Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μελέτη για αντιπαροχή οικοπέδου


Recommended Posts

Συνάδελφοι χρειάζομαι τα φώτα σας..

 

Πελάτης μου, χρόνια οικογενειακός φίλος, θέλει να δώσει αντιπαροχή οικόπεδό της εντός σχ. πόλεως, κοντά στα 900 τμ με ΣΔ 1.

 

Ήδη έχει κάποιες επαφές με κατασκευαστές, εμένα με βρήκε για συμβουλή και γιατί (μάλλον) νόμιζε ότι μπορούσα να το αναλάβω αντιπαροχή και ήθελε προσφορά.

 

Αυτό που του είπα εγώ είναι να μην αρκεστεί σε κάποια συμφωνία με κατασκευαστή επί τετραγωνικών μόνο, αλλά να ζητήσει ο μελετητής και επιβλέπων μηχανικός να είναι κάποιος της εμπιστοσύνης του (εγώ δηλαδή ;) ).

 

Ότι μόνο έτσι διαφυλάσσονται τα συμφέροντά του, δεν θα έχει κακοτεχνίες, και ότι στην τελική το θέμα δεν είναι πόσα τμ και διαμερίσματα θα του μείνουν αλλά και η ποιότητά τους, κτλ κτλ..

 

Αυτό που ρωτάω εγώ είναι αν μπορεί να βγάλει μελέτη και να κλείσει αντιπαροχή επί συγκεκριμένης, εγκεκριμένης μελέτης, για να είναι σίγουρος τι θα πάρει. Και σε αυτή την περίπτωση ποιος επωμίζεται το κόστος της ΟΑ, ο ιδιώτης ή ο κατασκευαστής;; Επίσης η διαδικασία της αντιπαροχής επιγραμματικά πως πάει (πρώτα μελέτη, μετά συγγραφή υποχρεώσεων, ή αντίστροφα ;;; )

 

Ο άνθρωπος με εμπιστεύεται, θέλει να δώσει την μελέτη και επίβλεψη σε εμένα, αν βέβαια βρει κατασκευαστή που θα δεχτεί να μην ξέρει ποιος θα τον επιβλέπει..

 

Όποια συμβουλή έχετε ρίχτε τη καθώς το θέμα με τις αντιπαροχές δεν το έχω καθόλου..

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Την άδεια και το κόστος το επωμίζεται ο κατασκευαστής και συνήθως τα σχέδια τα κάνει ο μηχανικός του

Εσύ μπορείς μόνο να συμβουλεύεις τον φίλο και οικοπεδούχο και να ελέγχεις τα σχέδια ή και τα τελειώματα της κατασκευής (και εννοώ όχι στατικά φυσικά) μόνο των κοιν/στων και των διαμερισμάτων που θα πάρει ο φίλος

Link to comment
Share on other sites

συνήθως τα σχέδια τα κάνει ο μηχανικός του

 

και στη περίπτωση που ο ιδιώτης θέλει δικό του μελετητή πώς πρέπει να το χειριστεί;;

 

Δεν μπορεί να πληρώσει την άδεια μόνος του, και μετά να συμφωνήσει με κατασκευαστή;;

 

Προφανώς σε αυτή τη περίπτωση το κόστος της άδειας θα μπει μέσα στην αξία του οικοπέδου, εε;;

 

Πάντως αυτό το μελετητής - κατασκευαστής - επιβλέπων όλα σε ένα, μόνο τον ιδιοκτήτη μπορεί να βγάλει χαμένο.. (άποψή μου)

 

Ο ρόλος του μηχανικού σε τέτοιες περιπτώσεις θα έπρεπε να είναι διακριτός και συγκεκριμένος, και σίγουρα όχι κοντά στο πλευρό του κατασκευαστή..

Link to comment
Share on other sites

κάθε εργολάβος έχει δικια του ομάδα αρχιτέκτονα , μηχανικού (αν δεν είναι ο ίδιος) . κανένας σοβαρός εργολάβος δεν θα δεχτεί μελετητή από τον πελάτη.

το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να ελέγχεις στο στάδιο του χτισίματος την καλή εκτέλεση , δηλαδή μονώσεις , οπλισμό κτλ αλλά ακόμα και πιο μετά να βοηθήσεις με τον έλεγχο της εκπλήρωσης των όρων της αντιπαροχής.

τα πάντα πρέπει να είναι γραπτά. επίσης πρέπει να βάλει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα με ρήτρες.

το σωστό είναι να παραβρίσκεται και ειδικός δικηγόρος στην υπογραφή αλλιώς σίγουρα θα σας τουμπάρει ο εργολάβος αν είστε ανίδεοι.

Link to comment
Share on other sites

Kαι βέβαια δεν είναι σοβαρός κατασκευαστής , αυτός που θα δεχτεί την έτοιμη μελέτη του οικοπεδούχου .

 

Εσύ θα είσαι σύμβουλος του οικοπεδούχου και θα πληρωθείς από αυτόν , ενώ θα δηλωθείς στον κατασκευαστή .

Link to comment
Share on other sites

ην καλή εποχή υπήρχαν ιδιοκτήτες με οικοπεδάρες και που δεχόντουσαν ρεαλιστικά ποσοστά αντιπαροχής και λέγαν ναι αλλά θέλω τον τάδε ή τον τάδε μηχανικό, όμως οι τάδε ήταν ονοματάρες, πρώτον μπορεί να συμφωνήσει ο οικοπεδούχος και θα έπρεπε να δεχτεί και τα σημερινά χαμηλά κια χαμηλότερα που τείνουν να γίνουν ποσοστά αντιπαροχής λόγω των τιμών που ενδέχεται να πέσουν και άλλο, μάλλον μέλεται οχι ενδέχεται, έπειτα πρέπει να βρει σοβαρό άνθρωπο κατασεκυαστεί που θα δεχτεί, ενδεικτικά τα ποσοστά σήμερα στο κάτω Χαλάνδρι δεν πρέπει να ξεπερνάν το 40% και έπειτα θα γίνει η κουβέντα των μηχανικών. Νομίζω τίποτα δεν θα σε ωφελούσε περισσότερο παρά να βρεις τον κατασκευαστή όταν θα πάει να τον ζητήσει ο οικοπεδούχος και να γνωριστεί μαζί του κρατώντας επίσης τα σχέδια ενός παρόμοιου έργου που πιθανώς να έχεις κάνει και να είσαι έτοιμος να συζητήσεις τις εκπτώσεις που θα σου ζητήσει, τους όρους, τα χρονοδιαγράμματα... και μάλιστα μια που είναι δύσκολο να βρεθεί κατασκευαστής σήμερα που θα δεχτεί την περίπτωση της συνεργασίας, ενοόντας καταρχήν τα παράλογα μέτρα που ζητάνε, ακόμα οι οικοπεδούχοι, να είσαι σίγουρος ότι το θέμα θα δυσκολέψει πολλάκις αν του πας έτοιμη μελέτη. Βάσει ποιών τετραγωνικών αντιπαροχής? σε ποιόν όροφο?

με ημιυπαίθριους, και και και .

Link to comment
Share on other sites

Επειδή συνήθως οι οικοδομές των εργολάβων είναι copy paste, με κάποιες μικρές τροποποιήσεις σχετικά με τη δόμηση (+ νεο τοπογραφικό), υπάρχουν εργολαβικά προσχέδια στα συμβόλαια, στα οποία ορίζονται ακριβώς το τι θα πάρει το κάθε μέλος και με τι περιθώρια αλλαγών. Ένας έμπειρος συμβολαιογράφος μπορεί να σας καθοδηγήσει σχετικά.

 

babis.lou ακόμη και επιβλέποντα να σε ορίσει ο εργολάβος, θα είναι άτυπα. Δηλαδή η άδεια θα είναι με υπογραφή της εταιρίας του και εσύ θα πληρώνεσαι με τον μήνα.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που μπορείς να αναλάβεις εσύ είναι η επίβλεψη της επίβλεψης.

Πρώτ' απ'όλα όμως και πολύ πιο σημαντικό, μαζί με έναν δικηγόρο που είναι ειδικός επί της σύνταξης των αυτώ συμβάσεων, ένα τσεκάρισμα καλό της σύμβασης έργου και από νομικής και από τεχνικής πλευράς. Ο δικηγόρος να είναι του φίλου σου και όχι της εταιρείας. Ο φίλος σου θα επωμιστεί το κόστος και των δυο σας αλλά αν συνεργαστείτε σωστά θα γλυτώσει πολλές φασαρίες.

Λεπτομέρειες να αναφερθούν εδώ θέλει μέρες να γράφουμε.

Link to comment
Share on other sites

δεν είναι απίθανο να αναλάβει και τα σχέδια αλλά τρέχουν προυποθέσεις που αναφέρθηκαν λεπτομερώς παραπάνω τέλος πάντων φίλε διάβασε τα κείμενα και πράξε τα δέοντα........

Link to comment
Share on other sites

Εαν βρεθεί κατασκευαστής να σου δώσει την μελέτη , θα είναι κατασκευαστής της πλάκας , απλά γιατί ο μηχανικός του , θα είναι ο μηχανικός του οικοπεδούχου .

 

Από την άλλη ο φίλος σου θα πάρει κάποια περιουσία πολύ σημαντική .

Είναι αστείο να σκέφτεται τα λεφτά που θα δώσει σε μηχανικό και δικηγόρο γιά να είναι σωστή αυτή η περιουσία που θα πάρει και να έχει και υπεραξία .

 

Τέτοια πράγματα από τους οικοπεδούχους , τα θεωρώ τσιφουτιές του αισχίστου είδους .

 

Βέβαια επειδή το 80-90 % των κατασκευαστών είναι της πλάκας και αγράμματοι , υπάρχει πιθανότητα να βρείς κάποιον που θα σου δώσει την δουλειά .

Υπάρχει όμως η περίπτωση να σε υποχρεώσει να κάνεις επανάληψη της όψης που φτιάχνει ανελλιπώς τα τελευταία 20-30 χρόνια :rolleyes: γιατί έτσι λέει είναι αναγνωρίσιμος .8-)

 

Τώρα αν θέλεις να βάλεις την υπογραφή σου σε ένα τόσο "σύγχρονο" και "πρωτότυπο" έργο , είναι στην διακριτική σου ευχέρεια .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.