Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σεισμός σε κτήριο με μόνο έναν υπόγειο όροφο


 

Recommended Posts

Θα ήθελα να ρωτήσω, κι όποιος γνωρίζει να μου απαντήσει. Πρόκειται να μελετηθεί η κατασκευή υπόγειας αίθουσας. Η αίθουσα θα βρίσκεται εξολοκλήρου μέσα στο έδαφος (3 μέτρα το ύψος της) και θα περιβάλεται από τοιχεία. Εσωτερικά θα υπάρχουν υποστυλώματα και δοκοί σε κατάλληλες αποστάσεις. Όσον αφορά τον σεισμό τι γίνεται, εφόσον είμαι μέσα στο έδαφος? Θα επιλυθεί όπως ένα υπόγειο σε οικοδομή, χωρίς σεισμό, δηλαδή μόνο για συνδυασμό 1,35g+1,50q ?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 42
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Θα το επιλύσεις κανονικά σαν υπόγειο, αλλά επειδή πρόκειται για αίθουσα συνάθροισης κοινού, δες λίγο μήπως πρέπει να αλλάξεις κατά την επίλυσή σου το συντελεστή σπουδαιότητας γ του κτηρίου.

Link to comment
Share on other sites

εφόσον έχει παντού τοιχώματα δεν αλλάξει κάτι και σεισμό να βάλεις.

Τί διαστάσεις έχει? Σκεπάζεται μήπως με χώμα?

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι στην περίπτωση σου,σωστή θα ήταν και η εισαγωγή των προσαυξημένων στατικών ωθήσεων.Ενός δηλαδή τριγωνικού διαγράμματος με τιμή 1.5*α*γ*Η στην επιφάνεια του εδάφους και 0.5*α*γ*Η στο κατώτατο σημείο των τοίχων (ουδέτερων ωθήσεων),δεδομένω ότι τα περιμετρικά τοιχεία δρουν ως ακλόνητοι τοίχοι (ΕΑΚ-5.3.β).Λόγω ενασχόλησης με μελέτες υπογείων έργων (σήραγγες,σταθμοί ΜΕΤΡΟ κ.λ.π) η παραπάνω είναι συνηθισμένη πρακτική.

Link to comment
Share on other sites

Kosthan θα έχει καμία διαφορά? Σε μικρά έργα δεν παρατηρούμε διαφορές στα τοιχεία λόγω ωθήσεων εδάφους

Link to comment
Share on other sites

Η αίθουσα έχει διαστάσεις 10x10 μέτρα και από πάνω έχει αυλή με τραπεζοκαθίσματα. Αυτό με τις ωθήσεις kosthan δεν νομίζω ότι σε αυτή την περίπτωση ισχύει γιατί η αίθουσα βρίσκεται στο εσωτερικό ενός Π που δημιουργούν τα γύρω κτίρια ενός ξενοδοχείου. Συνεπώς δεν θα υπάρχει έδαφος γύρω γύρω καθόλου, εφόσον η αίθουσα είναι σε επαφή με τους υπόγειους ορόφους των γύρω κτιρίων.

Link to comment
Share on other sites

Μάλλον δεν σας έδωσα να καταλάβετε καλά. Η αίθουσα βρίσκεται μέσα στο έδαφος (στάθμη πατώματος : -3,0 μ. και στάθμη οροφής: 0.00), ωστόσο γύρω από την αίθουσα βρίσκονται κτίρια, δηλαδή έξω από τα τοιχώματά της δεν πρόκειται να γίνει επανεπίχωση, γιατι τα γύρω κτίρια είναι σε επαφή με την αίθουσα. Σε κάτοψη έχω ένα ξενοδοχείο σε σχήμα Π και στο εσωτερικό του Π έχω αυλή με τραπεζοκαθίσματα, όπου από κάτω υπάρχει η υπόγεια αίθουσα. Αυτό είναι το project...

Link to comment
Share on other sites

Στη μια μόνο πλευρά της υπόγειας αίθουσας θα έχεις τοίχωμα μήκους 10μ που θα συγκρατεί χώματα. Αφού το υπέργειο τμήμα του κτηρίου έχει σχήμα Π.

Link to comment
Share on other sites

Έχεις δίκιο Χάρη αλλά, από την μπροστά μεριά θα είναι η σκάλα σε ένα μέρος, που θα κατεβαίνεις στην αίθουσα, και το υπόλοιπο θα είναι κενό, τύπου "κουρανγκλέ", οπότε ούτε από μπροστά έχω χώματα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.