθμιση."

 

Η αναθεώρηση 2010 για την παράταση του χρόνου ισχύος δεν επηράζει το ακίνητό σου. Μετρά μόνο η αναθεώρηση του 2009. Για την ημερομηνια μετατροπής του χώρου μπορείς να δηλώσεις τυπικά όποτε θες, για να μην έχεις κάποιο όμως πρόβλημα με την κάθε πολεοδομία μπορείς να σημειώσεις νωρίτερα από την 28/04/2010 και σίγουρα όποτε ο ιδιοκτήτης έκλεισε τον χώρο.

 

Μπορείς επίσης να κατεβάσεις τους νόμους και τις εγκυκλίους από το site του ΥΠΕΚΑ και του TEE και να τους συμβουλευτείς, θα σου χρειαστούν και σε άλλες περιπτώσεις.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σ'ευχαριστώ πολύ!

Μόλις έσωσες την φήμη του γραφείου κ 5.000 €!!! Γενικά η εγκύκλιος είναι αρκετά ξεκάθαρη. Το πρόβλημα είναι οι υπάλληλοι της εκάστοτε Πολεοδομίας, οπού πρέπει να λύσεις κάθε απορία τους λόγω του ότι δεν έχουν ξεκάθαρη την εγκύκλιο κ το Φεκ!

Καλή σου μέρα! Και πάλι σ' ευχαριστώ! :D

Link to comment
Share on other sites

Οπλίσου με υπομονή και όλα θα πάνε καλά.

Καλού κακού πάρε και το νόμο και τις εγκυκλίους μαζί σου όταν πας σε πολεοδομίες.

Εγώ πλέον έτσι κάνω!!!

Link to comment
Share on other sites

Σε δύο περιπτώσεις που είχα με μη εξάντληση δόμησης η πολεοδομία το δέχτηκε κανονικότατα.

 

Directionless: κι εγώ έχω κάνει αρκετές τακτοποιήσεις χωρίς να έχει εξαντληθεί ο σ.δ., και για την ακρίβεια ποτέ δεν με ρώτησε και δεν κοίταξε κανένας υπάλληλος εάν έχει εξαντληθεί ο σ.δ. στο κτίριο

 

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας (έλειπα εξωτερικό και τώρα τις είδα).

 

@ΚΑΝΑ :

 

Δεν το είπα για να δείξω ότι μας τα "λες" λάθος, αλλά για να δούμε τελικά (όλοι μας) τι γραμμή ακολουθούν οι Πολεοδομίες (πέρα από τα όσα συζητάμε εδώ μέσα) !

Link to comment
Share on other sites

Να ρωτήσω κάτι αν ξέρει κάποιος γιατί εδώ στη πολεοδομία μου δεν μου απάντησαν....Τα 40 έτη διατήρησης χρήσης του χώρου ξεκινούν από την ημερομηνία καταβολής του προστίμου, από την ημερομηνία πρωτοκόλλησης φακέλου ή την ημερομηνία μετατροπής του χώρου?

 

Πιθανότατα από την ημερομηνία περαίωσης της διαδικασίας και την ολοκλήρωση της τακτοποίησης.

 

Σίγουρα όχι από την ημερομηνία μετατροπής του χώρου.

 

Λυπάμαι από το πιθανότατα αλλά δεν έχει σαφώς διευκρινιστεί. Προφ. όπως ισχύει και στις οικοδομικές άδειες, η ισχύς τους ξεκινά από την ημερομηνία έκδοσης της αδείας.

Link to comment
Share on other sites

Λογικά από την ημερομηνία περαίωσης. Άλλωστε κάποιος μπορεί να μην ολοκληρώσει τη διαδικασία, να μην πληρώσει τα ποσά-πρόστιμα. Αυτός δε γίνεται να θεωρείται ότι έχει τακτοποιήσει το χώρο του επειδή πρωτοκόλλησε το φάκελό του (γιατί με αυτή τη λογική δε θα πληρώσει κανένας το τελικό πρόστιμο). Και όσον αφορά από την ημερομηνία μετατροπής του χώρου, το θεωρώ πάλι απίθανο, δηλαδή υπόγεια που έγιναν κατοικίες τη δεκαετία του 70 τι γίνεται? Θα τακτοποιηθούν για τα επόμενα π.χ. 2 χρόνια?

Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα συνάδελφοι!

 

Εσφαλμένα προφανώς, όπως αποδείχθηκε σήμερα, έχω καταθέσει κάποιους φακέλλους τακτοποίησης ΗΧ, όπου ενώ το σπίτι ανήκει σε δύο άτομα ( ζευγάρι) εγώ κατέθετα όλα τα έγγραφα (αίτηση, εξουσιοδότηση, Υπ. Δήλωση) μόνο στο όνομα του ενός από τους δύο, γιατί έτσι νόμιζα ότι αρκεί! Σήμερα λοιπόν, κατά την κατάθεση κάποιων φακέλλων, μου ξεκαθαρίστηκε από την υπάλληλο της Πολεοδομίας ότι πρέπει να έχω και εξουσιοδότηση από τον δεύτερο και υπογραφή του συν.ιδ. στην αίτηση. Εξ'αρχής έτσι ήταν, και απλά εγώ δεν το πήρα χαμπάρι ή άλλαξε κάπου στη διαδρομή?

Και αν ναι, στους φακέλλους που έχουν κατατεθεί εδώ και δύο μήνες όπου μπορεί να υπολογίστηκε και το πρόστιμο, τι πρέπει να κάνω? Πρέπει να τα συμπληρώσω? Και αν δεν το κάνω, ξέρει κανείς τί συνέπειες θα έχει αυτό για τους ιδιοκτήτες? Δεν διασταυρώνονται/ενημερώνονται αυτόματα αυτά τα στοιχεία?

Μήπως έχει τύχει σε κάποιον? Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.