Jump to content

Πλάτος κλιμακοστασίου και σφηνοειδείς βαθμίδες


Recommended Posts

καλησπερα. εχω μια αδεια ( υπογειο - pilotis - και διωροφη μονοκατοικια απο πανω) απο την πολεοδομια μου λενε πως το κλιμακοστασιο απο την pilotis στον οροφο (δλδ την εισοδο της κατοικιας) θα πρεπει να ειναι 90cm με ορθοκανονικα σκαλοπατια ή 120cm με διαγωνια. εγω την εχω 90cm με διαγωνια θεωρωντας πως δεν τιθεται ζητημα κοινοχρηστου κλιμακοστασιου εφοσον μιλαμε για μονοκατοικια με pilotis. ποιος εχει δικιο?

Link to comment
Share on other sites

Σε χρήση κατοικίας επιτρέπονται οι σφηνοειδείς βαθμίδες, ασχέτων αν είναι εσωτερική κλίμακα (ελάχιστου απαιτητού πλάτους 0,90m) ή κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο (ελάχιστου απαιτητού πλάτους 1,20m). Οι σφηνοειδείς βαθμίδες απαγορεύονται σε χρήσεις επαγγελματικές (γραφεία, ιατρεία κλπ).

Link to comment
Share on other sites

πρωτον ευχαριστω για το ενδιαφερον.

 

αλλα για να καταλαβω (επειδη ειναι και η πρωτη μου αδεια) στην περιπτωση μου μπορω να εχω απο υπογειο σε pilotis και απο pilotis σε οροφο κλιμακοστασιο 90εκ με διαγωνια σκαλοπατια και χωρις πλατυσκαλο ? (μιλαμε παντα για μονοκατοικια)

Link to comment
Share on other sites

Τι εννοείς διαγώνια σκαλοπάτια; κάτι άλλο από τις σφηνοειδείς βαθμίδες; Αν αυτό εννοείς, τότε επιτρέπεται!

Link to comment
Share on other sites

τελεια! εχεις δικιο τις σφηνοειδεις βαθμιδες εννοω. αλλα θελω μια τελευταια χαρη.... που μπορω να το βρω γραμμενο οτι επιτρεπεται αυτο σε περιπτωση κατοικιας γιατι αλλιως θα πρεπει να μαλωνω.

 

ευχαριστω παρα πολυ

Link to comment
Share on other sites

Γενικά περί κλιμάκων στο άρθρο 13 του Κτιριοδομικού Κανονισμού.

Link to comment
Share on other sites

Τύπος ΙΙ

0,90 μ.

 

υψος:

Μέγιστο 0,20 μ.

Ελάχιστο 0,13 μ.

 

πλατος:

Ελάχιστο 0,25 μ. μετρούμενο στο μέσο της βαθμίδας σε οριζόντια προβολή σαν απόσταση των ακμών δύο διαδοχικών βαθμίδων

 

λοξες βαθμιδες:

Επιτρέπονται μόνο σε καμπύλες σκάλες που η ακτίνα καμπυλότητας της εσωτερικής πλευράς δεν είναι πουθενά μικρότερη από 7,5 μ. (7,5μ !!!) αν καταλαβαινω καλα, σε σκαλα σχηματος Π δεν μπορω να εχω λοξες βαθμιδες εκτος και αν εχω μια επαυλη με σκαλα εσωτερικης ακτινας 7,5μ!!!! κανω λαθος?

 

κτλ

Link to comment
Share on other sites

Παράγραφο 2 και τύπος ΙΙΙ

2. Για την κυκλοφορία ατόμων και μεταφορά αντικειμένων μεταξύ διαδοχικών ορόφων σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας, απαιτείται σε κάθε κτίριο μία τουλάχιστον κλίμακα ελεύθερου πλάτους τουλάχιστον 1,20 μ. Κατ' εξαίρεση το ελεύθερο πλάτος της αρκεί να είναι 0,90 μ. σε κτίρια με χρήση κατοικίας με τρείς ή λιγότερους ορόφους (όπου προσμετράται και τυχόν PILOTIS), εκτός τυχόν υπογείου. Το ελεύθερο πλάτος της αρκεί να είναι 0,60 μ. όταν είναι εσωτερική κλίμακα μιας ενιαίας κατοικίας. Τα αναφερόμενα ελεύθερα πλάτη είναι πλάτη ελεύθερα από κάθε εμπόδιο, εκτός από κουπαστές που δεν προεξέχουν περισσότερο από 0,10 μ. και εκτός από προεξοχές δοκών σε τοίχους που δεν προεξέχουν περισσότερο από 0,05 μ.(Βλέπε σχήμα Ι).

Η κλίμακα αυτή χρησιμοποιείται και σε περίπτωση κινδύνου και συνυπολογίζεται στο σύνολο των κλιμάκων που απαιτούνται για την ασφαλή διαφυγή ατόμων σε περίπτωση κινδύνου. Τυχόν μικρότερα ελεύθερα πλάτη που απαιτούνται κατ' εφαρμογή των επόμενων παραγράφων του παρόντος άρθρου, δεν εφαρμόζονται σε αυτήν την κλίμακα του κτιρίου.

 

4.1. Στα κτίρια ή τμήματά τους για την εξυπηρέτηση χώρων κατοικίας (κατηγορία Α) οι κλίμακές τους επιτρέπεται να είναι οποιουδήποτε τύπου Ι, ΙΙ, ΙΙΙ.

Link to comment
Share on other sites

Πέρα από το τι επιτρέπεται και τι όχι, κι αφού λες ότι είναι η πρώτη σου άδεια, έχε υπ'όψιν σου ότι σκάλα πλάτους 90εκ με σφηνοειδή σκαλοπάτια στερείται άνεσης κυκλοφορίας και δεν προτιμάται σχεδόν ποτέ σε σύθγχρονες κατασκευές(από την εμπειρία μου σε οικοδομές που έχω επισκεφτεί ως μηχανικός, εκτιμητής, κλπ).

Δεδομένου ότι μιλάμε και για κατοικία, θεωρώ "απαγορευτική" την χρήση της.

Ότι κι αν αποφασίσεις, σιγουρέψου ότι την σχεδιάζεις με τον τρόπο που προσφέρει την μέγιστη άνεση κυκλοφορίας.

Προσωπικά προτιμώ να σχεδιάζω με την μέθοδο της αναλογίας και να δίνω αναλυτική κάτοψη στον μάστορα σε κλίμακα 1:10 με σημειωμένα όλα τα σμήματα σε εκατοστά (εσωτερική, εξωτερική και γραμμή ανάβασης).

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.