Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άδεια για στηθαίο σε δώμα.


Recommended Posts

Γειά σας και απο εμένα.

 

Θα ήθελα να σας ρωτήσω τι άδεια χρειάζομαι για να τοποθετήσω μικρό στηθαίο σε δώμα νομίμως υφιστάμενης κατοικίας, στην οποία όμως δεν φαίνεται στηθαίο στην οικοδομική της άδεια.

 

Νομίζω ότι χρειάζομαι κανονική οικοδομική άδεια, θα ήθελα να μου πείτε αν υπάρχει κάποιο παραθυράκι να το κάνω με άδεια μικρής κλίμακας ή άδεια μικροεπισκευών.

 

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 years later...

Καλησπέρα συνάδελφοι.

Παρόμοια ερώτηση με αυτή που τέθηκε (αλλά δεν απαντήθηκε). Τι διαδικασία χρειάζεται για την κατασκευή στηθαίου 0,40 μ ύψος στο δώμα α) νομίμως υφισταμένης κατασκευής β) τακτοποιημένου αυθαιρέτου;

Παρακαλώ πείτε μου αν έχετε αντιμετωπίσει ανάλογο ζήτημα

Ευχαριστώ

 

Edited by ManousosE
Link to comment
Share on other sites

 
 
 
>>>   >>>>
Κώδικας βασικής πολεοδομικής νομοθεσίας > Μέρος-ΙΙΙ > Κεφάλαιο-ΣΤ > Αρθρον-358
(Αρθ-15, Αποφ-3046/304/30.1/3-2-89)
ΣΤΗΘΑΙΑ
1. Οι εξώστες, οι ημιυπαίθριοι χώροι, οι κλίμακες, τα βατά δώματα και όλα τα βατά δάπεδα που η στάθμη τους βρίσκεται σε ύψος μεγαλύτερο από 1 μ από τον περιβάλλοντα γειτονικό χώρο, πρέπει να περιβάλλονται από στηθαία κατάλληλα για προφύλαξη των ατόμων από πτώση. Τα στηθαία μπορεί να είναι συμπαγή ή μη συμπαγή ή συνδυασμός των δύο αυτών μορφών.
2. Το ύψος των στηθαίων πρέπει να είναι τουλάχιστον 1 μ και μετράται σε κάθε σημείο του από την αντίστοιχη στάθμη του τελειωμένου δαπέδου. Στις κλίμακες το ύψος αυτό μετράται από το πάτημα των βαθμίδων κατακόρυφα από την ακμή της βαθμίδας.
3α. Το ύψος των συμπαγών στηθαίων δεν επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερο από 1,20 μ. Στα στηθαία που δεν είναι αποκλειστικά συμπαγή, η επιφάνεια από το δάπεδο μέχρι το απαιτούμενο ύψος πρέπει να εφοδιάζεται με ενδιάμεσα στοιχεία, όπως ράβδους, πλέγματα, άθραυστα πετάσματα, κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να εξασφαλίζονται τα ακόλουθα:
αα. Να μην προκύπτουν διάκενα κατακόρυφου ύψους μεγαλύτερου από 0,25 μ, εκτός αν το οριζόντιο μήκος τους είναι μικρότερο από 0,15 μ οπότε δεν υπάρχει περιορισμός στο κατακόρυφο ύψος των διάκενων.
ββ. Να μην προκύπτουν διάκενα οριζόντιου μήκους μεγαλύτερου από 0,15 μ εκτός αν το κατακόρυφο ύψος τους είναι μικρότερο από 0,25 μ, οπότε δεν υπάρχει περιορισμός στο οριζόντιο μήκος των διάκενων.
β. Στα ειδικά κτίρια όπου συχνάζουν παιδιά (σχολεία, μουσεία κλπ) επιβάλλονται οι πιο κάτω περιορισμοί: Απαγορεύεται το στηθαίο να κατασκευάζεται με οριζόντια στοιχεία που μπορούν να αποτελέσουν κλίμακα ανόδου και η κατακόρυφη διάσταση του διάκενου, δεν επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερη από 0,15 μ.
4. 'Οπου κρίνεται σκόπιμο για λόγους ασφαλείας, επιτρέπεται η κατασκευή στηθαίων ύψους μεγαλύτερου από 1,20 μ αλλά το τμήμα που βρίσκεται πάνω από ύψος 1,20 μ πρέπει να κατασκευάζεται αποκλειστικά από κιγκλίδωμα.
5. Τα στηθαία πρέπει να είναι ικανά να αναλάβουν οριζόντια φόρτιση 75 kp ανά τρέχον μέτρο.
Το ύψος, όπου εφαρμόζεται το φορτίο κατά τον υπολογισμό, είναι το ύψος του στηθαίου αν αυτό δεν υπερβαίνει το 1,10 μ.
Σε τυχόν ψηλότερα στηθαία, το σημείο εφαρμογής της οριζόντιας φόρτισης θεωρείται ότι είναι το 1,10 μ.
6. 'Οταν σε στηθαίο στηρίζεται κουπαστή, πρέπει το στηθαίο να αναλαμβάνει το φορτίο, που απαιτείται να αναλάβει η κουπαστή.
Το φορτίο αυτό δεν προστίθεται στο φορτίο της παρ.5.
7. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται και σε υφιστάμενα κτίρια, όταν και όπου η πολεοδομική αρχή κρίνει ότι λόγοι ασφάλειας από πτώση το επιβάλλουν. Στην περίπτωση αυτή, η πολεοδομική αρχή θέτει με έγγραφο εύλογη προθεσμία στους ιδιοκτήτες για συμμόρφωση.
8. Επιτρέπεται η κατασκευή κατακόρυφης εξοχής (κρέμασης) κάτω από το άκρο των εξωστών, ημιυπαίθριων χώρων και προστεγασμάτων. 'Οπου από άλλες διατάξεις ορίζεται ελάχιστο επιτρεπόμενο ύψος κάτω από τα στοιχεία αυτά, το ύψος αυτό μετράται μέχρι το κατώτατο σημείο της κατακόρυφης εξοχής.
Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

@ManousosE Με έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας γιατί είναι κατασκευή της παραγράφου 2δ του άρθρου 19 του ΝΟΚ.
Νομίμως υφιστάμενα είναι και τα τακτοποιημένα αν έχουν εξαιρεθεί οριστικά.

Edited by Κάλχας
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
On 5/10/2022 at 11:34 AM, Κάλχας said:

@ManousosE Με έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας γιατί είναι κατασκευή της παραγράφου 2δ του άρθρου 19 του ΝΟΚ.
Νομίμως υφιστάμενα είναι και τα τακτοποιημένα αν έχουν εξαιρεθεί οριστικά.

Καλησπέρα.
Σε ποιο εδάφιο του αρθ. 29-2 για ΕΕΔΜΚ αναφέρεσαι;
Το πιο κοντινό που βλέπω είναι του αρθ.30-ια: τοποθέτηση εξοπλισμού σε κτίρια όπως..... 

και το πιο κοντινό είναι διαχωριστικά στοιχεία εξωστών. Αυτό αν το βάλεις στο περίγραμμα του κλειστού χώρου και αφήσεις τον εξώστη εκτός. Αν το βάλεις έξω έξω, δημιουργείς εξώστη και αλλάζει το ΔΚ (έχεις επιπλέον εξώστες).

Εσύ πώς το εννοείς; Στο 29 δεν βρίσκω κάτι.
 

Link to comment
Share on other sites

9 ώρες πριν, jedi.Yannis said:

 Στο 29 δεν βρίσκω κάτι.

Στη δημοσίευση που παρέθεσες γίνεται λόγος για «κατασκευή της παραγράφου 2δ του άρθρου 19 του ΝΟΚ», ενώ εσύ ψάχνεις στο άρθρο 29 του Ν 4495/17.
Στο εδάφιο ιστ της παραγράφου 2 του άρθρου 29 του Ν 4495/17 προβλέπεται η κατασκευή όσων «αναφέρονται στις παραγράφους 2β, 2δ, 2στ και 3 του άρθρου 19 του ΝΟΚ», κατόπιν έκδοσης ΕΕΔΜΚ.
Το εδάφιο δ της παραγράφου 2 του άρθρου 19 του ΝΟΚ αναφέρεται σε «στηθαία και κιγκλιδώματα ασφαλείας».
Άρα η κατασκευή στηθαίου γίνεται με ΕΕΔΜΚ, όπως απαντήθηκε.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.