Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άρτιο και ΜΗ οικοδομήσιμο που... βαπτίστηκε οικοδομήσιμο!


Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους.

 

Έπεσε στα χέρια μου οικόπεδο 240μ2 σε <2000 με αρτιοτητα στα 1000μ2.

Το οικόπεδο εχει καπως περιεργο σχήμα αφου στην μία ακρη του "ενσωματονεται" εδαφική λωριδα πλατους 2μ. η οποια καταληγει σε κοινοχρηστο >4μ. Ως εδω όλα καλά και στο συμβόλαιο υπογραφει ο Μηχανικός "Αρτιο κ Οικοδομήσιμο" αφού διαθέτει σύμφωνα με το τοπογραφικό του (καθ΄υπόδειξη) το απαιτουμενο προσωπο και την κατα παρέκλιση αρτιότητα. Ελα όμως που ψαχνοντας ανακαλύψαμε οτι το προγενέστερο συμβόλαιο δεν περιλαμβάνει την παραπανω εδαφολωριδα (συνεπως είναι τυφλο και ΜΗ οικοδομίσιμο), ενω ταυτόχρονα η συγκεκριμένη εδαφολωριδα αναφέρεται ως Δουλεία - Παράδρομος (οπότε το πιο πιθανό να περιλαμβάνεται σε όμορο ακίνητο).

 

Ο πελατης επιμένει οτι αγόρασε αρτιο και οικοδομήσιμο, κατ επεκταση μπορεί να κτίσει, εγω δε αμφιβάλω για την τύχη μας στην Πολεοδομία...

 

Υπάρχει καποια σκεψη για το πώς να το χειριστούμε???

Link to comment
Share on other sites

1η σκέψη τηλεφωνείς στον μηχανικό που είχε υπογράψει το αναφερόμενο τοπογραφικό αν δεν είναι αρχαίο.

 

2η σκέψη (αφού όμως γίνει η πρώτη) αποτυπωνεις τα πραγματικά δεδομένα γης. Με ότι φυσικά ή τεχνικά όρια και δεδομένα υπάρχουν φυσικά.

 

Βάζεις τα Χ σημεία που ο ιδιοκτήτης σου δηλώνει ότι είναι η ιδιοκτησία του.

Εμβαδομετρήσεις αυτά και όλα τα σχετικά.

Τονίζεις στην δήλωση του ιδιοκτήτη στο τοπογραφικό σου ότι τα όρια τα υπέδειξε ο ίδιος.

Με το «τονίζεις» εννοώ μπορεί να είναι, ότι ο ιδιοκτήτης δήλωσε αυτά τα όρια έχοντας υπόψη αυτό και εκείνο.

 

Σε αλλο υπόμνημα τονίζεις ότι εσύ που υπογράφεις δεν έκανες έλεγχο και παραβολή τίτλων και δεν έχεις ευθύνη για οτιδήποτε αλλαγές ή δουλείες υπάρχουν.

 

Αυτά και με προσοχή γιατί μυρίζει καβγάς τρίτων ...

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι νομίζω οτι στο παρελθόν έχει ξανασυζητηθεί, οτι είναι "λίγο" αντιφατικό, να βεβαιώνει ο μηχανικός ένα ακίνητο ως κατά παρέκλιση άρτιο και ταυτόχρονα να μην έχει κάνει έλεγχο τίτλων.

Link to comment
Share on other sites

Να αναφέρεις στη δήλωσή σου οτι δεν υπεδείχθη τίτλος ιδιοκτησίας αλλά κι αυτό δεν είναι καλό....στο κάτω κάτω της γραφής, αν έχεις και αμφιβολίες για τα λεγόμενα του ιδιοκτήτη και το "σχήμα" του οικοπέδου δεν σου κάθεται, ε! πέρνα την άλλη μέρα μια βόλτα και ρώτα και έναν γείτονα ... πολλά μαθαίνεις!!!

 

Παρατήρηση: Μην κάνετε άσκοπη παράθεση ολόκληρου του αμέσως προηγούμενου μηνύματος, για λόγους οικονομίας του Φόρουμ.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής!

Ευχαριστώ, ilias

Link to comment
Share on other sites

Να αναφέρεις στη δήλωσή σου οτι δεν υπεδείχθη τίτλος ιδιοκτησίας αλλά κι αυτό δεν είναι καλό....

 

Δεν περνάει σαν δικαιολογία αυτό. Δεν περνάει ούτε καν το "τα όρια υπεδείχθησαν από τον ιδιοκτήτη". Μόνο αφού εξαντλήσεις κάθε άλλο μέσο, αφού ψάξεις στο υποθηκοφυλακείο και δε βρεις τίτλο, αφού, αφού, αφού, τότε είσαι ασφαλής. Αν γίνει η στραβή και αναζητηθούν και βρεθούν στοιχεία προγενέστερα της ημερομηνίας του τοπογραφικού σου που οδηγούν σε διαφορετική εικόνα από αυτή που παρουσίασες, την έκατσες.

Link to comment
Share on other sites

tpanag, τυπικά ο μηχανικός δεν μπορεί να κάνει έρευνα τίτλων στο υποθηκοφυλακείο. Σ΄αυτό το "μαγαζάκι", νομίζω, τυπικά μπαινοβγαίνουν για έρευνα μόνο δικηγόροι. Δλδ η έρευνα τίτλων είναι "χαρτί" που το υπογράφει ο δικηγόρος του ιδιοκτήτη/μηχανικού με αντίστοιχη αμοιβή, για να πηγαίνουν οι ευθύνες και οι αμοιβές εκεί που ανήκουν.

 

ΥΓ. Τώρα χάριν του πελάτη του,γιατί ο μηχανικός συνήθως δέχεται να αναλάβει χωρίς αμοιβή ευθύνες που δεν του ανήκουν τυπικά, έχει πολλάκις συζητηθεί...

Link to comment
Share on other sites

Εγώ θα μείνω σε αυτό που ανέφερε παραπάνω ο qmd : να δηλώνεις κατά παρέκκλιση άρτιο ένα οικόπεδο άνευ ελέγχου των τίτλων.

 

Σωστός και ο Γιώργος παρακάτω ....

εμείς πάντως σαν μηχανικοί έχουμε πρόσβαση στο υποθηκοφυλάκειο, όσο αφορά μεταγεγραμένους τίτλους ιδιοκτησίας, και είναι και εξηπηρετικότατοι όλοι οι υπάλληλοι εκεί

Link to comment
Share on other sites

Επειδή την έχω πατήσει και ευτυχώς σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη το διόρθωσα αφού του εξήγησα προφορικά για την κατά παρέκλιση αρτιότητα , αν και είχα πάει στο υποθηκοφυλάκειο για στοιχειώδη έλεγχο των τίτλων.Από τότε γράφω πάντα στην δήλωση μου ή σε κάποιο σημείο του σχεδίου υπό μορφή παρατήρησης για το πότε πρέπει να υφίσταται το οικόπεδο ή το γήπεδο σαν απαραίτητη προυπόθεση για την παρέκλιση και φυσικά γράφω ότι δεν έγινε περαιτέρω έλεγχος τίτλων.Ετσι μεταφέρω στον συμβολαιογράφο ή στον ίδιο τον ιδιοκτήτη (μέσω δικηγόρου του) τον έλεγχο των τίτλων Η περίπτωση που την πάτησα ήταν με πολλαπλές δικαιοπραξίες όπου έπρεπε να είχα την εμπειρία δικηγόρου για να τα βρω (αν και τώρα τουλάχιστον όσο αναφορά την αναζήτηση στο υποθηκοφυλάκειο με τον χρόνο την έχω αποκτήσει γιατί όπως λένε όποιος φυλά τα ρούχα του έχει τα μισά)

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι ο έλεγχος τίτλων από τον δικηγόρο είναι άλλο πράγμα. Το ιδιοκτησιακό ελέγχει ο δικηγόρος, την ύπαρξη ή μη βαρών κλπ. Ο τίτλος πρέπει στη συνέχεια οπωσδήποτε να έρχεται στα χέρια μας για την εξαγωγή οποιουδήποτε συμπεράσματος περί των ορίων, του εμβαδού, τυχόν κτισμάτων κλπ. (του "τεχνικού" μέρους δηλαδή).

Link to comment
Share on other sites

Ο τίτλος πρέπει στη συνέχεια οπωσδήποτε να έρχεται στα χέρια μας για την εξαγωγή οποιουδήποτε συμπεράσματος περί των ορίων, του εμβαδού, τυχόν κτισμάτων κλπ. (του "τεχνικού" μέρους δηλαδή).

 

από την εμπειρία σου όμως για πες μας αυτό είναι εφικτό στις περισσότερες περιπτώσεις?

 

πως θα καλυφτεί ο μηχανικός?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.