Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φοροεπιδρομές, ανισότητες και αδικίες


Takis3008

Recommended Posts

Με αφορμή τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 6000e για τους ελεύθερους επαγγελματίες και σαν μηχανικός που σε μερικές ημέρες κλείνω τα 5 χρόνια από την εγγραφή μου το ΤΕΕ αναρωτιέμαι:

 

- Η λογική ότι ελεύθερος επαγγελματίας = φοροφυγάς και δημόσιος υπάλληλος = τίμιος άνθρωπος, ως πότε θα συνεχίζει να υφίσταται από τι στιγμή που ζητάμε επιτέλους κάθαρση και αλλαγή στη νοοτροπίας της κοινωνίας; Και κυρίως γιατί επειδή όντως πολλοί ελ. επαγγελματίες έκαναν περιουσία εις βάρος του κράτους (όπως βέβαια και πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι) θα πρέπει να πληρώσουν το μάρμαρο όλοι ανεξαιρέτως και κυρίως οι νέοι που ξεκίνησαν την καριέρα τους εν μέσω κρίσης και απλώς φυτοζωούν τα τελευταία χρόνια;

 

- Μετά το πέρας της 5ετίας αυξάνονται κατά 40% οι ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών. Την περίοδο αυτή με νόμο καταργούνται τα υποτιθέμενα κλειστά επαγγέλματα με το πρόσχημα της αύξησης της ανταγωνιστικότητας και την τόνωση της ανάπτυξης. Επιχειρείται υποτίθεται η απελευθέρωση της επαγγελματικότητας. Και ερωτώ: πως είναι δυνατόν εφόσον υπάρχει αυτή η λογική να αποκλείονται οι μηχανικοί κάτω 10ετίας από την εκτέλεση ενεργειακών επιθεωρήσεων με το πρόσχημα της εμπειρίας όταν σε αυτό το αντικείμενο δεν υπήρχε μέχρι τώρα εμπειρία από κανέναν; Τι είδους ρατσισμό και αδικία αποτελούν τέτοιου είδους πρακτικές;

 

- Γιατί την ώρα που μειώνουν το αφορολόγητο στις 6000e δεν διατηρούν και μειωμένες τις ασφαλιστικές εισφορές και για τους μηχανικούς πέραν της 5ετίας ως έκτακτο μέτρο λόγω της κρίσης;

 

- Αυτοί οι άνθρωποι που παίρνουν αυτές τις αποφάσεις έχουν τελικά κάποια επαφή με την ελληνική πραγματικότητα και κυρίως έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους;

 

Είναι φανερό ότι όλα τα μέτρα που λαμβάνονται έχουν σκοπό να μη στεναχωρηθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι, δηλαδή οι πελάτες της σημερινής (και όχι μόνο κυβέρνησης). Επειδή η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο με τη διόγκωση και το κόστος του δημόσιου τομέα και επειδή έπρεπε οπωσδήποτε να ληφθούν μέτρα, η κυβέρνησή μας σκαρφίστηκε την απίστευτη ιδέα: Επειδή πρέπει οπωσδήποτε να ρίξω ένα χαστούκι στο δημόσιο υπάλληλο, θα σαπίσω ταυτόχρονα στο ξύλο και όλους τους υπολοίπους για να μη στεναχωρηθεί πολύ ο πρώτος και κυρίως για να μη νομίσει ότι έπαψα να τον αγαπάω (και σταματήσει να με ψηφίζει). Αυτή η νοοτροπία είναι θλιβερή και είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα οδηγήσει τελικά όχι μόνο στην οικονομική αλλά και στην κοινωνική χρεοκοπία του τόπου μας. Και προκαταλαμβάνοντας όλους αυτούς που θα σπεύσουν να πουν: μα υπάρχουν και δημόσιοι υπάλληλοι που κάνουν σωστά τη δουλεία τους η απάντηση είναι: σίγουρα υπάρχουν αλλά αφού εργάζονται σε προβληματικά ‘μαγαζιά’ θα πρέπει να υποστούν και τις συνέπειες. Ας αναρωτηθούν πόσοι άξιοι ιδιωτικοί υπάλληλοι έμειναν άνεργοι επειδή έτυχε να εργάζονται σε προβληματικές επιχειρήσεις.

Προτάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν (αν υπάρχει βέβαια η πρόθεση να συζητηθούν):

 

- Αφορολόγητο τουλάχιστον στις 12000 για όλους τους ελ. επαγγελματίες και μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα μηχανικούς (στους δημόσιους ας αποφασίσουν πόσο πρέπει να πάει)

 

- Παράταση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών και πέραν της πενταετίας ή γενικότερη μείωση κατά 20% όλων των ασφαλιστικών εισφορών (προσωρινό μέτρο για μερικά χρόνια)

 

- Κατάργηση του επαγγελματικού ρατσισμού και της αδικίας με πρόσχημα την εμπειρία και την ηλικία. Αφού θέλουν απελευθέρωση ας την κάνουν ολοκληρωτικά και όχι όπως τους συμφέρει. Ο νέος που έχει γίνει ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ και όχι ‘μπακάλης’ (πέρασα 65 μαθήματα νύχτα και τη μέρα έπαιζα τάβλι αλλά έχω πτυχίο πολυτεχνείου) έχει πολύ υψηλότερο επίπεδο από τους μηχανικούς του παρελθόντος, λόγω της τεράστιας προόδου της γνώσης και της τεχνολογίας.

 

- Κίνητρα για επιχειρηματικότητα και μεταφορά του επίκεντρου της παραγωγής και των υπηρεσιών από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα. Αφού αποφασίσαμε να έχουμε καπιταλισμό ας μην ντρεπόμαστε να το πούμε και ας εφαρμόσουμε τους κανόνες του. Ο κρατικοδίαιτος καπιταλισμός μας κατέστρεψε.

 

Ελπίζω σε εποικοδομητικό διάλογο και όχι ακραίες αντιπαραθέσεις. Το κείμενο δε στρέφεται εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων αλλά εναντίον της κρατικής νοοτροπίας των τελευταίων δεκαετιών.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 177
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

- Αφορολόγητο τουλάχιστον στις 12000 για όλους τους ελ. επαγγελματίες μηχανικούς (στους δημόσιους ας αποφασίσουν πόσο πρέπει να πάει)

 

Όχι. Αφορολόγητο το ίδιο για όλους. Σε ό,τι ύψος και αν καθοριστεί αυτό. Δεν είναι δυνατό να υπάρχουν πολίτες Α', Β' και Γ' κατηγορίας. Δεν επιτρέπεται η διάκριση των πολιτών. Αν θεωρείτε ότι κάποιοι "παρεκτρέπονται" (φοροδιαφεύγοντας) και εν γένει δεν είναι "σωστοί" πολίτες, να βρείτε τρόπο να τους πιάσετε και να τους τιμωρήσετε.

Οι "γενικεύσεις" και το "τσουβάλιασμα" δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά πλέον.

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι όλοι οι μισθωτοί Δ.Υ.. Οι περισσότεροι μισθωτοί είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι, όπως και κάμποσοι μηχανικοί. Και μάλιστα οι ιδιωτικοί θίγονται αναλογικά περισσότερο από τους ΔΥ. Γιατί, όταν σαν ΔΥ με ετήσιες αποδοχές (καθαρές) έχεις πχ 18000, ενώ σαν ιδιωτικός έχεις 13000 (ρεαλιστικά νούμερα για την πλειοψηφία και των δυο κατηγοριών με καμιά 15ετία εργασίας), αυτός που θα θιγεί περισσότερο με τα επιπλέον 600 Ευρώ (εκεί ακούγεται ότι θα κυμαίνεται η επιβάρυνση) το έτος, είναι ο δεύτερος.

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι όλοι οι μισθωτοί Δ.Υ.. Οι περισσότεροι μισθωτοί είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι, όπως και κάμποσοι μηχανικοί.

 

Για να μην παρερμηνευτώ:

κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός δημοσίου και ιδιωτικού τομέα επειδή το πρόβλημα το έχει το δημόσιο. Ας μειωθεί το αφορολόγητο των δημοσίων υπαλλήλων, όχι των ιδιωτικών και των ελ. επαγγελματιών, αυτό εννοώ. Και από εκεί και πέρα ας βρεθεί τρόπος καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Η λογική της αφαίμαξης του ιδιωτικού τομέα για να πληρωθεί ο δημόσιος θα οδηγήσει σε κατάρρευση του πρώτου που τελικά θα συμπαρασύρει και τον δεύτερο. Είναι σα να πριονίζουμε το κλαδί που καθόμαστε...

Link to comment
Share on other sites

τι πα να πει ρε παιδια αλλο αφορολογητο εμεις και αλλο οι υπολοιποι?

 

οταν μας πηγανε εσοδα-εξοδα (που καλα κανανε) δεν μας λεγανε οτι πρεπει να υπαρχει ισοτιμια? τωρα φυσικα το κρατος-εγκληματιας-νταβατζης-μπραβος το ξεχναει.

 

εδω ειμαστε ομως.

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά, εγώ κρατώ την επιφύλαξη μου, μπορεί και να μην περάσει το νέο αφορολόγητο όριο... Θα ακούσω την γιούχα που θα φάνε και δε θα το κάνουν... Θα μου πείτε:"καλά, είσαι ρομαντική, σιγά μη τους έπιασε η καλοσύνη" Νομίζω ότι όπως και σε άλλα μέτρα που τελικώς δε τα νομοθέτησαν, έτσι κάνουν και τώρα: πετούν το δόλωμα για να δούν τι θα ακούσουν και αναλόγως θα πράξουν

Link to comment
Share on other sites

- Αφορολόγητο τουλάχιστον στις 12000 για όλους τους ελ. επαγγελματίες μηχανικούς (στους δημόσιους ας αποφασίσουν πόσο πρέπει να πάει)

 

Γιατί μόνο για τους ελεύθερους επαγγαλματίας μηχανικούς και όχι γενικότερα για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες;

Αυτοί είμαστε, κοιτάμε μόνο τον εαυτό μας.

και μην ακούσω όπως παλιότερα ότι εδώ είναι forum μηχανικών και για αυτό είπα για ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς.

 

 

Δεν είναι όλοι οι μισθωτοί Δ.Υ.. Οι περισσότεροι μισθωτοί είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι, όπως και κάμποσοι μηχανικοί. Και μάλιστα οι ιδιωτικοί θίγονται αναλογικά περισσότερο από τους ΔΥ.

 

Επιτέλους και ένας που έγραψε ότι το θέμα δεν είναι "αφορολόγητο όριο ελευθέρων επαγγαλματίων vs δημοσίων υπαλληλών"

ΑΛΛΑ "αφορολόγητο όριο ελευθέρων επαγγαλματίων vs μισθωτών"

και πολύ σωστά αναφέρεις ότι θα θιγούν περισσότερο οι ιδιωτικού υπάλληλοι λόγω των συνήθως χαμηλότερων μισθών.

Link to comment
Share on other sites

"Η λογική ότι ελεύθερος επαγγελματίας = φοροφυγάς και δημόσιος υπάλληλος = τίμιος άνθρωπος, ως πότε θα συνεχίζει να υφίσταται"

 

Ας μην δουλευομαστε μεταξυ μας ο δημοσιος υπαλληλος πληρωνεται

απο το κρατος αρα πως να φοροδιαφυγει απο τον εργοδοτη του!

Τωρα τα φακελακια και οι μιζες προφανως ειναι αφορολογητα αλλα

αποτελουν παρανομες δραστηριοτητες οποτε η φορολογηση δεν

εχει νοημα εδω.

 

Οι περισσοτεροι φοροφυγαδες προφανως και ειναι στην κατηγορια

των ελευθερων επαγγελματιων αφου ολοι ξερουμε οτι γιατροι,

ηλεκτρολογοι, υδραυλικοι και μηχανικοι φοροδιαφευγουν συστηματικα...

Link to comment
Share on other sites

Θεωρω τον νομο αυτον το λιγοτερο αποδοχη πληρους αποτυχιας

ελεγχου της φοροδιαφυγης. Ο (καθυστερημενος) νομοθετης

σκεφτεται οτι εφοσον ο ταδε γιατρος/μηχανικος ξερω οτι φοροδιαφευγει

και ενω εχει 40κ εισοδηματα δηλωνει 10κ και δεν πληρωνει τιποτα,

ας κατεβασω λοιπον το αφορολογητο να του παρω εστω 500 ευρωπουλα.

 

Ομως ετσι ουσιαστηκα βιαζεις παρα φυσιν χιλιαδες χιλιαδων μισθωτων

και ελευθερων επαγγλεματιων που δεν φοροδιαφευουν απλα εισπρατουν

πραγματικα κατω των 12κ τον χρονο!

 

Εγω απλα ανωθεν ειπα το αυτονοητο οτι πολλοι ελευθεροι επαγγελματιες

αισχροκερδουν εις βαρος των αλλων μιας και εχουν πολλα εισοδηματα

και δεν δηλωνουν τιποτα! Ερχεται λοιπον το κρατος νταβας και αντι

να παταξει την φοροδιαφυγη πατασει ολους εξισου ειτε ειναι χαμηλα

εισοδηματα ειτε κρισοι. Περαστικα μας...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.