Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φαινόμενη ή Ενεργό Ισχύ πληρώνουν τα σπίτια στη ΔΕΗ;


hmmypm

Recommended Posts

Ότι λέει ο τίτλος.

 

Με πήραν και μου είπαν ότι υπάρχει συσκευή εξοικονόμησης ενέργειας για σπίτια. Αυτή τοποθετείτε στη πρίζα και πάει το συνημίτονο του ρεύματος κοντά στο 1 (κάτι σαν πυκνωτής). Αυτό μου είπαν.

 

Όμως αν στη ΔΕΗ τα σπίτια πληρώνουν ενεργό ισχύ (που αυτό νομίζω ότι γίνεται), αυτό είναι κοροϊδία. Έτσι δεν είναι;

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

hmmypm, με είχαν πάρει και μένα τηλέφωνο πριν κανα μηνα... Αφού είπα το ποιηματάκι η κοπελιά της απαντάω:

"Κυρία μου, είμαι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και ξέρω ότι αυτό που λέτε δεν ισχύει και είναι απάτη..."

 

Όπως ήταν λογικό, μου έκλεισε το τηλ...Κοροιδεύουν το κοσμάκη... Αλλά περισσότερο λυπήθηκα την κοπελιά που για να βγάλει ένα ευρώ, αναγκάζεται να πουλάει τηλεφωνικώς τέτοιες απάτες...

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς παίδες, παίρνουν παιδάκια που δν ξέρουν τι παίζει και τα κοροιδεύουν στην "εκπαίδευση".

Πολύ καλός μου φίλος, μου είπε ότι πήγε δοκιμαστικά να δουλέψει εκεί και μου λεγε τι γίνεται. Όταν του εξήγησα, έμεινε άφωνος, του τα είχανε πεί τόσο ωραία που σχεδόν δν με πίστευε. Μάλιστα παρέχουν "εγγύηση αντικατάστασης" οι απατεώνες, δηλαδή σε περίπτωση που δν επιτευχθεί μείωση στο λογαριασμό παίρνει ο πελάτης τα λεφτά πίσω...

Link to comment
Share on other sites

Για μισό λεπτό βρε παιδιά, για να καταλάβουμε κι εμείς οι γέροι, που έχει φυράνει το μυαλό μας...

 

Αν έχεις Μ/Σ ΜΤ στην εγκατάσταση, πληρώνεις μαζί και την άεργο ισχύ του Μ/Σ, γι αυτό και η τιμή ανα kWh είναι χαμηλότερη.

 

Οταν όμως έχεις εγκατάσταση ΧΤ, πληρώνεις ακριβότερα, γιατί η ΔΕΗ επιβαρύνεται την άεργο ισχύ του Μ/Σ.

 

Ομως....

 

Η εσωτερική ηλεκτρική εγκατάσταση του κάθε κτιρίου, αν έχει πολλά επαγωγικά ρεύματα (φθορισμός, κινητήρες) έχει μειωμένο cosφ. Γι'αυτό και βάζουμε πυκνωτές στο γενικό πίνακα, ακόμα και σε εγκαταστάσεις από μετρητή ΧΤ.

 

Ισως τελικά η συσκευούλα αυτή να κάνει κάποια δουλειά, αν πρόκειται για μια μικρή διάταξη πυκνωτών και όχι μπουρδολογίες περί υπεραγώγιμων θαυματουργών συστημάτων. Το ερώτημα είναι αν αξίζει τον κόπο, δεδομένου ότι σε μια κατοικία τα φορτία είναι κυρίως θερμικά. Τώρα, το αν "ψάρωσε" η κοπελίτσα που το πλασσάρει, οφείλεται στο ότι δεν μπορεί να υπερασπιστεί τη θέση της απέναντι σε ένα μηχανικό.

Link to comment
Share on other sites

Οι εταιρίες αυτές ψεύδονται και είναι τσαρλατάνοι. Μάλιστα οι θρασύτατοι έβαλαν και αγγελία στο τεχνογράφημα και ζητούν Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς να ασχοληθούν με πωλήσεις. Δεν είναι δυνατόν να πάρεις έναν πυκνωτή με τυχαία χωρητικότητα και να τον τοποθετήσεις σε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού σου πχ στην μπρίζα του σαλονιού και να κάνεις εξοικονόμηση. Για κάποιο διάστημα σταμάτησαν να τις πουλάν μιας και είχαν γίνει καταγγελίες και είχε πέσει λιγάκι κυνηγητό. Μάλιστα τις ίδιες ακριβώς συσκευές τις εύρισκες στα πανηγύρια.

 

Έχω βαρεθεί να ασχολούμαι με αυτούς και με τους άλλους τσαρλατάνους που πάνε στις βιομηχανίες και επικαλούνται πως η επένδυση της εγκατάστασης φίλτρων L-C έχει χρόνο απόσβεσης 3 χρόνια και πως η εξοικονόμησης ενέργειας φτάνει στο 20%. Τσαρλατάνοι και αυτοί και για αυτό έχουν ρημάξει την αγορά. Η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική. Η απόσβεση είναι τουλάχιστον 6-7 χρόνια και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει τέτοια εξοικονόμηση , ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα.

 

Επίσης δείτε κι εδώ

 

http://portal.tee.gr/portal/page/portal/press/ENHMEROTIKO_DELTIO/ED-YEAR-2010/ED2598/2598_EPONYMOS.pdf

Link to comment
Share on other sites

Η εσωτερική ηλεκτρική εγκατάσταση του κάθε κτιρίου, αν έχει πολλά επαγωγικά ρεύματα (φθορισμός, κινητήρες) έχει μειωμένο cosφ. Γι'αυτό και βάζουμε πυκνωτές στο γενικό πίνακα, ακόμα και σε εγκαταστάσεις από μετρητή ΧΤ.

 

Ναι αλλά το cosφ δεν χρεώνεται σε όλα τα τιμολόγια. Αυτές τις συσκευές τις προτείνουν για σπίτια, στην ουσία με μονοφασική εγκατάσταση, αφού η συσκευή μπαίνει σε έναν ρευματοδότη. Στο οικιακά τιμολόγια δεν χρεώνεται το cosφ. Αλλά και να χρεωνότανε, η λύση δεν είναι αυτή η συσκευή, όπως είπαν και οι προηγούμενοι.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ kkostorp, ενημέρωσέ με σε παρακαλώ για αυτούς που πλασάρουν ηλεκτρικά φίλτρα L-C. Για ποιό σκοπό τα πουλάνε? Τί ισχύ ισχυρίζονται οτι έχουν, πού τοποθετούνται και τί ισχυρίζονται οτι επιτυγχάνουν αυτά???

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Ερώτηση για ποιο λόγο δεν χρεώνεται το συν φ, ενός επαγωγικού φορτίου σε οικιακή εγκατάσταση? ? ? ? ?

Η ισχύς ενός κινητήρα (πχ. ηλ.ψυγείο) είναι η αποδιδόμενη στον άξονα.

Η απορροφούμενη ισχύς από το δίκτυο είναι P=V*I*cosφ σε ότι αφορά κινητήρες η επαγωγικά φορτία τροφοδοτούμενα από μια τάση την μορφής V=sin*Vo

Από τον πιο πάνω τύπο λοιπόν βλέπουμε ότι για απόδοση 1 Ηp από κινητήρα με σταθερή την τάση και το συν φ (αφού οφείλεται σε κατασκευαστικά δεδομένα του κινητήρα) χρειαζόμαστε ένα ρεύμα Α ενώ αν το συν φ μειωθεί το ρεύμα είναι αυτό που αυξάνεται εφ όσον η τάση δεν είναι.

Παράδηγμα

Εστω Κινητήρας Α Ισχύς 2Hp Τάση 240 V Συνφ 0.65 Ρεύμα(Α) 9.43 ο μετρητής θα γράφει 240*9,43=2.263 W

 

Κινητήρας Β Ισχύς 2Hp Τάση 240V Συνφ 0.85 Ρεύμα(Α) 7.21 ο μετρητής θα γράφει 240*7.21=1.730 W

 

Κινητήρας Γ Ισχύς 2Hp Τάση 240V Συνφ 0.95 Ρεύμα(Α) 6.45 ο μετρητής θα γράφει 240*6.45=1.548 W

 

Για φορτίο cos φ=1 (καθαρά ωμικό) Ρέυμα(Α) 6.13 ο μετρητής θα γράφει 240*9,43=1.471 W = 2 Hp

 

Οι μετρητές να σας θυμίσω είναι αμπερομετρικοί άρα με διόρθωση cos φ κάτι κάνουμε αλλά όχι με (χύμα πυκνωτές) η ότι άλλο "plug and play" κυκλοφορεί, αυτά είναι για γέλια. Γιατί εδώ που τα λέμε πόσα επαγωγικά να έχει ένα σπίτι??? Ρίχνοντας ανεξέλεγκτα πυκνωτές στο δίκτυο τι γίνεται με τις περιπτώσεις αρμονικών-υπερτάσεων??? Η λύση (κατά την άποψη μου) είναι μία λοιπόν και ακούει στο όνομα VVVF (Variable Voltage Variable Frequency)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.