Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτήτης με πλήρη κυριότητα και ψιλή κυριότητα σε άλλο ακίνητο


Recommended Posts

Ιδιοκτήτης με πλήρη κυριότητα σε ακίνητο που θέλει να τακτοποιήσει και ψιλή κυριότητα σε άλλο ακίνητο, έχει το δικαίωμα της χρήσης του μειωτικού συντελεστή της "κύριας και μοναδικής κατοικίας"?

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε νομίζω ότι τα παρακάτω θα λύσουν την απορία σου:

 

Δεν λαμβάνεται υπόψη ο μειωτικός συντελεστής της κύριας και μοναδικής κατοικίας, εφόσον ο ιδιοκτήτης ή ο σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα ανήλικα τέκνα του έχει δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε κατοικία ή σε ιδανικό μερίδιο αυτής που πληροί τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειάς του ή δικαίωμα πλήρους κυριότητας σε οικόπεδο οικοδομήσιμο ή σε ιδανικό μερίδιο οικοπέδου στο οποίο αντιστοιχεί εμβαδόν κτίσματος που πληροί τις στεγαστικές του ανάγκες. και βρίσκονται σε δημοτικό ή κοινοτικό διαμέρισμα με πληθυσμό άνω των τριών χιλιάδων (3.000). Θεωρείται ότι πληρούνται οι στεγαστικές ανάγκες, εφόσον το άθροισμα της συνολικής επιφάνειας που τους αντιστοιχεί υπερβαίνει τα 70τ.μ. Η επιφάνεια αυτή προσαυξάνεται 30τ.μ. για μέχρι δύο τέκνα και 20 τ.μ. για πάνω από δύο τέκνα, που βαρύνουν τον υπόχρεο ή τον άλλο σύζυγο.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Μιλάει για "πλήρη κυριότητα" και "επικαρπία", όχι για "ψιλή κυριότητα".

Εγώ καταλαβαίνω ότι έχει το δικαίωμα χρήσης του συντελεστή της κύριας και μοναδικής κατοικίας. Αν κάνω λάθος παρακαλώ κάποιος να με διορθώσει.

Link to comment
Share on other sites

εχει το δικαιωμα οικησης σε αλλη κατοικια, επομενως δεν δικαιουται τη χρηση μειωτικου συντελεστη.

 

ο μονος μιλαει για κυρια και ΜΟΝΑΔΙΚΗ κατοικια.

Link to comment
Share on other sites

Νομιζω πως ψιλη κυριοτητα δεν συνεπαγεται και δικαιωμα οικησης, το οποιο εχω δει να αναφερεται ρητα σε συμβολαια.

Δεν ειμαι και βεβαιος, αν καποιος γνωριζει ας βοηθησει..

Link to comment
Share on other sites

ο ψιλος κυριος θεωρειται ιδιοκτητης. Απλα δεν του ανηκει η νομη του ακινητου. Επομενως ως ιδιοκτητης στη συγκεκριμενη περιπτωση, δεν εχει μια κυρια και μοναδικη κατοικια. Αρα δεν δικαιουται και το μειωτικο συντελεστη.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ

Πλήρης κυριότητα = ψιλή κυριότητα + επικαρπία

 

 

H επικαρπία είναι εμπράγματο δικαίωμα και αποτελεί μέρος της ΠΛΗΡΟΥΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΟΣ. Το άλλο μέρος της πλήρους κυριότητος είναι η ΨΙΛΗ ΚΥΡΙΟΤΗΣ που είναι και αυτή εμπράγματο δικαίωμα.

 

 

Στην επικαρπία ο επικαρπωτής μπορεί να χρησιμοποιεί και να καρπώνεται την ξένη ιδιοκτησία, η οποία ανήκει στον ψιλό κύριο. Πρέπει όμως να διατηρήσει την ουσία του, δηλαδή να μην αλλοιώνει το σχήμα, τη μορφή, το μέγεθος κ.λπ. του ακινήτου. Δεν ευθύνεται όμως για τη φυσιολογική φθορά του ακινήτου.

 

 

Στην ψιλή κυριότητα ο ψιλός κύριος στερείται (δηλαδή έχει αποψιλωθεί) τα πλεονεκτήματα της επικαρπίας. Ο ψιλός κύριος δεν μπορεί να καρπωθεί, να χρησιμοποιήσει, να εκμεταλλευθεί το ακίνητο. Η δυνατότητες αυτές έρχονται στον ψιλό κύριο όταν θα αποκτήσει και την επικαρπία του ακινήτου (με τον θάνατο του επικαρπωτή ή με τη μεταβίβαση της επικαρπίας με άλλη χαριστική ή επαχθή αιτία).

Link to comment
Share on other sites

δεν μου έχει γίνει ξεκάθαρο αν οι προυποθέσεις για την εξαίρεση αυτή απο τον μειωτικό συντελεστή αναφέρεται για το ακίνητο που είναι πρωτη και μοναδική κατοικία ή για άλλο ακίνητο.

Δηλαδή ιδιοκτήτης μιας και μοναδικής κατοικίας 300τμ χωρίς παιδιά και σύζυγο έχει μειωτικό συντελεστή. Δεν έχει τίποτα άλλο στο όνομα του με οποιαδήποτε μορφή(κυριότητα επικαρπία κτλ)

Edited by steve100
Link to comment
Share on other sites

Επιτρέψτε με να διαφωνήσω. "...έχει δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας..." Δεν αναφέρει τήν ψηλη κυριότητα. Θεωρώ ότι την εξαιρεί, αφού αναφέρει όλες τις περιπτώσεις.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Στο μειωτικό συντελεστή της μιας και μοναδικης κατοικίας μπορεί να υπαχθεί καποιος που πληροι τις υπόλοιπες προδιαγραφές, αλλά ο οποίος διατηρεί και το 1/5 τμήματος από κληρονομιά σε εξοχική κατοικία (χωριό)?Αν γνωρίζει κάποιος παρακαλώ να βοηθήσει!!!

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.