Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προσφορά εργασίας - οικον.πακέτο


Recommended Posts

Σε μια συνέντευξη που πήγα, για μια πρώτη εργασία μου προτείνανε:

Εργασία: Οικιακά φωτοβολταικα για νέο ηλεκτρολόγο μηχανικό πολυτεχνείου.

 

1. καθαρός μισθός 850 ευρώ.

 

2. θα μου πληρώνουν το μηνιαίο τσμεδε (170 ευρώ)

 

3. θα εργάζομαι με μπλοκάκι. Θα μου πληρώνουν το ΦΠΑ 23%. Το ΦΠΑ εξ' όσων γνωρίζω, λειτουργεί ως εξής: Όταν το μήνα μουν δώσουν τον καθαρό μισθό, εγώ κόβω απόδειξη για τα 850 ευρώ που έλαβα. Αυτή η απόδειξη έχει φόρο. Δηλαδή η εφορία το μήνα θα μου παίρνει 850 * 0,23 = 195,5 ευρώ. Σωστά;

 

4. Ετησίως υπάρχει 20% κατακράτηση μισθού από την εφορία. Αυτή θα

μου την καλύπτουν. Δηλαδή αν παίρνω 850 ευρώ το μήνα, σε 12 μήνες

παίρνω 850 * 12 = 10200 ευρώ. Από αυτά η εφορία θα μου παίρνει τα

0,2*10200 = 2040 ευρώ. Εδώ έχω ακούσει όμως ότι μετά σου τα

επιστρέφει κάπως. Τι γνωρίζετε;

 

5. Θα έχω δικό μου αμάξι.Θα μου πληρώνουν διόδια και βενζίνες. Όχι όμως τηνφθορά του αυτοκινήτου μου από τις συχνές μετακινήσεις εντός και εκτός

αθηνών.

 

6. Στις εκτός αθηνών μετακινήσεις, θα μου πληρώνουν διατροφή και στέγαση.

 

7. Όταν βάζω σφραγίδα, κανονικά δικαιούμαι ένα ποσοστό π.χ. 10% . Αυτό το ποσοστό όμως δεν μου το δίνουν. Μου είπαν ότι δίνεται μόνο για δημόσια έργα ενώ τα οικιακά φ/β είναι ιδιωτικά έργα. Συμφωνείτε;

 

8. Υπάρχουν άλλα έσοδα/έξοδα που πρέπει να γνωρίζω;

 

Μπορείτε να μου απαντήσετε στις ερωτήσεις για το 3. και το 4. ;

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 28
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Για το 3 σωστα έτσι είναι

Για το 4 τη παρακράτηση σωστά τη λες. Μέχρι φέτος υπάρχει επιστροφή. Για του χρόνου δεν είναι τίποτα σίγουρο

Για το 7 το ποσοστό 10% δεν υπάρχει ή δεν το ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι ότι σφραγίζεις οτι μελετάς και αμείβεσαι για τη μελέτη που έχεις κάνει

Link to comment
Share on other sites

Το αν υπάρχει παρακράτηση Χ%, εξαρτάται από το επίπεδο του αφορολόγητου;

 

Η σφραγίδα όμως για τη μελέτη που έκανα δεν αμοίβεται...

Πχ τα 850 ευρώ ειναι και για τη μελέτη που θα κάνω και για τις μετακινήσεις και για όλα...

Link to comment
Share on other sites

και μόνο που βρήκες δουλειά αλλά και δε θα είσαι σε ένα γραφείο μέσα αλλά θα συναναστρέφεσαι με κόσμο (βλ. γνωριμίες γενικώς) άσε το κομπιουτεράκι στην άκρη...δε βλέπεις γύρω τί γίνεται? φρόντισε μόνο τα εκτός έδρας να μην τα τρώς αριστερά - δεξιά...και απαλά το γκάζι με το εταιρικό αυτοκίνητο .κλίσεις - τρακαρίσματα δικά σου. καλή αρχή εύχομαι!

Link to comment
Share on other sites

7. Όταν βάζω σφραγίδα, κανονικά δικαιούμαι ένα ποσοστό π.χ. 10% . Αυτό το ποσοστό όμως δεν μου το δίνουν. Μου είπαν ότι δίνεται μόνο για δημόσια έργα ενώ τα οικιακά φ/β είναι ιδιωτικά έργα. Συμφωνείτε;

 

αυτό από ποιό Π.Δ. ή Νόμο το βρήκες? Οταν κάνεις μελέτη και την υπογράφεις παίρνεις όλο το ποσόν της αμοιβής. Αν θες να πάρεις το 10% πρέπει να βρεις και έναν ακόμη ή περισσότερους μηχανικούς και να τους αναθέσεις να κάμουν αυτοί το φόρτο της εργασίας που αντιστοιχεί στο 90% και φυσικά να το υπογράψουν. Αυτό είναι το νόημα της συνεργασίας και της συνυπευθυνότητας. Οπότε αν ο ιδιωκτήτης ή οποιοσδήποτε άλλος στραφεί εναντίον σας θα πληρώσεις τα δικαστικά εξοδα αναλογικά με την συμμετοχή σου στην μελέτη...

 

Τωρα, το πιο πάνω συμπέρασμα νομίζω ότι προέρχεται από αγοραίες συναλλαγές που ούτε νόμιμες είναι ούτε θα σε βοηθήσουν ( ο μπλοκάκιας τους θα είσαι)

Link to comment
Share on other sites

3. Συμφωνώ με τον Enigmatic.

Ο ΦΠΑ που αποδίδεις στην εφορία για την ακρίβεια είναι φόρος που καταβάλει ο εργοδότης σου (λήπτης των υπηρεσιών που παρέχεις) μέσω εσένα στο κράτος. Δεν εμφανίζεται βέβαια ως εισόδημα σου.

 

4. Επίσης συμφωνώ με τον Enigmatic.

Κάποτε με τους συντελεστές ακόμα και μισθούς διπλάσιους από αυτούς που αναφέρεις μπορούσες να πάρεις με την εκκαθάριση της δήλωσής σου ως επιστροφή την παρακράτηση φόρου που σου γινόταν όλη τη χρονιά. Τώρα με τα έσοδα-έξοδα λόγω των περιορισμένων εξόδων το φορολογητέο εισόδημα στην ουσία εμφανίζεται πολύ μεγαλύτερο.

Λάβε υπόψιν και τα 300 ευρώ που θα καταβάλουν οι αυτοαπασχολούμενοι ως "τέλος για την άσκηση ελευθέρου επαγγέλματος" (τουλάχιστον έτσι έχει πει το Υπ. Οικονομίας)

 

5. Δεν ξέρω τι τιμή έχει συμφνήσει για την βενζίνη ανά χιλιόμετρο αλλά αν είναι κάπου στα 10 λίτρα / 100 χλμ η κατανάλωση και με 1,70 ευρώ ανά λίτρο βγαίνει στα 0,17 ευρώ / χλμ μόνο η βενζίνη.

Για να υπολογίσεις και φθορές, δεν λέω για ασφάλιστρα αυτοκινήτου και τέλη κυκλοφορίας που είναι συγκεκριμένα χρηματικά ποσά και ανεξάρτητα των χιλιομέτρων που διανύεις κάθε χρόνο δεν πρέπει να μείνεις στα 0,17 ευρώ/χλμ αλλά τουλάχιστον 50% επάνω. Τώρα το τι θα διεκδικήσεις και τι θα δώσουν είναι άλλο θέμα...

 

6. Κανονικά στις εκτός έδρας μετακινήσεις πέρα από τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής πρέπει να πληρώνεσαι και κάτι επιπλέον του μισθού σου, χρήματα που σπάνια δίνονται. Τουλάχιστον κοίταξε να μην είναι τα έξοδα σου περισσότερα από αυτά που θα παίρνεις για διαμονή και διατροφή γιατί στο τέλος θα έχεις την ταλαιπωρία της εκτός έδρας μετακίνησης και εργασίας και θα ζημειώνεσαι.

 

7. Στο θέμα της υπογραφής και της αμοιβής αυτής μπορεί να υπογράψεις όπως σου είπανε χωρίς να σε πληρώσουν εξτρά για αυτό, κοίταξε τουλάχιστον να πάρεις βεβαιώσεις εμπειρίας από έργα (είτε δημόσια, είτε ιδιωτικά) για να βγάλεις ΜΕΚ.

"Επένδυσε" στο ΜΕΚ για αργότερα.

 

 

Έχει δικιο ο gzin στο ότι και μόνο που βρήκες δουλειά τέτοια εποχή θα σε κάνει να κάνεις και εσύ τις υποχωρήσεις σου.

Link to comment
Share on other sites

1. Ξεκαθάρισε τι σημαίνει το "καθαρός μισθός 850 ευρώ". Με μπλοκάκι ούτε "μισθός" ορίζεται, ούτε το "καθαρός" είναι σαφές.

 

2. Μείνε στο "θα μου πληρώνουν το ΤΣΜΕΔΕ" (και κάντο σαφές κατά τη συμφωνία σου). Το 170 ευρώ ισχύει τώρα με τα δεδομένα ότι:

α) δεν μπήκες ακόμα στην ειδική προσαύξηση

β) είσαι "κάτω 5ετίας"

γ) δεν έχουν επιβληθεί ακόμα οι επιβαρύνσεις (τέλος ανεργίας, αλλαγές ασφαλιστικής κλάσης κλπ.) που έρχονται τους επόμενου μήνες.

Σου το λέω γιατί κάποια στιγμή το "170" θα γίνει άνετα "300+" και θα πρέπει να κάνετε ξεκάθαρο ότι θα πληρώνουν αυτοί οποιαδήποτε επιβάρυνση ΤΣΜΕΔΕ και όχι να μιλάτε για συγκεκριμένο ποσό.

 

3. Λάθος. Η απόδειξη που κόβεις έχει ποσό + ΦΠΑ. Από εκεί και πέρα το "ποσό" υφίσταται παρακράτηση 20% την οποία αποδίδουν αυτοί στην εφορία. Τον δε ΦΠΑ δεν σου τον παίρνει η εφορία από μόνη της, ούτε "κάθε μήνα", αλλά τον εισπράττεις εσύ από τον λήπτη της ΑΠΥ και τον αποδίδεις κάθε 3μηνο. Ξεκαθάρισε τι ακριβώς θα τους κόβεις.

 

4. Λάθος και εδώ. Δεν σου παίρνει ετησίως η εφορία τίποτα. Παρακράτηση (και όχι ...κατακράτηση), γίνεται σε κάθε απόδειξη που κόβεις, από τον λήπτη της ΑΠΥ και τον αποδίδει στην εφορία για λογαριασμό σου (βλέπε και 3).

 

5. Συνολικό κόστος αυτοκινήτου, υπολόγιζε μίνιμουμ 0,30 ευρώ ανά χιλιόμετρο (για ένα μέσο 1400άρι). Σου το λέω υπεύθυνα, καθώς είμαι παθώς και μαθώς.

 

6. Είναι αυτονόητο.

 

7. Δεν το γνωρίζω. Πρόσεχε όμως πάνω σε αυτό.

 

8. α) Τέλος επιτηδεύματος (300 ευρώ για φέτος, 500 από του χρόνου και για κάθε χρόνο εφόσον έχεις έδρα σε μεγάλη πόλη).

β) "Εισφορά αλληλεγγύης" 2-4% επί τους εισοδήματός σου κάθε χρόνο, εφόσον ξεπερνάς το αφορολόγητο όριο.

γ) Ό,τι άλλο εφευρέσουν το επόμενο διάστημα για να μας πάρουν ακόμα περισσότερα.

 

Οφείλω να σου τα πω τα παραπάνω για να σε "πανικοβάλλω" λιγάκι. Πρέπει να καταλάβεις ότι είσαι επιχείρηση. Και οι επιχειρήσεις τα βάζουν κάτω (με το "κομπιουτεράκι") και αποφασίζουν αν "βγαίνουν" ή δε "βγαίνουν" και ανάλογα διαπραγματεύονται. Αν δε "βγαίνουν" εγκαταλείπουν. Είναι μάλλον τραγικό και κατάντια να αναφερόμαστε με τον όρο "οικονομικό πακέτο" σε αμοιβές ονομαστικής τάξης μεγέθους 10.000 ευρώ το χρόνο με μπλοκάκι. Τέτοια νούμερα, ίσα ίσα που σε βγάζουν εκτός αφορολογήτου ορίου και αυτό πρέπει επίσης να το έχεις υπόψη σου γιατί σημαίνει ότι οτιδήποτε άλλο "κόψεις" πέραν αυτών για δικές σου δουλειές φορολογείται στο σύνολό του.

Τέλος δεν υπάρχει η δικαιολογία "τέτοια εποχή" για το συγκεκριμένο αντικείμενο. "Τέτοια εποχή" είναι που είναι σε άνθηση...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Προφανώς είναι η πρώτη σου δουλειά... Άρπαξε την ευκαιρία αμέσως! Μετά θα έχεις όλον τον χρόνο να φιλοσοφήσεις αν άξιζε τον κόπο κι αν είναι αρκετά τα λεφτά. Και κανείς δεν θα σε εμποδίσει να συνεχίσεις να αναζητάς μία καλύτερη εργασία...

 

Συνεννοήσου καλά, έτσι όπως τα έγραψες στο πρώτο σου ποστ θα σου πληρώνουν:

καθαρά 850€

ΦΠΑ 23% 195,50€

ΤΜΕΔΕ 170€

ΣΥΝΟΛΟ 1215,50€

 

Ωστόσο, επειδή θα παρακρατούν φόρο εισοδήματος θα σου δίνουν 1045,50€ (τον φόρο αυτό τον βαρύνεσαι εσύ, αν δεν τον παρακρατήσουν θα το αποδώσεις εσύ).

Αν τώρα αφαιρέσουμε τον ΦΠΑ (που κατά μέγιστο μέρος θα τον αποδίδεις) και το ΤΣΜΕΔΕ απομένουν 680€ τον μήνα.

 

Κοινώς, κοστίζεις στον εργοδότη 1215,50€ και παίρνεις καθαρά (πεντακάθαρα) 680€...

 

Ξέρω ότι δεν ακούγεται πολύ καλό, αλλά στις μέρες μας θεωρείται "ευκαιρία".

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.