Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ξεκάθαρες απαντήσεις για τον υπολογισμό προστίμου


Recommended Posts

Η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση, όπως το καταλαβαίνω εγώ (και η ΔΟΚΚ τελικά), αφορά την μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση που αφορά την ιδιοκτησία και όχι το οικόπεδο συνολικά (μάλιστα υποβάλλεται κατά τον νόμο ξεχωριστή δήλωση ανά ανεξάρτητη ιδιοκτησία και όχι συνολικά για το οικόπεδο - κάτι που θα μπορούσε να συμβαίνει αν ισχύει αυτό που λες εσύ).

 

Τέλος πάντων, φίλε Ιάσονα, δεν είναι υποχρεωτικό να το πας έτσι. Το αντιμετωπίζεις όσο πιο σωστά θεωρείς εσύ κατά τις γνώσεις σου και την κρίση σου (τις οποίες εκτιμώ απολύτως).

 

Απλώς πήρα ας-την-πούμε επίσημη απάντηση από την ΔΟΚΚ και θεώρησα σωστό να την μοιραστώ μαζί σας, εφόσον είχε προηγηθεί αυτό το debate. Από εκεί και πέρα ο καθένας πράττει κατά συνείδηση.

 

Τέλος - για τα δικαστήρια που λες - κάνω ότι μπορώ να μην χρειαστεί να αποδείξω το δίκιο μου σε αυτά. Και προσπαθώ - όταν θα έχω απέναντί μου τον χοντροκέφαλο υπάλληλο της πολεοδομίας να με κοιτά καχύποπτα - να έχω στη διάθεσή μου όσο πιο ισχυρά όπλα γίνεται. Στα δικαστήρια μπορεί ακόμη να καταπέσουν και άδικοι νόμοι - πόσοι νόμοι είναι παράλογοι - αλλά έχεις όρεξη (και χρόνο και χρήμα) να φτάνεις εκεί;

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 5,9k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αναφορικά με τη συζήτηση στα posts 5197-5205 ως προς το με ποια μεγέθη συγκρίνουμε τις υπερβάσεις μιας οριζοντίου ιδιοκτησίας (τα συνολικά επιτρεπόμενα του οικοπέδου ή αυτά που αναλογούν στην ιδιοκτησία σύμφωνα με τα χιλιοστά της), προκειμένου να προσδιορίσουμε τους συντελεστές για το πρόστιμο, σας παραθέτω την απάντηση που πήρα από τη ΔΟΚΚ μέσω e-mail (απαντά κάποια κυρία Γαρδίκη).

 

ΕΡΩΤΗΣΗ:

θα ήθελα να σας διατυπώσω την εξής ερώτηση που αφορά στον προσδιορισμό των συντελεστών για τον υπολογισμό του ειδικού προστίμου:

Σε περίπτωση οριζόντιας ιδιοκτησίας (π.χ. διαμέρισμα σε πολυκατοικία) με αυθαίρετες προσθήκες κατ' επέκταση, θα πρέπει να συγκρίνουμε τις υπερβάσεις δόμησης, κάλυψης κλπ με τα συνολικά επιτρεπόμενα μεγέθη στο οικόπεδο ή με τα μεγέθη που αντιστοιχούν στην ιδιοκτησία σύμφωνα με τα χιλιοστά αυτής, όπως αυτά καθορίζονται στη σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Mε τα μεγέθη των όρων δόμησης που αντιστοιχούν στα χιλιοστά αυτής.

 

Λακωνικό μεν, σαφέστατο δε και μάλιστα εγγράφως από τη ΔΟΚΚ.

 

 

cleardot.gif

 

Συνάδελφε θα ήθελα να μάθω πότε έστειλες το e-mail στη ΔΟΚΚ και μετά απο πόσο καιρό έλαβες την απάντηση?

Γιατί κι εγώ ε΄χω στείλει διάφορα e-mail εδώ και μήνες αλλα καμμία απάντηση εως τώρα.

Η απάντηση πάντως που σου έδωσαν δεν έχει καμμία ισχύ ως έγγραφο, αν απαντήσουν στο ερώτημα σου με μορφή εγγράφου και ανάρτηση στο διαδίκτυο τότε ναι.

Link to comment
Share on other sites

Τους έστειλα στις 19/03 πρωί και πήρα απάντηση στις 20/03 βράδυ. Πριν λίγες μέρες τους είχα στείλει για κάτι άλλο και μου απάντησαν σε 3-4 εργάσιμες.

Καταλαβαίνω ότι ίσως να μην έχει την ίδια ισχύ με ένα πρωτοκολλημένο έγγραφο αλλά από τις σημειώσεις της Λεμπέση το θεωρώ πιο ισχυρό.

Link to comment
Share on other sites

Διαφωνώ με την απάντηση της ΔΟΚΚ, εδώ υπάρχει τροποποίηση του νόμου και συγκεκριμένα 51§2 N.4030/11 Στην περίπτωση που το ακίνητο ανήκει σε περισσότερους συνιδιοκτήτες και έχει συσταθεί οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, για τον υπολογισμό των πολεοδομικών μεγεθών, που αναλογούν στα ιδανικά μερίδια κάθε συνιδιοκτήτη δεν λαμβάνονται υπόψη οι κατασκευές που έχουν εκτελεστεί από άλλο συνιδιοκτήτη.

 

Ιάσων και Ergon ποια είναι τα χαμηλά σημεία που πέρα αυτών οι κατασκευές εμπίπτουν στην κατηγορία 13 του Φ.Κ.; Δηλαδή από ποιο ύψος και κάτω θα λογίζεται κατ' αυτό τον τρόπο το πρόστιμο.

Πως έχω Υ.Δ. Β.Χ. εφόσον για να υπάρχει βοηθητική χρήση απαιτείται ελάχιστο ύψος 2 μέτρα;

Link to comment
Share on other sites

Πάντα συκρίνουμε με τα μέγιστα επιτρεπόμενα της περιοχής και σε σχέση με το οικόπεδο μας. Στην περίπτωση διαμερίσματος με επεκτάσεις π.χ. σε κοινόχρηστο χώρο έχουμε "ξεφύγει" απο τα στενά όρια της Ο.Ι. απαιτείται συνναινεση όλων κ.ο.κ. ......................................

Link to comment
Share on other sites

Konstantinos_0711

 

 

 

+1 φίλε μου και σε ευχαριστώ για την τοποθέτησή σου και την ταυτόχρονη ενημέρωσή μας.

Προσωπικά θα συνεχίσω λαμβάνοντας υπόψη το "μέγιστη επιτρεπόμενη στο οικόπεδο"!!!!

Link to comment
Share on other sites

nzerman

Η περίπτωση σου είναι και κτηριοδομικά αυθαίρετη.

Σε παρόμοια περίπτωση δική μου, βέβαια η στέγη έιχε σηκωθεί 1 μέτρο με μέγιστο έλευθερο υψος κάτω απο την στέγη 2,80, οτιδήποτε πάνω απο 2 μέτρα ελέυθερο ύψος υπολογίστηκε ως ΥΔ ενώ οτίδήποτε κάτω απο τα δύο μέτρα για να μην μετρήσει στη δόμηση έπρεπε να ήταν κλείστο-μη προσβάσιμο, όλα αυτά σε συννενόηση με την ΥΔΟΜ μιας και προχωρήσαμε σε νομιμοποιήση ως προσθήκη ορόφου.

 

Πάντως η περίπτωση σου πέφτει στο ΜΕΓΑΛΟ κενό του 4014, κατηγορία 14 (χιουμορ)

Edited by ergon
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

1. Και εγώ χρησιμοποιώ την μέγιστη του οικοπέδου.

2. nzerman μην συγχέεις το πολεοδομικό "χώρος βοηθητικής χρήσης" με το κατά τον ν4014 "βοηθητικός χώρος". Σύμφωνα με τον κτιριοδομικό, χώρος ΒΧ είναι

Χώροι βοηθητικής χρήσης είναι μεταξύ άλλων οι ακόλουθοι:

- Οι χώροι κυκλοφορίας (διάδρομοι, προθάλαμοι, κλιμακοστάσια).

- Οι χώροι υγιεινής.

- Τα μηχανοστάσια.

- Οι αποθήκες.

- Οι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων.

- Τα κτίρια παραμονής ζώων (στάβλοι, βουστάσια κλπ.).

αλλά στον ν4014, τους χώρους υγιεινής και κυκλοφορίας τους βάζουμε ως ΥΔΚΧ

Στο θέμα σου, αφού είναι χώρος κάτω από στέγη ο οποίος έχει κάποια χρήση θα τακτοποιηθεί σαν ΥΔΒΧ μόνο το εμβαδόν που είναι βατό. Το υπόλοιπο (εφόσον είναι αυθαίρετο) σαν κτιριοδομική παράβαση κατ. 13

Edited by Faethon11
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.