Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πιστοποιητικό πυρασφάλειας και παθητική


nikpap5

Recommended Posts

Παθητική πυροπροστασία απαιτείται για τα κτίρια μετά το 1987. Αν η άδεια του κτιρίου εκδόθηκε μετά το '87 τότε χρειάζεται θεώρηση της μελέτης παθητικής από την πολεοδομία, την οποία προσκομίζεις εις τριπλούν μαζί με τη μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας στην πυροσβεστική.

Σε μια παρόμοια περίπτωση που γνωρίζω, κτίριο Αγροτικής Τράπεζας, που η οικοδομική άδεια είχε εκδοθεί πριν το 1987, χρειάστηκε μόνο μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας την οποία και συνέταξε υπάλληλος της Π.Υ.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

το κτίριο είναι του 2000 περίπου και δεν έχει παθητική, σαυτήν την περίπτωση δίδετε πιστοποιητικό μόνο με την ενεργητική?

 

Όχι.

 

Γιατί στην προκειμένη περίπτωση, η Πυροσβεστική θα σου ζητήσει σίγουρα την παθητική.

 

Συνεπώς, θα πρέπει να συντάξει κάποιος μηχανικός την παθητική σε 3 αντίγραφα, να θεωρηθούν απο την πολεοδομία, στη συνέχεια να συνταχθεί σε 3 αντίγραφα η ενεργητική και να κατατεθούν όλα μαζί στην Πυρ. Υπηρεσία για να εκδοθεί το πιστοποιητικό...

Link to comment
Share on other sites

αν το κτίριο κατασκευάστηκε με ΟΑ του 2000, θα έπρεπε κανονικά να έχει συνταχθεί μελέτη παθητικής πυροπροστασίας.

 

Επειδή το να μην έχει γίνει είναι δύκολο ( όχι και εντελώς απίθανο βέβαια) , σιγουρέψου καταρχήν ότι η μελέτη παθητικής πυροπροστασίας δεν υπάρχει, και αν δεν υπάρχει, για ποιο λόγο.

Όπως είπαν παραπάνω και οι συνάδελφοι ορθά, η πυροσβεστική υπηρεσία ζητάει αντίγραφο της παθητικής θεωρημένο από την πολεοδομία για τα κτίρια μετά την εφαρμογή του ΠΔ 71/88. Αν δεν έχει συνταχθεί, δεν θα είναι εύκολο να ξεμπερδέψεις.

 

Πες μας αν θέλεις κάποια στοιχεία για το κτίριο ( χρήση, μέγεθος, όροφοι) γιατί είναι εξαιρετικά πιθανό να υπήρχε κατά την έκδοση της ΟΑ και υποχρέωση υποβολής μελέτης ενεργητικής πυροπροστασίας, και να έχει περάσει για έγκριση από την πυροσβεστική υπηρεσία....Αν έχει γίνει αυτό , και έχει ακολουθηθεί ορθά η διαδικασία έκδοσης της ΟΑ, την παθητική την έχουν ήδη στο αρχείο τους.

Link to comment
Share on other sites

Και τελεταία επειδή η πυροσβεστική δεν έχει χρόνο για αυτοψία ζητάνε υπεύθυνη δήλωση του εγκαταστάτη μηχανικού ότι τα μόνιμα συστήματα ασφαλείας έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με τις τεχνικές περιγραφές και λειτουργούν καλώς.

Συνήθως αν δεν υπάρχει ήδη φάκελος του έργου στην πυροβεστική ζητάνε επιπροσθετα τα πιστοποιητικά των πυράντοχων θυρών, οικοδομικών συστημάτων, βεβαιώσεις για τους φορητούς πυροσβεστήρες, τα συστήματα κατάσβεσης, το υδροδοτικό πυσοσβεστικό δίκτυο αν υπάρχει κτλ κτλ. Προσοχή στα πιστοποιητικά από ποιον φορέα έχουν εγκριθεί.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Να ρωτήσω και γω με τη σειρά μου εάν ενα κτίριο δεν είναι πριν το 1987 και δεν έχει παθητική, πως μπορεί να βγει το πιστοποιητικό μπορεί μόνο με ενεργητική πυροπροστασία? την παθητική μπορεί κάποιος να την κάνει εκ των υστέρων?την κάνει πολιτικός μηχανικός?

Link to comment
Share on other sites

Διάβασε το #4 & 5 σ΄αυτή την ενότητα και θα σου ληθεί η απορία...

 

Την συντάσσουν & την υπογράφουν οι πολ. μηχ., αρχιτ. & πιθανόν οι τοπογράφοι (?)

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Για κτίριο προ '87 (δεν απαιτείται παθητική πυροπροστασία), τι ακριβώς δικαιολογητικά χρειάζονται να υποβληθούν για το πιστοποιητικό; Στην πυροσβεστική που ρώτησα, μου είπαν κάτοψη (αλήθεια σε πόσα αντίγραφα; 2; ) που να φαίνονται τα μέσα πυροπροστασίας (κατ'ελάχιστο 2 πυροσβεστήρες, 1 Π/Φ και 1 αυτοφωτιζόμενη πινακίδα εξόδου κινδύνου), αλλά ο υπάλληλος εκεί δεν είχε χρόνο να μου εξηγήσει αναλυτικά, μήπως απαιτείται και τίποτα άλλο.

Επίσης, αυτήν την απλή περίπτωση, ποιες ειδικότητες την υπογράφουν;

Edited by Occultist
Link to comment
Share on other sites

Σε παραπέμπω στην τελευταία διαταγή του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος 33535 οικ. Φ.701.2 / 9-9-2011, όπου για κτίρια που δεν απαιτούνται μόνιμα μέσα πυροσπροστασίας παρά μόνο φορητά και δεν υπάρχει ρητή πρόβλεψη από νομοθεσία για πιστοποιητικό πυρασφάλειας, η πυροσβεστική πλέον δεν χορηγεί πιστοποιητικό πυροπροστασίας και δεν εγκρίνει μελέτη πυροπροστασίας. Αυτό έπρεπε να σου πουν καταρχήν στην πυροσβεστική και να ψάξουν αν η περίπτωσή σου υπάγεται στις περιπτώσεις αυτής της διαταγής.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.