Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: Παύση εργασιών σε οικόπεδο εξ αδιαιρέτου


ΑΓΓΕΛΙΚΑ

Recommended Posts

Αγόρασα ακίνητο εξ αδιαιρέτου (κάθετη ιδιοκτησία) έχοντας ποσοστό ιδιοκτησίας 71% επί του οικοπέδου.

Ο συγκύριος (29%) έχει κτίσμα και στο όριο (μεσοτοιχία) έχει παράθυρα, κλιματισμό κ.α. αρνείται και με απειλεί για σταμάτημα εργασιών ανέγερσης οικοδομής αν "κολλήσω" στο υπάρχον κτίσμα.

Γνωρίζετε αν έχει τέτοιο δικαίωμα?

Link to comment
Share on other sites

Γενικά δεν το έχει. Αλλά είναι θέμα των όρων του συμβολαίου που συνάψατε (για το οποίο θα σε διαφωτίσει ο Δικηγόρος). Επίσης ο μηχανικός σου θα σε συμβουλέψει ακριβώς σχετικά με τα συμφέροντά σου. Από την στιγμή που θα εκδοθεί νομίμως οικοδομική άδεια κανείς δεν μπορεί να σε ενοχλήσει σοβαρά.

Link to comment
Share on other sites

Η άδεια εκδόθηκε νομίμως αυτή την εβδομάδα. Είναι κάθετη ιδιοκτησία οπότε τα όρια είναι καθορισμένα. Στο δικό μου τμήμα υπήρχε ενα παλιό κτίσμα το οποίο κατεδαφίστηκε. Στο άλλο υπάρχει το κτίσμα που ανέφερα πριν κ μετά απο έλεγχο στην πολεοδομία η άδεια του είναι σε ανάκληση. Εφ'οσον το υπάρχον κτίστηκε στο όριο δεν εχω κάθε δικαίωμα να κολλήσω σε αυτό? Δεν θα έπρεπε να μην ειχε βγάλει παράθυρα στη μεσοτοιχία εξαρχής? Υπάρχει κάτι που μπορεί να επικαλεστεί ωστε να μου δημιουργήσει πρόβλημα?

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω πως οι ερωτήσεις σας απαιτούν δικηγόρο.

Ότι απάντηση και να πάρετε από εδώ δεν μπορεί να αναιρέσει το δικαίωμα του να κάνει καταγγελία με ότι επακόλουθα μπορεί να έχει αυτή του η πράξη.

Αυτό που σίγουρα δεν μπορεί να κάνει είναι να αυτοδικήσει.

Link to comment
Share on other sites

Με τις γνώσεις κ τις εμπειρίες σας ρωτώ αν έχω αναμφισβήτητο δικαίωμα να κολλήσω στο κτίσμα. Αν σύμφωνα με πολεοδομικές διατάξεις το έχω, τότε σε τί βάση μπορεί να κάνει καταγγελία?

Link to comment
Share on other sites

Όπως σου είπε και ο συνάδελφος, δεν είναι δυνατόν να πει κάποιος από το φόρουμ αν δικαιούσαι να κολλήσεις. Μόνο ο δικηγόρος και ο μηχανικός σου μπορούν να σου το απαντήσουν υπεύθυνα και έγκυρα. Αλλά, αν βγάλεις άδεια οικοδομής που να κολλάει στο υφιστάμενο, κανείς δεν θα μπορέσει να σε σταματήσει (για πολύ)...

Link to comment
Share on other sites

το μονο που μπορει να κανει ειναι συνεχεια καταγγελιες...γιαυτο αφου υπαρχει ενταση στην σχεση σας να δειξετε προσοχη να ειστε 2πλα νομιμοι βαση αδειας

Link to comment
Share on other sites

Πάντως για καλό και για κακό, πάρε και τον δικό του φάκελο να δείς τί παίζει από παρανομίες στο δικό του... Ετσι, για να μη σου κουνιέται πολύ...

Δυστυχώς θα πρέπει να είσαι εντελώς νόμιμη... ή ευτυχώς, αναλόγως τη μελέτη που έχεις :)

Link to comment
Share on other sites

@ΑΓΓΕΛΙΚΑ

Η κάθετη ιδιοκτησία δεν δημιουργεί ξεχωριστά αυτόνομα οικόπεδα. Για την πολεοδομία το όριο ανάμεσα στις δυο ιδιοκτησίες δεν υφίσταται. Το οικόπεδο είναι ενιαίο. Οπότε έχετε και οι δύο το δικαίωμα να εφάπτεται η οικοδομή σας στο όριο ή να ανοίξετε παράθυρα προς την ιδιοκτησία του άλλου. Σε κάθε περίπτωση όταν σε ένα οικόπεδο υπάρχουν δυο διαφορετικά κτίρια, αυτά ή βρίσκονται σε επαφή ή σε απόσταση Δ μεταξύ τους.

(* Το Δ είναι ή απαιτούμενη απόσταση μεταξύ δυο κτηρίων και διαμορφώνεται κατά περίπτωση.)

 

Η κάθετη ιδιοκτησία περιγράφεται με σαφήνεια στο συμβόλαιο της. Όποτε πρέπει να ανατρέξεις εκεί για να δεις αν είχαν γίνει περιγραφικές συμφωνίες για τον τρόπο δόμησης και τις υποχρεώσεις των δυο ιδιοκτήτων (π.χ. ότι υποχρεούνται να χτίσουν και οι δύο σε απόσταση Δ, ή σε απόσταση Δ/2 για να δημιουργηθεί τελικά Δ).

Όσων αφορά τα κλιματιστικά, δεν έχει κανένα δικαίωμα να ξεπερνά το όριο προς την δική σου ιδιοκτησία. Αυτά ώμος, καθώς και το πως ακριβώς θα διευθετηθεί το θέμα της τοποθέτησης της δικής σου οικοδομής είναι κυρίως θέμα δικηγόρου γιατί αφορούν την μεταξύ των συνιδιοκτητών συμφωνία. Και φυσικά απαιτείται η συνδρομή μηχανικού για να εξασφαλίσει την νομιμότητα κατά ΓΟΚ (πολεοδομικά δηλαδή).

 

Τα παραπάνω αφορούν την τοποθέτηση των κτιρίων ως προς το όριο. Εάν υπάρχουν άλλες παρανομίες και αποκλείσεις από τις νόμιμες άδειες είναι άλλο θέμα.

Link to comment
Share on other sites

andrianna σωστά τα λες. Αλλά το τελικο ερώτημα είναι το εξής :

 

Eαν στα εγκεκριμένα σχέδια της άδειας οικοδομής του συνιδιοκτήτη φαίνονται παράθυρα επί του "ορίου" των καθέτων , μπορεί ο/η ΑΓΓΕΛΙΚΑ να κολλήσει στο υπάρχον και άρα να τα κλείσει ?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.