Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προστασία των δασών ακόμα και αναδρομικά


SIGIO

Recommended Posts

Η ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε παράνομες τις βίλες τις εταιρείας "Σάνη" σε παράκτιο δάσος, πρώην ιδιοκτησίας μονής Σταυρονικήτα, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Οι βίλλες κατασκευάστηκαν την περιόδο 1995 - 1998 με χρήση του Βασιλικού διατάγματος της 23.3/8.4.1965 εντός της δασικής έκτασης, μετά από άδεια της πολεοδομίας Μουδανιών.

 

Οι άδειες κρίθηκαν παράνομες από την ολομέλεια του ΣτΕ αλλά και το Ε' Τμήμα με σειρά αποφέσεων τους το έτος 2003. Στη συνέχεια έγιναν ενστάσεις από τους ιδιοκτήτες τους και πρόσφατα εκδόθηκε τελεσίδικη απόφαση από το ΣτΕ για τη συνταγματικότητα και νομιμότητα των κτιρίων και των αντίστοιχων οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν.

 

Το ΣτΕ υπογράμμισε το δικαίωμα των ιδιοκτήτων να στραφούν προς τη διοίκηση ζητώντας αποζημιώση, η οποία τους δημιούργησε τη δικαιολογημένη πεποίθηση ότι οι οικοδομικές άδειες ήταν νόμιμες.

 

Πηγή Μακεδονία 26/7/2011

Link to comment
Share on other sites

Ο παραλογισμός της ελληνικής κοινωνίας σε όλο του το μεγαλείο.

Η απόδειξη ότι τίποτα δεν είναι προβλέψιμο, τίποτα δεν παρακολουθεί την κοινή λογική, ούτε το δημόσιο συμφέρον.

 

Κάποτε ένας μεγάλος εν Θεσσαλονίκη επενδυτής στον χώρο των ακινήτων αποφάσισε να επενδύσει στη Σάνη... Έκανε μελέτες, έβγαλε άδειες, κατασκεύασε και πούλησε έναν ολόκληρο οικισμό. Όχι απλώς σύννομα, αλλά με τρόπο πρωτοποριακό, με πραγματικό σχεδιασμό, με δημόσιες υποδομές, με δρόμους. Πολύς κόσμος αγόρασε εκεί παραθεριστική κατοικία σε υψηλό κόστος, εξαιτίας των πλεονεκτημάτων που προσέφερε ο καλός σχεδιασμός.

 

Στην ίδια περιοχή υπάρχει και μεγάλη ξενοδοχειακή εγκατάσταση, με αποτέλεσμα η όλη περιοχή να διαθέτει υψηλού επιπέδου τουριστικές - παραθεριστικές υπηρεσίες.

 

Εδώ και λίγες δεκαετίες ο γνωστός Ελληνάρας θέλησε να αποκτήσει και αυτός τέτοιο παραθεριστικό, και ξεκίνησαν στην περιφέρεια της Σάνης να χτίζονται τα γνωστά άθλια αυθαίρετα...

 

Τι μας λέει λοιπόν το ΣτΕ;

Όσοι αγοράσατε σπίτια στον οικισμό της Σάνης, είστε κορόιδα!

Όσοι πιστέψατε ότι μπορεί να υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός, έστω και από τον ιδιωτικό τομέα, είστε αφελείς!

Όσοι θεωρήσατε ότι η εφαρμογή του νόμου αποτελεί εγγύηση, χάσατε!

 

Κέρδισαν όσοι έκαναν περιφερειακά καταπατήσεις, έχτισαν αυθαίρετα κλπ. Και σε ευρύτερο επίπεδο, όσοι καίνε δάση και χτίζουν αυθαίρετα...

Link to comment
Share on other sites

Πίστεψες δηλ έστω και για μια στιγμή οτι αυτό το κωλοχανείο που ονομάζουμε κράτος και στηρίζεται πάνω στους νόμους και στις αποφάσεις του κάθε καρεκλοκένταυρου δημόσιου υπαλλήλου που το μόνο που τον νοιάζει είναι να μην εκτεθεί, οτι θα κάνει ποτέ "κεφάλι" και θα στρώσει; και με ποιού τα δεδομένα θα στρώσει;

....θέλουμε και επενδύσεις .... την τύφλα μας ....

Link to comment
Share on other sites

τα είδα στην τηλεόραση, στήθηκε καλό επικοινωνιακό σκηνικό, το δάσος νίκησε και οι κακοί τιμωρήθηκαν.

 

στην πραγματικότητα δεν έφταιγαν ούτε αυτοί που έχτισαν τις βίλλες ούτε η πολεοδομία Μουδανιών που έβγαλε τις άδειες ούτε βέβαια αυτοί που τις αγόρασαν.

 

έφταιγαν τα Διατάγματα ΦΕΚ 57Δ'/1965 και 10Δ'/1977 που καθόριζαν τα του χτισίματος, και που βγήκαν μη νόμιμα με την απόφαση ΣτΕ 355/2004 ..

 

άντε τώρα να δούμε πώς θα ξεμπλέξει το κράτος με τις αποζημιώσεις..

Link to comment
Share on other sites

Οι βίλλες κατασκευάστηκαν την περιόδο 1995 - 1998 με χρήση του Βασιλικού διατάγματος της 23.3/8.4.1965 εντός της δασικής έκτασης, μετά από άδεια της πολεοδομίας Μουδανιών.

 

Για βοηθηστε λιγο ολους εμας που δεν ειμαστε απο Μακεδονια.

 

1) Μιλαμε για εκτος σχεδιου δομηση (ΦΕΚ 270 Δ 1985) ή εγινε οριοθετηση οικισμου (ΦΕΚ 181 Δ 1985)? Μεσα σε δασος? :shock: Πως πηρε εγκριση?

 

2) Αυτα τα Βασιλικα Διαταγματα του 1965 που μνημονευονται τι ακριβως ειναι (δεν εχω την νομοθεσια διπλα μου σημερα)? Μηπως προκειται τελικα για οικισμο με Εγκεκριμενο σχεδιο?

Link to comment
Share on other sites

Το συγκεκριμένο Β.Δ. αναφέρεται στην περιοχή Σταυρονικήτα Κασσάνδρας, δημιουργεί ζώνες, επιτρεπει την κατάτμηση σε μικρότερα τμήματα με τη δημιουργία κοινοχρήστων χώρων (δρόμων) δηλ. ιδιωτικού ρυμοτομικού, και καθορίζει ιδιαίτερους όρους δόμησης για την κάθε ζώνη.

Προφανώς το αν τμήματα των παραπάνω ζωνών βρίσκονται σε δασική έκταση, εξετάσθηκε εκ των υστέρων.

Link to comment
Share on other sites

Κάποτε ένας μεγάλος εν Θεσσαλονίκη επενδυτής στον χώρο των ακινήτων αποφάσισε να επενδύσει στη Σάνη...

 

Ο επιχειρηματίας είναι ο A. Ανδρεάδης ιδιοκτήτης του ξενοδοχειακού συγκροτίματος Σάνη (Sani Beach hotel) και εταίρος της τεχνικής εταιρείας Ανδρεάδης - Ζησιάδης Α.Ε. (5ης τάξης ΜΕΕΠ)

 

πηγή: capital.gr Κατεδαφίζονται 22 βίλες στη Χαλκιδική με απόφαση του ΣτΕ

διαβάστε και τα σχόλια στο capital.gr, έχουν ενδιαφέρον, για τις συνθήκες εργασίας στο ξενοδοχείο.

Link to comment
Share on other sites

Για βοηθηστε λιγο ολους εμας που δεν ειμαστε απο Μακεδονια.

1) Μιλαμε για εκτος σχεδιου δομηση (ΦΕΚ 270 Δ 1985) ή εγινε οριοθετηση οικισμου (ΦΕΚ 181 Δ 1985)? Μεσα σε δασος? Πως πηρε εγκριση?

2) Αυτα τα Βασιλικα Διαταγματα του 1965 που μνημονευονται τι ακριβως ειναι (δεν εχω την νομοθεσια διπλα μου σημερα)? Μηπως προκειται τελικα για οικισμο με Εγκεκριμενο σχεδιο?

 

φίλε μου δεν είναι τίποτα απ όλα αυτά, (προφανώς αφού είναι και προγενέστερα)

τα Διατάγματα αυτά (ετών 1965 και 1977) είναι πριν τον Ν.998 και βασίζονται στο Δασικό Κώδικα του 1929 (δεν το έψαξα παραπάνω γιατί δεν έχει και σημασία).

το ελληνικό κράτος έχει βγάλει κατά καιρούς διάφορες " παράξενες" ρυθμίσεις που ακόμα και σήμερα οι περιοχές δυσκολεύονται να καταταχθούν αν είναι "εντός" ή "εκτός" σχεδίου.

ας πούμε την δεκαετία του 70 υπάρχει σωρεία Διαταγμάτων "οργανωμένης δόμησης" σε εκτός σχεδίου περιοχές που έγιναν κατ εφαρμογή του Α.Ν.625/68 ή του κεφαλαίου Δ' του ΓΟΚ/73, που ουσιαστικά έχουν χαρακτηριστικά "εντός σχεδίου" αν και τυπικά πρέπει να θεωρούνται "εκτός σχεδίου" (και για να μην πηγαίνουμε σε διάφορα απίθανα ανα τη χώρα μέρη, να πούμε ότι ένα απ αυτά είναι και η περιοχή του Κοκκιναρά στην Κηφισιά)

 

βέβαια σε επίπεδο τηλεπαράθυρων, φυσικό είναι να κυνηγάνε τους κακούς ανθρώπους, επιχειρηματίες ή υπαλλήλους..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.