Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προσχέδιο Νόμου για τα κλειστά επαγγέλματα


Engineer

Recommended Posts

Αναρτήθηκε σήμερα το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας – κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων» προς διαβούλευση στην ιστοσελίδα http://www.opengov.gr/minfin/, μετά την έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο.

 

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μία εβδομάδα, μέχρι και την Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2011. Παράλληλα, θα συνεχιστεί ο διάλογος με τους φορείς και τις επαγγελματικές ομάδες, προκειμένου να γίνει η άρση των αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων με τον πλέον επωφελή τρόπο για τους πολίτες, το κοινωνικό σύνολο, τους επαγγελματίες και την χώρα μας, που βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο μεταρρυθμίσεων.

 

Τα κείμενα:

 

Προσχέδιο Νόμου για τα κλειστά επαγγέλματα

 

Εισηγητική Έκθεση για τα κλειστά επαγγέλματα

 

Παρουσίαση Υπουργού Οικονομικών για τα κλειστά επαγγέλματα

 

Ενημερωτικό Σημείωμα

 

Πηγή: Δελτία Τύπου Ελληνικής Κυβέρνησης-http://government.gov.gr/2011/01/20/6241/

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Απελευθερώνονται 136 επαγγέλματα

 

Το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα "ενδεικτικό και μη εξαντλητικό κατάλογο επαγγελμάτων", στον οποίο δεν περιλαμβάνονται επαγγέλματα τα οποία:

 

* Ρυθμίζονται στο β' Κεφάλαιο του Νόμου (Συμβολαιογράφοι, Δικηγόροι, Μηχανικοί, Νόμιμοι Ελεγκτές)

Link to comment
Share on other sites

Είμαι κάπως μπερδεμένος.

 

Τι ακριβώς απελευθερώνεται, πχ για τους τεχνίτες? Ελπίζω να μην είναι το γεγονός ότι ο καθένας θα μπορεί να δηλώνει ηλεκτρολόγος χωρίς ανάλογη πιστοποίηση.

 

Τι περιορισμοί υπήρχαν για παράδειγμα στον τεχνικό κόσμο?

Link to comment
Share on other sites

Αυτά κόβονται , όχι η αρχική άδεια και τα ΕΔ

 

Οι περιορισμοί που αίρονται, αφορούν τον αριθμό προσώπων που έχουν πρόσβαση στο επάγγελμα, εξαρτούν την χορήγηση άδειας από εκτίμηση ύπαρξης πραγματικής ανάγκης, θέτουν γεωγραφικά όρια στο δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος, ορίζουν ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των ασκούντων το επάγγελμα, απαγορεύουν τη δημιουργία περισσότερων εγκαταστάσεων από το ίδιο πρόσωπο, επιβάλλουν ή απαγορεύουν την διάθεση αγαθών από ορισμένου είδους επαγγελματική εγκατάσταση, επιβάλλουν ή απαγορεύουν την άσκηση επαγγέλματος υπό ορισμένη εταιρική μορφή, περιορίζουν την συμμετοχή στο εταιρικό κεφάλαιο με κριτήριο την επαγγελματική ιδιότητα των συμμετεχόντων, επιβάλλουν υποχρεωτικές κατώτατες τιμές, υποχρεώνουν τον ασκούντα το επάγγελμα να προσφέρει μαζί με τη δική του υπηρεσία και άλλες συγκεκριμένες υπηρεσίες.

 

Link to comment
Share on other sites

Ναι BAS τα είχα διαβάσει αναλυτικά αυτά και όταν ψηφίζονταν και τώρα. Όπως ρωτάει και ο συνάδελφος πιο πάνω, ποιο από αυτά βρίσκει εφαρμογή στους τεχνίτες?

 

Αυτό που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι κάποιος μπορεί να κάνει έναρξη επιχείρησης πχ ηλεκτροτεχνικών εφαρμογών χωρίς να είναι ηλεκτροτεχνίτης με την προϋπόθεση να απασχολεί (?) ηλεκτροτεχνίτη σαν υπάλληλο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.