Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αλλαγές Χρήσεων


Recommended Posts

Όροφος ο οποίος έχει δηλωθεί στην οικοδομική άδεια ως κατοικία και ο ιδιοκτήτης επιθυμεί να το δηλώσει ώστε να γίνει αλλαγή χρήσης σε χώρο γραφείων. Η εσωτερική διαρρύθμιση δε συμφωνεί με την άδεια. Αλλάζει το γεγονός αυτό κάτι στη διαδικασία δήλωσης;

Link to comment
Share on other sites

Σε κτίριο του 78 στο Γ' όροφο (που είναι και δώμα) έχουν δημιουργηθεί πληντήριο, αποθήκη και wc, και αναγράφονται στην άδεια σαν βοηθητικοί χώροι και έχουν μετρήσει στη δόμηση!!

Το 2000 άλλαξε η χρήση τους σε διαμέρισμα. Τους δηλώνω σαν αλλαγή χρήσης (χωρίς όμως το συντελεστή αλλαγής χρήσης 1,4 αφού το κτίριο έχει χρήση κατοικίας), με υπέρβαση δόμησης <50% της επιτρεπόμενης δόμησης (παρόλο που είχαν ληφθεί υπόψην στη δόμηση) και με το συντελεστή 0,5 (βοηθητικοί χώροι)!

(Σημείωση το καθαρό ύψος του ορόφου είναι 2,4μ)

 

Σωστά???

 

Απορία......

 

Γιατί ντε και καλά θέλεις να τακτοποιήσεις κάτι που ούτως ή άλλως έχει προσμετρηθεί στη δόμηση????????

 

Μήπως υπερβάλλουμε λίγο τακτοποιώντας τέτοιες περιπτώσεις???

Link to comment
Share on other sites

Έχω προβληματιστεί, αλλά θα μπορούσε αύριο μεθαύριο να μη μπορεί να πάρει βεβαίωση η ιδιοκτησία λόγω του ότι αναφέρεται στην άδεια ως βοηθητικός χώρος! Προσωπικά δεν τη θεωρώ σημαντική παράβαση αν συναντούσα κάτι αντίστοιχο σε ένα νόμιμο διαμέρισμα όπου απλά ένα δωμάτιο αντί για αποθήκη έχει γίνει π.χ. υπνοδωμάτιο, αλλα στην περίπτωση εδώ όλη η ιδιοκτησία (οριζόντια) φαίνεται στην άδεια ως βοηθητικός χώρος!

Link to comment
Share on other sites

Τελικά για αποθήκες υπογείου που έχουν μετατραπεί σε κατοικίες, βάζουμε υπέρβαση δόμησης ΒΧ ή αλλαγή χρήσης; Από όσο κατάλαβα η επιλογή εξασφαλίζει τον μειωτικό συντελεστή 0,5 ενώ η 2η όχι (ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει μάλλον το αντίστροφο). Στην περίπτωση που έχω υπόγειες αποθήκες κανονικά εγκεκριμένες στην άδεια (το υπόγειο νομίμως υφίσταται δηλαδή) και άλλαξα απλά τη χρήση σε κατοικίες, δεν είναι παράλογο να αντιμετωπίζεται δυσμενέστερα η περίπτωση αυτή από ένα υπόγειο που παρανόμως σκάφτηκε και που θεωρείται "ΥΔ ΒΧ"; Το ρωτώ αυτό γιατί θεωρώ προφανές ότι στην περίπτωσή μου πρέπει να δηλώσω "αλλαγή χρήσης" και όχι ΥΔ ΒΧ! Γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει καμία υπέρβαση!

Edited by tpanag
Link to comment
Share on other sites

Έχω μια βιοτεχνία η οποία είχε άδεια αποθήκης (του 1975) για 300 τμ και έκανε υπέρβαση δόμησης και κάλυψης άλλα 150 τμ . Στον υπολογισμό προστίμου βάζω τα 300τ.μ. για παράβαση αλλαγής χρήσης. Στα 150 τμ εκτός της ΥΔ και κάλυψης θα βάλω και αλλαγή χρήσης;

Link to comment
Share on other sites

@tpanag: Τα υπόγεια είναι νόμιμα αλλά δεν έχουν ληφθεί στη δόμηση έτσι? Η απάντηση του ΥΠΕΚΑ Η4 νομίζω ότι αποσαφηνίζει ακριβώς αυτό που ρωτάς, ο συντελεστής αλλαγής χρήσης 1,4 μπαίνει μόνο στην περίπτωση όπου η χρήση που έχει ο χώρος είναι διαφορετική από τη χρήση που προβλέπεται για το ακίνητο!

 

Υπέρβασης δόμησης βοηθητικού χώρου για υπόγεια!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Έχει βγει άδεια για αντλιοστάσιο κ έγινε αλλαγή χρήσης σε κατοικία. Το αντλιοστάσιο σαν τι είδος χρήσης το δηλώνουμε;

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλημέρα, διάβασα τις σελίδες αυτού του τόπικ, αλλά κάπου μπερδεύτηκα αντί να ξεκαθαρίσω αυτό που ήθελα (κάθε περίπτωση έχει τις ιδιαιτερότητές της) οπότε θα παρακαλούσα πολύ, όποιος μπορεί να με βοηθήσει. Εχω τις εξής 2 περιπτώσεις:

 

1) Σε υπόγειο χώρο κτιρίου κατοικίας με άδεια, προβλέπονταν θέσεις στάθμευσης (109μ2 μαζί με χώρο ελιγμών) οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν (δεν έφτιαξε ούτε είσοδο ούτε ράμπα), και έμειναν ως αδιαμόρφωτος αποθηκευτικός (βοηθητικός) χώρος (εντός νομίμου περιγράμματος).

α) θεωρείται αλλαγή χρήσης (από θέσεις στάθμευσης σε αδιαμόρφωτο αποθηκευτικο χώρο)?

β) βάζω υπέρβαση συντελεστή δόμησης, ή επιλέγω "χωρίς υπέρβαση" από τη στιγμή που παραμένει βοηθητικός χώρος?

 

2) στο ίδιο κτίριο, σε αδιαμόρφωτο ισόγειο χώρο πάλι δεν υλοποιήθηκε 1 θέση στάθμευσης. Εντωμεταξύ στο ΔΚ ο συγκεκριμένος χώρος έχει υπολογιστεί ως Η.Χ.

α) θεωρείται αλλαγή χρήσης? από θέση στάθμευσης σε αδιαμόρφωτο ισόγειο χώρο?

β) Μπαίνει σαν κύρια χρήση?

γ) βάζω υπέρβαση συντελεστή δόμησης, ή επιλέγω "χωρίς υπέρβαση" από τη στιγμή που δεν είναι κλειστός χώρος και με την υπάρχουσα κατάσταση παραμένει Η.Χ στο αδιαμόρφωτο ισόγειο?

 

ευχαριστώ.

Edited by geoath
Link to comment
Share on other sites

Οταν λες ότι δεν υλοποιήθηκαν οι θέσεις στάθμευσης , τι είδους υλοποίησης εννοείς?Επρεπε να χτίσει κάτι?

Link to comment
Share on other sites

Όχι δεν έπρεπε να χτίσει κάτι, εννοώ ότι στο διάγραμμα κάλυψης γράφει για 4 θέσεις στάθμευσης στο υπόγειο και 1 σε τμήμα του αδιαμόρφωτου ισογείου.

 

Συγκεκριμένα στην κάτοψη του υπογείου δείχνει κάποιες αποθήκες και στον υπόλοιπο ελεύθερο χώρο του υπογείου γράφει 109μ2= 4 θέσεις στάθμευσης.

Το ίδιο και στην κάτοψη του ισογείου. Σε ένα τμήμα του αδιαμόρφωτου ισογείου γράφει 15μ2=1 θέση στάθμευσης.

 

Το υπόγειο όμως δεν έχει πια πρόσβαση για να μπούν αυτοκίνητα (δεν έχει φτιάξει την ράμπα και την είσοδο για τα αυτοκίνητα ), στο δε τμήμα του αδιαμόρφωτου ισογείου πάλι δεν μπορεί να μπεί αυτοκίνητο (δεν έχει αφήσει είσοδο στην περίφραξη του οικοπέδου).

Δεν θεωρείται παράβαση το γεγονός ότι δεν διαθέτει τις προβλεπόμενες από την οικοδομική άδεια θέσεις στάθμευσης?

Τι γίνεται με όλο αυτό τον ελεύθερο χώρο στο υπόγειο που προβλεπόταν σύμφωνα με την άδεια να είναι θέσεις στάθμευσης?Μπορεί να θεωρηθεί αδιαμόρφωτος βοηθητικός(αποθηκευτικός) χώρος?

 

Δεν ξέρω αν πνίγομαι σε μια κουταλιά νερό, αλλά πραγματικά χρειάζομαι βοήθεια.

Αν είναι παράβαση δεν ξέρω πως να τη δηλώσω στο φύλλο καταγραφής, αν πάλι δεν είναι θα ήθελα κάποια γνώμη (για να μην έχει πρόβλημα στην μεταβίβαση).

Οσο για τη λέξη "υλοποίηση", ζητώ συγγνώμη, κακή χρήση της λέξης.

ευχαριστώ.

Edited by geoath
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.