Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περί υποδείξεως ορίων από τον ιδιοκτήτη


Recommended Posts

Είμαι καινούριο μέλος στο συγκεκριμένο forum το οποίο και εντόπισα προς μεγάλη ικανοποίησή μου. Σαν νέο μέλος λοιπόν ξεκίνησα να διαβάζω Θεματικές Ενότητες που έβρισκα ενδιαφέρουσες (ομολογουμένως ήταν πολλές) όπου και εντόπισα εξαιρετικά συχνά την αποδοχή από συναδέλφους της υπόδειξης των ορίων μιας ιδιοκτησίας από τον ιδιοκτήτη της και την αντιμετώπιση της υπόδειξης αυτής ως μια κατάσταση που πρέπει να εφαρμοστεί επί εδάφους.

 

Ομολογώ πως κάτι τέτοιο με ξάφνιασε. Εργάζομαι ως ελεύθερος επαγγελματίας επί τρία χρόνια (γνωρίζω πως είναι λίγα) συνεργαζόμενος με συνάδελφο εργαζόμενο επί τριακονταετία. Στα 3 αυτά χρόνια δεν εφάρμοσα ούτε μια φορά όρια υποδεδειγμένα από ιδιοκτήτη. Αντιθέτως οι πελάτες του γραφείου μου έρχονται σε εμένα ζητώντας να εντοπίσω τα ορθά όρια της ιδιοκτησίας τους. Αυτό είναι και το λογικό, αν και όχι πάντα εφαρμόσιμο και εξηγούμαι...

 

Πώς είναι δυνατόν να γνωρίζει ο πολίτης πού εντοπίζονται τα όρια της ιδιοκτησίας του όταν αυτή προέρχεται από κατατμήσεις, διανομές του Υπ. Γεωργίας, Πράξεις Εφαρμογής, τροποποιήσεις από Πράξεις Τακτοποίησης ή και συνδυασμό των ανωτέρω αλλά και χίλιες δυο άλλες τεχνικής φύσεως επεμβάσεις στο ακίνητό του (απαλλοτριώσεις κλπ); Επίπλέον, ποιος είναι υπεύθυνος για την επίλυση θεμάτων όπως διαφωνία δυο όμορρων ιδιοκτητών ώς προς τη θέση του μεταξύ τους ορίου; Ο ένας υποδεικνύει τη μια θέση και ο άλλος την άλλη. Τα δικαστήρια; Αυτά ορίζουν πραγματογνώμονα Τοπογράφο Μηχανικό, οπότε επιστρέφουμε και πάλι στην αρχή, επιτρέποντας παράλληλα σε δικηγόρους να εκμεταλλευτούν την κατάσταση χωρίς να είναι απαραίτητο.

 

Αν αποδεχόμουν την υπόδειξη των ορίων σας λέω ευθαρσώς ότι θα ήμουν πλούσιος. Επί τόπου μετάβαση στο ακίνητο, αποτύπωση, επιλύσεις/απόδοση και τελικό διάγραμμα. Συνολικά 1-2 μέρες δουλειά για κάθε αντικέιμενο. 15 εργασίες παραδομένες στο μήνα και καταλήγουμε με έσοδα της τάξης των 6000€ μηνιαίως (ναι, υπάρχει τόση δουλειά). Είναι όμως έτσι τα πράγματα? Μήπως με αυτόν τον τρόπο δίνουμε τροφή σε όσους θεωρούν τη δουλειά και την επιστήμη μας κάτι το ευτελές ("έλα μωρέ δυο γραμμές τράβηξες και μου ζητάς τόσα"-πελάτης, "θέλω ένα απλό τοπογραφικό"-συμβολαιογράφος, "πόσα θες να μου μετρήσεις το οικόπεδο"-μπακάλης);

 

Ειδικά σε περιοχές εντός σχεδίου δεν νοείται υπόδειξη ορίων κατά τη γνώμη μου. Θα μου υποδείξει ο πελάτης τη ρυμοτομική γραμμή; Θα μου υποδείξει τα όρια που προκύπτουν μετά από προσκύρωση; Εν τέλει, σε τοπογραφικά για έκδοση οικοδομικής άδειας, είναι ο ιδιοκτήτης που φέρει την ευθύνη για τοποθέτηση της οικοδομής στο οικόπεδο; Και τι γίνεται στην περίπτωση υλοποίησης οικοπέδου από Πράξη Εφαρμογής; Θα μου υποδείξει ο ιδιοκτήτης τη θέση του οικοπέδου όταν στην Πολεοδομία υπάρχουν κυρωμένες συντεταγμένες των κορυφών του;

 

Γνωρίζω ότι σε περιοχές της Νοτίου κυρίως Ελλάδος και ειδικά σε εκτός σχεδίου περιοχές, σε πολλές ιδιοκτησίες δεν έχουν επιληφθεί φορείς από τους οποίους να τροποποιούνται όρια. Εκεί καταλαβαίνω την ανάγκη για υπόδειξη ορίων. Στη συντριπτική πλειοψηφία ιδιοκτησιών της Βορείου Ελλάδος όμως στα αυτιά μου κάτι τέτοιο ηχεί σαν ανέκδοτο...

 

Παρακαλώ παραθέστε τις απόψεις σας διότι κινδυνεύουμε μέσω αυτού του forum να δίνουμε λανθασμένες απαντήσεις σε συναδέλφους ή/και πολίτες που ψάχνουν μια συγκροτημένη απάντηση σε πρόβλημά τους. Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Υπόδειξη ορίων από των ιδιοκτήτη γίνεται μόνο σε περιοχές που δεν υπάγονται σε καθεστώς εποικιστικής γης,(διανομές αναδασμούς κτλ.) εφαρμογής σχεδίου πόλεως κα. Στη Βόρεια Ελλάδα είναι ελάχιστες τέτοιες περιοχές αλλά υπάρχουν. Επίσης έχω δει σε μερικά αγροκτήματα άτυπες κτηματογραφήσεις από ιδιώτες ή από την κοινότητα τα οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις σε τέτοιες περιπτώσεις.

Αν όμως η ιδιοκτησία που πρόκειται να μετρήσεις δεν έχει υφιστάμενα όρια και δεν έχεις κανένα άλλο στοιχείο (συμβόλαια παλιά τροπογραφικά κτλ.) πως θα την οριοθετήσεις?

Δεν μπορείς να αναλάβεις μια ευθύνη που δεν έχεις.

 

Επίσης θα ήθελα να πω εδώ, σε περίπτωση τοπογραφικού για άδεια τα όρια υποδεικνύονται από τον ιδιοκτήτη, ο οποίος και κάνει την ανάλογη υπέυθυνη δήλωση. Έτσι λέει ο νόμος , στην πράξη βέβαια δε γίνεται αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Προφανώς ο συνάδελφος (και συνονόματος ) dimitris_g δραστηριοποιείται σε περιοχή όπου υπάρχουν κυρωμένες πράξεις της διοίκησης όποτε έχει απόλυτο δίκιο. Στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής πάντως εγώ δεν έχει συναντήσει αναδασμούς, διανομές κλπ. πέραν από πράξεις εφαρμογής, όπου και φυσικά ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να υποδείξει τα όρια αλλά ίσως να συμφωνήσει με την εφαρμογή τους? (εγώ έτσι αναγράφω)

Chris καταλαβαίνω οτι μιλάς για άδεια οικοδομής εν γένει έτσι? Γιατί σε περιοχές ενταγμένες με τον 1337/83 πάλι ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να υποδείξει όρια αλλά η κυρωμένη πράξη εφαρμογής,σωστα?

Link to comment
Share on other sites

Επίσης θα ήθελα να πω εδώ, σε περίπτωση τοπογραφικού για άδεια τα όρια υποδεικνύονται από τον ιδιοκτήτη, ο οποίος και κάνει την ανάλογη υπέυθυνη δήλωση. Έτσι λέει ο νόμος , στην πράξη βέβαια δε γίνεται αυτό

chris_anst τι εννοείς όταν λές οτι στη πράξη δεν γίνεται αυτό?

Εννοείς την δήλωση πάνω στο τοπογραφικό σωστά?

Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα σε περιοχές που υπάρχει πράξη εφαρμογής δεν νοείται η υπόδειξη ορίων από τον ιδιοκτήτη.Εδώ στην Κρήτη υπάρχει αρκετό αντικείμενο στις εκτός σχεδίου περιοχές χωρίς να υπάρχουν διανομές κλπ. άρα η υπόδειξη των ορίων είναι αναγκαία για να είμαστε καλυμμένοι.Βέβαια πολλές φορές συναντάμε το φαινόμενο να μην ξέρει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης τα ακριβή όρια του οπότε εκεί τι κάνουμε;Περιμένουμε να συνεννοηθεί με τους γέιτονες και να συμφωνήσει τα όρια και απο κει και πέρα μετράμε.Αυτό πιστεύω εννοεί ο χρήστος.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Για εκτός σχεδίου δηλαδή κ εφ'όσον καλύπτεσαι με τη δήλωση υπόδειξης ορίων ΔΕΝ ΘΑ ΤΗ ΒΑΛΕΙΣ??????????????????????????

Για εντός σε περιοχές ενταγμένες με τον 1337/83 ο ιδιοκτήτης ΣΙΓΟΥΡΑ δεν μπορεί να υποδείξει όρια,ΤΟΥ ΤΑ ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙΣ ΕΣΥ.

Τα όρια των αγρών όμως ποιος τα ξέρει?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Σε 3 χρόνια ούτε μια φορά δεν έκανες αποτύπωση σε αγροτεμάχιο?Στη Βόρεια Ελλάδα έχει γίνει παντού διανομή?Πού βρίσκεις συν/νες αγρών στη Βόρεια Ελλάδα?Ξεκαθάρισέ το λίγο αυτό για να ξεκαθαρίσω κ εγώ την άποψή μου στο ποστ

Link to comment
Share on other sites

Αν όμως η ιδιοκτησία που πρόκειται να μετρήσεις δεν έχει υφιστάμενα όρια και δεν έχεις κανένα άλλο στοιχείο (συμβόλαια παλιά τροπογραφικά κτλ.) πως θα την οριοθετήσεις?

Δεν μπορείς να αναλάβεις μια ευθύνη που δεν έχεις.

 

Επίσης θα ήθελα να πω εδώ, σε περίπτωση τοπογραφικού για άδεια τα όρια υποδεικνύονται από τον ιδιοκτήτη, ο οποίος και κάνει την ανάλογη υπέυθυνη δήλωση. Έτσι λέει ο νόμος , στην πράξη βέβαια δε γίνεται αυτό.

Στην Αττική στις περισσότερες Πολεοδομίες απαιτούν να υπάρχει αυτή η δήλωση του ιδιοκτήτη ακόμα και αν στην πράξη τα όρια τα έχουμε από την πράξη εφαρμογής . Συνήθως όμως δεν το υπογράφει ποτέ ο ιδιοκτήτης .

Σε περιοχές τώρα που δεν υπάρχει πράξη εφαρμογής δεν έχεις άλλη δυνατότητα παρά να σου υποδείξει τα όρια ο ιδιοκτήτης και να τα συγκρίνεις με αυτά που έχεις από άλλα παλιότερα τοπογραφικά και από τους προηγούμενους τίτλους ιδιοκτησίας .(π.χ. Σπάτα , Μελίσσια)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

dimitris_g

 

Νομίζω ότι ο ιδιοκτήτης φέρει απόλυτη ευθύνη να έχει σαφώς και με σταθερά σημεία οριοθετημένη τη γή του είτε είναι εκτός ή εντός σχεδίου.

 

Ακόμα κ σε Π.Ε. είναι υποχρεωμένος από την ημερομηνία κύρωσης της Πράξης να κάτσει με Τοπογράφο να οριοθετήσει το ρυμοτομημένο του οικόπεδο.

 

Επειδή κανείς ιδιώτης δεν υπάρχει περίπτωση να το κάνει,λέω λοιπόν:

Στις εντός σχεδίου περιοχές με κυρωμένη Π.Ε. τα όρια τα βρίσκει ο Μηχανικός

Στις εντός σχεδίου περιοχές σε παλαιά σχέδια πόλεως μία ανάμικτη κατάσταση

Στις εκτός σχεδίου,νομίζω ότι δεν πρέπει ο Μηχανικός να έχει καμία ευθύνη για υπόδειξη ορίων,και αν διαφωνείτε παρακαλώ να εξηγηθεί πώς μπορούμε να βρίσκουμε όρια απερίφρακτων γηπέδων γιατί στ' αλήθεια δεν το γνωρίζω.

Απορία:Στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν φορείς που έχουν καταγεγραμμένα τα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια?Εσείς είστε άρχοντες αν είναι έτσι....

Αθήνα δραστηριοποιούμαι κ ακόμα κ για περιοχές εκτός σχεδίου αλλά εντός ΓΠΣ δεν υπάρχει ΤΙΠΟΤΑ.

 

 

dimitris_g να με συμπαθάς αλλά όσο απίστευτο σου φαίνεται να υπάρχει η υπέυθυνη δήλωση υπόδειξης ορίων από τον ιδιοκτήτη,άλλο τόσο μου φαίνεται εμένα στα εκτός σχεδίου τοπογραφικά να μην υπάρχει......

Link to comment
Share on other sites

Πάνω στην ώρα ξανανοίγει το θέμα...

 

έρχεται πελάτης ο οποίος έχει οικόπεδο σε οικισμό με σχέδιο από το '40τόσο. Μου υποδεικνύει τα όρια και μου λέει θέλει ένα απλό τοπογραφικό για αποδοχή κληρονομιάς. Εγώ ψάχνω το σχέδιο πόλης και βλέπω ότι οι δρόμοι δεν έχουν καμία σχέση με τους υφισταμένους και ότι πρέπει να ακολουθηθεί μια διαδικασία προσκυρώσεων κλπ...

 

Ο πελάτης επιμένει να του κάνω ένα απλό τοπογραφικό με τα όρια που μου υποδεικνύει.

 

Σημειωτέον ότι για να χαραχθεί επακριβώς η ρυμοτομική γραμμή του σχεδίου πρέπει να αποτυπωθούν κτίσματα προϋφιστάμενα του '40τόσο.... και να γίνει προσπάθεια εφαρμογής (μανίκι δηλαδή...)

 

Τι κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση;

Link to comment
Share on other sites

Συναδελφοι σε περιπτωση πραγματογνωμοσυνης (βλ σε αλλο σημειο του Φορουμ) οταν το θεμα πηγε στα δικαστηρια οι δικαστες αγνοησαν τα περι υποδειξης των οριων απο τον ιδιοκτητη.Μαλιστα μια δικαστης μου ειπε :Δηλαδη αν σας υποδεικνυε ο πελατης σαν οριο σε αλλο νομο εσεις θα το δεχοσαστε! Αντε βγαλε ακρη

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.