Μετάβαση στο περιεχόμενο

Με τα εξ' αδιαιρέτου τι γινεται;


Recommended Posts

Περίπτωση οικοδομικής αδείας που έχει εκδοθεί σε οικόπεδο 4 στρεμμάτων σε εκτός σχεδίου περιοχή που αφορά την ανέγερση τριών (3) ανεξαρτήτων κατοικιών εξ αδιαιρέτου με ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους κατά 15 μ .

Με την ολοκλήρωση της κατασκευής των πιο πάνω κατοικιών συντάχθηκε συμβολαιογραφική πράξη αγοραπωλησίας ιδανικών μεριδίων ακινήτου στην οποία αναφέρεται η μεταβίβαση τριών ιδανικών μεριδίων του οικοπέδου χωρίς να γίνεται αναφορά για μεταβίβαση κατοικιών, ασχέτως εάν στην πραγματικότητα μέσα σε κάθε ιδανικό μερίδιο υπάρχει και μια κατοικία που έχει ανεγερθεί βάσει της οικοδομικής άδειας που αναφέρεται πιο πάνω.

 

Το ερώτημα τίθεται ως εξής.

 

Ο ιδιοκτήτης του ενός ιδανικού μεριδίου μπορεί να προχωρήσει σε τακτοποίηση παραβάσεων που έχουν πραγματοποιηθεί κατ' υπέρβαση της οικοδομικής άδειας και αφορούν την κατοικία του χωρίς να ληφθούν υπόψιν τυχόν παραβάσεις που υπάρχουν στα άλλα δυο ακίνητα? Ουσιαστικά το ακίνητο (κατοικία) του ενός ιδιοκτήτη ιδανικού μεριδίου,το οποίο δεν αναφέρεται στο συμβόλαιο αποτελεί αυτοτελή ιδιοκτησία η πρέπει να γίνει τακτοποίηση και των τριών κατοικιών ταυτόχρονα σαν εξ' αδιαιρέτου.

 

ευχαριστω εκ των προτερων

 

 

 

Συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο προφίλ σας.Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής!

Ευχαριστώ, Manolis gon

Edited by Manolis gon
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 2k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Θα ηθελα κι εγω τη συμβουλη σας για μια περιπτωση :

Τρια αδερφια κληρονόμησαν από τον πατέρα τους εξαδιεραιτου (1/3 ο καθενας) αγροτεμαχιο εκτος οικισμου, που προέρχεται απο ανταλλάξιμες εκτάσεις (Διανομη 1956). Βγήκε οικοδομική άδεια (με κατά παρέκκλιση αρτιοτητα & οικοδομησιμοτητα στα 2000 μ2) στο όνομα του ενός από τους τρεις, αλλά με δήλωση & γνησιο της υπογραφης και των τριων (πάνω στο Διάγραμμα Κάλυψης) οτι δέχονται την δόμηση της ο.α. που εκδιδόταν.

Η ο.α. εκδοθηκε και...με το παραπανω! Υπαρχει μια αυθαιρεσια 10 τ.μ. επιπλεον.

Στη συνέχεια παραχώρησαν ένα τμήμα του αγροτεμαχίου στην εκκλησία με την οποία γειτονεύει το αγροτεμαχιο, με αποτέλεσμα τωρα το περιφραγμενο αγροτεμαχιο των τριων αδερφιων να ειναι μικροτερο (και άρα χάθηκαν οι οροι της κατα παρέκκλισης αρτιοτητας?).

Σημερα, ο ενας εκ των τριων θελει να πουλησει το μεριδιο του στον ανηψιο του.

 

- Το τοπογραφικο θα δειχνει ολο το αγροτεμαχιο και το κτισμα, σωστα? Θα δειχνει και το κομματι που παραχωρηθηκε στην εκκλησια?

- Η αυθαιρεσια στο κτισμα πρεπει να τακτοποιηθει πρωτα, εφοσον θα πρεπει να δωσω μετα βεβαιωση στη συμβολαιογραφο, ετσι?

- Σε αυτην την περιπτωση τακτοποιησης του αυθαιρετου τμηματος, θα γινει 1 δηλωση με συνεναιση των 3 ιδιοκτητων, σωστα?

Link to comment
Share on other sites

...καμιά ιδέα...?!

Συνάδελφε έχουμε και λέμε:

1. Εξέτασε πως το παραχώρησαν στην εκκλησία. Αν έγινε στα λόγια το αγνοείς και δείχνεις όλο το κληροτεμάχιο. Αν παρ' ελπίδα παραχωρήθηκε με κάποιου είδους τίτλο(απίθανο) τότε χρήζει περαιτέρω ανάλυσης

2. Πρώτα τακτοποιείς και μετά δίνεις βεβαίωση

3. Ναι.

Link to comment
Share on other sites

-το τοπογραφικο θα πρεπει δειχνει

την πραγματικη κατασταση του οικοπεδου,εντος των οριων του και των περιφραξεων του

ως εχει σημερα.

- εχεις ηδη απαντησει "εχασε την παρεκκλιση του"

ομως

[εφοσον δεν εχει γινει συμβολαιο για το τμημα της εκκλησιας

κοιταξε να βρεθει μια φορμουλα περι δουλειας του τμηματος αυτου υπερ της εκκλησιας,

 

ετσι δεν αφαιρειται αποτην ιδιοκτησια

ουτε αποτην δομηση

και ειναι ολα ΟΚ

αλλως θα ειναι ολα στον αερα.

Link to comment
Share on other sites

Πρόκειται για κληροτεμάχιο φίλε Δημήτρη. Επομένως δεν κατατμείται, πλην ειδικών περιπτώσεων. Δεν αλλάζουν τα όρια του κληροτεμαχίου αν στα λόγια παραχωρήθηκε η χρήση τμήματος αυτού σε τρίτο.Στο τοπογραφικό σαφώς πρέπει να δειχθούν τα όρια της διανομής και τα υπόλοιπα στοιχεία (περιφράξεις κλπ) ως στοιχεία της αποτύπωσης. Δεν επηρρεάζονται τα όρια κληροτεμαχίου, χωρίς να υπάρχει μεταβολή του τίτλου (επικύρωση ανωμάλου δικαιοπραξίας κλπ). Όπως επίσης και δεν νοείται χρησικτησία σε ΤΜΗΜΑ κληροτεμαχίου.

Edited by Νικόλαος Λογγινίδης
Link to comment
Share on other sites

Η αληθεια ειναι οτι το απόσπασμα της διανομής, φαινεται μονο μια στενη λωριδα γης αναμεσα στο συγκεκριμενο αγροτεμαχιο & στο διπλανο του, απο την οποια έχει πρόσβαση η εκκλησια.

Όντως, το έψαξα κι εγω, επειδη ειναι κληροτεμαχιο δε μπορει να κατατμηθει.

Αυτο με την παραχωρηση τμηματος στην εκκλησια, πρεπει να το ξαναρωτησω-ψαξω, γιατι ως γνωστον...ποτε δε σου τα λενε ολα απο την αρχη εθελοντικα. Πρεπει να τα ανακαλυψεις μονος σου, να τους ρωτησεις...και παλι μπορει να κανουν την παπια ή να σου πουνε "κανε πως δεν το ειδες"...!!

 

Αρα καταλήγουμε οτι όντως θα δείξω όλο το αρχικό αγροτεμάχιο και θα γινει και αποτύπωση του κτισματος που υπαρχει εντος αυτου (αφου πρωτα τακτοποιηθει το αυθαιρετο τμημα).

 

Α, επισης να ρωτησω και κατι τελευταιο για επιβεβαιωση : οι 3 ιδιοκτητες εχουν το αγροτεμαχιο αυτο εξ αδιαιρετου, οπως προανεφερα. Η ο.α. ομως βγηκε στο ονομα ενος απο αυτους. Αυτο δε μου αναιρει το γεγονος οτι ο καθενας απο αυτους ειναι κυριος κατα το 1/3 του αγροτεμαχιου και ολως των υπαρχοντων εντος αυτου (συνεπως και του κτισματος), σωστα?

Link to comment
Share on other sites

Νικολαε,

εχεις απολυτα δικαιο,

ουτε χρησικτησια-ουτε κατατμηση γινεται σε τμημα κληρου

ομως εχουμε σαν δεδομενο οτι υπαρχει ενα τμημα που χρησιμοποιει η εκκλησια.και προφανως δεν θελουμε να της το στερησουμε

θελουμε ομως να κανουμε και την δουλεια μας

Η σκεψη μου ηταν οτι ενα τοπογραφικο σημερα εντος των περιφραξεων θα εδειχνε την απομειωση του εμβαδου.

Ετσι, επροτεινα, αντι να γκρεμιζουν περιφραξεις, για να δειξουν το αρχικο εμβαδον,

θα μπορουσαν να παραχωρησουν απο το ολο γηπεδο δουλεια χρησεως πχ. διελευσεως για το τμημα αυτο χωρις απωλεια της αρτιοτητας

Ετσι θα εξυπηρετειται η εκκλησια -και δεν θα εχουν προβλημα στις σχεσεις τους στο χωριο

.

ποια ειναι η αποψη σου.

ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ, αν και δεν χρειάζεται να κάνουν την δουλεία και να μπλέκουν εποχές που είναι με εκκλησιαστικά. Πονηροί οι καιροι...Αφου δεν υπάρχει προστριβή και από την στιγμή που δεν υπάρχει άλλος λόγος, το δείχνουν στο τοπογραφικό όλο, και ούτε γάταούτε ζημιά. Αν όχι, η λύση που προτείνεις είναι η καλύτερη.

Link to comment
Share on other sites

Να διευκρινησω οτι περιφράξεις με την έννοια των πετροτοιχων δεν υπαρχουν. Το αγροτεμαχιο είναι περιφραγμένο με συρματοπλεγμα, πλην το μερος που εχει παραχωρηθει στην εκκλησια (ως προσβαση και εισοδο απο το δρομο) το οποιο ειναι "ανοιχτο" και τσιμεντοστρωμενο.

Προστριβες με την εκκλησια απο οσο ξερω δεν υπαρχουν.

Θα τσεκαρω αν υπαρχει καποιο χαρτι υπογεγραμμενο σχετικα με την παραχωρηση, ειδαλλως θα μετρησω ολο το αρχικο αγροτεμαχιο, και θα προτεινω να αφησουν να υπαρχει άτυπα (στα λόγια) αυτη η παραχωρηση του τμηματος γης στην εκκλησια.

Edited by Irini
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.