Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στα 10 στρέμματα η αρτιότητα στις περιοχές Natura 2000 σύμφωνα με το σχέδιο νόμου


Engineer

Recommended Posts

Ένας νόμος πρέπει να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ το αργότερο μέσα σε ένα μήνα από την ψήφισή του. Συνήθως, όμως, αρκούν 15-20 ημέρες για να υπογραφεί από τους αρμόδιους υπουργούς, από τον Πρόεδρο και να προωθηθεί στο ΕΤ.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 202
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

η αρτιοτητα επηρεαζει κ εγκαστατασεις φωτοβολταϊκων σε περιοχες natura ? Θα πρεπει δηλ. να εχεις 10 στρ. αντι για 4 σε τετοιες περιοχες για να βαλεις φ/β ??

Link to comment
Share on other sites

Εχω την εντυπωση πως για το που τοποθετουνται τα φωτοβολταικα πρεπει να αναφερεται στο νομο για τα φωτοβολταικα.Οποτε βρες τον και ριξτου μια ματια.Μαλλον θα γραφει που δεν επιτρεπεται.

Link to comment
Share on other sites

Πάντως πρέπει να είμαστε γενικά ικανοποιημένοι και χαρούμενοι εμείς οι ιθαγενείς, κάθε τρεις μέρες σχεδόν έχουμε και ένα θαύμα το οποίο διαρκεί με την σειρά του, τις περισσότερες φορές, άλλες επτά!

Είμαστε τυχεροί που ζούμε σε μια χώρα που κυριαρχεί η έκπληξη, αν το καλοσκεφτούμε, η ζωή μας είναι μια συνεχής περιπέτεια, περιπλανώμενοι συνεχώς σε δαιδαλώδης νομικές ατραπούς, με τις τόσες ερμηνευτικές εγκυκλίους που δίνουν τροφή σε ατέλειωτες συζητήσεις νομικής διερεύνησης των εκάστοτε προθέσεων των ''νομοθετούντων ''.

Η πλήξη είναι μια έννοια άγνωστη για τους έλληνες, γι αυτό και το χαμηλό ποσοστό αυτοκτονιών σε σχέση με άλλες χώρες (Σκανδιναβικές κυρίως).

Εδώ δεν προλαβαίνεις ούτε και να το σκεφτείς τέτοιο ενδεχόμενο, μέχρι να ωριμάσει η σκέψη, έρχεται καπάκι ένα ΠΔ, μία ΚΥΑ, κάτι τέλος πάντων που σε κρατά σε εγρήγορση.

 

Κορυφαίο. Είναι ένα από τα λίγα πράγματα τον τελευταίο καιρό που με άφησε ικανοποιημένο. Συγχαρητήρια πρέπει να το παραδεχτούμε είχε έμπνευση ο ποιητής.

Link to comment
Share on other sites

Καταργείται η δυνατότητα δόμησης σε οικόπεδα με κλίση μεγαλύτερη του 35%. Αυτό προβλέπει τροπολογία που συμπεριελήφθη χθες στο σχέδιο νόμου για τη βιοποικιλότητα. Η ρύθμιση έρχεται να επαναφέρει την απαγόρευση, η οποία είχε καταργηθεί το 2003 και αφορά πλήθος μικρών νησιών.

 

Η τροπολογία έρχεται να καταργήσει… την κατάργηση ενός περιορισμού, τον οποίο είχε θεσπίσει ως υπουργός Αιγαίου ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Νίκος Σηφουνάκης. Πρόκειται για έναν περιορισμό που προέβλεπαν τα ειδικά προεδρικά διατάγματα που είχαν εκδοθεί για τα μικρά νησιά και ο οποίος όριζε, μεταξύ άλλων, ότι δεν επιτρέπεται η δόμηση σε κλίσεις μεγαλύτερες του 35%. Η απαγόρευση αυτή είχε καταργηθεί με τον νόμο 3212/03 από την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Βάσω Παπανδρέου, η οποία επέτρεψε τη δόμηση σε οικόπεδα με μεγάλες κλίσεις, διατηρώντας έναν μικρό περιορισμό στην έκταση των βοηθητικών χώρων που δεν προσμετρώνται στον συντελεστή.

 

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, ο περιορισμός που είχαν θέσει τα ειδικά διατάγματα για τα νησιά βασιζόταν σε επιστημονικές μελέτες «και αποσκοπεί στην προστασία της αρχιτεκτονικής και φυσικής κληρονομιάς». Η κατάργηση «προκάλεσε διαφορετικές ερμηνείες από τις πολεοδομικές υπηρεσίες», αφού άλλες εφάρμοζαν τις γενικές διατάξεις για την εκτός σχεδίου δόμηση και άλλες τις απαγορεύσεις των ειδικών διαταγμάτων για τα νησιά.

 

Γιωργος Λιαλιος

 

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_10/02/2011_432036

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε,

Κάνε τον κόπο να διαβάσεις το κείμενο που παρέθεσα στο προηγούμενο post και, εάν δεν μπορείς να το διαβάσεις όλο, διάβασε τουλάχιστον το άρθρο 9.

 

Φίλε μου το είχα διαβάσει αλλά δεν το πρόσεξα. Σ'ευχαριστώ!

 

..Αν και επειδή είμαι χρόνια σε forum, θα σου πρότεινα, εφόσον τγνωρίζεις κάτι να το παραθέτεις κατευθείαν χωρίς παραπομπές. Καταλαβαίνω ότι έτσι κανείς δεν θα κάτσει να διαβάσει, αλλά η ενημέρωση και η αναζήτηση γίνεται πολύ ευκολότερα έτσι.

 

Το άρθρο 9 λοιπόν λέει ότι

 

2. α) Στα γήπεδα που βρίσκονται εκτός των εγκεκριμένων σχεδίων πόλεως ή εκτός των ορίων των οικισμών, οι οποίοι υφίστανται νομίμως προ του 1923, ή εκτός των ορίων των οικισμών με πληθυσμό μέχρι 2.000 κατοίκους, σε Ε.Ζ.Δ. και Ζ.Ε.Π., το ελάχιστο όριο αρτιότητας και κατάτμησης των γηπέδων ορίζεται σε 10.000 τ.μ. Δεν εφαρμόζονται κανενός είδους σχετικές παρεκκλίσεις. Με πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μπορεί να αυξηθεί με προεδρικό διάταγμα το ελάχιστο εμβαδόν.

 

ε) Μέχρι τον λεπτομερή καθορισμό των ορίων των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 8 του νόμου αυτού, για την έκδοση ή μη άδειας δόμησης για ακίνητα που βρίσκονται σε μικρή απόσταση ή επί των ορίων τέτοιων περιοχών, οι Διευθύνσεις Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και ο οικείος Φορέας Διαχείρισης, εφόσον έχει συσταθεί, πραγματοποιούν αυτοψία, για την αποτύπωση της ακριβούς θέσης των ακινήτων αυτών.

 

Άρα λοιπόν ισχύει όπως το καταλαβαίνω εγώ σε όλα τα εκτός σχεδίου τα οποία βρίσκονται ΕΝΤΟΣ της νατούρα. Αν είναι σε όριο της νατούρα το αγροτεμάχιο ή κοντά μέχρι τον ακριβή καθορισμό θα αποφασίζεται με αυτοψία αν είναι μέσα ή έξω.

Link to comment
Share on other sites

Μπορεί να συμμετέχεις χρόνια σε διάφορα χομπίστικα κλπ fora αλλά το michanikos απευθύνεται σε μηχανικούς, οι οποίοι έχουν διαδαχθεί στα Πολυτεχνεία να αναζητούν καθημερινά τη γνώση και με την πράξη να αποκτούν εμπειρία είτε στα θέματα της ειδικότητάς τους είτε σε γενικής φύσεως θέματα.

 

Είναι γνωστό ότι, η μασημένη τροφή και η έτοιμη και η "κλισέ" απάντηση σε κάθε ερώτηση και απορία δεν είναι χαρακτηριστικό του σωστού μηχανικού.

 

Σε ότι αφορά στο συγκεκριμένο θέμα, σωστά ερμηνεύεις τις σχετικές διατάξεις.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Συνάδερφοι καλησπέρα . Να εκφράσω και εγώ μια απορία στον λαβύρινθο των συζητήσεων για το επικείμενο νομοσχέδιο. Για τυφλό αγροτεμάχιο 35 περίπου στρεμμάτων, πρό του 2003 άρτιο και οικοδομήσιμο κατά παρέκκλιση μέχρι σήμερα και εντός περιοχής natura διατηρεί την οικοδομησιμότητα του βάσει Μπιρμπίλη ή ο ιδιοκτήτης πρέπει να το καλλιεργήσει ραπανάκια?:roll:

Link to comment
Share on other sites

ΠΡΟΣΟΧΗ !!! SOS !!!

Με αφορμή την παραπάνω ερώτηση, αναζήτησα το σχέδιο νόμου της Βιοποικιλότητας στη Βουλή για να δω αφενός σε ποια φάση βρίσκεται αφετέρου πως έχει διαμορφωθεί. Οι διαπιστώσεις είναι οι ακόλουθες:

1. Έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες κα είναι έτοιμο για ψήφιση.

2. Στις τροπολογίες που έχουν κατατεθεί δεν περιλαμβάνεται λέξη για τροποποίηση του ορίου των 10 στρεμ.

3. Το τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου βρίσκεται ΕΔΩ.

4. Έχει κατατεθεί τροπολογία στις 8.2.2011 που περιλαμβάνει πολύ σημαντικές πολεοδομικές ρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων η κατάργηση α) της παρ. 4 του άρθρου 23 του ν. 3212/2003 (ΦΕΚ 308/Α) για την κλίση του εδάφους και β) της παρ. 23 του άρθρου 20 του ν. 3399/2005 (ΦΕΚ 255/Α) για τη Γη υψηλής παραγωγικότητας (δηλαδή επανέρχεται σε ισχύ η παρ. 2 του λαρθρου 56 του ν. 2637/1998, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 37 του άρθρου 24 του ν. 2945/2001, ώστε να μπορεί να χαρακτηριστεί ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας ΚΑΙ η γη που κείται εκατέρωθεν του άξονα των εθνικών οδών και σε βάθος 600 μ.!!!

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή αντί να προκύψουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις από την διαβούλευση προκύπτουν δυσμενέστερες. Α ρε Μπιρμπίλη μας έχεις μαμισει. Στην Ελλάδα τελικά όλα είναι στον αέρα.

Στην δική μου περίπτωση τελικά θα οικοδομεί ή καταργείται και η παρέκκλιση περί μη απαίτησης προσώπου για τα προ του 2003. Αν βέβαια δεν το βγάλουν σαν γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας (απέχει 130 m από εθνική οδό)?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.