Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θέση ON ενός ηλεκτρικού θερμοσίφωνα


spgirl

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους...

Ένα προβληματισμό που έχω εδώ και μέρες είναι κατα πόσο συμφέρει οικονομικά αλλά και τεχνικά ένας ηλ. θερμοσίφωνας (4kW) να είναι συνεχώς αναμμένος...

Θα έχεις βέβαια ΖΝΧ όλη την ημέρα, και για μια οικογένεια 4 ατόμων είναι βολικό, αλλά συμφέρει οικονομικά?

Από τεχνικής άποψης, ο θερμοστάτης είναι ρυθμισμένος στους 60 βαθμούς Κελισίου, όταν πέφτει ο θερμοστάτης, θα πέσει και η θερμοκρασία του νερού σταδιακά και ο θερμοσίφωνας θα ξανανάψει όταν η θερμοκρασία θα πέσει στους 55 βαθμούς Κελισίου...Όλο αυτό το άναψε-σβήσε συμφέρει?

Link to comment
Share on other sites

Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας, από την αρχή λειτουργίας του θα πρέπει να είναι ΟΝ συνέχεια.

 

Στην Ελλάδα όμως, έχουμε συνηθίσει, επηρεασμένοι και από κάποια ατυχήματα που ακούσαμε ότι έγιναν τα πρώτα χρόνια (δεκαετία του 60 ή 70), να το κλείνουμε και να το ανάβουμε, λες και είναι ταχυθερμοσίφωνας.

 

Ο βασικός παράγοντας για το κόστος διατήρησς σε υψηλή θερμοκρασία το νεροί του θερμοσίφωνα, είναι η θερμομόνωση του δοχείου. Οι κατασκευαστές συνήθως δίνουν στοιχεία για την απώλεια ενέργειας ανάλογα με την θερμοκρασία του νερού. Μία ενδεικτική τιμή για την απώλεια θερμότητας (για δοχείο 100 lit) είναι 1,4 kWh ανά 24 ώρες.

Link to comment
Share on other sites

Η διαφορά κόστους αφορά στις απώλειες λόγω θερμοπερατότητας της θερμομόνωσης.

Πρώτη προσέγγιση:

Ο τυπικός θερμοσίφωνας των 80lt με θερμομόνωση 5cm υαλοβάμβακα και επιφάνεια δοχείου1,05m² έχει απώλειες για διαφορά θερμοκρασίας 40°C:

0,033*1,05/0,05*20=13,86W

Αγνόησα την μείωση των θερμικών απωλειών λόγω της θερμικής μετάβασης του εξωτερικού καλύμματος με το περιβάλλον και τις πρόσθετες απώλειες λόγω στηριγμάτων, σωληνώσεων κλπ. Αλλά λίγο πολύ εκεί είμαστε, γύρω στα 13W

Δεύτερη προσέγγιση:

Τα 80 λίτρα νερού θα έχουν κρυώσει -ας πούμε κάτω από 30°C- (εκ της εμπειρίας του καθενός μας) μέσα σε 24h. Δηλαδή 80000*4,18*30=10,032MJ χάνονται μέσα σε 24h ή 116W. Επειδή οι απώλειες μειώνονται λογαριθμικά, μπορούμε να εκτιμήσουμε αρχικές απώλειες (για διαφορά θερμοκρασίας 30°) γύρω στα 200W.

Επειδή η εμπειρία δείχνει ότι ισχύει η δεύτερη προσέγγιση, μάλλον οι θερμοσίφωνες δεν έχουνε μόνωση με λ=0,033W/m/°K. Τα 200W μάλλον είναι πολλά. Αν όμως υπάρχει θερμομόνωση, και πέσουμε στα 13W, τότε οι απώλειες δεν είναι παράλογα πολλές για να έχουμε τον θεμοσίφωνα συνεχώς σε λειτουργία.

Link to comment
Share on other sites

Προσοχή να είναι ρυθμισμένος ο θερμοστάτης όμως, γιατί εγώ την πάτησα μια φορά, ο ηλεκτρολόγος ξέχασε να τον ρυθμίσει, το νερό έβρασε στους 100C και ο σωλήνας του ζεστού νερού αστόχησε με έκρηξη ζεστού νερού στο κολλεκτέρ.

Γι'αυτό διπλοτσέκ!

Link to comment
Share on other sites

alexispap, ο δικός μου θερμοσίφωνας έχει μόνωση υαλοβαμβακα 5 εκατοστών, οπότε μάλλον έχω την υπολογιζόμενη από σένα απώλεια 13kW...Συνεπώς, οι απώλειες είναι πολύ λίγες άρα και συμφέρει να είναι ο θερμοσίφωνας συνεχώς αναμμένος...

agrafiot, ο θερμοστάτης είναι ρυθμισμένος στους 60 βαθμούς, και τόσα χρόνια δε υπήρχε θέμα...

costasV, νομίζω ότι το θέμα ασφάλειας έχει λυθεί, αφού πλέον σε όλες σχεδον τις εσ. εγκαταστάσεις βάζουν διπολικό διακόπτη για τον ηλ.θερμοσίφωνα...

Link to comment
Share on other sites

Προς agrafiot

 

Tο μέγιστo του θερμοστάτη είναι συνήθως 80 deg C.

Και εάν δεν λειτουργήσει η ρύθμιση αυτή, υπάρχει άλλος ανεξάρτητος και μη-ρυθμιζόμενος διακόπτης, μέσα στο ίδιο το κέλυφος του θερμοστάτη, που διακόπτει το ρεύμα όταν η θερμοκρασία πιάσει τους 95 degC.

 

Φυσικά και οι 90-95 βαθμοί είναι ικανοί να καταστρέψουν μία σύνδεση πλαστικών σωλήνων. ΄

Μία τέτοια καταστροφή όμως δεν χαρακτηρίζεται έκρηξη. Ατμοί βγαίνουν, ζημιά έχει γίνει (επειδή δεν μπήκαν τα κατάλληλα υλικά και επειδή δεν λειτούργησε ο θερμοστάτης, και ΟΧΙ επειδή αφέθηκε στο ΟΝ ο θερμοσίφωνας) , αλλά έκρηξη δεν είναι.

Link to comment
Share on other sites

.Συνεπώς, οι απώλειες είναι πολύ λίγες άρα και συμφέρει να είναι ο θερμοσίφωνας συνεχώς αναμμένος...

 

απο που βγαινει το συμπερασμα οτι συμφερει να μενει ανοικτο?

Link to comment
Share on other sites

...ο δικός μου θερμοσίφωνας έχει μόνωση υαλοβαμβακα 5 εκατοστών, οπότε μάλλον έχω την υπολογιζόμενη από σένα απώλεια 13kW...

 

Όλοι οι θερμοσίφωνες έχουν μόνωση υαλοβάμβακα 5cm. Το θέμα είναι τί πυκνότητα και τί λ έχει αυτός ο υαλοβάμβακας... Σε πόσες ώρες κρυώνει; Κάνε την δοκιμή και λογάριασε τις απώλειες... (καλά, μην περιμένεις με τις ώρες... δες σε πόσο χρόνο πέφτει η θερμοκρασία 5°C)

Link to comment
Share on other sites

Πείτε μου έναν λόγο που θα πρέπει να έχουμε συνεχώς τον θερμοσίφωνα ανοικτό και να έχουμε συνεχώς απώλειες.

Τον θερμοσίφωνα τον ανάβουμε όταν θέλουμε να ζεστάνουμε το νερό. Το να μένει ανοιχτός συνεχώς είναι σπατάλη ενέργειας.

Link to comment
Share on other sites

Πείτε μου έναν λόγο που θα πρέπει να έχουμε συνεχώς τον θερμοσίφωνα ανοικτό και να έχουμε συνεχώς απώλειες.

 

 

Να έχουμε ανά πάσα στιγμή ζεστό νερό είναι ένας καλός λόγος.

Προσωπικά φοβάμαι κι εγώ να έχω μόνιμα αναμμένο το θερμοσιφώνα και δεν σκέφτηκα καν ποτέ να το κάνω βέβαια.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.