Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μη ύπαρξη αντισεισμικού κανονισμού για υπάρχοντα κτίρια από λιθοδομή-μνημεία.


 

Recommended Posts

Δεν υπάρχει αντισεισμικός κανονισμός για υπάρχοντα κτίρια από λιθοδομή. Ο ευρωκώδικας 6 ισχύει για νέα δομήματα από τοιχοποιία και όχι παλιά υπάρχοντα κτίρια. Κάπου άκουσα ότι όταν σε μια χώρα δεν υπάρχει ένας Κανονισμός μπορεί να υιοθετηθεί κανονισμός αντίστοιχος από άλλη χώρα. Υπάρχει κάποιος νόμος τέτοιος? Γνωρίζει κανείς?

Link to comment
Share on other sites

Είναι αληθές -γενικά- αυτό που λες και είναι επίσης σωστό ότι οι κανονισμοί ισχύουν για τα σπίτια που θα κτιστούν (και όχι για τα ήδη κτισμένα)...

 

Αν δεν διευκρινήσεις όμως τι ακριβώς σε απασχολεί, δεν νομίζω ότι θα καταλήξουμε σε χρήσιμο συμπέρασμα.

Link to comment
Share on other sites

Φαντάζομαι ότι αν ίσχυε κάτι αντίθετο, θα είχε ήδη εφαρμοστεί από κάποιον/κάποιους. Εγώ σε όσες μελέτες έχω δει πάντως, υιοθετείται ο ΕΑΚ, χωρίς ωστόσο να τηρείται κατά γράμμα (προβλήματα με το q, επιλογή ισοδύναμης στατικής ή δυναμικής φασματικής κλπ κλπ).

Link to comment
Share on other sites

Αν έχεις τα κότσια να το αποδείξεις (με επιστημονικά δεδομένα) ότι μπορεί να ισχύσει και για την Ελλάδα γιατί όχι

Στην πραγματικότητα συντάσσεις εσύ κανονισμό που δεν υπάρχει στην Ελλάδα-ποιος μπορεί να τον αρνηθεί αφού θα στηρίζεται στην επιστήμη σου.

Μέχρι και 10.. μπορούν να συνταχτούν από σένα ή και από άλλους (αρκεί να αποδεικνύεται επιστημονικά η ορθότητα τους )

 

Το λυπηρό είναι ότι δεν φτάνει που καθίσεις να τον συντάξεις και να τον αποδείξεις αλλά:

ότι ποιός θα βρεθεί από πολεοδομία ή από οποιαδήποτε υπηρεσία τον υποβάλεις να στον εξετάσει και να τον αποδεχθεί με την γενική αποδοχή που εν προκειμένου απαιτείται

 

Σκέψου μόνο το εξής ότι

Ούτε οι καθηγητές πανεπιστημίου δεν αποδέχεται ο ένας τον άλλο

Θα αποδεχθούν τόσο εύκολα εσένα

Link to comment
Share on other sites

@KANA

να εφαρμόσει τον ιταλικό κανονισμό σκέφτηκε.Όχι να γράψει καινούριο.

 

@ΚΙΚΑ (μ'έκανες να ξαναδώ την ταινία του Αλμοδοβάρ)

Σε παλιότερους ελληνικούς κανονισμούς,αν θυμάμαι καλά,υπήρχε η πρόβλεψη να εφαρμόζονται διατάξεις των DIN για όποιο ζήτημα δεν κάλυπταν.

 

Στο συγκεκριμένο θέμα δε νομίζω να υπάρχει κανονισμός,τουλάχιστον με τη μορφή που έχουν οι Ευρωκώδικες.Περισσότερο ένα σύνολο οδηγιών θα είναι και τέτοιες οδηγίες μπορείς να βρεις και στην ελληνική βιβλιογραφία.

 

Αυτό που σε ενδιαφέρει είναι να βρεις κάποιες αντοχές της τοιχοποιίας σου.Τα μέτρα που θα εφαρμόσεις για επισκευή-ενίσχυση θα πρέπει να είναι συμβατά με αυτήν και να μπορούν να φέρουν με ασφάλεια τα φορτία.Αυτό είναι θέμα μηχανικής,όχι κανονισμού.

 

Να σου δώσω ένα αντίστοιχο παράδειγμα.Αν είχες μια κατασκευή από χυτοσίδηρο,π.χ. ένα ζευκτό από τα τέλη του 19ου αιώνα,τότε θα έβρισκες την αντοχή του σε εφελκυσμό με κάποια δοκιμή και στη συνέχεια θα εφάρμοζες ένα κριτήριο αστοχίας (von Mises),τις γνώσεις σου για το λυγισμό Euler κτλ.Δεν υπάρχει κανονιστικό πλαίσιο για κάτι τέτοιο.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

όπως τα λέει ο ψηλός. να εφαρμόσει υφιστάμενο κανονισμό θέλει και όχι να κάνει καινούργιο που θα του έπαιρνε 10-20 χρόνια για να κάνει την δουλειά. και αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι εδώ δεν έχουμε και έχει μια χώρα δίπλα μας.

 

απουσία κανονισμών, εφαρμόζεις ισχύοντες κανονισμούς άλλων χωρών. αυτό είναι σίγουρο και γίνεται σε όλα τα αντικείμενα του πολιτικού μηχανικού.

 

από την άλλη δεν μας λες και τι θες να κάνεις γιατί π.χ. οι γενικές αντισεισμικές αρχές του ec6 ισχύουν και για τα υπάρχοντα

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.