Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σχέδια αρχιτέκτονα σε πολιτικό μηχανικό για στατική μελέτη


 
anavatis

Recommended Posts

terry αν μιλάμε για μια μονοκατοικία 120 τ.μ. που φτιάχνει (μην πω έφτιαχνε) ο μέσος έλληνας τι χρειάζονται όλοι οι μηχανικοί...?

 

πιο πάνω αναφέρθηκε μέχρι και γεωτεχνικός!!!

 

σε ένα έργο δεν γίνεται όλοι να κάνουν ένα κομμάτι της δουλειάς και να είναι απόλυτοι σε αυτό!!!σίγουρα ένας πρέπει να έχει τη γενική διαχείριση και να θέτει τις παραμέτρους στους υπόλοιπους...

 

και ξαναλέω ότι αυτό είναι δουλειά του αρχιτέκτονα μηχανικού... στην πράξη όμως κινούνται όλα από πολιτικούς μηχανικούς!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 177
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δεν ξερω τι εμπειρια εχεις, αλλα νομιζω οτι δεν εχεις συνεργαστει με αλλες ειδικοτητες..

Ερωτηση..

Σε κατοικια 120τμ ποιος θα κανει τις Η/Μ μελετες??

Ο ΠΜ??

Ποιος θα κανει το τοπογραφικο??

Ο ΠΜ??

Ποιος θα κανει τα αρχιτεκτονικα??

Ο ΠΜ??

 

Ε τοτε ολα τα σφαζω ολα τα μαχαιρωνω..

Τα κανω ολα και συμφερω..

 

Δεν ξερω ποσο χρονο εχεις για διαβασμα και μελετη αλλα εγω ΔΕΝ μπορω να τα κανω ΟΛΑ τα παραπανω μονος μου και να τα κανω και σωστα...(ασε καποια δεν μπορω και να τα υπογραψω...)

Link to comment
Share on other sites

τις ΗΜ τις κάνει ο μηχανολόγος, το τοπογραφικό αν δεν έχεις όργανο το κάνει ο τοπογράφος και τα αρχιτεκτονικά τα κάνεις μόνος σου αν θέλεις!

 

το μόνο σίγουρο είναι ότι αν κάθεται στο γραφείο του ένας αρχιτέκτονας και βγάζει τα αρχιτεκτονικά (ειδικά αν δεν έχει ιδέα από στατικά και κενακ), ο πολιτικός μηχανικός παίρνει τα σχέδια βγάζει τα στατικά και τα επιστρέφει στον αρχιτέκτονα για πιθανές αλλαγές, ο μηχανολόγος αφού πάρει εν τέλει τα σχέδια κάνει τις μελέτες του και τα επιστρέψει στον αρχιτέκτονα με πιθανές αλλαγές και όλα αυτά για να πάμε στην κατασκευή στην οποία θα πρέπει να χαράξει ο τοπογράφος, να επιβλέψει και ο αρχιτέκτονας και ο πολιτικός και ο μηχανολόγος... τότε νομίζω ότι η κατοικία των 120τ.μ. θα καθυστερήσει πάρα πολύ!

 

προσωπικά, στο γραφείο μας έχουμε αρχιτέκτονα οπότε η συνεργασία είναι καθημερινή και σε κάθε βήμα και ελαχιστοποιούνται οι παραπάνω χρόνοι... σε περιπτώσεις όμως που έχω εμπλακεί μόνο με τη στατική μελέτη οικοδομικών έργων διαπιστώνω δεν είναι λειτουργικό! και σίγουρα αν στο γραφείο είχαμε και μηχανολόγο θα ήταν ακόμα πιο γρήγορες κάποιες εργασίες!

Link to comment
Share on other sites

@terry: Σαφώς και θεωρητικά έχεις δίκιο... Είναι πρέπον και πάντα προς όφελος του έργου το να ασχολείται ο καθένας με το αντικείμενό τους.

Στη πράξη όμως πρέπει να παραδεχτείς ότι συμβαίνουν τα εξής:

 

1. Ο αρχιτέκτονας έχει τη λογική του "Φτιάξτε ότι σχεδιάζω... αυτό είναι το σωστό..."

Ο έλληνας πελάτης όμως φτιάχνει το σπίτι του, στη γή του. Δεν είναι απλώς ένας αγοραστής όπως στην Αμερική που φτιάχνει μια εταιρία 100 σπίτια και όποιος θέλει τα παίρνει, αλλιώς ψάχνει αλλού... Οπότε έχει πάντα σημαντική συμμετοχή και θέλει να έχει... Επίσης έχει το πρώτο και τελευταίο λόγο... τις πληρωμές.!

 

2. Ο έλληνας φεσώνεται για μια ζωή και πάντα έχει το πρώτο λόγο στο κόστος του έργου... Φουτουριστικές λύσεις που πιθανώς να σκέφτεται ο αρχιτέκτονας για να κάνει καρριέρα δεν περνάνε εύκολα.

 

3. Η χώρα είναι σεισμογενής και γιαυτό ξεκινάμε πάντα από την ασφάλεια και τη κανονικότητα του κτιρίου οπότε το πρώτο ρόλο τον έχει ο Π.Μ. με τον οποίο από ιδεολογία ο Α.Μ. πολλές φορές δεν θέλει να συνεργαστεί... Μάλιστα έχω τύχει σε χαρακτηρισμους από Α.Μ. εναντίον Π.Μ. επειδή ο άλλος ήθελε να βάλει μια κολώνα σε μέρος που δεν προτιμούσε ο Α.Μ. Ο πελάτης - άσχετος - βρέθηκε στο μέσο των δύο επιστημόνων που διαφωνούσαν και βέβαια ακολούθησε τον Π.Μ. Ο Α.Μ. - το έζησα αυτό - απαξιώθηκε αμέσως στα μάτια του...Λάθος, αλλά έγινε.

 

4. Οι ιδιοκτησίες π.χ. μονοκατοικίες ή απλές πολυκατοικίες στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι εξ' αρχής ορισμένες στα : Προσανατολισμός, αριθμός ιδιοκτησιών, μεγέθη ιδιοκτησιών, τρόπος πρόσβασης, ύψος, αριθμός όψεων, υλικά κατασκευής, τρόπος θέρμανσης, τρόπος στάθμευσης, θέση κτιρίου κλπ... Αρα όλες οι παράμετροι γνωστοί... Προς τί η χρήση Α.Μ. σε μια τέτοια περίπτωση; Ενας Π.Μ. με εμπειρία - αφού διδάσκεται αρχιτεκτονική και αρχιτεκτονικό σχέδιο - κάποιων δεκάδων αδειών δεν θα υστερούσε πουθενά.

 

5. Σχετικά με τις Η/Μ μελέτες, η χωροθέτηση των σημείων π.χ. πρίζες, τηλέφωνα κλπ δεν είναι ξένη προς το αρχιτεκτονικό... μάλιστα απαιτείται να έχεις ολοκληρωμένη κάτοψη με πρόταση επίπλωσης για να μπορεί ο ηλ/γος να βάλει πρίζες και ο μηχ/γος τα σώματα, τις παροχές φ.α. κλπ. Είναι κάτι απλό.

Οσο για τη δεύτερη φάση του έργου, την επίβλεψη... αν έχεις δεί εσύ ποτέ Μ.Μ. ή Η.Μ. σε έργο, πές μου... η συντριπτική πλειοψηφία των επιβλέποντων στα Η/Μ είναι ο γενικός επιβλέπων, άρα ο Π.Μ. (ή ο Α.Μ.)

Η δικαιολογία είναι η χαμηλή αμοιβή αλλά αυτό είναι άσχετο με τη συζήτηση.

 

6. Μέχρι πριν λίγο καιρό αμφισβητούσαμε τα πάντα στο κτίριο... Αν η θερμομόνωση έγινε όπως η μελέτη, αν οι διατομές των Η/Μ είναι όπως η μελέτη... και γενικώς αγνοούσαμε το κάθε τί σχετικό με την ενεργειακή συμπεριφορά του κτιρίου. Οπότε δεν υπήρχε αντικείμενο... Προσωπικά χαίρομαι που μπαίνει το θέμα σε σωστές βάσεις - αν και θεωρώ ότι υπάρχουν κάποιες υπερβολές- και αποκτούν το ρόλο που πρέπει οι Μ.Μ.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

1. Διαφωνω, αν υπαρχει συνεργασια δεν υπαρχει προβλημα, ολοι κανουν ενα βημα πισω..Δεν ειναι θεοι οι ΑΜ, ουτε νομιζω νιωθουν ετσι...

 

2. Ποιος μιλησε για φουτουριστικες λυσεις?? Δλδ οι ΑΜ μονο τετοιες λυσεις προτεινουν..Μην τρελαθουμε..

 

3. Ειπαμε συνεργασια...Αν υπαρχει συνεργασια, ο ΑΜ προτεινει ο ΠΜ εγκρινει...

 

4. Επισης διαφωνω...Παμε στη λυση "ολα τα σφαζω, ολα τα μαχαιρωνω"..

 

5. Συναδεφλε κανεις τα εξης λαθη:

-Το θεμα δεν ειναι που θα μπει η μπριζα και τα σωματα...Το θεμα ειναι να υπαρχουν οι σωστες γραμμες στα Ηλ. και οι σωστες θεσεις σωματων στη θερμανση..

-Ξεχνας τνο ΚΕΝΑΚ ο οποιος ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ να εφαρμοσεις οτι μελετησες... Διαφορετικα πας για αναθεωρηση με ΕΞΤΡΑ κοστος που ανεφερα παραπανω το οποιο μπορεις να γλιτωσεις..

-Το να περιμενεις να τελειωσει το σπιτι για να δεις που θα μπει πορτα, παραθυρο, καναπες, κρεββατι ειναι αστειο...Παλι χαμμενος χρονος, παλι αλλαγες κτλ κτλ...

 

6. Εδω συμφωνουμε..Οσο για τις υπερβολες ειναι μεσα στο προγραμμα..

 

Διακρινω και απο την πλευρα σου και απο την πλευρα του Δημητρη85 μια ταση για αχρηστευση του ρολου του ΑΜ...Μεγαλος λαθος....

Link to comment
Share on other sites

terry δεν νοιώθω ικανός και ούτε θέλω να αχρηστεύσω έναν ολόκληρο κλάδο!μάλλον εσύ φοβάσαι να ασχοληθείς με την αρχιτεκτονική μελέτη κάποιου κτιρίου...πιστεύω ότι αν το κάνεις θα σου αρέσει τόσο πολύ που θα επιδιώκεις από εκείνη τη στιγμή και μετά να κάνεις όλες τις αρχιτεκτονικές μελέτες μόνος σου!

Link to comment
Share on other sites

Εχω κανει και αρχιτεκτονικα συναδελφε..

Δεν ειναι θεμα φοβου...

Το θεμα ειναι να παρεχω την ποιοτητα που θελω..

Δεν μπορω λοιπον να τα κανω ολα μονος μου..

 

ΥΓ. Φυσικα υπαρχουν και οι περιπτωσεις "ελα μωρε τωρα, ενα κουτι κανε και 3 Υ/Δ και μεγαλο σαλονι και μπαλκονια γυρω-γυρω...δυο σπιτια θελω για να τα γραψω στα παιδια μου, και γρηγορα η ΟΑ γτ εχω βρει φτηνο εργολαβο..."

Εκει απλα αδιαφορεις καια σχεδιαζεις το κουτι...

Link to comment
Share on other sites

είναι δύσκολο όταν ένας καλός αρχιτέκτονας σχεδιάσει ένα καλό λειτουργικά και ογκοπλαστικά κτήριο με όλες τις βασικές αρχές της αρχιτεκτονικής να ακολουθήσουν σημαντικές άλλαγές από πολιτικό και μηχανολόγο. Η αρχιτεκτονική πρέπει να τα προβλέπει όλα. είναι σύνθεση πολλών παραμέτρων σε αρμονικό σύνολο που μόνο ο έχων αρχιτεκτονική εκπαίδευση μπορεί να κατορθώσει. Ο καλός αρχιτέκτονας πάει με θάρρος στον συνάδελφο μηχανικό για να του τεκμηριώσει τον φ.ο. που έχει επίσης σχεδιάσει και θα διαμορφώσει τις πλάκες του και τους όγκους του και στο μηχανολόγο για τις εγκαταστάσεις που επίσης έχει προβλέψει που θα μπουν για τη λειτουργία του κτηρίου...ενδεχομένως να υπάρξουν μικροαλλαγές χωρίς καμία επίπτωση στο αρχιτεκτονικό σύνολο. Γι' αυτό είναι άλλωστε οι μηχανικοί, για να μας συμβουλεύουν στην άρτια ολοκλήρωση του αρχιτεκτονικού έργου που ανήκει πρωτίστως στον αρχιτέκτονα και στον πελάτη του. ο καλός μηχανικός αντίστοιχα θα πρέπει να επιδιώκει και να διεκδικεί με το επιστημονικό του έργου τη θέση του στη λίστα των συμμετεχόντων που παρουσιάζεται μπροστά από το αρχιτετόνημα.

 

υ.γ. έτσι είναι και μην αρχίσετε τα 'πετροβολήματα' για το ποιος είναι καλύτερος. δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

Link to comment
Share on other sites

Ο καλός αρχιτέκτονας πάει με θάρρος στον συνάδελφο μηχανικό για να του τεκμηριώσει τον φ.ο. που έχει επίσης σχεδιάσει και θα διαμορφώσει τις πλάκες του

 

 

Ειπα να υποστηριξω τους ΑΜ αλλα μην διαβαζω τετοια πρωι-πρωι..

Εγω ξερω ΑΜ που οι καθηγητες του λεγανε "μην τολμησετε να ασχοληθειτε με στατικα..."

Link to comment
Share on other sites

δεν ξέρω συνάδελφε terry τί λέει ο καθένας. εγώ λέω τί ισχύει. και τα πανεπιστήμια είναι χώροι δημόσιοι ή ιδιωτικοι-δημόσιοι που πολλά θα ειπωθούν για να διαμορφώσουν την κριτική σκέψη στον μελλοντικό επιστήμονα. να φιλτράρεις το τι λέει ή τί είπε ο καθένας με βαση το τι έχεις μάθει εσύ και αναλόγως να βελτιώνεσαι...η γνώση δεν παρέχεται αλλά αποκτάται...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.