Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ωπλισμός άνω πέλματος δοκού


 
terry

Recommended Posts

εχει χρησιμοποιησει ποτε κανεις την ακολουθη διαταξη των πανω οπλισμων δοκου? (δηλαδη εκτος συνδετηρα-ραβδοι 6)

 

wtwgg.jpg

 

είναι πάνω οπλισμός αλλά που? σε άνοιγμα? σε στήριξη? πετάς ένα σχήμα και δεν λες από που το πήρες και για ποιο λόγο έγινε το σχήμα. τα ίδια παντελάκη μου δηλαδή, τα ίδια παντελή μου

 

υπό προϋποθέσεις μπορεί να ληφθεί υπόψιν. η κυριότερη είναι να τον έχεις εξασφαλίσει έναντι λυγισμού. τον έχεις εξασφαλίσει?

 

επίσης που κολλάει αυτό που ρωτάς με το παρόν thread που έχει τίτλο "Έλεγχος επάρκειας τοιχωμάτων"?

Link to comment
Share on other sites

η κυριότερη είναι να τον έχεις εξασφαλίσει έναντι λυγισμού. τον έχεις εξασφαλίσει?
Κάτω από τα σίδερα της πλάκας δεν εξασφαλίζεται;
Link to comment
Share on other sites

Για να υπάρξει λυγισμός πρέπει να υπάρξει η απαιτούμενη θλιπτική δύναμη που θα συντρίψει το σκυρόδεμα, θα οδηγήσει σε μεγάλη παραμορφωση (θλιπτική) του χάλυβα, θα προκαλέσει αποφλοίωση και τελικά θα εκθέσει τον χάλυβα σε λυγισμό (δεν είναι δυνατός ο λυγισμός όσο ο χάλυβας περιβάλλεται από σκυρόδεμα).

 

Όλα αυτά δεν μπορούν να συμβούν διότι:

- Η μέγιστη δυνατή θλίψης εξαρτάται από τον εφελκυόμενο ωπλισμό. Ο οποίος είναι ο μισός του άνω οπλισμού, που με την σειρά του επιλέχτηκε να είναι αρκετά λίγος ώστε να μην μπορεί να οδηγήσει σε συντριβή σκυροδέματος στο κάτω πέλμα.

- Αφού μιλάμε για πλακοδοκούς, ο οπλισμός του άνω πέλματος βρίσκεται στο επίπεδο της πλάκας που αποτελεί δίσκο. Ακόμη κι αν εκφυλίσει κανείς το πρόβλημα σε ζήτημα συμπεριφοράς δοκού διατομής "Τ", το άνω πέλμα έχει τεράστια αντοχή σε θλίψη, πολλαπλάσια εκείνης του κάτω πέλματος.

 

Ως εκ των άνω, είναι απολύτως αδύνατον να οδηγηθεί ο άνω οπλισμός των συνήθων δοκών σε λυγισμό. Επιπλέον, ο ΕΚΩΣ είναι ιδιαιτέρως συντηρητικός, επιτρέποντας να τοποθετηθούν εκτός συνδετήρων μόνο το 20% του οπλισμού.

Link to comment
Share on other sites

Να κάνω μια υποθετική ερώτηση λοιπόν. Θα αφήνατε ποτέ όλον τον οπλισμό άνω πέλματος δοκού εκτός συνδετήρα? Ας υποθέσουμε ότι τη διάτμηση την πιάνουμε με κάποιον άλλο τρόπο περά από τους συνδετήρες....

Link to comment
Share on other sites

Σήμερα ο ΕΚΩΣ το απαγορεύει.

Κάποτε, στις περιπτώσεις όπου το VRd.1 επαρκούσε για την διάτμηση, ο τοποθετούμενος εγκάρσιος οπλισμός (Φ6/25) ήταν τόσο λίγος που ουσιαστικά ο κύριος οπλισμός ήταν σαν ελεύθερος...

 

Άλλοι λόγοι και όχι ο λυγισμός είναι αυτοί που επιβάλλουν τον περιορισμό, όπως:

- Θέματα αγκύρωσης και τάσεων διασπάσεως

- θέματα ρίσκου σχετικά με την τύχη του ωπλισμού στο μέλλον, όταν πχ ένας υδραυλικός θα θελήσει να τρυπήσει σύριζα στο δοκάρι.

 

Θα θυμίσω πάντως ότι ο ΕΚΩΣ προβλέπει την χρήση ανοικτών συνδετήρων στις δοκούς (§18.3.4)...

Link to comment
Share on other sites

Το απαγορεύει για λόγους καλής περίσφιγξης, πλαστιμότητας και καλού "δεσίματος" στα συγκεκριμένα σημεία... αλλιώς δε θα το απαγόρευε....

 

Θεωρώ ότι η πετσούλα των (maximum) 4 εκ. της επικάλυψης δε θα αποτρέψει έναν χωρίς περίσφιγξη τοπικά οπλισμό, ο οποίος μπορεί να πάρει αρκετά μεγάλη παραμόρφωση, από το να λυγίσει...Και παρ'όλο που ο ΕΚΩΣ μου το επιτρέπει για το 20% του συνολικού οπλισμού, εγώ προσωπικά σε τέτοια περίπτωση θα έκανα αύξηση του πλάτους της δοκού.

 

Η λειτουργία του δίσκου ισχύει για όλη την υπόλοιπη περιοχή της πλάκας αλλά φοβάμαι όχι για τη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν γραμμικό μέλος. Επιπλέον, οι σημερινοί χάλυβες έχουν απίθανη πλαστιμότητα, κάτι που σημαίνει ότι σε επίπεδο αντοχής μπορεί να ξεπεραστούν (να πάρουν μεγαλύτερη δύναμη από αυτή που έχουμε υπολογίσει στη μελέτη μας) αλλά μπορούν να παραμορφωθούν σε μεγάλο βαθμό και σε αυτή την περίπτωση μια καλή περίσφιγξη πιστέυω ότι σώζει τα πράγματα.

 

Όπως και να 'χει, ευχαριστώ για την απάντησή σας η οποία στηρίζεται από τα επιχειρήματά της!

Link to comment
Share on other sites

Το απαγορεύει για λόγους καλής περίσφιγξης, πλαστιμότητας και καλού "δεσίματος" στα συγκεκριμένα σημεία... αλλιώς δε θα το απαγόρευε...

 

Σίγουρα όχι. Αν ίσχυαν όσα λες, αφενός θα το επεσήμαινε ο ΕΚΩΣ στην σχετική παράγραφο (όπως κάνει για τα υποστυλώματα), αφετέρου δεν θα επέτρεπε ανοιχτούς συνδετήρες.

 

Όσο για τα υπόλοιπα, απλοί υπολογισμοί με το χέρι (αλλά και η εμπειρία από πραγματικές σεισμικές αστοχίες) αποδεικνύουν ότι δεν υφίσταται ενδεχόμενο λυγισμού στον άνω οπλισμό των στηρίξεων.

 

Η πρόβλεψη του ΕΚΩΣ για τοποθέτηση του 20% του οπλισμού εκτός συνδετήρων είναι άκρως ευεργετική, διότι επιτρέπει την σωστή κατανομή του οπλισμού μέσα στους κόμβους (σχετικές διατάξεις έχει νομίζω και το κεφάλαιο 17).

Link to comment
Share on other sites

@terry

 

Δε θα έχεις θλίψη υπό τα στατικά φορτία...

Υπό τα σεισμικά όμως?

 

@AlexisPap

 

Εδώ ο ΕΚΩΣ και ΕΑΚ δεν δίνει αναλυτικές πληροφορίες σε άλλα βασικότερα ζητήματα (όπως τέμνουσα βάσης, οπές σε τοιχώματα κλπ κλπ...), θα δώσει σε λεπτομέρειες?

Επίσης σε στοιχεία αυξημένης πλαστιμότητας, όπως είναι οι δοκοί, σίγουρα δεν επιτρέπει ανοικτούς συνδετήρες. Αυτό νομίζω ότι λέει κάτι...

 

Η άποψή σας είναι σίγουρα σεβαστή. Επιτρέψτε μου όμως να έχω τις επιφυλάξεις μου. Είμαι βέβαια νέος συνάδελφος αλλά το στατικό μου αισθητήριο πολλές φορές με έχει βγάλει ασπροπρόσωπο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.