Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τι μηχανικοί γινόμαστε;


Recommended Posts

Παιδια εγω ενα πραγμα μονο εχω καταλαβει πλεον : Πως μεχρι το τελος του 2009 που ο κλαδος ειχε δουλειες οι περισσοτεροι τα βρισκατε ολα ωραια και καλα, τωρα που τα πραγματα πανε χαλια και ολοι φυτοζωουμε, τωρα θυμηθηκατε τα στρεβλα του κλαδου. Τοσα χρονια οποιος φωναζε τον λεγατε γραφικο.

 

Εγω ημουν απο αυτους που εδω και πολλα χρονια μιλαγα για το προβλημα με τα επαγγελματικα δικαιωματα των Πολιτικων Μηχανικων και κατοπιν των ΤΕΙ. Τοτε ομως ολοι μιλαγαν αφ' υψηλου. Ο λογος που ηθελα τις "καλες εποχες" να λυθουν αυτα τα προβληματα ηταν πως δεν θα αναγκαζομασταν να ανοιξουμε αυτη την κουβεντα σε εποχες σαν την τωρινη.

 

Τελος θελω να πω πως η μετα Γιωργακη Παπανδρεου εποχη δεν θα εχει καμμια σχεση με την προ Γιωργακη Παπανδρεου εποχη. Πλεον εχει πεσει πεινα στον τεχνικο κλαδο η οποια θα μεγαλωνει καθε μερα που περναει. Και η πεινα ειναι κακος συμμαχος μαγκες. Οταν ο αλλος δεν εχει να πληρωσει λογαριασμους και δανεια ουτε το ηθικο θα κοιταξει, ουτε το τιμιο ουτε τιποτα. Θα κοιταξει πως μπορει να φαει ενα κομματι ψωμι. Εγω προβλεπω πολυ ασχημα πραγματα για ολους τους Μηχανικους πλεον.

Link to comment
Share on other sites

Θοδωρή, υπήρχαν και από παλιά κάποιοι που έβλεπαν τα κακώς κείμενα απλά δε τολμούσαν να μιλήσουν... Και γω από τότε που αποφοίτησα βλέπω τι γίνεται... Ας πούμε, όταν πήγα στην Νομαρχία για να βγάλω τις περιβόητες άδειες, δε μου έκατσε καλά όταν είδα την άδεια του μηχανολόγου... Δε μου άρεσε... Που να το έλεγα όμως? Το λέω εδώ και δέχομαι επιθέσεις...

Κατάλαβα κάτι? όχι... Απλά λέω ότι αυτοί που νοιάζεται για τη αξιοπιστία του επαγγέλματος, νοιάζονται...

Link to comment
Share on other sites

Κατάλαβα κάτι? όχι... Απλά λέω ότι αυτοί που νοιάζεται για τη αξιοπιστία του επαγγέλματος, νοιάζονται...

 

Σωστά!

ανεξαρτήτως ηλικίας, ανεξαρτήτως ιδιότητας, ανεξαρτήτως καταξίωσης ή όχι...

 

 

 

 

@ stayros

Το θέμα με τις ελάχιστες είναι μια άλλη μεγάλη ιστορία. το ότι από ελάχιστες κατέληξαν μέγιστες αυτό δηλώνει σε ποιο επίπεδο έχουμε τελικά καταφέρει να κατατάξουμε τον κλάδο μας, μας αξίζουν συγχαρητήρια τι να πω.

Link to comment
Share on other sites

Πλεον εχει πεσει πεινα στον τεχνικο κλαδο η οποια θα μεγαλωνει καθε μερα που περναει... Εγω προβλεπω πολυ ασχημα πραγματα για ολους τους Μηχανικους πλεον.

 

Χάλια και δράμα είναι τα πράγματα για όσους έχουν εμπλακεί με τα δημόσια έργα. (ακούω για περιπτώσεις που πωλούν το σπίτι τους για να πληρώσουν εφορία και ΙΚΑ, ενώ το κράτος τους χρωστάει εκατομμύρια από έργα που έχουν παραληφθεί εδώ και χρόνια)

 

Από την άλλη στα ιδιωτικά έργα μπορεί να μην κουνιέται φύλλο, αλλά ευτυχώς δεν έχει εισέλθει ο τραπεζικός δανεισμός. Για δείτε τις τιμές στα ακίνητα, ελάχιστα έχουν μειωθεί τα τελευταία 2 χρόνια. Ελάχιστοι είναι με πρόβλημα ρευστότητας, και όσοι τα έχουν βρει από τώρα σκούρα, μάλλον τα χρόνια που μας πέρασαν ήταν επιπόλαιοι.

Link to comment
Share on other sites

Brasco υπερβολικα αισιοδοξο σε ακουω. Εγω παντως εχω διαφορετικη εικονα απο σενα.

Τα δημοσια εργα εχουν καταρρευσει πλεον και οσες εταιρειες ασχολουνταν με δημοσια εργα πανε για λουκετο. Στα ιδιωτικα ομως τα ιδια χαλια ειναι. Δουλειες ανυπαρκτες και φεσια αφθονα.

 

Τωρα για την οικοδομη η οποια εχει εντονα χαρακτηριστικα φουσκας, οι τιμες δεν εχουν πεσει λογω του οτι ηταν κλαδος με υπερκερδη για πολλα χρονια και οσοι ασχοληθηκαν αρκετα εχουν σημαντικη ρευστοτητα, αρα μπορουν να περιμενουν. Οι υπολοιποι ποσο θα αντεξουν?

 

 

Παιδια και αυτοι που ασχολουνταν με δημοσια εργα και εχουν διαλυθει σημερα ανθρωποι ειναι...μην τους μισειτε...

Link to comment
Share on other sites

H oικοδομή δεν έχει χαρακτηριστικά φούσκας , όταν η αδόμητη γή είναι δυσεύρετη και η αξία της ανεβαίνει συνεχώς και όταν τα υλικά παρ' όλη την ύφεση συνεχίζουν να αυξάνονται .

Απλά όλοι περιμένουν να δούν τι θα γίνει και κανείς δεν κινείται .

 

Αλλωστε υπάρχει πτώση 10-20 % στις τιμές και παρ' όλα αυτά πράξεις δεν γίνονται . Με αυτές τις τιμές δεν υπάρχει πλέον όφελος αντικατάστασης γιά τους πωλητές και έτσι αυτοί δεν έχουν λόγο να πουλήσουν παρακάτω , αφού θα πάρουν χρήματα που δεν θα έχουν τι να τα κάνουν και μέ όλα όσα ακούγονται γιά αυτά .

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ απολύτως. Πες τα και στο capital.gr όμως και στους αστείους που γράφουν εκεί. Έχουν φάει τα λυσσακά τους να πέσουν τα ακίνητα και δεν αντιλαμβάνονται τους βασικούς λόγους για τους οποίους αυτό δεν θα γίνει (στο βαθμό που το περιμένουν τουλάχιστον). Τι να περιμένεις βέβαια από "οικονομολόγους" οι οποίοι απέδειξαν περίτρανα πλέον, ότι δεν είναι τίποτα παραπάνω από τσαρλατάνους ή μαθητευόμενους μάγους στην καλύτερη περίπτωση και ότι η "επιστήμη" τους σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πραγματική επιστήμη...

Εμένα το μόνο που με ανησυχεί, είναι μήπως οι τράπεζες τρελλαθούν τελείως και στον πανικό τους κάνουν το πιο μοιραίο λάθος όλων των εποχών να αρχίσουν να βγάζουν στο σφυρί ακίνητα. Τότε όντως θα "σκάσει" η "φούσκα". Αν και δεν τους έχω σε καμία εκτίμηση όμως, δεν τους έχω για τόσο βλάκες ακόμα και αυτούς. Έτσι και το κάνουν, απλά μπαίνει οριστική ταφόπλακα στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και πάμε για κάτι άλλο...

Link to comment
Share on other sites

Συγνωμη ρε παιδια οταν δηλαδη ενα διαμερισμα σε μια επαρχιακη πολη της Ελλαδας κοστιζει περισσοτερο απο ενα αντιστοιχο της Γερμανιας και πολυ περισσοτερο απο ενα της Ισπανιας (χωρα με σχεδον παρομοια οικονομια) δεν μιλαμε για φουσκα? Δεν ανοιγω βεβαια το θεμα της επαγγελματικης στεγης οπου εκει ειχαμε φτασει το 2009 σε παρανοια.

 

Οταν ενα διαμερισμα σε μια αξιοπρεπη περιοχη της Αθηνας 100 τ.μ (δεν μιλαω για Κηφισια) κοστιζει τουλαχιστον 250.000 ευρω και ολα αυτα σε μια χωρα με οχι πολλους πολιτες πανω απο 1.500 ευρω τον μηνα δεν ειναι φουσκα? Μπορει σημερα ενα ζευγαρι με δυο εργαζομενους να αποκτησει ποτε σπιτι?

 

Τωρα για τις τιμες, αυτες δεν εχουν πεσει σε ενα σοβαρο βαθμο. Τωρα αν θεωρειτε εσεις μια πτωση 10% σοβαρη(στα Μεσογεια οπου δραστηριοποιουμαι τοση ειναι η διορθωση), ενω μεσα σε μια δεκαετια ειχαμε ανοδο 50-70% εγω θα διαφωνησω.

Παντου στην Ευρωπη και στις ΗΠΑ οι τιμες εχουν βουτηξει σε τρελα ποσοστα. Στην Ελλαδα ομως οπου οι στρεβλωσεις ειναι ο κανονας της αγορας δεν συμβαινει αυτο. Κατι το οποιο επισης δειχνει και την ελλειψη επιχειρηματικοτητας στην Ελλαδα. Θα σας θυμισω οταν καποτε οι κατασκευαστες ζηταγαν 300.000 για 100 τ.μ στην Αγ. Παρασκευη και καποιος εδινε 280.000 το παιζανε "βαρια πεπονια". Τωρα καθονται και τα κοιτανε απουλητα.

 

Ο λογος που δεν πεφτουν οι τιμες για μενα ειναι πως αφενος στους εμπλεκομενους στην οικοδομη για πολλα χρονια ειχε δημιουργηθει μια κουλτουρα υπερκερδων η οποια δυσκολα "ξεπερνιεται" και αφετερου πως οι περισσοτεροι κατασκευαστες που δουλεψαν καλα τα περασμενα χρονια εχουν υπερ-αρκετη ρευστοτητα για να αντεξουν χωρις να πουλησουν.

 

Εμενα παντως οσοι μου εχουν ζητησει συμβουλη γι αυτο το θεμα τους λεω να μην αγορασουν τωρα για κανενα λογο και τους συνιστω υπομονη και καλο ψαξιμο.

 

Παντως σε γενικες γραμμες πιστευω πως η αγορα ακινητων θα βρει τον δρομο της μονο οταν οδηγηθουμε σε σοβαρες μειωσεις τουλαχιστον 30-40%. Ειδαλλιως εχει πολυ βαθος το πηγαδι ακομα...

Link to comment
Share on other sites

Επειδή έχουμε ξεφύγει μακράν εκτός θέματος, να σχολιάσω απλώς ότι άλλο πράγμα η "φούσκα" και άλλο το παράλογα υψηλό κόστος. Οι τιμές των ήδη κτισμένων ακινήτων δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πέσουν. Οι τιμές των ακινήτων που θα κτιστούν, θα πέσουν μόνο εφόσον πέσει η αξία της γής, δηλαδή ποτέ.

 

Όμως, για να επιστρέψουμε στο θέμα μας, όλη αυτή η αγωνία που εκφράστηκε δύο σελίδες τώρα, δείχνει την κρίση που περνάμε εμείς οι μηχανικοί. Εμείς που εκπαιδευτήκαμε να αντιμετωπίζουμε κάθε πρόβλημα, που μάθαμε να χτίζουμε πράγματα που δεν υπάρχουν, πως είναι δυνατόν να περνάμε κρίση;

Link to comment
Share on other sites

Θοδωρή , είσαι απόλυτα λάθος , αλλά είμαστε οφ τόπικ .

Ας ανοίξουμε ένα αντίστοιχο θέμα και θα σου το αποδείξω .

 

Γιά τα μεσόγεια έχεις δίκιο . Ακρίβηναν αρκετά και χωρίς λόγο .

Αλλά άλλο Μαρκόπουλο και άλλο Πόρτο Ράφτη .

Οπως λένε και οι Αμερικάνοι , τρία πράγματα είναι καθοριστικά γιά την αξία των ακινήτων . Location , location , location .

 

Και κάτι άλλο . Τα ακίνητα στην Ελλάδα σε σύγκριση με την Γερμανία , Αγγλία , Γαλλία και Αμερική είναι τζάμπα .

Αρκεί να κάνεις την κατάλληλη και αντικειμενική σύγκριση .

Κοίταξε και κανένα immobilien .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.