Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παραβίαση σε κοινόχρηστο χώρο οικοδομής


Recommended Posts

  • Απαντήσεις 261
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλησπέρα!

Μπορεί κάποιος να ανεβάσει το λινκ του νόμου-ΦΕΚ-οδηγίας-κανονισμού

που γράφει ότι απαιτείται συναίνεση συνιδιοκτήτη για αλλαγή στις όψεις;

 

Από Λεμπέση

 

Απαιτείται συναίνεση των συνιδιοκτητών για επέμβαση στις όψεις, που είναι

κοινόχρηστα μέρη του κτιρίου, σύμφωνα με την σύσταση και τον κανονισμό Έγγρ.

56023/2002, & για αλλαγή χρήσης αν δεν καλύπτεται από τη σύσταση

 

Εγγρ-56023/6-2-02

Αλλαγη της χρήσης κτιρίου, εργασίες επέμβασης στην όψη του κτιρίου,

απαιτείται η έγγραφη συναίνεση των συνιδιοκτητών

 

Σας διαβιβάζουμε συνημμένα, λόγω αρμοδιότητος, αντίγραφο της αίτησης του θέματος, που εστάλη στη Διεύθυνσή μας από τη Διεύθυνση Νομοθετικού Έργου και παρακαλούμε να ενημερώσετε εγγράφως την ενδιαφερόμενη.

Επί πλέον σας ενημερώνουμε ότι εφ' όσον η συγκεκριμένη χρήση επιτρέπεται από τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις η πολεοδομική υπηρεσία δύναται να χορηγήσει τη σχετική οικοδομική άδεια, αν δεν απαγορεύεται ρητώς από τη σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας και τον κανονισμό της πολυκατοικίας. Στην περίπτωση όμως, που για την αλλαγή της χρήσης απαιτούνται εργασίες επέμβασης στην όψη του

κτιρίου απαιτείται η έγγραφη συναίνεση των συνιδιοκτητών, εκτός εάν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στη σύσταση και τον κανονισμό.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ

Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας

Διεύθυνση Οικοδομικού και Κτιριοδομικού Κανονισμού (ΔΟΚΚ)

ΤΜΗΜΑ Β

Ταχυδρομική Διεύθυνση: Μεσογείων και Τρικάλων 36

Ταχ. Κώδικας: 11526 - Αθήνα

Τηλέφωνο: 210/6929903 - 5

Πληροφορίες: Ε. Γαρδίκη

Edited by Manolis gon
Link to comment
Share on other sites

Οσον αφορά τα κοινοχρηστα τμηματα του οικοπεδου και τις συναινεσεις έχω καταμπερδευτεί.θα ήθελα τη γνωμη σας στις παρακάτω παραδοχές:

1) οταν στη σύσταση ο χωρος χαρακτηριζεται κοινόχρηστος απαιτείται συναίνεση

2) οταν στη συσταση ομως γραφει "ανατολικα συνορευει με ακαλυπτο τμημα οικοπεδου", σημαινει οτι ειναι κοινοκτητο αλλα οχι κοινοχρηστο.Αρα οτι κατασκευαστει πανω σ αυτο ανηκει εξ αδιαιρετου σε ολους τους ιδιοκτητες.Συμφωνα λοιπον με τον 4014 στις εξ αδιαιρετου ιδιοκτησιες μπορει να κάνει τακτοποιηση ενας απο τους ιδιοκτητες διχως συναινεση.Υπάρχει βαση σ αυτο;

Edited by ioannat
Link to comment
Share on other sites

To 1o είναι αληθες και προφανές...

Για το 2ο, αν και ακούγεται σωστό, το βρίσκω παράλογο... και στη πράξη βλακώδες... (Προσοχή! όχι αυτό που λές, αλλά αυτό που μπορεί να συμβεί!)

Παράδειγμα από δική μου περίπτωση...

Πελάτης μου έχει παράνομο πατάρι το οποίο βρίσκεται εν μέρει πάνω από κ/χ χώρο. Αρα για να τακτοποιήσει θέλει και συναίνεση. Αντε και τη πήρε!

Τί κάνει μετά;;; α) Εχει πληρώσει μόνος του για να διατηρήσει κάτι παράνομο... β) Δεν έχει κατοχυρώσει ΚΑΝΕΝΑ ιδιοκτησιακό δικαίωμα αφού ποτέ δεν ήταν ιδιοκτήτης.... Ο χώρος αυτός δεν υπάρχει καν στην σύσταση οριζοντίου... γ) Ο κύριος αυτός, έχει κάνει 2 γκαρσονιέρες εκεί και τις νοικιάζει...

 

Φαντάζεστε το πιθανό σενάριο;;; Φαντάζεστε τί απαιτήσεις μπορεί να έχει ο καθένας;;;

 

Στη περίπτωση του κοινόκτητου που αναφέρεις, τί αλλάζει;;; Μόνο η απουσία της συναίνεσης!!! Δηλαδή τους έρχεται ακόμη πιο βολικά!!! Χωρίς καν να συναινέσουν στη παρανομία, αποκτάν δικαίωμα σε κάτι που έφτιαξε και πλήρωσε άλλος!!!

Γιατί ΠΡΟΦΑΝΩΣ, κανένας άνθρωπος που γνωρίζει τα δικαιώματά του δεν θα υπογράψει για να γίνει το παράνομο κτίσμα στον ακάλυπτο, μόνο ενός... Ειδικά στις περιπτώσεις που ειναι αυτοτελές! (π.χ. ένα γραφείο ή αποθήκη ανεξάρτητη από το υπόλοιπο κτίριο).

 

Δυστυχώς αν και λογικά και φυσιολογικά τα ερωτήματά σου, το συμπέρασμα είναι ότι ΠΑΝΤΑ θα παίρνω συναίνεση, ΠΑΝΤΑ θα αναλύω λεπτομερώς ότι η τακτοποίηση τέτοιων χώρων ΔΕΝ δίνει κανένα ιδιοκτησιακό δικαίωμα και ΠΑΝΤΑ πρέπει να προχωράνε σε αλλαγή της σύστασης οριζοντίου σύμφωνα και με τις οδηγίες των συμβολαιογράφων.

 

Ομως, αυτό που γράφω είναι απλά η γνώμη μου... καλό θα είναι να συμμετέχει και κάποιος πιο έμπειρος στα ιδιοκτησιακά...

Link to comment
Share on other sites

'Εχετε απολυτο δίκιο στην αναλυση που κάνετε οσον αφορα τα δικαιώματα που μπορουν να χουν στην κυριοτητα του αυθαιρετου οι υπολοιποι συνιδιοκτητες.Ο σκόπελος ομως που με ενδιαφέρει να προσπερασω σαν μηχανικος της τακτοποιησης ειναι ο εξης:Εφοσον εχω ενημερωσει τον πελατη μου για τα δικαιωματα που θα εχουν ολοι στο ακινητο του και αυτος επιμενει να το κανει, συμφωνα με το γραμμα του νομου 4014 εγω σαν μηχανικος καλυπτομαι να προχωρησω σε τακτοποιηση εφοσον το αυθαιρετο βρισκεται σε κοινοκτητο αλλα οχι χαρακτηρισμενο κοινοχρηστο τμημα του οικοπεδου;

Link to comment
Share on other sites

Λογικά ναι... αν κι εγώ θα έπαιρνα γραπτώς αυτό το "ενημέρωσα" σε μια υ.δ. και στο ΚΕΠ για γνήσιο...

Πάντως θα επέμενα για συναίνεση γιατί το κοινόκτητο και όχι κοινόχρηστο ποτέ δεν το συμπαθώ...

Link to comment
Share on other sites

Κανεις δεν τα συμπαθεί συνάδερφε....Αλλα βλέπεις πρέπει στις λιγοστές δουλειες που υπαρχουν και να βγαλουμε το φιδι απο την τρυπα και να φυλάξουμε και τον εαυτο μας.....

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλησπέρα συνάδελφοι!Έχω το εξής πρόβλημα...Σε πολυκατοικία του 1968 σε οικόπεδο με κλίση ο κατασκευαστής το υπόγειο το έκανε ισόγειο και έσκαψε όλη τη πρασιά για να το κάνει μαγαζί οπότε δεν έχει διαμορφωθεί πρασιά.Ο πελάτης μου έχει διαμέρισμα στο νόμιμο ισόγειο και παρόλο που στα εγκεκριμένα σχέδια δε το δείχνει έχει φτιάξει εξώστη που βλέπει στη πρασιά,στον αέρα φυσικά εφόσον το υπόγειο έχει γίνει ισόγειο (δεν είναι πάνω από το επίπεδο του πεζοδρομίου αλλα λειτουργικά είναι πλέον Χ.Κ.Χ. και το ισόγειο λόγω της κλίσης είναι στον αέρα)και δεν έχει γίνει η πρασιά.Για τη τακτοποίηση του εξώστη χρειάζεται συναίνεση όλης της πολυκατοικίας?Δύσκολο να την αποκτήσω από 55 διαμερίσματα και αντίστοιχους ιδιοκτήτες...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.