Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κανένα ελληνικό πανεπιστήμιο στη λίστα των 200 κορυφαίων ΑΕΙ της εφημερίδας "Times"


ilias

Recommended Posts

Archytas, ισως είναι η πρώτη φορα που συμφωνώ μαζί σου...Μακάρι να μπορούσα σα προπτυχιακή να είχα την δυνατότητα να δουλέψω σε μια μεγάλη εταιρεία και να μάθω πράγματα που δε έμαθα ποτέ στο πανεπιστήμιο...Και ας μη με πληρώνανε, θα αποκτήσα εμπειρία που μετά στο βιογραφικό μου θα μετρούσε πολύ...

και πότε θα διάβαζες;;;;;

------

τι δουλειά μπορεί να κάνει ένας φοιτητής με ένα μήνα πρακτικής

σε ποιά σοβαρή εταιρία μπορεί να πάει να δουλέψει

 

και σε ποιά θέση; να βγάζει φωτοτυπίες;

 

από τη μια μου τσαμπουνάτε πως οι νέοι εργαζόμενοι κοστίζουν στον εργοδότη σε ότι αφορά την εκπαίδευσή τους

και από την αλλη θα παίρνουν φοιτητές για ένα τρίμηνο

 

αν μη τι αλλο αποφασίστε ποια ιδέα υιοθετείτε

------

στην τελική όποιος θέλει να δουλέψει ως φοιτητής μπορεί να πάει από μόνος του

δεν απαγορευεται

------

Σιγά μην θελήσουν τα κόμματα να αφήσουν το μαγαζάκι τους να τους το πάρουν οι... επιχειρηματίες! Ή, ακόμη χειρότερα, να γίνουν τα πανεπιστήμια ανεξάρτητα (ανεξέλεγκτα) ιδρύματα

φίλε μου, άλλο το ένα .... άλλο το άλλο

 

Αλλά είναι κακή για το σύστημα: Μπελάς και ξεμπρόστιασμα για κάποιους ανάξιους ΔΕΠ, δαπάνη για το κράτος, απώλεια ελέγχου για τις παρατάξεις που δεν έχουν κανένα λόγο στην πραγματική (εξωπανεπιστημιακή ζωή)...

αυτο το συμπέρασμα είναι παντελώς αυθαίρετο

 

μια χαρά πλακάκια θα τα κάνουν κομματα , κοματόσκυλα και επιχειρήσεις

όπως τόσα χρόνια

 

σαν να μου λες πως πχ η siemens δεν λεχει σχέση με τα κόμματα

και αν μη τι άλλο ήταν και πολυεθνική και όχι μαγαζάκι

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 255
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Γιατί αν έρθουν ξένες εταιρίες σε ενοχλεί?

Εμενα προσωπικα, οχι

Το θεμα ειναι οτι δεν υπαρχει σαφης διασυνδεση των πανεπιστημιων με την παραγωγη ωστε να μπορουν να πηγαινουν φοιτητες , εστω ενα τριμηνο το καλοκαιρι , και να ασχολουνται με το αντικειμενο τους. Για να ασχολουνται πραγματικα ομως, θα πρεπει η σχεση πανεπιστημο-παραγωγη να ειναι αφιδρομη ωστε να ελεγχεται το τι πραγματικα θα κανει ο οποιος φοιτητης θελησει να ασχοληθει. Να ειναι πχ ασφαλοσμενος, να εχει εστω μια στοιχειωδη αμοιβη κλπ Αλλιως δινουμε τζαμπα χαμαληδες

Link to comment
Share on other sites

Το θεμα ειναι οτι δεν υπαρχει σαφης διασυνδεση των πανεπιστημιων με την παραγωγη ωστε να μπορουν να πηγαινουν φοιτητες , εστω ενα τριμηνο το καλοκαιρι , και να ασχολουνται με το αντικειμενο τους.

Πως θα γίνει αυτό όταν τους κυνηγάνε οι παρατάξεις???

Ούτε στην Ουγκάντα τέτοια τριτοκοσμική κατάσταση.

Παράδειγμα, σε ξένη σχολή έξω αναπτύσσεται πρόγραμμα μαθηματικών που μοιάζει με το MAPLE. Ο φοιτητής ασχολείται με τον προγραμματισμό και παράλληλα γίνεται γνωστός στην εταιρία με προοπτικές εξέλιξης αλλά και έρευνας...

Άντε τώρα κάτι τέτοιο να γίνει στην Ελλάδα...

 

Πάρτε το χαμπάρι, η Ελλάδα ειδικά στα θέματα παιδείας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όχι μόνο δεν λαμβάνεται σοβαρά έξω, αλλά είναι και ο περίγελος τους...και μην νομίζετε δεν γνωρίζουν το τί επικρατεί στα καφενεία-σχολές !

Link to comment
Share on other sites

τι δουλειά μπορεί να κάνει ένας φοιτητής με ένα μήνα πρακτικής

σε ποιά σοβαρή εταιρία μπορεί να πάει να δουλέψει

 

και σε ποιά θέση; να βγάζει φωτοτυπίες;

 

Κατ' αρχάς εγώ δεν μίλησα για εργασία αλλά για επαγγελματική άσκηση (φυσικά με αμοιβή), κάτι που το κάνουν ακόμη και οι σχολές κομμωτικής...

 

Γιατί λοιπόν είσαι τόσο αρνητική; Η σχολή θα βγάζει έναν κατάλογο και ο κάθε φοιτητής θα πρέπει να ολοκληρώσει συγκεκριμένες εργασίες, σχετικές με το αντικείμενό του. Στο τέλος θα πρέπει να παρουσιάσει την εργασία που έκανε και, ενδεχομένως, να βαθμολογηθεί. Ομοίως θα πρέπει να κάνει έκθεση και ο εργοδότης.

 

Αν μπορεί να τα κάνει αυτά βγάζοντας φωτοτυπίες και κάνοντας καφέδες, κανένα πρόβλημα. Όμως -αν κρίνω απ' τον εαυτό μου- μάλλον θα ασχολούμουν με την ουσία του πράγματος.

 

Προφανώς ο φοιτητής (ή ο τελειόφοιτος) δεν θα κάνει μελέτες, ούτε επιβλέψεις, θα συμμετέχει σε μέρος της μελέτης ή της επίβλεψης, ή της οργάνωσης του εργοταξίου, ή ο,τι άλλο. Προφανώς η συνεισφορά του στην παραγωγική διαδικασία της μονάδας που τον απασχόλησε θα είναι ανύπαρκτη. Προφανώς κανείς επιχειρηματίας δεν περιμένει να του έρθουν οι τελειόφοιτοι της πρακτικής για να κάνει δουλειά. Προφανώς η αμοιβή για την πρακτική θα είναι συμβολική. Και προφανώς κατιτίς (συμβολικό) θα πρέπει να πάρει και ο εργοδότης.

 

Αυτά τα πράγματα γίνονται σε όλον τον κόσμο ΚΑΙ στην Ελλάδα, από τα ΙΕΚ και τις τεχνικές σχολές μέχρι τα ΑΕΙ. Αλλά, για κάποιον παράξενο λόγο, όχι στα πολυτεχνεία.

Link to comment
Share on other sites

α!!! δηλαδή θεωρητικά πράγματα όπως μια εργασία

 

Αυτά τα πράγματα γίνονται σε όλον τον κόσμο ΚΑΙ στην Ελλάδα, από τα ΙΕΚ και τις τεχνικές σχολές μέχρι τα ΑΕΙ.

ποιο ΑΕΙ έχει πρακτική;

 

μόνο οι δικηγόροι που ξέρουν από τσάμπα εργαζόμενους

το μόνο που κερδίζουν οι ασκούμενοι είναι να εξασφαλησουν έδρα στην περιοχή όπου ασκούνται

 

μη μου πεις το αγροτικό των ιατρών διότι αν μη τι άλλο εκεί χαίρεις σεβασμού ως επιστήμονας

 

-----

τα ΙΕΚ κλπ ξέρουν τι κάνουν σε λίγο με την πρακτική θα βγάζουν και μηχανικούς

Link to comment
Share on other sites

Πλάκα πλάκα με αυτόν τον τρόπο όμως γιατροί και δικηγόροι εξασφαλίζουν καλύτερες πρόπτικές στην ένταξη τους στην αγορά εργασίας. Δεν έχω δει κανέναν τους να πεινάει. Γιατί, δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί κάτι ανάλογο και για τους μηχανικούς?

Link to comment
Share on other sites

αν οι φοιτητες που απασχοληθουν σε μια εταιρεια για την "πρακτικη" τους εξασκηση γυρισουν για 1-2 συνεχομενες χρονιες και πουν οτι βγαζαν φωτοτυπιες και φτιαχναν καφεδες, τοτε το πανεπιστημιο πολυ απλα δεν ξαναστελνει φοιτητη ουτε για δειγμα, και η ξεφτιλα μενει για χρονια. τουλαχιστον ετσι συμβαινει σε πολιτισμενες χωρες που υφισταται ο θεσμος.

 

ειναι ενας θεσμος που κερδιζουν και οι δυο πλευρες. Η κοπελια μου οταν τελειωνα τις σπουδες εκανε διδακτορικο ουσιαστικα απεσπασμενη για 2 χρονια σε τεραστια εταιρεια τηλεπικοινωνιων μεγεθους 2 φορες ο ΟΤΕ. Πληρωνοταν απο την εταιρεια η οποια ειχε το πρωτο δικαιωμα μετα τη δημοσιευση στην εργασια της, οπου μαλιστα μερικα κομματια αναγκαστηκε να τα δημοσιευσει χωρις τα στατιστικα που ηταν απο πισω λογω της συμφωνιας. Τα συμπερασματα της διατριβης της ειναι σημερα πολιτικη της εταιρειας. Η εταιρεια πηρε πρακτικο αποτελεσμα που οσο και να πληρωνε 10 μανατζαρεους δεν θα τα ειπαιρνε ποτε. Η κοπελα ειχε την ευκαιρια να πιαστει με ενα θεμα που στο πανεπιστημιο δεν υπηρχε, και το πανεπιστημιο εβαλε το ονομα του σε πρακτικο αποτελεσμα στην σχετικη βιομηχανια. τοσο απλα.

Link to comment
Share on other sites

 

ποιο ΑΕΙ έχει πρακτική;

 

αν εννοείς μόνο τα πανεπιστήμια, υπάρχουν πιλοτικά σε μερικά (τα ΤΕΙ έχουν χρόνια τώρα)

η πρακτική είναι στο χέρι του κάθε ασκούμενου να μάθει και πιστέψτε με μπορεί να μάθει την πραγματική δουλειά πριν πάρει το χαρτί του.

Άσε και τις γνωριμίες που κάνεις ώστε να τις εκμεταλλευτείς στο ξεκίνημα της επ. σταδιοδρομίας σου.

Μέσα σε 1 εξάμηνο πιστέψτε με, όρεξη να'χεις και θα μάθεις αρκετά..

Link to comment
Share on other sites

Πλάκα πλάκα με αυτόν τον τρόπο όμως γιατροί και δικηγόροι εξασφαλίζουν καλύτερες πρόπτικές στην ένταξη τους στην αγορά εργασίας. Δεν έχω δει κανέναν τους να πεινάει. Γιατί, δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί κάτι ανάλογο και για τους μηχανικούς?

οι γιατροί εξασφαλίζονται στο δημόσιο (όταν βεβαια καταφερουν να πάρουν ειδικότητα) και έχουν και ιδιωτικό γραφείο

σαν να λέμε να δουλέυεις με το νόμο πρωι στην πολεοδομία και το απόγευμα να έχεις ιδιωτικό γραφειο ;)

 

 

οι δικηγόροι, με εξαιρέσεις φυσικά, κάνουν πρακτική σε "συναδελφους " τους, 2 χρόνια διεκπεραιώσεις , ένα πράγμα σαν πολεοδόμίες,

και μετά από το τσάμπα παίρνουν πόδι για να έρθουν τα επόμενα δουλάκια

εκτος φυσικά αν οι γονείς τους είναι δικηγόροι

 

σε ότι αφορα την επγγελματική τους αποκατάσταση το μόνο που τους σώζει είναι το γεγονός πως οι εργοδότες τους πληρώνονται με μαυρο χρήμα (δεν κόβουν απόδειξη) άρα με μαυρα πληρώνουν και τους εργαζόμενους

γι'αυτό όλοι οι δηκηγόροι έιναι στο αφορολόγητο

 

αν οι φοιτητες που απασχοληθουν σε μια εταιρεια για την "πρακτικη" τους εξασκηση γυρισουν για 1-2 συνεχομενες χρονιες και πουν οτι βγαζαν φωτοτυπιες και φτιαχναν καφεδες, τοτε το πανεπιστημιο πολυ απλα δεν ξαναστελνει φοιτητη ουτε για δειγμα, και η ξεφτιλα μενει για χρονια. τουλαχιστον ετσι συμβαινει σε πολιτισμενες χωρες που υφισταται ο θεσμος

μακάρι !!!

για την ξεφτίλα μην εισαι τόσο σίγουρος, μιλάμε για παχύδερμα

 

. Η κοπελια μου οταν τελειωνα τις σπουδες εκανε διδακτορικο ουσιαστικα απεσπασμενη για 2 χρονια σε τεραστια εταιρεια τηλεπικοινωνιων μεγεθους 2 φορες ο ΟΤΕ.

μη μου τα μπερδέυεις, μιλάς για διδακτορικό

τελικά την κρατησαν;

 

πάντως στην Ελλάδα τέτοια πράγματα δεν αναγνωρίζονται, αν κάνεις κατι καλό στο κλέβουν και μετα προσλαμβάνουν μόνο τους μιλημένους

Link to comment
Share on other sites

μα δεν ειναι λογικη να λεμε οτι επειδη εινα παχυδερμα στην ελλαδα, να μην το κανουμε! δηλαδη τι να κανουμε? να κατσουμε οπως ειμαστε? τελευταιοι των τελευταιων? να μην εφαρμοζουμε ουτε δοκιμαστικα πετυχημενες μεθοδους επειδη ειμαστε "σιγουροι" οτι στην ελλαδα δεν θα πιασουν?

 

εγω μιλαω για διδακτορικο αλλα πολλα προγραμματα ειχαν πρακτικη στο τριτο ετος για ενα εξαμηνο, αλλα προγραμματα το ζηταγαν υποχρεωτικα πριν ξεκινησεις μεταπτυχιακο, και βεβαια τα σοβαρα MBA ανα τον κοσμο δεχονται μονο ανθρωπους με 4-5 χρονια εργασιακη εμπειρια (συνηθως εξω το πληρωνει η εταιρεια σου και σαν θεμα διαλεγεις κατι χρησιμο για αυτους).

 

οσο για το αν εμεινε, οχι, κανεις δεν μενει, πας, συνεισφερεις, και φευγεις, γιατι βρισκεις κατι καλυτερο οταν παρεις το χαρτι. ουτε βεβαια ο μισθος ειναι ο ιδιος για καποιον που κανει το διδακτορικο του και η εταιρεια προσδοκα σε κατι, με τον μισθο που θα παρει απο μια αλλη εταιρεια ενας PhD. Εξω βεβαια τα πτυχια σου μετρανε στο μισθο, οχι οπως εδω.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.