Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αυθαίρετη πέργκολα με κεραμοσκεπή και τοίχο από την μια πλευρά στον εξώστη διαμερίσματος τελευταίου ορόφου


Recommended Posts

Σε κτιριο με οικοδομκή αδεια, η κεραμοσκεπής στέγη σηκώθηκε με αποελεσμα να δημιουργηθούν απο κάτω κλειστοί χωροι κυριας χρήσης, Η/Χ και κεραμοσκεπης βεράντα με ξηλινο φεροντα κατακορυφο σκελετό.

Ερώτηση: Αφου η κατασκευή της κεραμοσκεπούς στέγη προυπήρχε στην αδεια και εχει προυπολογιστει, μπορω να υπολογίσω στον αναλυτικο που αφορά Η/Χ και σκεπεασμενη βεράντα, ΜΟΝΟ τα υποστηλώματα και τα δοκάρια (στα οποια πατά η στέγη) καθώς και τα πλακακια της βεράντας? Οχι ομως τα ζευκτα και τα κεραμυδια...

Link to comment
Share on other sites

Αν τα υπολογίσεις όλα με τον αναλυτικό (δλδ και ζευκτά και κεραμύδια) μήπως προκύπτει ποσό κάτω των 5000€ όποτε είναι μία παράβαση...

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά διαφωνώ με την άποψη ότι "Η/Χ, όσες πλευρές και να έχει κλειστές παέι με αναλυτικό". Νομίζω είναι σαφές ότι εννοεί Η/Χ ανοιχτούς (που δεν έχουν κλείσει και μετατραπεί σε κύριους χώρους) όπως πέργκολες με κεραμίδια, στέγαστρα, κλπ.

Link to comment
Share on other sites

Ναι βρε συνάδελφοι. Είπαμε ... αλλά από την στιγμή που έχει αλλάξει χρήση ο χώρος παύει να είναι Η/Χ και πληρώνει την νέα χρήση. (δεν μιλάω για τον συντελεστή αλλαγής χρήσης)

Link to comment
Share on other sites

Από τα τελευταία 5-10 posts δεν κατάλαβα σε τι αναφέρεται ο καθένας και αν ο καθένας καταλαβαίνει σε τι αναφέρεται!

 

Έχουμε φτάσει δυστυχώς και στο δικό μας κλάδο να ακούμε Η/Χ και να καταλαβαίνουμε κλειστό Η/Χ με αλουμίνιο παράθυρο και ντουλάπα και καλοριφέρ.

 

Η/Χ με βάση τον ΓΟΚ είναι ο χώρος που έχει τουλάχιστον μία πλευρά ανοικτή κλπ. Για έναν ορθογώνιο χώρο, δηλ, μπορεί να έχει μία, δύο, τρεις και τέσσερις πλευρές ανοικτές ή αντίθετα έως τρεις πλευρές κλειστές. Υπό προυποθέσεις δεν προσμετράται και στο σ.δ.

Κλειστός Η/Χ δεν ορίζεται από το ΓΟΚ. Υπάρχει όμως σα φαινόμενο και εννοούμε τον Η/Χ κατά την Ο.Α που έκλεισαν αυθαίρετα όλες οι πλευρές εκείνες που προβλεπόταν να παραμείνουν ανοικτές και επομένως ο χώρος άλλαξε αυθαίρετα χρήση. Χώρος ο οποίος δεν υπάρχει σε Ο.Α, πχ φτιάξαμε μια κεραμοσκεπή στο ρετιρέ (αυθαίρετος Η/Χ), και την επόμενη χρονιά τον κλείσαμε, πχ με τζαμαρία, δεν είναι κλειστός Η/Χ, είναι απλώς κλειστός χώρος.

 

Όταν λοιπόν αναφέρεται ότι οι Η/Χ πάνε με αναλυτικό και 500€ εννοούνται όλοι οι Η/Χ (οι original), εντός και εκτός σχεδίου, που κατασκευάστηκαν καθ' υπέρβαση ή απουσία εκδοθείσας Ο.Α, άσχετα με το αν ειναι σκεπασμένοι με τσίγκο, με ελλενίτ, με κεραμίδι ή με πλάκα μπετόν ή αν τους έχουμε για να αράζουμε με φραπεδιά ή για να παρκάρουμε το αμάξι ή για να μην βρέχεται το γαιδουράκι μας.

 

Οι κλειστοί Η/Χ (που ρυθμίζονταν και με 3843) χρεώνονται ανα τετραγωνικό (για τους συντελεστές δε θα πάρω θέση).

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Καλημέρα!

 

Για ρύθμιση στεγάστρου(ξύλινη κατασκευή με κεραμοσκεπή) με 4178, που κατασκευάστηκε μετά το 2011 σε ακάλυπτο:

1. Υπάρχει κάποιο παραθυράκι για να τεκμηριωθεί παλαιότητα πριν το '11 ? (φυσικά δεν υπάρχει συμβολαιογραφικό/δημόσιο έγγραφο/αεροφωτογραφία που να φανερώνει πως κατασκευάστηκε πριν το '11)

2. Αρκεί η συναίνεση του 50% και άνω των συνιδιοκτητών ή απαιτείται το 100%?

 

Σκέφτομαι επίσης να συμβουλέψω τον πελάτη να βγάλει κανονική άδεια , ωστόσο πολύ φοβάμαι οτι η αυθαίρετη κατασκευή δεν τηρεί το Δ....

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

Στην άδεια θα ελεγχθεί ολόκληρο το κτίριο όχι μόνο η παραβίαση της ελάχιστης απόστασης. 

Για αυθαίρετες κατασκευές που δεν μπορούν να υπαχθούν ισχύουν τα ανάλογα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης με ελάχιστο γράφει ο νόμος τα 500 ευρώ. 

Αξίζει 500 ευρώ το στέγαστρο?

Link to comment
Share on other sites

 

.... που κατασκευάστηκε μετά το 2011 σε ακάλυπτο:

1. Υπάρχει κάποιο παραθυράκι για να τεκμηριωθεί παλαιότητα πριν το '11 ? 

 

 

Ως είναι έως και σήμερα ο νόμος κάθε αυθαιρεσία που έγινε μετά τον Ιούλη του 2011 δεν εντάσσεται στις διατάξεις του 4178.

Οπότε και παράθυρο να υπάρχει και να είναι ανοιχτό σε δημόσιο φόρουμ μπάζει αέρα και θα πουντιάσουμε.

Λύσεις νόμιμες κατά κανόνα είναι οι πιο καλές. Οπότε να βγάλει άδεια για ότι του είναι επιτρεπτό.

Ότι δεν είναι επιτρεπτό το ρίχνει (για να γλυτώσει το πρόστιμο ανέγερσης)  ή το φτιάχνει με όρους πέργολας του ΝΟΚ (και όχι κεραμοσκεπή) που έχεις μεγαλύτερα περιθώρια.

Για το 2 ή πρέπει να έχει την αποκλειστική χρήση ή θα υπάρξουν προβλήματα με τους συνιδιοκτήτες.


 

...

 

Σκέφτομαι επίσης να συμβουλέψω τον πελάτη ...

Και να τον συμβουλεύεις πριν κάνει κατασκευές να συνεννοείται  πρώτα με μηχανικό και για τα  δικαιώματα χρήσης με δικηγόρο για τον χώρο που πάει και το φτιάχνει για να μη τρέχει μετά (που μάλλον από ανάγκη τώρα τρέχει)

 

 

εδιτ

συμφωνώ και με Pavlo

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.