Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προκήρυξη Προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον»


Engineer

Recommended Posts

1. Πρεπει να περασει ενεργειακος επιθεωρητης για να δει την κατηγορία που ανηκει το ακινητο (διαμερισμα);

2. Αν εχει τακτοποιηθει με το ν.3843/2010, μπορει να ενταχθει στο "εξοικ...κατ' οικον";

3. Μπορει να επιλέξ και τις 3 επεμβασεις ή και ξέχωρα;

4. Ποιος αναλαμβανει την διεκπεραίωση;

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 89
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

1. ναι

2.ακόμα καλύτερα...

3.οτι αναγράφει ο ενεργειακός επιθεωρητής λογικά συνδυασμό όλων των λύσεων

4.Μάλλον αυτός που δεν θα πληρωθεί για αυτό (μηχανικός) ή και οι τράπεζες.

Link to comment
Share on other sites

1) ειναι απαραίτητη προϋπόθεση να εκδοθεί ΠΕΑ. Ειναι η πρώτη κίνηση

 

2) Ναι, αρκει να εχει ΟΑ το υπολοιπο τμήμα (λειτουργικο μερος του οποίου ειναι ο τακτοποιημενος χώρος). Πχ τακτοποιημενες πυλωτες με αλλαγή χρήσης σε αυτόνομη κατοικία δεν μπορούν να μπουν μιας και ουσιαστικά δεν υφίστανται σαν χώροι.

 

3) Επιλέγεται οποία επέμβαση θέλει ο ιδιοκτήτης. Ούτως ή άλλως οι προτάσεις του ενεργειακου επιθεωρητη γίνονται σε συνενοηση με τον ιδιοκτήτη και το τι ειναι διατεθημενος να κάνει. Μια πρόταση βελτίωσης μπορει να περιλαμβάνει και περισσότερες απο μια επεμβασεις.

 

4) Η διεκπαιρεωση της μπορει να γίνει απο τον οποιονδήποτε εξουσιοδοτηθει γι αυτό. Όμως Επειδή πρόκειται για δάνειο, μόνο βοηθητικά μπορει να εμπλακεί ο οποιοσδήποτε. Ο δανειοληπτης ειναι αυτός που θα πρέπει να κάνει τις ενέργειες για το δάνειο, ίδιες όπως σε όλα τα δάνεια.

 

Πρέπει στην αίτηση να υπάρχουν συγκεκριμένες προσφορές για όλες τις εργασίες που αναφερονται σε αυτη. Αυτό ειναι δουλεια του ιδιοκτήτη ηπ του μηχανικου η του εργολάβου που θα αναλάβει το έργο.

 

Εάν μιλάμε για την κατασκευη τότε αυτό το επιλεγεί ο ιδιοκτήτης.

Link to comment
Share on other sites

..2) Ναι, αρκει να εχει ΟΑ το υπολοιπο τμήμα (λειτουργικο μερος του οποίου ειναι ο τακτοποιημενος χώρος). Πχ τακτοποιημενες πυλωτες με αλλαγή χρήσης σε αυτόνομη κατοικία δεν μπορούν να μπουν μιας και ουσιαστικά δεν υφίστανται σαν χώροι....

Το ρωτησα για Pilotis ακριβως γιατι αυτο εχω. Πως μπορω να το εξακριβωσω αυτο; (οχι γιατι δεν σε πιστευω...)!!!

Εφοσον πλεον υπαρχουν ως χώροι (εστω και ως χρηση) γιατι να μην μπορουν. Εδω θα παρουν και ρευμα.

Link to comment
Share on other sites

Προσπάθησε να μιλήσεις με κάποιον απο το ΥΠΕΚΑ. Το λέω γιατί το είχα ρωτήσει σε άνθρωπο απο το υπουργείο που μας παρουσίασε το προγραμμα στα σεμινάρια του ΥΠΕΚΑ για εισηγητές σεμιναρίων ενεργειακων επιθεωρητών.

 

Η απάντηση ήταν ότι δεν μπορει να μπει στο προγραμμα οτιδήποτε δεν ειναι νόμιμο. Ούτε καν αυτα που είχαν ενταχθεί στον νομο Τριτση. Δεν ξέρω αν εχει αλλάξει κάτι αλλα δεν το βλέπω πιθανόν.

 

Οι πυλωτες δεν υφίστανται στην πράξη σαν χώρος αφου ούτε χιλιοστά δεν έχουν. Ρεύμα παίρνεις μεν αλλα ούτε να το πουλησεις μπορείς αφου απλά το μόνο που έχεις κανει ειναι ότι έχεις στην ουσία πληρώσει προκαταβολικά το πρόστιμο διατήρησης για 40 χρόνια με μια τεράστια έκπτωση. Και επειδή τα χρήματα ειναι περιορισμένα δεν μπαίνουν τα μη νόμιμα στην επιδότηση. Πως θα σου φαινόταν εάν ο γείτονας με παράνομο όχι μόνο δεν ειχε κυρώσεις αλλα έπαιρνε και επιδότηση ενω εσυ με καθολα νόμιμο κτίσμα έμενες απ΄εξω;

 

Σκέψου ότι εάν το ισόγειο πχ εχει κτιστεί πριν το 1980 αλλα ο πρώτος όροφος μιας μονοκατοικίας (ενιαίας) εχει κτισθεί μετα το 1980 δεν μπαίνει στο προγραμμα το σπιτι.

Link to comment
Share on other sites

...................

δεν γίνεται χωρις οικοδομική άδεια

 

Σε ερώτησή μου για έλλειψη οικοδ. άδιας στο τηλ. 210 9797400, όσον αφορά το πρόγραμμα "εξοικονομώ" μου απάντησαν ότι αντί της άδειας τους αρκεί η βεβαίωση από Δήμο ότι είναι πριν από το 1980!!

 

Το βασικό για μένα είναι με το ΠΕΑ, δηλαδή έως σήμερα γίνονταν μεταβιβάσεις στα παλαιά ακίνητα (δες και 3η εγκύκλιο ΥΠΕΚΑ παρ. 2), ενώ τώρα με την εφαρμογή του ΠΕΑ δεν μπορούν να μεταβιβαστούν;

Link to comment
Share on other sites

Μπορούν να μεταβιβαστούν ακίνητα είτε νόμιμα είτε αυθαίρετα πρίν τις 14.3.83

 

--------------------------

ν. 1337/1983

12. Σε κάθε δικαιοπραξία, που συντάσσεται μετά την 14.3.1983 (ημερομηνία έναρξης ισχύος του ν. 1337/1983) και έχει ως αντικείμενο μεταβίβαση κτίσματος, αναφέρεται στο πωλητήριο συμβόλαιο ο αριθμός της άδειας οικοδόμησης του κτίσματος αυτού και επισυνάπτεται κυρωμένο αντίγραφό της, εφόσον το κτίσμα οικοδομήθηκε μετά την παραπάνω ημερομηνία. Αν το μεταβιβαζόμενο κτίσμα έχει ανεγερθεί πριν από την 14.3.1983, επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση των δικαιοπρακτούντων που συντάσσεται κατά το ν. 1599/1986, ότι το μεταβιβαζόμενο έχει ανεγερθεί πριν από την παραπάνω ημερομηνία.

---------------------------

 

Όλα λοιπόν όσα νόμιμα μπορούν να μεταβιβαστούν, μπορούν να βγάλουν και ΠΕΑ. Προς το παρόν για το ΠΕΑ χρειάζεσαι να βάλεις τα στοιχεία της ΟΑ. Θα το διορθώσουν όμως όπως μου είπαν:

 

-------

"ΕΡ: Εκτός από τα κτίρια με οικοδομική άδεια, υπάρχουν και πολλά άλλα παλιά κτίρια νόμιμα υφιστάμενα (πχ κτίρια πριν το '55). Και αυτά μαζί με άλλα, νομίμως μπορούν να μεταβιβαστούν και να γίνουν συμβόλαια σε συμβολαιογράφο. Χρειάζονται λοιπόν ΠΕΑ. Το σύστημα όμως δεν δέχεται την έκδοση εαν δεν βάλουμε τα στοιχεία της οικοδομικής άδειας. Πρέπει λοιπόν να γίνει μια επιλογή για να το δηλωνεις πχ "άλλος τρόπο νομιμοποίησης του κτιρίου" ώστε να εκδίδεις το ΠΕΑ. Το ίδιο έχει γίνει και για το κτηματολόγιο.

 

ΑΠ: Θα το ξεμπλέξουμε και αυτό με διευκρίνηση που θα εμφανίζεται εκεί που καταχωρείς τις άδειες. Μάλλον θα είναι και μη υποχρεωτικές οι άδειες για κτίρια παλαιότερα του 1955. Επίσης, μάλλον, θα μπορείς να καταχωρείς τον αρiθμό της νομιμοποίησης που εκδόθηκε με βάση το Νόμο Τρίτση."

Αλλα ακόμη, περιμένω οδηγίες."

-------

 

Όσον αφορά το πρόγραμμα εξ'οικονομηση κατ'οικον:

 

Μίλησα με το Υπουργείο και είναι ξεκάθαρο ότι ΕΠΙΒΑΛΕΤΑΙ η κατοικία να είναι ΝΟΜΙΜΗ και πρέπει να έχει ΟΑ. Βεβαίωση γίνεται δεκτή μόνο για κτίρια πριν του '55. Για όσα εντάχθηκαν στον νόμο Τρίτση είπαν ότι γίνονται δεκτά αλλά χωρίς πολλή σιγουριά. Θα το επαλληθεύσω το τελευταίο και θα σας ενημερώσω.

 

Ούτως ή άλλως ΠΕΑ για μη νόμιμο κτίσμα (χωρίς καθόλου ΟΑ) δεν μπορεί να βγει από το σύστημα και άρα δεν γίνεται να ενταχθεί στο πρόγραμμα "εξοικονομηση κατ'οικον" χωρίς αυτό.

 

Στην γραμμή βοήθειας δεν είναι ενημερωμένοι. Ειναι απλές τηλεφωνήτριες με κάποιες λίστες απαντήσεων. Θα μιλήσω με τα 210-3291255 & 210-3291367 (αν απαντήσουν κάποτε) για έγκυρες απαντήσεις.

Link to comment
Share on other sites

http://exoikonomisi.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=698&language=el-GR

13. Ερ.: Σε περίπτωση που η κατοικία έχει κτιστεί μεταπολεμικά, δεν έχει οικοδομική άδεια ούτε και έχει δηλωθεί στη βάση του νόμου " ΤΡΙΤΣΗ" αλλά δηλώνεται κανονικά στη φορολογική δήλωση είναι επιλέξιμη; Ποια δικαιολογητικά πρέπει να προσκομιστούν για την παραπάνω κατοικία.

Απ.: Η Δήλωση της κατοικίας στη φορολογική δήλωση δεν συνεπάγεται ότι το κτήριο υφίσταται νόμιμα. Πρέπει να προσκομισθεί οικοδομική άδεια ή αντίστοιχο σχετικό νομιμοποιητικό έγγραφο ότι το κτήριο υφίσταται πλέον νόμιμα. Επιλέξιμες είναι οι κατοικίες που υφίστανται νόμιμα και πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας.

 

Σε ερώτησή μου για έλλειψη οικοδ. άδιας στο τηλ. 210 9797400, όσον αφορά το πρόγραμμα "εξοικονομώ" μου απάντησαν ότι αντί της άδειας τους αρκεί η βεβαίωση από Δήμο ότι είναι πριν από το 1980!!

τις οδηγίες τους τις διάβασαν;;;

Link to comment
Share on other sites

...............Θα μιλήσω με τα 210-3291255 & 210-3291367 (αν απαντήσουν κάποτε) για έγκυρες απαντήσεις.

 

Μίλησα το πρωί σ' αυτά τα τηλέφωνα και μου είπαν είναι θέμα λίγων ημερών, όπου το πρόγραμμα θα δέχεται και θα εκδίδει ΠΕΑ χωρίς την συμπλήρωση αρ. αδείας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.