Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εργολαβία μηχανικού με υλικά


Recommended Posts

Αν ένας μηχανικός πάρει μια δουλειά με υλικα μαζί και την παραδώσει στον πελάτη τελειωμένη μαζί με το κέρδος του , τότε τι χαρτία χρειάζεται να έχει για να κόψει στον πελάτη?πως φορολογείται σαν ατομική επιχείρηση που έχουμε εμεις οι μηχανικοι ελεύθεροι επαγγελματίες?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 272
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αν ένας μηχανικός πάρει μια δουλειά με υλικα μαζί και την παραδώσει στον πελάτη τελειωμένη μαζί με το κέρδος του , τότε τι χαρτία χρειάζεται να έχει για να κόψει στον πελάτη?πως φορολογείται σαν ατομική επιχείρηση που έχουμε εμεις οι μηχανικοι ελεύθεροι επαγγελματίες?

 

 

 

1. H φορολογία εισοδήματος για τις τεχνικές επιχειρήσεις γίνεται πλέον με βάση το λογιστικό αποτέλεσμα (έσοδα - έξοδα).

1. Η τιμολόγηση του τεχνικού έργου γίνεται με έκδοση είτε τιμολογίου (τιμολόγιο τεχνικού έργου) αν ο πελάτης είναι επιχείρηση (ατομική , εταιρεία, δημόσιο), είτε με έκδοση ΑΛΠ (απόδειξη λιανικής πώλησης) όταν τιμολογείται τεχνικό έργο σε ιδιώτη μη επιτηδευματία. Η ΑΛΠ εκδίδεται πάντοτε από θεωρημένο στη ΔΟΥ στέλεχος, ενώ στην περίπτωση εκτέλεσης τεχνικού έργου με ίδια υλικά το τιμολόγιο που θα εκδοθεί δεν απαιτείται να είναι θεωρήμένο από την ΔΟΥ.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

SOTHRIS να θεσω κι εγω ενα συναφες ερωτημα

 

Εχω αναλαβει την εγκατασταση ενος ΦΒ 10 kW και θα χρεωσω πχ τον πελατη μου 50.000 € (τα νουμερα ειναι τυχαια). Εχω υπογραψει μαζι του και σχετικο συμφωνητικο το οποιο προβλεπει οτι καθισταμαι υπευθυνος για την προμηθεια του εξοπλισμου, το κοστος του οποιου ανερχεται σε 40.000 €.

 

Η ερωτηση μου ειναι η εξης

 

Αν ο προμηθευτης μου κοψει ενα τιμολογιο στο ονομα μου για 40000 και εγω μια ΑΠΥ στον πελατη μου για 50000 (εστω οτι ο πελατης ειναι φυσικο προσωπο-ιδιωτης) τοτε θα φορολογηθω για ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ αξιας 10.000. Ποσο ειναι το ποσοστο που θα καταβαλλω σα φορο? 20%?

 

Κανω τωρα επεκταση δραστηριοτητας για λιανικο εμποριο φωτοβολταικων πλαισιων (υπαρχει σχετικος ΚΑΔ) και κοβω αυτη τη φορα 2 αποδειξεις στον πελατη: 1 για την πωληση, απο την οποια βγαζω κερδος 8000 και μια παροχη υπηρεσιας (εγκατασταση) την οποια κοβω 2000. Εξ οσων εχω ακουσει, το κερδος απο πωληση φορολογειται λιγοτερο απο την παροχη υπηρεσιας, η οποια αναλογα και με τα ετησια εσοδα σου μπορει να ανελθει και στο 50%!

 

Εχεις καποια αποψη επι του θεματος?

Link to comment
Share on other sites

1. Δεν ξέρω τι έχεις ακούσει, αλλά πλέον η φορολογία θα γίνεται με βάση το λογιστικό αποτέλεσμα δηλ. από τα πάσης φύσεως έσοδα (από πώληση αγαθών, από παροχή υπηρεσιών) θα αφαιρείται το κόστος των εσόδων αυτών (υλικά, αμοιβές, ενοίκια κλπ). Αυτό που απομένει αποτελεί το καθαρό εισόδημα από το οποίο για τα φυσικά πρόσωπα αφού αφαιρεθεί ότι προβλέπει ο φορολογικός νόμος (πχ ασφαλιστικές εισφορές ) με βάση την φορολογική κλίμακα και τις απαλλαγές από το φόρο (πχ ασφάλιστρα ζωής), θα προκύψει ο αναλογούν φόρος εισοδήματος (σε συνδιασμό με τεκμήρια διαβίωσης, αποδείξεις κλπ).

 

2. Προσοσχή στην τιμολόγηση που θα κάνεις. Οπως την περιγράφεις μάλλον δεν είναι σωστή. Τι εργασίες , με βάση το συμφωνητικό, προβλέπονται για την εγκατάσταση αυτή. Ανάλογα θα γίνει και η τιμολόγησή της συναλλαγής.

 

3. Για το λιανικό εμπόριο θα χρειασθείς είτε φορολογική ταμειακή μηχανή, είτε Η/Υ, κατάλληλο λογισμικό , καθώς και το σχετικό σύστημα για τη σήμανση των παραστατικών.

 

4. Εκεί που όντως έχει σημασία το είδος του εσόδου δηλ. έσοδο από πώληση αγαθών ή έσοδο από παροχή υπηρεσιών είναι στην περίπτωση του αυτοελέγχου(αυτοπεραίωση) όπου άλλη συμπεριφορά (και φορολογικό αποτέλεσμα) έχει η πώληση και άλλη η παροχή υπηρεσίας.

Link to comment
Share on other sites

Επομενως ειναι δωρον αδωρο να κανω επεκταση δραστηριοτητας για λιανεμποριο?

 

και κατι αλλο...γνωριζω τα περι ταμειακης για το λιανικο, αλλα για τοσο μεγαλα ποσα χρειαζεσαι ταμειακη? τι θα χτυπαω δηλαδη 10.000 αποδειξη στη μηχανη?

 

ευχαριστω για τις αποψεις σου

Link to comment
Share on other sites

Η χρήση ταμειακής μηχανής δεν έχει να κάνει με το ύψος του ποσού που θα χτυπάς . Υπόψιν ότι άπαξ και δηλώσεις στο μητρώο της ΔΟΥ ΚΑΔ σχετικό με λιανική πώληση είσαι υποχρεωμένος να εγκαταστήσεις (και να δηλώσεις ) φορολογική ταμειακή μηχανή κάνεις δεν κάνεις λιανικές πωλήσεις. Διαφορετικά το τσίμπησες το προστιματάκι του ΚΒΣ.

Link to comment
Share on other sites

Το θεμα ειναι οτι ο μ@λ@κ@ς ο λογιστης μου με εβαλε να μπω σε μια τετοια διαδικασια να κανω επεκταση δραστηριοτητας για λιανεμποριο προκειμενου να μη με χαρατσωσει ο φορος για παροχη υπηρεσιων...Και μαλιστα ισχυριζεται οτι δε χρειαζομαι ταμειακη....

 

Εχω μπερδευτει και το θεμα ειναι οτι τα πραγματα δεν ειναι αστεια, πεφτουν προστιμα βροχη...παφ και ταληρο που ελεγε κι ο λαλακης...

 

Με συμβουλευεις να παω να τα κλεισω οπως τα ανοιξα?

Link to comment
Share on other sites

Οχι να το αφήσεις ως έχει, εφόσον δεν τιμολογείς λιανική πώληση αγαθών δηλ. δεν κάνεις πραγματικά λιανικές πωλήσεις δεν έχεις ουσιαστική παράβαση ΚΒΣ,αλλά μόνο τυπική . Μόλις όμως εμφανισθείς να το "κλείσεις" θα λάβεις και τη λυπητερή.

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδη θα εχω ανοιχτο ενα κωδικο εσαει?

 

Ωραια πραγματα...

 

το μπουγιουρντι λοιπον με το κλεισιμο....

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.