Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εργασιακό αντικείμενο, φωτοβολταϊκά ή ανεμογεννήτριες;


Simulinked

Recommended Posts

Τι από τα δύο έχει μεγαλύτερες προοπτικές εργασίας για έναν ηλεκτρολόγο μηχανικό;

 

Άκουσα μια άποψη ενός λέκτορα που μου είπε ότι

"Οι Ανεμογεννήτριες ειναι ένα τεράστιο κατασκεύασμα που έχει πολλά κινητά μέρη και απευθύνεται πιο πολύ σε μηχανολόγο παρά σε ηλεκτρολόγο μηχανικό. Ο ηλεκτρολόγος μηχανικός ασχολείται με θέματα διασύνδεσης με δίκτυο, ευστάθειας και σχεδίασης της μηχανής. Το μεγαλύτερο κομμάτι της τοποθέτησης, σχεδίασης ανήκει σε μηχανολόγο".

 

Επίσης μου είπε

" Στην Ελλάδα τα φωτοβολταικά θα σημειώσουν την μεγαλύτερη άνθηση. Και ειναι αντικειμενο καθαρα του ηλεκτρολογου μηχανικου. Ο μηχανολογος εχει μηδενικη ενασχοληση. Με αυτα να ασχοληθεις και ασε τις ανεμογεννητριες για τους ρομαντικους.

Τα φωτοβολταικά με τον νέο ΚΕΝΑΚ και με προγράμματα όπως Φ/Β στις στέγες, θα έχουν το ψωμί... Με αιολικά δεν αξίζει να ασχοληθείς αφού τα μεγάλα εργα είναι μετρημένα (ξέρεις εσύ σε κάποια νησιά να έχουν γίνει σοβαρά αιολικά έργα; ) ενώ με τα φωτοβολταικά , υπάρχει δυναμική ώστε όσα είναι τα σπίτια στην ελλάδα, τόσα φωτοβολταικά και τόσες δουλειές να βγούνε... Απλά θέλει τρέξιμο, ψάξιμο και πολύ σκληρότητα για να αντέξεις στην ζούγκλα. Αλλά το ζουμι ειναι στα Φ/Β. Ανοιγεις μετα ενα τεχνικο γραφείο και την εμπειρια σου την πουλας πολυ ακριβα και κονομας χρήματα..."...

 

Συμφωνείτε ότι το ζουμί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι τα φωτοβολταικά; Και ότι οι Ανεμογεννήτριες ειδικά για έναν ηλεκτρολόγο μηχανικό ειναι χάσιμο χρόνου ;

─────────────────────────────────────────────────────

Συμπληρώστε την ειδικότητά σας, μέσω της επεξεργασίας προσωπικών στοιχείων (πίνακας ελέγχου).

Chilon

Link to comment
Share on other sites

Τα φωτοβολταϊκά έχουν πολλούς υποψήφιους πελάτες, αλλά μικρές δουλειές.

Οι ανεμογεννήτριες έχουν ελάχιστη ζήτηση, αλλά πολύ μεγάλες δουλειές.

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι εμπεριστατωμένη άποψη, προσωπική άποψη είναι.

 

Τα Φ/Β αρχίζουν από τα 30.000€. Είναι μόδα, ο καθένας μπορεί να βάλει και δεν εμφανίζουν συχνά πρόβλημα με τον συγχρονισμό με το δίκτυο.

Ένα αιολικό πάρκο είναι πολύ πιο ακριβό. Σε ένα αιολικό πάρκο προφανώς δεν θα τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες που προορίζονται για τροχόσπιτα ή κότερα (περίπου 700€/400W). Υπάρχουν ανεμογεννήτριες που κοστίζουν 1.000.000€/τεμάχιο και αναμένεται να κυκλοφορήσουν και μεγαλύτερες. Υπάρχουν μοντέλα με ονομαστική ισχύ 3MWatt. Πόσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα και το κατάλληλο οικόπεδο με αέρα όλο τον χρόνο; Το αιολικό θέλει πολύ καλύτερο εξοπλισμό και υπάρχει και ο κίνδυνος να είναι εκτός δικτύου λόγω διαφοράς φάσης.

Link to comment
Share on other sites

Κάπου ανάμεσα στις προηγούμενες απαντήσεις είναι η αλήθεια. Όντως τα φωτοβολταϊκά είναι πολύ πιο δημοφιλή την ώρα αυτή και μπορείς να ασχοληθείς και μόνος σου. πχ. Το μπορείς να ''σηκώσεις'' το κόστος κατασκευής μια φωτοβολταϊκής στέγης. Το κακό είναι ότι ειδικά φέτος στην αγορά βγήκαν εκατοντάδες εταιρίες ''ειδικές'' στα ΦΒ.

Με τα αιολικά δύσκολα θα ασχοληθείς μόνος σου αφού τα κόστη ξεφεύγουν, εκτός και εάν δουλέψεις σε κάποια εταιρία του χώρου. Υπάρχει βέβαια μία μάλλον παρθένα αγορά που έχει να κάνει με μικρά αιολικά (έως 20kW) και την οποία μπορείς να ψάξεις.

 

─────────────────────────────────────────────────────

Συμπληρώστε την ειδικότητά σας, μέσω της επεξεργασίας προσωπικών στοιχείων (πίνακας ελέγχου).

Chilon

Link to comment
Share on other sites

Ανεμογεννήτριες -> Μηχανολόγος

Φωτοβολταϊκά -> Ηλεκτρολόγος

 

Πάντως στα μεγάλα έργα υπάρχει δουλειά και για τους 2. Και υπόψιν μιλάμε με το σκεπτικό του σήμερα. Επειδή είπες "λέκτορας" υποθέτω πως είσαι φοιτητής ακόμα. Μέχρι να πάρεις το πτυχίο σου, λίγο η πτώση της τιμής, λίγο ο κορεσμός, λίγο το αναμενόμενο αλληλοφαγωμα, μπορεί να μην είναι και τόσο ανθηρός κλάδος τότε. Μην μπεις στο τριπάκι να εξειδικευτείς από τώρα, κοίτα να γίνεις πραγματικός ηλεκτρολόγος και όχι μαϊμού που ξέρει απο προγραμματισμό και από μέση τάση τίποτα, και παράλληλα αν θες κοίτα για φωτοβολταϊκά ή ότιδήποτε άλλο. Χρόνο για επιμόρφωση μετά το πτυχίο θα έχεις σίγουρα και τότε θα έχεις και καλύτερη εικόνα προς τα που να κινηθείς.

Link to comment
Share on other sites

Πιστευω πως η αγορά των Φ/Β βρίσκεται σε μεγαλύτερη άνθιση από αυτή των Α/Γ. Επιπροσθέτως, για τους νέους συναδέλφους, είναι μια αγορά πιο προσιτή (πολύ μεγαλύτερος αριθμός πελατών έστω κι αν πρόκειτε για μικές δουλειές), πιο εύκολη και νομίζω με καλύτερες προοπτικές. Αλλά όπως είπε ο και ο stayros μέχρι να τελειώσεις, να πας φαντάρος (αν είσαι φοιτητής) κλπ έχει ο Θεός. Γενικά πάντως νομίζω ότι υπάρχουν καλύτερες προοπτικές στα Φ/Β.

Link to comment
Share on other sites

Τυχαινει να δουλευω στην Vestas Wind Systems στον τομεα της Μεσογειου και εχω να σας πω καποια πραγματα σχετικα με Α/Γ.

 

1.Ειδικοτητες

 

Αυτα τα περι Μηχανολογου-Ηλεκτρολογου-Ηλεκτρονικου λυπαμαι πραγματικα που τα διαβαζω και ειδικα λυπαμαι που ακουγονται σε χωρους διδασκαλιας απο λεκτορες.

Στην γνωση, στην τεχνολογια στην προοδο δεν χωρανε ειδικοτητες αλλα ανθρωποι με οραμα και αγαπη για το αντικειμενο.

Η Μηχανικη σαν επιστημη ειναι μια ειτε προκειται για ηλεκτρολογια, μηχανολογια,δυναμικη κ.ο.κ

Η Α/Γ ειναι μια μοναδα ολοκληρωμενη ... ηλεκτρολογικα,μηχανολογικα,ηλεκτρονικα,αεροδυναμικα,

Φανταστειτε ενα εργοστασιο παραγωγης ενεργειας σε ενα χωρο φοβερα περιορισμενο και ανυψωμενο στα 100m.

Τεχνολογικα ειναι θαυμασιο μηχανημα και πολυ εξελιγμενο σε πολλους τομεις(Ηλεκτρονικα Ισχυος,Αυτοματος Ελεγχος,Μεταδοση Ισχυος,Αεροδυναμικη,Ευσταθεια,Ανεπτυγμενα Υδραυλικα,Ηλεκτρουδραυλικα,Τηλεπικοινωνιακα,Λογισμικα,SCADA,Λιπανση,Self Monitoring and Diagnose,Δικτυα Μεσης-Υψηλης,Σταθμοι κλπ) και ασφαλως μπορουν ανετα να δουλεψουν Μηχανολογοι,Ηλεκτρολογοι, Ηλεκτρονικοι,Πολιτικοι Μηχανικοι ,εχω συνεργαστει με ολες τις ειδικοτητες σε πολλες χωρες και κανεις δεν ενιωσα οτι μειονεκτουσε γιατι δεν ηταν Μηχανολογος / Ηλεκτρολογος / Ηλεκτρονικος κ.ο.κ

 

2.Μελλον - Προοπτικη

 

Θα πω καποια πραγματα για το τι συμβαινει στο εξωτερικο...

Στις χωρες με συνειδηση στις ΑΠΕ η Αιολικη Ενεργεια δε ειναι απλα ενα επαγγελμα που ακολουθεις...ειναι ΚΛΑΔΟΣ...και ελπιζω να καταλαβαινετε ολοι τι σημαινει αυτο σχετικα με την προοπτικη στην Ελλαδα.

Φ/Β βαζουν και ανειδικευτοι ιδιωτες.

Επισης η τεχνογνωσια που θα αποκομισεις στις αιολικες εγκαταστασεις καθως και η αξια του βιογραφικου σου μετα απο μια ενασχοληση και τριβη με τις συγκεκριμενες τεχνολογιες και εταιριες ειναι πολυ σημαντικες για την εξελιξη ενος μηχανικου.

 

3.Ελλαδα

 

Στην Ελλαδα εχουμε πολυ λιγα αιολικα παρκα (νομιζω συνολικα ουτε 1GW) αλλα βλεπω πολυ μεγαλες δυνατοτητες εξελιξης μελλον μιας και η παρουσια ολων των μεγαλων εταιριων Vestas,Enercon,Nordex,Gamesa,Siemens αρχιζου και γινονται πολυ αισθητη.

Τα περισσοτερα εργα που εχουμε αυτη την στιγμη στην Ελλαδα ειναι κολλημενα στο ΣτΕ (Συμβουλιο Επικρατειας) μετα απο καταγγελιες...Οικολογικων Οργανωσεων (μα ειναι δυνατον)...βλεπετε τα μεγαλα Project πρεπει να ταιζουν και μεγαλα στοματα στη Ελλαδα.

Γιαυτο κιολας εψαξα δουλεια στο εξωτερικο ...δεν αντεχω ουτε να τους βλεπω τους παραγοντες σε αυτη τη χωρα

 

Τεσπα μην κολλατε και χωθειτε εκει που γουσταρετε και σας αρεσει μην ακουτε λεκτορες που χωριζουν την επιστημη σε 3000000 ''κλειστες'' ειδικοτητες ,μην διαλεγετε ευκολες λυσεις και θα ανταμειφθειτε πιστεψτε με.

 

Οπως καταλαβετε ψηφιζω Αιολικη Ενεργεια μονο.

Πιστευω οτι τα Φ/Β θα κορεστουν ακαριαια και αλλωστε ημουν παντα υπερ των true και hardcore καταστασεων.

Ειναι απιστευτα συναρπαστικη η καθημερινοτητα και οι εμπειριες στα στα Αιολικα Παρκα.

Σου αλλαζει ολη τη ζωη.

 

Link to comment
Share on other sites

Κάποιες απαντήσεις -για λόγους αντικειμενικότητας- στα προηγούμενα

 

1. Συμφωνώ μαζί σου. Όντως εάν αγαπάς τη δουλειά του Μηχανικού, είτε Ηλεκτρολόγος είσαι είτε Μηχανολόγος, θα βρεις το δρόμο σου αργά ή γρήγορα.

 

2 & 3. Μέλλον υπάρχει γενικά στις ΑΠΕ και φυσικά όχι μόνον στα αιολικά. Αν μάλιστα θέλεις να αντιμετωπίσεις με ρεαλισμό την κατάσταση, στην Ελλάδα λόγω των γνωστών προβλημάτων με περιοχές Natura, δάση κλπ (δεν φταίνε οι ''οικολόγοι'' για όλα), οι ελεύθερες περιοχές με καλό αιολικό δυναμικό έχουν περιοριστεί αφού έχουν κατατεθεί σχετικοί φάκελοι, άσχετα εάν δεν έχουν γίνει τα έργα ακόμη. Σαφώς έχει δουλειά στην κατασκευή. Αυτό ισχύει και για ΦΒ, αφού ο αριθμός των MW που έχουν συνδεθεί είναι ακόμη μικρότερος. Προφανώς ακόμη και ένας ιδιώτης μπορεί να στήσει μία μικρή εγκατάσταση, όπως μπορεί να στήσει και μία μικρή ανεμογεννήτρια. Για μεγαλύτερα έργα χρειάζονται μηχανικοί.

 

Τέλος ένας παράγοντας που θα μπορούσε να επηρεάσει την επιλογή του φίλου μας, είναι ο τόπος διαβίωσης. Εάν δεν τον πειράζει τα (ωραία ελληνικά) βουνά, τότε σαφώς μπορεί να στραφεί και στα αιολικά.

 

Ασχολούμαι 4 χρόνια με ΦΒ αλλά δεν θα είμαι τόσο απόλυτος όσο εσύ. Ο τομέας της ενέργειας έχει γενικά ενδιαφέρον. Σήμερα είναι αιολικά, ΦΒ, υδροηλεκτρικά, αύριο κάτι άλλο...

Link to comment
Share on other sites

εγω θεωρω οτι μελλοντικα θαχουν δουλεια τα υβριδικα συστηματα.....ας παρουμε για παραδειγμα αιολικο με υδροηλεκτρικο.....αιολικο με αφαλατωση για μικρα νησια....

 

καποια στιγμη θα απαγκιστρωθουμε και απο την καυση παραπροιοντων της φυτικης παραγωγης και θα εχει δουλεια και εκει....

 

 

γενικα πιστευω οτι τα μικρα ενεργειακα εργα ειναι η δουλεια για τα επομενα 40 χρονια...και οταν ακριβυνει το ρευμα της ΔΕΗ αρκετοι θα τα προτιμουν και για προσωπικη χρηση και οχι μονο για πωληση στο συστημα

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.