Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πιθανοί κίνδυνοι στις επενδύσεις φωτοβολταϊκών


kathighths

Recommended Posts

H ΡΑΕ σημερα εξέδωσε τη γνωμοδότησή της που κατα πάσα πιθανότητα θα την αποδεχτούν. Με τετοιές τιμές κανείς δεν θα θελήσει να κάνει κάποιο έργο.

 

Αν συμβεί αυτο, για αλλη μια φορα τα μεγαλα συμφέροντα κερδίζουν και οι μικροί στην μοίρα τους.

 

Δυστυχώς στην Ελλαδα η λογική έχει καταργηθεί.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 458
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Στα 10αράκια μας διαφεύγει και κάτι άλλο. Τώρα με 7.000 αφορολόγητα ο επενδυτής έχει ένα σημαντικό έσοδο και παραβλέπει τις όποιες παράλληλες υποχωρήσεις στο αισθητικό κομμάτι (εκτρώματα), στο τεχνικό κομμάτι (υγρασία σε πλάκα /πιθανή αστοχία σε σκεπή) ή νομικό-πολεοδομικό κομμάτι ( αδειοδοτήσεις/νομιμότητες/απώλεια "αέρα"/προβληματική μεταβίβαση). Για να μην αναφέρουμε και το χρηματοδοτικό,όσο κι αν έπεσαν οι τιμές,απαιτείται ένα σημαντικό κεφάλαιο.

Στις 5.000 καθαρά, στις 4.000, ακόμα χειρότερα στις 3.500 καθαρά τότε τι γίνεται; Πώς θα πειστεί ο επενδυτής να "βάλει ένα μπελά στο κεφάλι του" για ένα τόσο ...μέτριο ,ας το πω, οικονομικό όφελος ;

Με το κόστος θέρμανσης να ανεβαίνει πιθανότερο είναι το ενδιαφέρον να φύγει από τα φβ και ο νοικοκύρης να επενδύει σε πολύ χαμηλότερου κόστους και πιο βέβαιου οικονομικού αποτελέσματος παρεμβάσεις στην οικία του με προσανατολισμό στη θερμομόνωση.

Στα 100άρια αν πειράξουν στα συμβολαιοποιημένα το 18μηνο θα κλάψουν μανούλες. Ο κύριος όγκος των ενδιαφερομένων εξαντλεί το τελευταίο 4μηνο έως 12μηνο αναμένοντας με μεγάλη αγωνία τις εξελίξεις στην αβέβαιη κατάσταση της οικονομίας της χώρας αλλά και της κατάστασης στο ΛΑΓΗΕ. Τώρα θα τους βάλουν το μαχαίρι στο λαιμό;Θα παίξει ο άλλος ζάρια τη ζωή του βγάζοντας απόφαση υπό πίεση με χρονικό ορίζοντα ελάχιστων εβδομάδων;Ανεπίτρεπτα πράγματα.

Για να μη μιλήσουμε για δάνεια,πόσο ακόμα περισσότερο θα δυσκολέψει με τη νεα ουσιαστικά ταρίφα, να βγουν εγκρίσεις

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σωστός ο rodag...

Αν και έχω λίγο διαφορετική άποψη για το κόστος θέρμανσης...μόνο αν πληρώνεις τα μαλλιοκέφαλά σου ΚΑΙ είσαι σε μονοκατοικία, ή πολυκατοικία με θερμιδομέτρηση (αλλά και περιορισμένες δυνατότητες επέμβασης) έχει νόημα να προχωρήσεις σε οποιαδήποτε επέμβαση.

Αλλιώς το κάνεις μόνο για πάρτη σου και η απόσβεση αργεί να έρθει...

Link to comment
Share on other sites

Καθόλου δε διαφωνώ για διαμερίσματα πολυκατοικιών, εκεί αν δεν είσαι στον τελευταίο ή δεν ζεις σε περιοχές με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες δεν έχεις ανάγκη.Άλλωστε ελάχιστα 10άκια τοποθετούνται σε πολυκατοικίες.Η κύρια αγορά του ειδικού προγράμματος ήταν οι μονοκατοικίες.

 

Μιας και άθελά μου ίσως κετεύθυνα τη συζήτηση εκτός θέματος , ας πάμε στην ουσία.

 

Η ουσία είναι οτι από τα εγκατεστημένα 725 MW ΦΒ στην Ελλάδα αυτή την στιγμή , οι παραγωγοί με έργα κάτω των 150 KW δεν αποτελούν ουτε καν τους μισούς !!!

 

Σχεδόν το 54 % των έργων ,δηλ 390 MW , αφορά σε εγκαταστάσεις ανω των 150 KW ή καλύτερα άνω των 0,5 MW.

 

2012iz.jpg

 

 

Η συντριπτική αυτή αναλογία της συγκέντρωσης της ισχύος σε λίγους έναντι των πολλών όχι απλά ήταν ίδια τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά διευρύνθηκε ακόμα περισσότερο παρά την προπαγάνδα περί ευθύνης των "αθρόων" εισαγωγών στο σύστημα των μικρών πάρκων του ειδικού προγράμματος στις στέγες. Συγκεκριμένα τα πάρκα στην περίοχή των 0,5 MW και άνω κατείχαν τον Ιανουαριο το 50% της συνολικής ισχύος, ενώ σήμερα σχεδόν 54 % !!!

 

Τα στοιχεία είναι ακόμα πιο εξοργιστικά αν μελετήσει κάποιος το αρχείο excel στο site του ΑΔΜΗΕ οπου κάποιος μπορεί άνετα να χτυπήσει το κεφάλι του στον τοίχο αν συνειδητοποιήσει οτι τα 390 MW Φ/Β ισχύος αντιστοιχούν σε μόλις 140 νομικά πρόσωπα......

 

Τα δε σχεδόν 1500 MW αιολικών αντιστοιχούν σε 30 νομικά πρόσωπα....Και σε 5-6 πρέπει να είναι τα μισά από αυτά......

 

Και όλα αυτά τα πρόσωπα είναι ίσως ακόμα λιγότερα αν σκεφτούμε πόσα είναι θυγατρικές και πόσα δραστηριοποιούνται παράλληλα και στις δύο μορφές ενέργειας

 

Εδώ και το αρχείο στη σελίδα του ΑΔΜΗΕ

 

http://www.admie.gr/..._leitoyrgia.xls

 

Μήπως θα ήταν καλύτερα το τσεκούρι να πέσει σε αυτά τα τεράστια πάρκα -φωτοβολταικά και αιολικά- και να αφήσει τους κατοστάρηδες και τις στέγες απείραχτους. Αυτό λέει η κοινωνική δικαιοσύνη και η οικονομική λογική

Edited by rodag
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

τι ψαχνεις τωρα...οπως δικαια κατανεμεται η φορολογια, ετσι δικαια θα γινουν οι κρισεις στις ΑΠΕ. Το κεφαλαιο δεν χτυπιεται, το χερι που τους ταιζει δεν το δαγκωνουν...

Link to comment
Share on other sites

Πραγματικα πολυ καλη αναλυση απο τον rodag..ειναι πραγματικα εξοργιστικες οι αδικιες που συνεχιζονται να γινονται στην Ελληνικη κοινωνια..αν κανουν τελικα αυτο που διαβασα για τις στεγες (27 λεπτα και φορολογια) τοτε ουσιαστικα τελειωσαν..ειναι σαν να λενε "δεν θελουμε αλλους μικρους αρκετα μπλεχτηκατε στα ποδια μας τοσο καιρο"..

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Στο εξωτερικο, για να παρουμε μια ιδεα συγκρισης, τι ισχυει με τις ταριφες και τη φορολογια? Στη βρετανία και Γερμανια πχ, ποια πολιτικη κρατανε?

Link to comment
Share on other sites

Στη Γερμανια οι στεγες ειναι στα 19 λεπτα.και χανουν 5% καθε ΜΗΝΑ.Για θυμηστε μου,τι θεση εχει η Γερμανια σε εγκαταστασεις?

Link to comment
Share on other sites

Εντάξει συμφωνώ απόλυτα ότι τα 47 λεπτά είναι πολλά.

Ο Γερμανός που είναι στα 19 λεπτά έχει μερικές βασικές διαφορές με τον Έλληνα:

Ο Γερμανός βάζει το φ/β του και ξέρει ότι τα 2000 θα τα παίρνει ο κόσμος να χαλάσει, δεν έχει επιτόκια δανεισμού που φτάνουν ή και ξεπερνούν το 10%, δεν έχει να μπλέξει με πολεοδομίες, ΔΕΔΔΗΕς και χίλιες άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες (ιδιαίτερα στα πάρκα) και δεν έχει να μπλέξει με διαφορους μικροαπατεώνες εγκαταστάτες.

Ο Έλληνας έχει όλα τα παραπάνω προβλήματα, είναι απελπισμένος γενικότερα και το χειρότερο "ξέρει τα πάντα" σε κάθε επίπεδο, τεχνικό ή οικονομικό, επί του θέματος "φωτοβολταϊκά ή βολταϊκά ή φωτοϊκά ή φουβου" όποτε το κλίμα που θα διαμορφωθεί μετά την ανακοίνωση των τιμών δε θα είναι καθόλου καλό στην αγορά (φανταστείτε τι ιστορίες θα ειπωθούν στα καφενεία)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.