Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΙΚΑ & Ν. 4014/2011


Recommended Posts

Διαχείριση περιπτώσεων αυθαιρέτων στα οποία έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 26 παρ.2 του Ν. 4014/2011 (ΦΕΚ 209/τ.Α΄/21-9-2011)

 

Αθήνα 18/11/2011

Αριθμ. Πρωτ. Ε41/432

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ

Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η

ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΣΟΔΩΝ

ΤΜΗΜΑ : ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΙΚΟΔ/ΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

 

Ταχ. Διεύθυνση : Αγ. Κων/νου 8

10241 ΑΘΗΝΑ

Αριθ. τηλεφώνου : 210 52 15 256-258-259

FAX : 210 52 23 228

E – mail : [email protected]

 

ΓΕΝΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

 

ΘΕΜΑ : Διαχείριση περιπτώσεων αυθαιρέτων στα οποία έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 26 παρ.2 του Ν. 4014/2011 (ΦΕΚ 209/τ.Α΄/21-9-2011).

 

ΣΧΕΤ. : Ε41/401/17.10.2011 Γ.Ε.

 

Με το Γενικό έγγραφο Ε41/401/17.10.2011 δόθηκαν οδηγίες για την διαχείριση περιπτώσεων από πλευράς Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. αυθαιρέτων κατασκευών ή εγκατάστασης αυθαιρέτων χρήσεων που ρυθμίζονται με τις διατάξεις του Ν. 4014/2011 και κοινοποιήθηκαν με αυτό οι διατάξεις του άρθρου 23 παρ. 1, 2 και 3, του άρθρου 24 παρ. 1 περ. α΄, 3, 8 περ. β΄, 11, 12, 17 και 22 καθώς και του άρθρου 25 παρ.1 του Νόμου αυτού.

 

Δια του παρόντος παρέχονται διευκρινίσεις για τις περιπτώσεις αυθαιρέτων κτισμάτων, που «πληρούν όρους δόμησης » και για τις οποίες γίνεται αναφορά στην παρ.2 του άρθρου 26 του εν λόγου νόμου, για τις οποίες, εφόσον καταβληθεί το «αρχικό παράβολο» που ορίζεται στην γ΄ περίπτωση της παρ. 2 του άρθ. 24, παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης οικοδομικής άδειας εντός προθεσμίας τριών ετών.

 

Με τις διατάξεις του άρθρου 26 παρ. 2 του Ν. 4014/2011 ( ΦΕΚ 209/τ.Β΄/21-9-2011) ορίζεται ότι, «στην περίπτωση κατασκευών ή χρήσεων για τις οποίες μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια βάσει των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 22 του ν. 1577/1985 εφόσον καταβληθεί το παράβολο της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 24 έως 31.12.2011 και εκδοθεί άδεια εντός τριών ετών από την καταβολή του δεν οφείλουν άλλο πρόστιμο και επέρχονται οι συνέπειες των παραπάνω διατάξεων.»

 

Από το περιεχόμενο και την διατύπωση της διάταξης αυτής σαφώς προκύπτει ότι, πρόκειται για ειδική διάταξη, όπως άλλωστε και στο εν λόγω άρθρο αναφέρεται (άρθρο 26 με τίτλο Ειδικές διατάξεις ) και ότι, εφόσον καταβληθεί το «αρχικό παράβολο» και εκδοθεί οικοδομική άδεια επέρχονται οι συνέπειες των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 22 του ν. 1577/1985 ,επέρχονται δηλαδή οι συνέπειες του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού 1985 ( Γ.Ο.Κ. /85).

 

Είναι σαφές ότι, για τις περιπτώσεις αυτές, ακόμη και αν καταβληθεί το «ειδικό πρόστιμο» που προαναφέρεται και το οποίο περιορίζεται στο αρχικό παράβολο, θα πρέπει και από πλευράς Ι.Κ.Α- Ε.Τ.Α.Μ., να ακολουθείται η διαδικασία προβλέπεται για την νομιμοποίηση αυθαιρέτων, με βάση το συγκεκριμένο άρθρο του Γ.Ο.Κ.

 

Επομένως, πέραν των όποιων άλλων καταβολών, που ενδεχομένως απαιτούνται για τον σχηματισμό φακέλου για την πολεοδομία (εφορία κ.λ.π.) και ανεξάρτητα αν θα εκδοθεί ή όχι οικοδομική άδεια μέσα στην τριετία, πρέπει να λαμβάνει γνώση το Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. (αναγγελία του έργου, προσκόμιση πίνακα του άρθρου 38 του Κανονισμού Ασφάλισης συμπληρωμένο από τον επιβλέποντα το έργο μηχανικό).

 

Το Υποκατάστημα του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ., που είναι αρμόδιο για τον έλεγχο καταβλητέων εισφορών, όταν λάβει γνώση, θα πρέπει να προβεί στις δέουσες ενέργειες και εφόσον δεν έχει ασφαλισθεί το απασχολούμενο προσωπικό κατά την εκτέλεση των εργασιών, θα προβεί σε έλεγχο, για την αναζήτηση στοιχείων αναφορικά με το χρόνο κατασκευής κ.λ.π. (έλεγχο για τυχόν παραγραφή του δικαιώματος για καταλογισμό εισφορών λόγω παρέλευσης δεκαετίας) και εν συνεχεία σε υπολογισμούς των καταβλητέων εισφορών βάσει των πινάκων του άρθρου 38 παρ.1 του Κανονισμού Ασφάλισης ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και στην αναζήτηση αυτών.

 

Εν κατακλείδι, οι περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από πλευράς Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. όπως και κάθε άλλη περίπτωση «νομιμοποίησης» αυθαιρέτου κατασκευής και δεν έχουν εφαρμογή για αυτές οι οδηγίες που έχουν δοθεί με το Γενικό Έγγραφο: Ε41/401/17.10.2011 πλην αυτών της παρ. 3.3, του εγγράφου αυτού, που αναφέρονται στην τήρηση του ειδικού βιβλίου.

 

 

 

 

Η ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΤΡΙΑ

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΓΔΟΝΤΑΚΗ

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδη?

Το ΙΚΑ δηλωνει οτι ο νομος δεν τον αγγιζει και θα κανει τους ελεγχους κανονικα για να δει αν απαιτουνται τα ενσημα για την κατασκευη του αυθαιρετου?

Και αν η αυθαιρετη κατασκευη πραγματοποιηθηκε προ 10ετιας και δυναται να τεκμηριωθει με καποιον τροπο, τοτε παραγραφονται?

Link to comment
Share on other sites

βλεπω να μην βγαζει κανενας αδεια νομιμοπιησης εντος 3ετιας και να πανε ολοι με τη δυνατοτητα ρυθμισης για 30 χρονια και μετα βλεπουμε!!!!!!! απαλευτη η κατασταση στο ΙΚΑ! με τη λογικη αυτη μπορει και η πολεοδομια να πει θελω και εγω προστημα ανεγερσης & διατηρησης συμφωνα με αρθρο 22 του ΓΟΚ !!! ΜΠΑΧΑΛΟ!!!!!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Οχι... Ο 4014 αναφερει ΡΗΤΑ οτι παραγραφονται προστιμα ανεγερσης και διατηρησης απο τη στιγμη της πληρωμης του παραβολου... Για ΙΚΑ δεν αναφερει τιποτα απολυτως...

Το θεμα ειναι να αποσαφηνιστει οτι μπορουμε να τακτοποιησουμε οτι δυναται να νομιμοποιηθει...

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που λέει το έγγραφο έχει ισχύ για αυτά που θα δηλωθούν ότι θα προβούν σε άδεια νομιμοποίησης.

Το θέμα είναι πως δεν θα υπάρχει επιβλέπων μηχανικός για τον πίνακα.

Για αυτά που θα πληρώσουν το πρόστιμο, ισχύει η Ε41/401/17.10.2011.

Link to comment
Share on other sites

Μα καλά το ΙΚΑ δεν είχε βγάλει κάποια άλλη ανακοίνωση πριν κάνα μήνα και είχε πει ότι δεν θα αναζητήσει εισφορές κλπ?

 

 

EDIT: ΟΚ, όταν έγραφα δεν είχε δημοσιευθεί το ποστ του Faethon11!

Edited by letom
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι γιατί να μην πληρώσει ΙΚΑ όταν πάει να βγάλει την άδεια? Δεν είναι άδικο. Οταν το έχτιζε ήταν μάγκας....τώρα να πληρώσει.

Link to comment
Share on other sites

και εγώ αυτό πιστεύω!πρέπει να επιβιώσει και αυτό το ταμείο! πρέπει να πληρωθούν εισφορές στο ΙΚΑ!

και στην τελική είναι και θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης!!!!

Link to comment
Share on other sites

Αυτό το έγγραφο είναι επίσημο και έχει ισχύ... πρέπει ΤΩΡΑτο ΥΠΕΚΑ να αναλάβει τις ευθύνες του για αυτά που μας ανακοινώνει εδώ και εβδομάδες (δείτε την ερωτοαπάντηση Γ-8 που αναφέρεται στο ίδιο θέμα στις 26-10-2011...!!!!!!), δεν μπορεί να βγάζει εξυπνακίστικες παραπλανητικές ερωταπαντήσεις οι οποίες δεν έχουν καμία νομική ισχύ, οι ερωταπαντήσεις αυτές θα έπρεπε να είναι τύπου εγκυκλίου, οδηγίας, με ένα αριθμό πρωτοκώλου τελοσπάντων, έτσι όπως τις βγάζουν (εσκεμμενα νομίζω) δεν έχουν καμία νομική υπόσταση σε περίπτωση δικαστικής εμπλοκής κάποιας υπόθεσης.... Έπίσης είναι ντροπη τους να εκθέτουν χιλιάδες μηχανικούς στους πελάτες τους ανακοινόνωντας ανακρίβειες... δεν μπορεί το ΥΠΕΚΑ και το ΤΕΕ να παίζουν την κολοκυθιά με χιλιάδες πολίτες και με τα χρήματά τους... ας αποφασίσουν απο κοινού όλοι οι εμπλεκόμενοι οργανισμοί...

ας κόψουν τα καραγκιοζιλίκια επιτέλους...

Edited by kontegr
Link to comment
Share on other sites

Τελικά ζούμε σε μια χώρα που κάθε τρεις μέρες γίνεται κι ένα θαύμα!

Αποκλείεται να πλήξουμε με αυτούς που μπλέξαμε, σε ησυχία δεν μας αφήνουνε, κι εδώ ίσως να οφείλεται και το συστατικό του προσδόκιμου μέσου όρου ζωής των Ελλήνων που είναι πολύ πάνω από των Ευρωπαίων, ούτε να πεθάνουμε με ησυχία δεν μας αφήνουνε...

Για να έχετε κάτι να κάνετε τέτοια ώρα που είναι, ρίξτε και μια ματιά στο Γ' μέρος των ερωτοαπαντήσεων του ΥΠΕΚΑ στην 8η περίπτωση, και μετά στο άρθρ. 24, παρ.22 του Ν-4014, που αναφέρει για το ΙΚΑ κλπ.

Καληνύχτα.

Edited by SIRADRAB
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.