Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατασκευαστικό ερώτημα: Διάβρωση οπλισμού και επισκευές


giorgoskats

Recommended Posts

Χαίρετε. Κατοικώ σε χωριό και από το 1980 έχω μία οικοδομή, ισόγειο και πρώτος όροφος στα μπετά. Χρήματα δεν υπάρχουν να ολοκληρωθεί. Τα τελευταία χρόνια (περίπου 10) παρατηρώ, στις κολώνες του ισογείου κυρίως, αλλά και σε μερικά σημεία της πλάκας του ορόφου, να έχει "πεταχτεί" ελάχιστα το τσιμέντο και να φαίνεται μέρος μιας σιδερόβεργας. Τα σίδερα που "ξεγυμνώθηκαν" είναι σε μήκος 1 - 4 πόντους και αρκετά από αυτά έχουν σκουριάσει. Ένας οικοδόμος μου είπε να τα περάσω με ρητίνες και μετά να τα τσιμεντάρω. Δεν ξέρω τι να κάνω. Αν μπορεί κάποιος ας μου προτείνει ένα οικονομικό μέσο προστασίας. Με συγχωρείτε γιατί δεν ξέρω την ακριβή ορολογία.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 32
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Φίλε μου, με σειρά προτεραιότητας και αντίστροφη σειρά αποτελεσματικότητας πρέπει να κάνεις τα ακόλουθα:

 

- Να σταματήσεις την υγρασία που προφανώς φτάνει σε αυτές τις θέσεις (χωρίς υγρασία δεν έχει οξείδωση, εκτός αν έχεις χλωριόντα κλπ)

- Να αποξηλώσεις τα φουσκωμένα μπετά και να μινιάρεις τα σίδερα που απέμειναν

- Να αποκαταστήσεις την βλάβη.

 

Τα δύο πρώτα τα κάνεις και μόνος σου, δοθέντος ότι είσαι άνεργος. ΔΕΝ βελτιώνουν σε ΤΙΠΟΤΑ την κατάσταση, αλλά σου δίνουν παράταση χρόνου.

 

Το τελευταίο είναι η ουσία της υπόθεσης. Να ξανά αποκτήσει η οικοδομή επαρκή αντοχή. Είναι δαπανηρό, δεν μπορείς να το κάνεις με τίποτα μόνος σου, απαιτεί έρευνα της οικοδομής σου και μελέτη από μηχανικό. Το κυριότερο είναι να γίνει σωστή διάγνωση, διότι όπως και με τις ασθένειες, δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη θεραπεία. Ο μηχανικός θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα προτείνει κάτι συγκεκριμένο. Μην κάνεις επεμβάσεις από μόνος σου, επειδή έτσι έκανε κάποιος μάστορας κάπου αλλού. Στην καλύτερη περίπτωση θα είναι πεταμένα λεφτά, στην χειρότερη θα κάνεις ζημιά. Ανάλογα με την αιτία που οδήγησε σε αυτή την κατάσταση θα πρέπει να εφαρμοστεί η κατάλληλη μέθοδος επισκευής. Ανάλογα με την έκταση της βλάβης θα πρέπει να μελετηθεί η αναγκαία ενίσχυση.

Link to comment
Share on other sites

AlexisPap πολύ σωστός. Τώρα με το μινιο δεν τα παώ καλα αλλά τι να κάνει στο χωριό.

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ για τις υποδείξεις. Σήμερα τελειώνω με το μίνιο.

Όταν πάω στη Πάτρα θα ρωτήσω μηχανικό να έρθει να το δεί αλλά και για τις ρητίνες, γιατί ο μπετατζής που μου το είπε το ξέρει κι αυτός από μηχανικό που συνεργάζονται χρόνια.

Πάντως σας ευχαριστώ για το χρόνο σας!

Link to comment
Share on other sites

Το μίνιο είναι λάθος.

 

Και τι σημαίνει χωριό ? Να πάει να πάρει έναν αναστολέα και ας κάνει καθαιρέσεις να δει το εύρος της παθογένειας.

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει χωριό σε απόσταση τόση που μια φορά στη ζωή του και για τόσο σημαντικό θέμα να μη μπορεί να φτάσει ένα προϊόν.

Ψηφίζω πάσει θυσία να βρεθεί αναστολέας. Τουλάχιστον αν όχι εξειδικευμένο προϊόν (π.χ. SIKA,SINTECNO) έστω τα πιο διαδεδομένα (π.χ. DUROSTICK) και δεν κάνω διαφήμιση, απλώς λέω στον άνθρωπο ότι υπάρχουν και γνωστές και διαδεδομένες εταιρίες που έχουν παρόμοια και θα τα βρει πιο εύκολα.

 

Επίσης με την ευκαιρία αυτή, αφού μάλλον θα το διαβάσουν και άλλοι το thread, να πούμε μια ακόμη φορά ότι είναι ΣΟΒΑΡΟ ΛΑΘΟΣ να παρατάει κανείς την οικοδομή για τόσα χρόνια στα μπετά... θέλουν προστασία.... το ζήτημα είναι πάντα οικονομικό αλλά θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα...

Link to comment
Share on other sites

Μάλλον πρόκειται περί παρεξήγησης. Οι εργασίες που προτάθηκαν στον φίλο μας και τις οποίες ήδη -όπως λέει- εκτέλεσε δεν αποτελούν -όπως γράφηκε εξάλλου- επέμβαση αποκατάστασης. Είναι κάποιες πρακτικές πρώτες ενέργειες που μπορεί να κάνει κάποιος που δεν έχει την επιστημονική και τεχνική γνώση και υποδομή, είναι ας πούμε οι "πρώτες βοήθειες".

Προφανώς, ο μηχανικός που θα εξετάσει το πρόβλημα θα προτείνει μεταξύ των άλλων και αναστολέα. Αλλά τώρα τι αναστολέα να βάλει, και για ποιόν λόγο; Μέτρησε κανείς επικαλύψεις, ph, χλωριόντα, δυναμικό, απομείωση οπλισμού; Έγινε πλήρης αποξήλωση των σαθρών τμημάτων; έγινε καθαρισμός του οπλισμού, υδροβολή ή, τέλος πάντων, ο,τι θα κριθεί από τον μηχανικό αναγκαίο;

Ας μην δημιουργούμε στους ανθρώπους την ψευδή εντύπωση ότι θα αγοράσουν ένα "επώνυμο" "πασαλιψατέρ" και θα εξαφανιστεί το πρόβλημά τους...

Link to comment
Share on other sites

Πολύ σωστά! Απλώς δεν μου αρέσει να καλλιεργείται το σκηνικό ότι "εμείς εδώ στην επαρχία έχουμε άλλο τρόπο...."

Σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να προτείνω τη προσωπική του ασχολία για την επισκευή, θα πρέπει να απευθυνθεί σε μηχανικό και μάλιστα ας μου επιτραπεί η έκφραση, σε γνώστη των επισκευαστικών εργασιών μηχανικό (πράγμα που όντως είναι δύσκολο να βρεθεί σε μικρές πόλεις)

Link to comment
Share on other sites

Τώρα με το μινιο δεν τα παώ καλα...

 

Το μίνιο είναι λάθος.

 

 

Ένας μηχανικός που ασχολείται με αυτά είχε αναφέρει κάποτε, αν θυμάμαι καλά, ότι το μίνιο έχει λάδι με αποτέλεσμα να μη γίνεται καλή προσκόλληση του τσιμέντου πάνω του. Σωστά;

Link to comment
Share on other sites

Τινάκι, σαφώς υπάρχουν καλύτερα υλικά από το μίνιο για την προστασία του σιδηροπλισμού και την ενίσχυση της πρόσφυσης (συνάφειας). Αν και, το μίνιο έχει πολύ μικρό πάχος και αδρή επιφάνεια για να προκαλέσει μείωση της συνάφειας.

Όπως και νά 'χει, όταν θα πάει το συνεργείο και θα αρχίσει τις υδροβολές/αμμοβολές δεν θα μείνει ούτε ίχνος από το μίνιο...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.