Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προκαταβολή και Α.Π.Υ


Recommended Posts

Και επαγγελματιας να ειναι γιατι να γινει παρακρατηση???

Δεν χρειαζεται....

(εκτος να ειναι μηχανικος, εταιρεια κτλ...)

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 20
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Αν κόψω ΑΠΥ προς κάποιον επαγγελματία και το προϊόν που του παρέχω θα χρησιμοποιηθεί επαγγελματικά από αυτόν, τότε οφείλει να μου κάνει παρακράτηση 20%.

EDIT: Αν η αμοιβή είναι άνω των 300€

 

Αν όμως πρόκειται για προϊόν που θα χρησιμοποιηθεί σε έκδοση οικοδομικής αδείας, τότε έχω εγώ υποχρέωση υποβολής ΦΕΜ 4% ή 10%.

Ελπίζω να έληξε ο συναγερμός :)

Link to comment
Share on other sites

Δεν νομιζω οτι εχετε δικιο...

Αν πχ κανω μια αποτυπωση σε ενα καταστημα ρουχων για αδεια λειτουργιας και κοψω ΑΠΥ στον ιδιοκτητη του καταστηματος, τοτε θα μου κανει παρακρατηση??

Δεν νομιζω...

Αλλο να κοψεις ΑΠΥ πχ σε μια μελετητικη εταιρεια, σε συναδελφο κτλ και αλλο σε καποιον επαγγελματια...

Link to comment
Share on other sites

Πρέπει να σου κάνει terry , γιατί πρόκειται για επαγγελματική συναλαγή. Μπορει να χρησιμοποιήσει την ΑΠΥ σαν έξοδο στο κατάστημα.

Link to comment
Share on other sites

Μπορειτε να με παραπεμψετε σε καποια νομοθεσια κτλ???

Εγω ξερω οτι οι υπηρεσιες μηχανικων προς επαγγελματιες δεν εχουν παρακρατηση..

Link to comment
Share on other sites

Άρθρο 58 του Κ.Φ.Ε.

Παρακράτηση φόρου στο εισόδημα από αμοιβές ελευθερίων επαγγελμάτων

1. Στο εισόδημα από αμοιβές ελευθέριου επαγγέλματος ενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (20%) στο ακαθάριστο ποσό των αμοιβών αυτών. Ο φόρος παρακρατείται από τις δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, κοινωφελή ιδρύματα, οργανισμούς και επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, δημόσιες επιχειρήσεις, τράπεζες και πιστωτικά ιδρύματα ή πιστωτικούς οργανισμούς, συνεταιρισμούς και ενώσεις τους, συλλόγους γενικά και ενώσεις προσώπων ανεξάρτητα από το σκοπό τους, καθώς και από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που τηρούν βιβλία δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, κατά την καταβολή των αμοιβών.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάντως μπερδεύτηκα. Κάνω μια αρχική μελέτη που ακόμα δεν ξέρω εάν θα εκδοθεί οικοδομική άδεια, ο πελάτης είναι αγρότης πρέπει να πληρώσω ΦΕΜ 10?? να γίνει παρακράτηση 20% ή τιποτα?

Link to comment
Share on other sites

καλημερα ειμαι νεα αρχιτεκτων μηχανικος και αυτη τη στιγμη βρηκα δουλεια σε μια τεχνική εταιρεια η οποια επιθυμει να με προσλαβει με δελτιο παροχης υπηρεσιων αλλα να μην της κοβω αποδειξεις καθε μηνα αλλα με καθε εργο που θα υπογραφω.......γιατι επιθυμουν να κανω εγω τις αρχιτεκτονικες μελετες του γραφειου αλλα να μην παιρνω εγω τα ποσοστα που αναλογουν στη μελετη παρα 1000 ευρω το μηνα .......μπορειτε να μου εξηγησετε τον τροπο με τον οποιο εγω θα ειμαι καλυμμένη απενταντι στην εφορια οτι θα πληρωνει δηλαδη η εταιρεια την παρακρατηση φορου και οτι αλλο χρειαζεται και οχι φυσικα εγω αφου τα εσοδα που θα δηλωνω στην εφορια δεν θα ειναι τα πραγματικα μου εσοδα????? θα ειναι πολλα παραπάνω !!!!!ευχαριστω πολυ.................

Link to comment
Share on other sites

Κοντός ψαλμός αλληλούια

Στο πρώτο έργο που θα κάνεις θα πρέπει να σου καταβάλλουν τα ποσά για ΦΕΜ, ΤΣΜΕΔΕ, ΕΜΠ.

Εξάλλου οι αμοιβές για έργα θα κατατίθενται σε λογαριασμό σου στην ΕΤΕ (Μηχανικών όψεως) οπότε εσύ έχεις τον τελευταίο λόγο !

Πρόσεξε όμως γιατί αν τα έργα είναι πολλά και υψηλών αμοιβών το συνολικό ΦΕΜ μπορεί να προκύψει πολύ μικρότερο από το φόρο του δηλωθέντος εισοδήματος οπότε πρέπει να κάνεις συμφωνία για να σου καλύψουν τη διαφορά (εσύ θα πρέπει να καταβάλεις μόνο το φόρο για το σύνολο των πραγματικών αποδοχών σου).

Link to comment
Share on other sites

Άρθρο 58 του Κ.Φ.Ε.

Παρακράτηση φόρου στο εισόδημα από αμοιβές ελευθερίων επαγγελμάτων

1. Στο εισόδημα από αμοιβές ελευθέριου επαγγέλματος ενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (20%) στο ακαθάριστο ποσό των αμοιβών αυτών.

 

Μαλλον υπαρχει καποιο λαθακι εκει ε?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.