Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΚΑΔ για εμπορία φωτοβολταϊκού συστήματος


lym

Recommended Posts

  • 1 month later...

εγώ αυτό που έχω καταλήξει με το λογιστή μου είναι ότι σίγουρα έχεις εμπόριο. Δηλαδή χωριστά κόβεται ΤΠΥ για τις υπηρεσίες και χωριστά ΤΔΑ για το εμπόρευμα (φ/β). Το ΤΔΑ μπορεί να γίνει με "τριγωνική" πώληση, δηλαδή ο προμηθευτής μας πουλάει σε εμάς με ΔΑ που είναι "προς: μηχανικό" και "παράδοση: διεύθυνση πελάτη", τιμές δεν φαίνονται στο ΔΑ. Αυτό το ΔΑ πάει στον πελάτη και αντίγραφο σε εμάς. Έπειτα ο προμηθευτής κόβει ΤΠ (τιμολόγιο πώλησης) προς εμάς. Εμείς κόβουμς ΤΠ προς τον πελάτη με αναφορά το συγκεκριμένο ΔΑ. Αυτό ονομάζεται "τριγωνική πώληση" και είναι καθόλου οκ.

Τι γλυτώνουμε: α/ κάνουμε κανονικό εμπόριο και η εφορία δεν μπορεί να πει τίποτα, β/ δεν έρχονται τα εμπορεύματα φυσικά σε εμάς (μεταφορικά κόστη), αλλά πάνε από τον προμηθευτή μας κατευθείαν στον πελάτη. Τα τιμολόγια ακολοθούν την τριπλή διαδρομή: προμηθευτές -> μηχανικός -> πελάτης.

 

Προσοχή: από την εμπειρία μου κάθε εφορία λέει άλλα πράγματα, άρα το καλύτερο είναι να εξηγήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε στην εφορία και αυτοί θα μας πουν. Απαραίτητος ο λογιστής για να καταλαβαίνει και τη γλώσσα της εφορίας, αλλά και τυχόν περαιτέρω συνέπειες (φορολογία, περαιώσεις, περιθώρια κέρδους, αποθήκες κλπ κλπ).

 

Εναλλακτικά (το αναφέρω θεωρητικά, δεν ξέρω αν το έχει κάνει κανείς αλλά μου το έχει πει λογιστής) μπορεί να κανονιστεί με τον προμηθευτή να κάνει πώληση κατευθείαν στον πελάτη στην τιμή του πελάτη. Ο πελάτης πληρώνει τον προμηθευτή. Εμείς μετά, αφού έχουμε συνεννοηθεί με τον προμηθευτή, ζητάμε να μας πληρώσει προμήθεια με αντίστοιχο παραστατικό που έχουμε συνεννοηθεί. Έτσι λογιστικά μεν δεν μπλέκουμε με εμπορία, αλλά μπλέκουν λίγο οι πληρωμές και τα ρίσκα. π.χ. τι γίνεται αν ο πελάτης πληρώσει τον προμηθευτή, αλλά ο προμηθευτής κάνει το "παπί" (δεν πήρα πληρωμή κλπ.), ή αν ο πελάτης δεν πληρώνει τον προμηθευτή. Ποιος κυνηγάει ποιον δηλαδή.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάντως μετά απο παρα πολλές συνομιλίες με την ΔΟΥ καταλήξαμε οτι άπο την στιγμή που δεν πουλάω προϊοντα αλλα κάνω κατασκευή έργου με ενσωματωση προϊοντων δεν θεωρείται εμπόριο. Ακολουθώ την εξής διαδικασία. Υπογραφή συμφωνητικού "Κατασκευή Φ/Β ...κλπ", Τιμολογία υλικών στο ονομα μου με διευθυνση αποστολής την διευθυνση του εργου συμφωνα με το συμφωνητικό και στο τελός ένα ΤΠΥ απο εμένα στον πελάτη με αιτιολόγία τον τίτλο του συμφωνητικού "Κατασκευή Φ/Β ...κλπ".

Link to comment
Share on other sites

Τελικά είναι η δεν είναι έργο τα ΦΒ;;;;

Αλλωστε μη ξεχνάς και το ότι μπορείς να κόψεις τιμολόγιο πώλησης με εγκατεστημένο υλικό... άρα εμπόριο... π.χ. αν παραγγείλεις ρολλά για ένα μαγαζί, ο προμηθευτής θα σου κόψει Δ.Α., Τ.Π. όπου ΠΡΟΦΑΝΩΣ συμπεριλαμβάνεται η εγκατάσταση... Το λένε μάλιστα πολλοί...άλλοι όχι.. δεν το αναφέρουν.

Δεν ξέρω αν είναι νόμος ή εγκύκλιος... αλλά ξέρω ότι έως 30% περίπου της αξίας του τιμολογίου να είναι η εργασία, μπορείς να την ενσωματώσεις σε τιμολόγιο πώλησης. Το αντίστροφο... Αν κάνεις έργο με κόστος υλικών μικρό, τότε Τ.Π.Υ ή ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ (έργου) και γράφεις ότι συμπεριλαμβάνονται τα υλικά.

ΑΡΑ....

Επειδή λοιπόν σε ένα ΦΒ η εγκατάσταση δεν υπερβαίνει το 15-20% σε καμία περίπτωση, μπορείς να κόψεις τιμολογιο πώλησης με εγκατεστημένο το υλικό...

Αν τώρα - και αυτό το θεωρώ πιο σωστό - θεωρήσουμε ότι το ΦΒ είναι έργο, τότε κόβεις απλώς ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ.

 

Αυτό νομίζω ότι είναι σωστό... επίσης να πω ότι δεν εχω καμία εμπιστοσύνη στη γνώμη ενός υπαλλήλου της ΔΟΥ...

Link to comment
Share on other sites

υποτιθεται οτι ειμαι μια απλη ατομεικη επιχειρηση και εχω στο συρταρι 6 διαφορετικα μπλοκακια:

Α.Π.Υ.

Δ.Α.

Τ.Π.Υ.

Α.Ε.

Α.Δ.

Δ.Α.-Τ.Α.

 

και καθε φορα πονοκεφαλιαζω τι πρεπει να εκδοσω, πως πρεπει να το γραψω.

Αντι να κανουμε καμια δουλεια να βγαλουμε κανα εξοδο πρεπει να εχουμε μονομο φορτο για την εφορια. Νισαφι ποια....

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Παιδιά τελικά πως το δουλεύετε το θέμα με τις εγκαταστάσεις φβ??

Φίλε ppapad αν κατάλαβα καλά

1. Ο προμυθευτής κόβει τιμολόγιο πώλησης στο μηχανικό και Δελτίο αποστολής με έδρα τον πελάτη

2. Ο εγκαταστάτης (ο μηχανικός δηλ) κόβει ένα τιμολόγιο πώλησης για τον εξοπλισμό προς τον πελάτη (κοστολογόντας τον εξοπλισμό του)

και ένα τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών για την εγκατάσταση του εξοπλισμού

3. Δεν κόβεις Α.Π.Υ.

 

Φίλε ge_liakos τι ΚΑΔ έχεις δηλώσει??

Κόβεις απλώς ΤΠΥ και είσαι οκ?, σου το δέχεται η εφορία?

 

Μπάχαλο γίνεται με τις εφορίες...έχω διαβάσει 20 διαφορετικούς τρόπους και δεν ξέρω πως να κινηθώ!

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει ένας ΚΑΔ που λέει "Κατασκευή μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας". Εγω στην εταιρεία δήλωσα έναν ποιο γενικό που το περιλαμβανει. Δεν το θυμάμαι το νουμερο τωρα.

 

Με βάση αυτόν τον ΚΑΔ και σε συνεννόηση με την ΔΟΥ θεωρώ το φωτοβολταικό σαν μοναδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (αυτο είναι στην ουσία) κάνω συμφωνητικό κατασκευής έργου και κόβω ΤΠΥ. Δεν κόβω Τιμολόγιο έργου γιατί παρόλο που είναι έργο δεν είναι τεχνικό (έχουμε πει πολλές φορές τη διαφορά).

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.