Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης


atalagani

Recommended Posts

Δεν ξέρω αν υπάρχει σε κάποια οδηγία ή ΤΟΤΕΕ γραμμένο σαφώς, πάντως αυτό μας ειπώθηκε στο σεμινάριο του ΤΕΕ από τον κ. Αραβαντινό αλλά και από τους υπόλοιπους εισηγητές, μετ' επιτάσεως.

Επομένως αν δεν υπάρχει ήδη γραμμένο κάπου, περίμενε διευκρινιστική οδηγία.

 

*** Νομίζω, αν θυμάμαι καλά, ότι ειπώθηκε ότι ο φάκελος στην πολεοδομία δεν θα κλείνει αν δεν προσκομηθεί η ΠΕΑ

 

Εάν είναι έτσι, με κάλυψες. Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 2,1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

panos

 

Για να πεις ότι ειναι κάποιας κατηγορίας πρέπει να ισχύουν όλες οι απαιτήσεις.

 

Ετσι για Γ κατηγορία νομίζω ότι αρκεί:

 

1.κεντρικός έλεγχος: ένας χρονοδιακόπτης στον καυστήρα

2.έλεγχος αντλιών διανομής : συνήθως υπάρχει επί του λέβητα διακόπτης κυκλοφορητή που καλύπτει την απαίτηση

3-4-5 υπάρχουν

 

Για κατηγορία Β

τα απαιτούμενα της Γ και ένας θερμοστάτης ανά ιδιοκτησία.

 

Το γνωρίζω ότι πρέπει να πληρούνται όλοι οι όροι (επιμέρους διατάξεις αυτοματισμών) για να ανήκει σε συγκεκριμένη κατηγορία, αλλιώς θεωρείτε ότι ανήκει στην αμέσως προηγούμενη. Γι' αυτό λέω ότι με αυτά που προτείνεις για Β κατηγορία, στην πραγματικότητα εντάσσεται στην Γ. Δες το παράδειγμα ΜΕΑ της εξαόροφης του ΤΕΕ για κατοικίες και καταστήματα (τριτογενής τομέας). Με αυτά που λες για την Γ + αντιστάθμιση + θερμοστάτες ανά ιδιοκτησία (και χρήση) + αυτονομία (λόγω πολλών ιδιοκτησιών) εντάσσονται και οι δύο χρήσης στην κατηγορία Γ.

Link to comment
Share on other sites

Επειδη ως Πολιτικος Μηχανικος δυσκολευομαι να παρακολουθησω τη συζητηση σας περι διαταξεων αυτοματισμου κλπ, θα ηθελα καποιες διευκρινισεις...

 

Σε περιπτωση που εχουμε κεντρικη θερμανση σε κτηριο, θελουμε ενα χρονοδιακοπτη στο λεβητα κατω στο λεβητοστασιο σιγουρα. Θελουμε και εμβαπτιζομενο θερμοστατη για να βγει κατηγοριας Γ η οχι?

 

Η μηπως θελουμε ΚΑΙ θερμοστατη ανα διαμερισμα για να βγει Β?

 

Και αμα μιλαμε για αυτονομη θερμανση με λεβητα επιτοιχο στο μπαλκονι που εχει θερμοστατη στο διαμερισμα μεσα, τι θελουμε αλλο τοτε για να βγει Γ?

 

Και οι αντλιες διανομης που πρεπει να ελεγχονται με αφη/σβεση ποτε υπαρχουνε?

Σε κεντρικη θερμανση μοναχα, πανω στον κυκλοφορητη?

 

Μπερδευτηκα ο Πολιτικος Μηχανικος :D

Link to comment
Share on other sites

Θέλεις αντιστάθμιση, αυτονομία, έλεγχο κυκλοφορητή, καυστήρα (αυτό υπάρχει σχεδόν σε όλες τις εγκαταστάσεις) και θερμοστάτη ανά διαμέρισμα για να είσαι Γ. Με θερμοστατικές βαλβίδες επιπλέον ανά σώμα είσαι Β.

Νομίζω.

Link to comment
Share on other sites

Ζητησα επεξηγησεις για αυτον ακριβως το λογο...

 

Επειδη δεν ξερω ουτε η αντισταθμιση τι ειναι, ουτε η αυτονομια, ουτε ο ελεγχος του κυκλοφορητη...

 

Στην πραξη, δηλαδη, οταν ενας Πολιτικος Μηχανικος - Ενεργειακος Επιθεωρητης παει για αυτοψια, τι πρεπει να δει για να ενταξει καταλληλα το διαμερισμα που εχει αναλαβει?

 

Τοσο για διαμερισμα με κεντρικη θερμανση, οσο και με επιτοιχο λεβητακι φυσικου αεριου. Στη δευτερη περιπτωση, επειδη και στο σπιτι εχουμε τετοιο, απο οσο δυναμαι να παρατηρησω στο μπαλκονι, δεν εχει τιποτα ιδιαιτερο που να μην ξερω τι ειναι για να μην ξερω που να το ενταξω...

Ενα διακοπτακη θερμοκρασιας (θερμοστατης?) εχει ολο κι ολο στο χωλ...

Link to comment
Share on other sites

Είσαι Δ στο σπίτι σου.

Δεν έχεις αντιστάθμιση.

Για να σου εξηγήσει, συνάδελφε κάποιος τι σημαίνει αντιστάθμιση κλπ είναι λίγο δύσκολο να το κάνει λεπτομερώς εδώ.

Σε γενικές γραμμές αντιστάθμιση σημαίνει ότι κάνεις μια ανάμειξη ή μια ρύθμιση με κάποιον τρόπο της θερμοκρασίας του νερού (με μια τρίοδη πχ) ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία, για οικονομία (όσο πιο ζεστή η μέρα τόσο πιο μικρή η θερμοκρασία του νερού προσαγωγής).

Ελεγχο της λειτουργίας του κυκλοφορητή κάνεις όταν πχ έχεις έναν θερμοστάτη επαφής στον σωλήνα και κρατά τον κυκλοφορητή κλειστό όσο το νερό είναι κρύο (ή καλύτερα όχι τόσο ζεστό όσο θέλεις).

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι που μπορεί να γίνουν οι έλεγχοι.

 

Να ξέρεις όμως ότι συμπεράσματα ακριβή δεν βγαίνουν διαβάζοντας τα ΗΜ της ΤΟΤΕΕ.

Ολοι έχουμε άποψη απ' τα συμφραζόμενα (παραδείγματα, σεμινάρια κλπ).

 

Οι μόνοι που μπορούν να καταλάβουν τα ΗΜ της ΤΟΤΕΕ, είναι αυτοί που τα έγραψαν.

Οι οποίοι διακατέχονται απ' το σύνδρομο της Πυθίας (σε γενικές γραμμές για να μη τους αδικήσουμε).

Για να μην αισθάνεσαι περίεργα διαβάζοντας την ΤΟΤΕΕ λόγω ειδικότητας.

Link to comment
Share on other sites

Επειδη οντως αισθανθηκα, ειδικα στο κομματι των αυτοματισμων που δεν καταλαβαινα Χριστο ομως, γι αυτο απευθυνθηκα εδω μπας και βγαλω ακρη με πιο απλα Ελληνικα απο συναδελφους που τα χουνε δουλεψει....

 

Ειχα σκοπο να εντασω ολα τα σπιτια στην κατηγορια Δ αλλα διαβαζοντας λιγο πιο προσεκτικα την ΤΟΤΕΕ σελ. 128 και με τις ελαχιστες γνωσεις ΗΜ που εχω ως Πολιτικος Μηχανικος, θεωρησα οτι καποια παλια σπιτια μπορει να εντασσονται και σε ανωτερη κατηγορια.

 

Αντισταθμιση ζηταει ή χρονοδιακοπτη. Χρονιδιακοπτη δεν εχουνε ολες οι κεντρικες θερμανσεις στο λεβητοστασιο? Πως καθοριζεται δηλαδη το ωραριο λειτουργιας της θερμανσης...?

Δεν κατεβαινει καποιος τις καθορισμενες ωρες να αναβει το λεβητα....

 

Με το θερμοστατη δεν εχεις ελεγχο των θερμαντικων σωματων σου σε επιπεδο διαμερισματος με ατομικο φυσικο αεριο? Τι διαολο παραπανω πρεπει να εχει για να ΜΗΝ ενταχθει στην τελευταια κατηγορια?

 

Σε ευχαριστω παντως για την προσπαθεια σου να κανεις εναν ασχετο Πολιτικο Μηχανικο να καταλαβει :P

Link to comment
Share on other sites

Στην αντιστάθμιση έχεις ένα (εξωτερικά του κτιρίου τοποθετημένο) αισθητήριο θερμοκρασίας το οποίο συνδέεται με μια συσκευή κεντρικού ελέγχου. Σ' αυτήν επάνω συνδέονται επίσης το αισθητήριο επαφής της θερμοκρασίας προσαγωγής και το αισθητήριο θερμοκρασίας λέβητα. Η μονάδα ελέγχει τον κυκλοφορητή και μέσω σερβοκινητήρα μια τρίοδη ή τετράοδη βάνα ανάμιξης του νερού προσαγωγής με αυτό της επιστροφής. Βέβαια μπορεί να έχεις πιο σύνθετο σύστημα με θερμοστάτες χώρων, συσκευές χρονικού προγραμματισμού, κεντρικό boiler κλπ. Ή μπορεί αντί για βάνα ανάμιξης να έχεις ρυθμιστή παροχής καυσίμου ή άλλο σύστημα ρύθμισης της θερμοκρασίας νερού προσαγωγής.

Αυτονομία για να καταλάβεις αν έχει βλέπεις στον συλλέκτη προσαγωγής (δίπλα στη στήλη) αν υπάρχει πριν απ' αυτόν τοποθετημένη ηλεκτροβάνα (ένα μακρόστενο "κουτί").

Απ' ότι βλέπω με πρόλαβε ο Ηλίας ως προς την επεξήγηση (και όχι μόνο ;)).

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.