Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απορίες επί ξυλοτύπου


 

Recommended Posts

@ sundance

Τα σίδερα που προέκυψαν απλά είναι πολλά και δε χωράνε, πρόβλημα στη σκυροδέτηση θα έχεις σίγουρα.

Λάθος του προγράμματος δε νομίζω να είναι, απλά παίξε με τις διατομές.

 

Δλδ η τεμνουσα να παραλαμβανεται μονο απο συνδετηρες...

Στο Fespa αυτό που λες είναι η εντολή:

Κτίριο--->Οπλισμός--->Κάλυψη διατμητικών δυνάμεων δοκών--->"Μόνο συνδετήρες" (η άλλη επιλογή είναι:"Πάντοτε κάμψη μισών +1"),

αλλά δε νομίζω ότι παίζει ρόλο αυτό.

 

Σε ξυλοτυπο θεμελιωσης βαζετε υψομετρα?? Δλδ βαθος εκσκαφης?

Ναι πάντα.

 

Υ.Γ: κουίζ: τι λάθος φαίνεται στην φωτογραφία;

i) Δεν θα το έλεγα λάθος, απλά τις ράβδους διαξονικής εγώ δεν θα επέλεγα να μπουν στις γωνίες αλλά στις πλευρές, οπότε και θα τοποθετούσα δύο ορθογώνιους κλειστούς συνδετήρες που θα πιάνουν 2+2 διαμήκεις ράβδους, σταυρωτά ο ένας με τον άλλο και όχι ένα ρόμβο.

ii) Δε βλέπω πλαϊνούς αποστάτες στα δοκάρια (εκτός από αυτούς του πάτου).

iii) Αποστάτες στα σίδερα πλάκας?

iv) Άνω οπλισμοί στις πλάκες δε φαίνονται (εκτός αν δεν έχουν στρωθεί ακόμα).

Link to comment
Share on other sites

@ sundance

Τα σίδερα που προέκυψαν απλά είναι πολλά και δε χωράνε, πρόβλημα στη σκυροδέτηση θα έχεις σίγουρα.

Λάθος του προγράμματος δε νομίζω να είναι, απλά παίξε με τις διατομές.

 

μορφη δεν μπορω να αλλαξω λογω καταστηματος...

 

μεγεθος να αυξησω για 2οροφο μαλλον θα με παρουν με τις πετρες...

Link to comment
Share on other sites

Βλέπω πως ο κόσμος θέλει να βλέπει όλα τα σίδερα στην θέση τους...

ξαναβάζω λοιπόν την φωτογραφία του επίμαχου κόμβου με όλα (σχεδόν) τα σίδερα τοποθετημένα (λείπει ένα Φ10).

 

Επίσης, βρήκα μία φώτο από δοκάρι με 4Φ14 άνω, σε κόμβο με υποστύλωμα 40/40... εδώ φαίνεται αν υπάρχει άλλος χώρος... ίσως παρατηρήσεις ότι το τέταρτο Φ14 δεν χωρούσε στην δοκό...

post-33925-131887255349_thumb.jpg

post-33925-131887255357_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

sundance, κάνω το άθροισμα των αξονικών των υποστυλωμάτων του ισογείου και βρίσκω Ν,g=2671kN και N,q=521kN.

 

Απ' ότι βλέπω αντιστοιχεί σε κινητό 350kg/m². ή μήπως υπάρχει κάτι λάθος;

 

Επίσης, αντιστοιχεί σε μόνιμο 1600kg/m² που επίσης μου φαίνεται πολύ... Ειδικά για το δώμα βγάζω από τα υποστυλώματα του ορόφου 1660kg/m², που είναι όντως πολύ, αφού στο δώμα δεν υπάρχουν τοίχοι. Η 17άρα πλάκα μαζί με δοκούς, στύλους και 15cm σκυρόδεμα ρύσεων (πολύ λέω) δεν πιάνει πάνω από 1100kg/m².

 

Θα πρότεινα λοιπόν να ελέγξεις τα φορτία...

 

Τώρα, εφόσον ο συνδυασμός g+0.3q μας δίνει συνολικό αξονικό υποστυλωμάτων ισογείου 2881kN, θα έχουμε τέμνουσα βάσης 0,16*2881*2,5/1,5=768kN. Είναι αυτή η τέμνουσα βάσης που βγάζει το πρόγραμμα;

 

Επειδή τα υποστυλώματα είναι περίπου ίσης διατομής και επειδή σχεδόν όλα συμμετέχουν σε πλαίσια, ας θεωρήσουμε ότι αναλαμβάνουν περίπου ισομερώς την τέμνουσα βάσης, ήτοι 768/14 = 55kN έκαστο.

Δεν είμαι εξοικειωμένος με το πρόγραμμά σου για να κάνω αυτόν τον έλεγχο. Μπορείς όμως να ελέγξεις αν όντως η σεισμική τέμνουσα κατανέμεται ισομερώς.

 

Αφού τα υποστυλώματα έχουν ύψος 5m και επειδή το διάγραμμα ροπών τους θα μοιάζει λίγο - πολύ με το διάγραμμα αμφιπάκτου, θα έχεις μέση ροπή υποστυλώματος 55*5/2=138kNm. Η ροπή αυτή για υποστύλωμα 40/40 (αγνοώντας το αξονικό) απαιτεί λιγότερο οπλισμό από τον ελάχιστο. (το 40/40 με 4Φ16+4Φ14 "αντέχει" 230kNm)

Διαπιστώνω ότι θα έπρεπε σχεδόν όλα τα υποστυλώματα να βγαίνουν με τον ελάχιστο οπλισμό... προφανώς είναι λάθος η επίλυσή σου...

 

Οι δοκοί θα έχουν +-ροπής στήριξης λόγω σεισμού της τάξεως των 138kNm. Με το μάτι κρίνοντας από τον ξυλότυπό σου, οι μεγάλες δοκοί θα έχουν μέγιστη ροπή στήριξης λόγω 1,35g+1,5q, ενώ οι μικρές λόγω g+0,3q+-E.

Δηλαδή, οι στηρίξεις των μικρών δοκών θα πρέπει να αντέχουν 138kNm αν είναι διπλές ή 276kNm αν είναι μονές. 276kNm σε δοκό 25/40 απαιτούν κάτι ελάχιστα παραπάνω από 4Φ14. Άρα με 4Φ14 πρέπει να καλύπτεσαι σε όλες τις μικρές δοκούς (θυμίσου ότι μικρές διαφορές, μέχρι 15% τις καλύπτεις με ανακατανομή ροπών χωρίς έλεγχο).

Άρα, και πάλι κάποιο πρόβλημα υπάρχει με το πρόγραμμα.

 

Όπως είδες, οι μικρές δοκοί ικανοποιούν τον ικανοτικό εξ' ορισμού. Για τις άλλες δοκούς τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, δεν έχω την ευχέρεια τώρα να δώ τι ροπές θα πρέπει να βγάλουν.

 

Επειδή η απόκλιση των οπλισμών που βγάζει το πρόγραμμα σε σχέση με την προδιαστασιολόγηση είναι δραματικά μεγάλη, πρέπει να γίνουν οι έλεγχοι που έγραψα με τα italics. Είναι σημαντικό να είναι σωστή η διάρθρωση του φορέα. Αυτό επιτυγχάνεται εφόσον η τέμνουσα βάσης περίπου ισοκατανέμεται μεταξύ των υποστυλωμάτων (δεν μπορεί να ισοκατανεμηθεί πλήρως, λόγω της εκκεντρότητας του 2ου ορόφου).

Συνοπτικά:

- Ξαναδές τα φορτία, μου φαίνονται μεγάλα

- Επιβεβαίωσε ότι η τέμνουσα βάσης περίπου ισοκατανέμεται. Αν όχι, άλλαξε διατομές στύλων/δοκών ώστε να ισοκατανεμηθεί.

- Έλεγξε αν είναι σωστή η τέμνουσα βάσης. Συνήθως από δυναμική ανάλυση βγαίνει 75% ~ 85% αυτής που υπολογίσουμε με το χέρι. Δηλαδή, αν μειώσεις τα φορτία (όπως μου φαίνεται λογικό) και κάνεις και δυναμική θα πρέπει να πάρεις εντατικά μεγέθη γύρω στο 60% αυτών που αναφέρω.

- Έλεγξε με ποιον τρόπο διαστασιολογεί. Οι οπλισμοί, ακόμη και για τα φορτία που έχει ήδη, είναι υπερβολικοί.

- Παρόλα αυτά, επειδή είναι βράδυ και επειδή στους υπολογισμούς με το χέρι εύκολα ξεχνιούνται τα μηδενικά, επιβεβαίωσε πρώτα ότι οι πράξεις μου είναι σωστές

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

ευχαριστω αλεξη. θα τσεκαρω...

 

logo31 αν και δε νομιζω να εχω κανει λαθος στο στησιμο του φορεα, θα το τσεκαρω εκτενως...

Link to comment
Share on other sites

κατι ακομα:

 

στις δεσμες οπλισμου στις δοκους, αυτες μπορουν να γινουν μονο στις εξωτερικες ραβδους ωστε να εφαπτονται με τον συνδετηρα (και οι 2 ραβδοι που συνθετουν τη δεσμη) ) ή μπορουν να γινουν και στις εσωτερικες (οποτε η μια ραβδος της δεσμης δεν εχει επαφη με τον συνδετηρα...) ?

 

 

??????????

Link to comment
Share on other sites

Κανένα περιορισμό δεν θέτει ο ΕΚΩΣ. Απλώς, όταν χρησιμοποιείς δέσμες, έχε υπόψη σου ότι συμπεριφέρονται περίπου σαν μία ράβδος αντίστοιχης διατομής. Πχ, 2Φ14 = 1Φ20. Αν αγκυρώνεις τις ράβδους της δέσμης μαζί, είναι σαν να αγκυρώνεις 1Φ20. Γενικά, ισχύουν οι περιορισμοί που θα ίσχυαν αν είχες 1Φ20...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.