Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Εγγραφείτε στην ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Δύο όμοροι ιδιοκτήτες, θέλουν να διορθώσουν τα μεταξύ τους όρια (ΔΓΜ) συναινετικά. Αμφότερες οι ιδιοκτησίες είναι εκτός σχεδίου, κατά παρέκκλιση οικοδομημένες και με υπερβάσεις τακτοποιημένες για τα εντός αυτών κτίρια. Τώρα δε, μή οικοδομήσιμες... Θέλουν δε, να συστήσουν κατακόρυφες (κάθετες) ιδιοκτησίες, οπότε με λάθος όρια αυτό δεν είναι εφικτό. Μάλιστα, προτάθηκε να γίνουν δύο (2) συστάσεις, μία με τα σωστά όρια και μία με τα λάθος!!! Ναι! Αλήθεια! 

Οι δύο ιδιοκτησίες όμως, βρίσκονται εν μέρει σε λειτουργούν κτηματολόγιο κι εν μέρει σε κτηματογράφηση (χωρίς να έχει γίνει ακόμα η ανάρτηση).

Πρότεινα να γίνει αποδεκτή η τροποποίηση των ορίων για το τμήμα που βρίσκεται στο λειτουργούν κτηματολόγιο και να απορρίψουν έστω, για το τμήμα που βρίσκεται σε κτηματογράφηση. Κι αυτό, επειδή υπήρξε πρόβλημα του τύπου"Τί κάνουμε" ή "α! δεν δίνεται" κλπ ανάλογα. Η διόρθωση ΕΣΤΩ για το εντός λειτουργούντος κτημ/γίου πρέπει να γίνει τώρα, οπότε αναζητώ λύση.

Έχετε κάποια ιδέα συνάδελφοι;; -Ευχαριστώ.

• Απαντήσεις 2,1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

@ΜΕΜΟΣ ΜΟΣΧΑΚΗΣ Επιβεβαιώνω ότι στο απόσπασμα κτηματολογίου (πχ χωρικής βάσης) δεν θα δεις διάστικτη γραμμή που να οριοθετεί κάθετες. Όπως προανέφερε και ο συνάδελφος, θα βασιστείς στη σύσταση καθέτων και στο επισυναπτόμενο σε αυτή τοπογραφικό διάγραμμα. Αν για κάποιο λόγο, η συμβολαιογραφική πράξη κάθετης δεν είναι σαφής, δηλαδή δεν έχουν χωριστεί με σαφήνεια τα όρια αποκλειστικής χρήσης, τότε θα πρέπει η σύσταση να τροποποιηθεί, διότι δεν γίνεται να την αποτυπώσεις.

Δημοσιεύτηκε (edited)

@Pavlos33 @ΜΕΜΟΣ ΜΟΣΧΑΚΗΣΣτην δική μου περιοχή πάντως , οι κάθετες οριοθετούνται με διακεκομμένη γραμμή στα αποσπάσματα του κτηματολογίου.

On 6/2/2026 at 6:25 ΜΜ, ΜΕΜΟΣ ΜΟΣΧΑΚΗΣ said:

Καλησπέρα σας. Σε οικόπεδο εντός οικισμού που λειτουργεί κτηματολόγιο έχω το εξής θέμα: Στο οικόπεδο έχει συσταθεί καθετή χωρίζοντας το σε 2 τμήματα και οριζόντιες σε κάθε μια. Δεν έχει καθοριστεί ούτε στο πάνω στο τοπογραφικό της κάθετης ούτε στο κτηματολόγιο (ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΧΩΡΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ)  το τμήμα της κάθε μια κάθετης. Το μόνο που αποτυπώνετε πάνω στο τοπογραφικό είναι δυο ισόγειες οικοδομές με τα μελλοντικά από πάνω τους. Η μια ισόγεια οικοδομή δεν υπάρχει πλέον (δεν ξέρω αν υπήρχε και ποτέ). Πελάτης αγόρασε την μια καθετή με την ισόγεια οικοδομή που δεν υπάρχει. Θέλει να οικοδομήσει. Σε ερώτημα που έκανα σε συμβολαιογράφο και αφού αυτός ρώτησε στο κτηματολόγιο, μου απάντησε ότι μπορώ εγώ να ορίσω τους χώρους κάθε κάθετης χωρίς τροποποίηση των συμβολαίων. Σας έχει τύχει κάτι ανάλογο?

Πιθανολογώ ότι συμβαίνει το εξής , βασιζόμενος σε αυτό που είπες ότι στο τοπογραφικό της σύστασης δεν φαίνονται τα 2 τμήματα.

Η κάθε κάθετη , είναι μόνο το περίγραμμα της κάθε οικοδομής, και όλος ο ακάλυπτος είναι κοινόχρηστος.
Διαφορετικά , θα υπήρχε αναγραφή στο τοπογραφικό,  και στο κείμενο της σύστασης θα έγραφε  περι τμημάτων αποκλειστικής χρήσης με τα αντίστοιχα επιμέρους εμβαδά επι του όλου οικοπέδου.
Γι αυτό και στο απόσπασμα του κτηματολογίου βλέπεις αυτά που περιγράφεις.

@maroudas Για κάτι τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να συνεννοηθείς με το αρμόδιο κτηματολογικό γραφείο , από κοντά. Οτι και να προτείνουμε σημασία εχει αν και τι δέχονται εκει.

Edited by avgoust
Δημοσιεύτηκε

@Pavlos33 Όταν το τοπογραφικο της σύστασης εχει καθορισμένα ορια των καθέτων τοτε αν κατεβάσεις το απόσπασμα χωρικής βάσης απο το κτηματολογιο.gov στις υπηρεσίες για μηχανικούς φαινεται με διακεκομμένες τα ορια τους.  @avgoust Αυτο σκεφτηκα και εγω και οταν πηγα στην συμβολαιογραφο, ρωτησε την αρμοδια υπάλληλο στο κτηματολογιο και της είπε οτι εχω εγω το δικαιωμα να ορισω επι ενος τοπογραφικου τα ορια με την συγκαταθεση των ιδιοκτητων. Σκεφτομαι να ρωτησω και στα κεντρικα του κτηματολογιου, υπαρχει υπηρεσια για εμας τους μηχανικους?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.