Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κόστη-Αμοιβές Πρόβλημα με συνεργασία μεταξύ ιδιώτη - εργολάβου


tsokos1

Recommended Posts

Καλησπερα σε ολους,

 

Θα περιγραψω παρακατω το θεμα που δημιουργηθηκε με τον μηχανικο/εργολαβο μου και θα εκτιμουσα οποιες συμβουλες/σχολια μπορουν να με βοηθησουν να βρω το δικιο μου και να καταλαβω πως την πατησα. Συγνωμη για το μηκος της ιστοριας αλλα επειδη αποδειχθηκε η αγνοια μου θελω να δωσω ολες τις πληροφοριες για να παρω καποια αξιοποιησιμη συμβουλη.

 

Ειμαι ιδιωτης και προ 4 μηνων αποφασισα να κανω καποιες εργασιες στον κηπο μου (αλλαγη μαντρας, φραχτης, γκαραζοπορτες, μπαρμπεκιου, πεζοδρομιο απεξω κλπ). Αφου διαβασα διαφορα θρεντς στο σαιτ σας και αναγνωριζοντας την αγνοια μου θεωρησα οτι η προσληψη μηχανικου θα με γλιτωνε απο κακοτοπιες με συνεργια κλπ. Ετσι προσελαβα εναν μηχανικο που μου συστησε ενας γνωστος μου εξηγωντας του οτι λογω φορτου εργασιας θελουμε να συμφωνησουμε ενα ποσο για συγκεκριμενες εργασιες, ενα χρονοδιαγραμμα και απο εκει και περα να μην εχουμε ιδιαιτερη εμπλοκη αλλα να ασχοληθει εκεινος με ολα. Καναμε μια λεπτομερη περιγραφη του τι εργασιες θελουμε, συμφωνησαμε σε ενα ποσο και μας ενημερωσε ο μηχανικος οτι θα παρει 2-3 εβδομαδες. Επισης συμφωνησαμε οτι θα του δωσουμε μια προκαταβολη 30% και οτι θα αποπληρωθει μεχρι το τελος του ετους (δηλαδη 2+ μηνες μετα την παραδοση).

 

Να σημειωσω εδω οτι η συμφωνια εγινε μεσω εμαιλ και δεν υπογραψαμε καποια συμβαση. Επισης για το θεμα της αδειας, των ενσημων κλπ τον ρωτησαμε τι ισχυει και μας ειπε οτι λογω μικρης εκτασης και χρονου δεν υπηρχε λογος και οτι εμεις απλα θα δωσουμε σε αυτον τα συμφωνηθεντα και αυτος θα ασχοληθει με ολα. Πληρωσαμε λοιπον την προκαταβολη και οι εργασιες αρχισαν.

 

Μετα απο μερικες μερες εντονης δραστηριοτητας, δεν προχωρουσε το εργο και οταν ρωταγαμε γιατι μας ελεγε να μην ανησυχουμε αλλα χρειαζεται χρηματα για υλικα. Οποτε συνεχισαμε και πληρωναμε καποιες δοσεις. Στις 5 εβδομαδες που του ζητησα εξηγησεις μου ειπε διαφορες δικαιολογιες και γιαυτο του ζητησα να μου κανει χρονοδιαγραμα των υπολοιπων εργασιων ανα εργασια για να μπορω να παρακολουθω την εξεληξη. Μου εκανε λοιπον την λιστα με οριζοντα 3 ακομα εβδομαδων. Παρολη την απορια μου πως το αρχικο 2-3 εβδομαδες ειχε γινει 5 + 3 και παλι μου ελεγε διαφορες ιστοριες οπως οτι το αλλο εργο που εχει τον εχει καθυστερησει κλπ.

 

Να σημειωσω οτι σε αυτο το σημειο αλλα και πολυ νωριτερα θα τον ειχα διωξει αλλα ειχε παρει ηδη πολλα λεφτα για το εργο που ειχε κανει και προσπαθουσα να εχω καποιο αποτελεσμα. Με βαση το καινουριο χρονοδιαγραμμα συμφωνησαμε προφορικα οτι περαν των νεων 3 εβδομαδων καθε βδομαδα καθυστερηση θα μειωνει την τελικη τιμη κατα 1,000 το οποιο δεχθηκε καθως δηλωνε σιγουρος.

 

Μετα απο 8 εβδομαδες (και παρολες τις συνεχεις παρενεσεις μας) οπου πλεον με βαση την συμπληρωματικη συμφωνια μας μας χρωστουσε κιολας, καναμε μαι ακομα συμφωνια οτι αμα τελειωσει σε 10 μερες θα τον αποπληρωσω το αρχικο ποσο και αν οχι θα φυγει χωρις αλλα χρηματα. Οταν περασαν αυτες οι μερες με ελαχιστη προοδο, τον απολυσαμε. Σημειωτεων οτι συνολικα του δωσαμε 75% της αρχικης τιμης και μας εδωσε καποιες αθεορητες αποδειξεις.

 

Εκτος της απογοητευσης μας για την δουλεια που δεν εγινε και την ταλαιπωρια μας, τωρα ανακαλυπτουμε οτι χρωσταει σε διαφορους απο τους εργατες και συνεργεια που εφερε (και που φυσικα δεν ειχαν ουδεμια σχεση με εμας) και αυτοι τωρα ζητουν τα λεφτα τους απο εμας. Τους εξηγω οτι δεν εκανα εγω καποια συνφωνια μαζι τους και οτι εχω πληρωσει και με το παραπανω τα χρηματα που μου αναλογουν σε σχεση με την δουλεια που εγινε (περιπου το 60%) αλλα δεν ξερω που μπορει να καταληξει αυτη η κατασταση αφου αρνειτε να τους αποπληρωσει λεγοντας οτι δεν εχει λεφτα (χωρις να αρνειτε οτι ειναι δικια του υποχρεωση αλλα χωρις να αναλαμβανει και καποια δεσμευση).

 

Αυτην την στιγμη προσπαθω να βρω τροπο να τελειωσω τις εργασιες και ταυτοχρονα να μην αναγκαστω να πληρωσω τα χρωστουμενα του. Ανησυχω για το αν μπορουν να μου κανουν καποια καταγγελια αυτοι στους οποιους χρωσταει (για ενσημα η κατι τετοιο). Αναρωτιεμαι αν μπορω εστω και εκ των υστερων να εκπληρωσω καποιες απο τις παραλειψεις του (αδειες κλπ) και τελικα ψαχνω τροπο να τον κανω να υποστει καποιες συνεπειες και να γλιτωσουν αλλοι πελατες απο τον μπελα αυτου του ανθρωπου. Να σημειωσω οτι αυτος που μου τον συστησε επισης προσπαθησε να των συνετισει αλλα εις ματην.

 

Απευθυνομαι στο φορουμ γιατι θεωρω οτι και οι συναδελφοι του μηχανικοι δεν θα θελουν να ανεχονται ως συναδελφο τους καποιον με τετοια επαγγελματικη συμπρεριφορα και αποζητω σχολια και συμβουλες.

 

Σας ευχαριστω για τον χρονο σας.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 21
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αντιλαμβάνομαι ότι πρόκειται για ένα σεβαστό ποσό το οποίο είχε αρχικά συμφωνηθεί.

 

1) Πολύ κακώς δεν είχατε κάνει κάποιο έγγραφο συμφωνητικό

2) Το αν απαιτείται ή όχι κάποια άδεια για τις εργασίες σας είναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη

3) Επίσης, και αφού δεν υπήρχε κανενός είδους γραπτή σύμβαση, τα ένσημα ή ότι άλλο βαρύνει επίσης εσάς.

4) Μιλήστε με άλλον μηχανικό (πιο αξιόπιστο) και με δικηγόρο για την διασφάλιση των δικαιωμάτων σας.

Link to comment
Share on other sites

4) Μιλήστε με άλλον μηχανικό (πιο αξιόπιστο) και με δικηγόρο για την διασφάλιση των δικαιωμάτων σας.

 

Αν υποθέσουμε βέβαια ότι ο συγκεκριμένος ήταν όντως Μηχανικός...

Link to comment
Share on other sites

tsokos1 δυστυχώς έπεσες θύμα απατεώνα, ενός από τους πολλούς που λυμαίνονται τον χώρο. Καταρχήν οποιος δηλώνει μηχανικός δεν είναι και απαραίτητο να είναι, όπως και ο τυροκόμος μπορεί να δηλώνει χημικός γάλακτος. Τι θέλω δηλ. να πω:

1. Ερευνα αγοράς. Μην εμπιστεύεστε την γνώμη ενός μόνο ατόμου για οτιδήποτε. Δεν αμφισβητώ τις καλές προθέσεις του ανθρώπου που σου τον σύστησε αλλά εκ του αποτελέσματος είναι εκτεθειμένος απεναντί σου.

2. Γραπτές συμφωνίες ακόμη και για κάρφωμα μιας πρόκας.

3. Νόμιμες άδειες για ότι εργασία εκτελείται

4. Νόμιμες ασφαλιστικές εισφορές για ότι εργασία εκτελείται (φαντάσου να συνέβαινε ατύχημα κατά την διάρκεια των εργασιών ή έλεγχος από την αστυνομία)

 

Αυτά τα αναφέρω γιατί πιθανόν και άλλοι ιδιώτες να διαβάζουν το θέμα αυτό. Για την περίπτωση σου πρέπει να απευθυνθείς σε άλλο μηχανικό και σε δικηγόρο.

 

Καλή συνέχεια και καλή δύναμη.

Link to comment
Share on other sites

Μπράβο Γιάννη, πολύ καλά τα λες, να συμπληρώσω επίσης ότι οι αρχικές συμφωνίες έπρεπε να τηρηθούν και να μην του δώσεις παραπάνω λεφτά για ότι αρχικά είχε συμφωνηθεί, φύλαξε όλα όσα τα χαρτιά- email που σου είχε δώσει αρμόδιος πιθανών για την δικιά σας απόφαση να αποφανθεί είναι τα Ελληνικά δικαστήρια.........

Link to comment
Share on other sites

Οι γραπτές συμφωνίες μεταξύ ιδιοκτήτη και Μηχανικού τι περιλαμβάνουν? Ποιοι όροι πρέπει να συμπεριληφθούν? Σκεφτείτε τη "λεπτή" θέση ενός ιδιοκτήτη που έχει κάποια φιλική σχέση με το Μηχανικό που επέλεξε, για να του φτιάξει το σπίτι. Τι πρέπει να δηλωθεί εγγράφως, έτσι ώστε αν υπάρχει απόκλιση από τα λεγόμενα να έχουν κατοχύρωση και τα δύο μέρη?( Το λέω για την περίπτωση που και ο ιδιοκτήτης μπορεί να μη φανεί εντάξει στις υποχρεώσεις του απέναντι στο Μηχανικό)

Link to comment
Share on other sites

Ό,τι κ να γραφτεί, από τη στιγμή που δεν είναι εργολαβικό συμφωνητικό, είναι για πέταμα ως επί το πλείστον.Κ εργολαβικό συμφωνητικό σημαίνει ΦΠΑ στα ΠΑΝΤΑ κ στα κοάλα....

 

Απατεώνες υπάρχουν πολλοί στην αγορά.Επίσης, αγαπητέ tsokos1, σχετικά με αυτό

 

...... Αφου διαβασα διαφορα θρεντς στο σαιτ σας και αναγνωριζοντας την αγνοια μου θεωρησα οτι η προσληψη μηχανικου θα με γλιτωνε απο κακοτοπιες με συνεργια κλπ. Ετσι προσελαβα εναν μηχανικο που μου συστησε ενας γνωστος μου ....

 

έχω να πώ ότι αφενός το φόρουμ αυτό δεν εξυπηρετεί τέτοιους σκοπούς πληροφόρησης των ξέμπαρκων-μη μηχανικών, αφετέρου ΓΙΑΤΙ ρωτάς εμάς κ δεν ρωτάς τον τυπάκο που σου σύστησε το μηχανικό?Ξέρεις, υπάρχει περίπτωση κ αυτός να έχει λερωμένη τη φωλιά του στην υπόθεσή σου.......

 

Τέλος, να επισημάνω για άλλη μια φορά πόσο αδαείς είναι οι ιδιώτες που πιστεύουν ότι θα πάρουν μια σοβαρή πληροφορία μέσω ίντερνετ.....το ότι εμείς συστήνουμε να απευθυνθούν σε μηχανικούς ΔΕΝ σημαίνει Τ-Ι-Π-Ο-Τ-Ε.Τα πάντα που λέγονται εδώ μέσα είναι αμφοβόλου ποιότητας, μόνο που εμείς ως μηχανικοί (θεωρητικά) έχουμε το υπόβαθρο να φιλτράρουμε τις ******** που βλέπουμε γραμμένες, ενώ οι ιδιώτες ΟΧΙ.

Link to comment
Share on other sites

...Τα πάντα που λέγονται εδώ μέσα είναι αμφοβόλου ποιότητας, μόνο που εμείς ως μηχανικοί (θεωρητικά) έχουμε το υπόβαθρο να φιλτράρουμε τις ******** που βλέπουμε γραμμένες, ενώ οι ιδιώτες ΟΧΙ.[/b]

 

Πολύ σωστά!!!

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ και επαυξάνω με zavi, πως χωρίς εργολαβικό συμφωνητικό κατατιθεμένο στην οικεία ΔΟΥ(με ότι αυτό συνεπάγεται), δεν έχουν καμία ουσιαστική ισχύ τα διμερή συμφωνητικά.

 

Να σταματήσει η καραμέλα εργολάβων αλλά και μηχανικών όλα γραπτά , αλλά όχι στη ΔΟΥ...

Link to comment
Share on other sites

Το πρωτο λάθος ειναι οτι δεν "πιστοποιησες" τον οποιονδήποτε μηχανικο που σου πρότεινάν.

Στα πάντα συμφωνητικο...πόσο μαλλον για οικονομικα θέματα; Εδω ζηταμε αποδειξη για τον καφε που ήπιαμε!!!

Για τις αδειες δεν συμφωνω με την Γιαννη...θα έλεγα οτι θα έπρεπε να σε ενημερωσει ο μηχανικος για το τι θα επρεπε να υπαρχει απο αδειοδοτηση. (δεν νομιζω οτι ο οποιοσδηποτε γνωριζει τα παντα για καθε δραστηριότητα) Γιαυτο υπαρχουν οι ειδικοι. Ευθυνη εχει που δεν εγιναν οι αδειες...αλλα μάντης δεν ειναι.

Για τα ενσημα ή τις οικονομικες διαφορες δεν εισαι υποχρεωμενος να δώσεις το παραμικρο. Ολα στο μηχανικο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.