Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αρθρο 49 του Ν.4030, τοπογραφικό συμβολαίου


Recommended Posts

. Συγχαρητήρια επίσης και στους υπόλοιπους "μηχανικούς" που επιχαίρουν, θα έρθει όμως και αυτών η ώρα.

 

Περιμένεις συναδελφικότητα μετά το παρακάτω.....

Μέσα σ’ όλη αυτή την επίθεση που δέχτηκε άμεσα ή έμμεσα τις τελευταίες μέρες ο κλάδος και το δυσμενές περιβάλλον στο οποίο παρεμβαίνουμε, επιτύχαμε με συντονισμένες και καίριες ενέργειες την απόσυρση της τροπολογίας που αφορούσε τους παραδοσιακούς οικισμούς και προέβλεπε ομάδα μελέτης από Διπλωματούχους Πολιτικούς, Αρχιτέκτονες και Ηλεκτρολόγους ή Μηχανολόγους Μηχανικούς.
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 442
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Συνάδελφοι

 

Δεν κατάλαβα ακριβώς ποιός είναι ο λόγος της διαφωνίας των τελευταίων σελίδων. Ωστόσο, θα αναφέρω κάποια από τα προβλήματα της επί τόπου εξάρτησης από το τριγωνομετρικό δίκτυο στην Αθήνα, που ουσιαστικά είναι το μεγάλο πρόβλημα, βάσει αυτών που παρέθεσε η myri.

 

Λοιπόν, τριγωνομετρικά της ΓΥΣ εντός πυκνοδομημένων περιοχών στην Αθήνα, απλά Δ-Ε-Ν υπάρχουν. Άντε να βρεις σε κάνα εκκλησάκι στα προάστεια. Δεύτερον: τριγωνομετρικά του Κτηματολογίου ή άλλων υπηρεσιών δεν διατίθενται χωρίς να τρέξεις να φας μία εργάσιμη, και αν υπάρχουν στα χαρτιά στο πεδίο δεν είναι διασφαλισμένα. Τρίτον: τριγωνομετρικά σε Π.Ε. είναι θαμμένα κάτω από νέες ασφαλτοστρώσεις. Ειδικά γι αυτά, κάποιοι συνάδελφοι τα ανακαλύπτουν με ανιχνευτή μετάλλων και σκάψιμο με κασμά, και άμα λάχει τρώνε και καμια καταγγελία στη Δημοτική Αστυνομία για καταστροφή Δημοτικής περιουσίας (της ασφάλτου).

 

Επομένως, η απαίτηση του Υπουργείου να γίνεται σε ΚΑΘΕ περίπτωση (συγκεκριμένα για τα σύγχρονα σχέδια πόλεως μιλάω) τοπογραφικό εξαρτημένο από τριγωνομετρικό δίκτυο, είναι παράλογη, από τη στιγμή που η οδηγία inspire ισχύει. Επειδή λοιπόν εδώ έχουμε ακόμη υπαρκτό σοσιαλισμό-σουρεαλισμό, και την inspire τη γράφουν όλοι στα τρυφερά τους, δεν είναι εύκολο να βρίσκει κάποιος εντός πυκνοδομημένων περιοχών τα θαμμένα τριγωνομετρικά-αν υπάρχουν και δεν τα σάρωσε η μπουλντόζα, ή ο νέος εργολάβος που περνάει δίκτυα φυσικού αερίου κλπ. Εγώ προσωπικά εντός της πόλης και με κάλυψη rtk, ΠΟΛΛΕΣ φορές δεν μπορώ ούτε σε ταράτσα 6όροφου να λάβω διορθώσεις, μιας και το post processing εντός πυκνοδομημένων έχει και αυτό μεγάλη πιθανότητα να πάει στον κουβά.

 

Όσο για τη δήλωση του Σηφουνάκη, ο τυπάκος είναι μεγάλο νούμερο, και τον παρακαλούμε να περάσει τροπολογία έτσι ώστε αποκλίσεις των 20+ μέτρων να θεωρούνται επιστημονικά αποδεκτές, για να μπορέσουμε επιτέλους να χρεώνουμε στους πελάτες το τοπογραφικό 100 ευρώ για 1 λεπτό δουλειά και καθόλου βενζίνες, μιας και θα πηγαίνω εγώ σαν κύριος με το λεωφορείο πλέον διαβάζοντας την εφημερίδα μου χωρίς να κουβαλάω όργανα και να μου πέφτει η μέση,να χτυπάω στα γρήγορα την κάθε ιδιοκτησία, να κάνω φράγκα στο δευτερόλεπτο. Και να πουλήσω τα όργανά μου πριν αποσβεσθούν εντελώς, να βάλω ζεστό χρήμα στην τσέπη. Σηφουνάκη, είσαι Ν-Ο-Υ-Μ-Ε-Ρ-Ο τύπε, είσαι μεγάλο νούμερο, μα την Παναγία δεν καταλαβαίνω πώς ένας τύπος σαν εσένα μπορεί και κατορθώνει να συντάσσει ολόκληρες προτάσεις με ρήμα-αντωνυμία-άρθρα και ουσαστικά, αντί να γρυλίζεις σε κάνα δέντρο τρώγοντας ρετσίνι και αφοδεύοντας προσπαθώντας να πετύχεις κάνα σκύλο κάτω από το κλαδί που θα έπρεπε να κάθεσαι. Μόνο και μόνο γι αυτό σου το κατόρθωμα, να ντύνεσαι και να μιλάς, σου αξίζει ένα τεράστιο μπράβο. Θα σε συμβούλευα εγώ ως απλός πολίτης υποδεέστερος από εσένα φυσικά που κρίθηκες ο πιό άξιος πολίτης, να μαγειρεύεις το κρέας σου αντί να το τρως ωμό, για να ζήσεις περισσότερα χρόνια να μας κυβερνάς, και να μας κάνεις όλους μάγκες, ειδικά εμάς τους νέους μηχανικούς με συνείδηση που φοβόμαστε και τον ίσκιο μας. Εκτός κ αν σου ανήκει καμιά offshore που εισάγει iphones στο Ελλάντα.

 

Και ποιός τα λέει αυτά: εγώ, που υποστήριζα ότι για την απίστευτη υπηρεσία του Δασαρχείου δεν ήταν παράλογη η εξάρτηση από το τριγωνομετρικό δίκτυο μέσω μπαλαμουτιασμένου ψαράδικου gps χειρός, μιας και γνωρίζω καλά πώς χαράζονται οι πολυγωνικές των δασικών περιοχών........

Edited by Hans Landa
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

spy Κάνεις πολύ μεγάλο λάθος.

Προφανώς και καλά γράφει η ανακοίνωση του ΠΣΔΑΤΜ, γιατί με αυτήν την τροπολογία έβγαζε έξω από τη σύνταξη των τοπογραφικών της ΟΑ, τους τοπογράφους. Φαντάζομαι καταλαβαίνεις το παράλογο του πράγματος ε? Προφανώς ο σύλλογος δεν αναφέρεται σε στατικές ή αρχιτεκτονικές μελέτες από τοπογράφους, το οποίο μάλιστα αναφέρει στην παραπάνω ανακοίνωση. Αν αυτό κατάλαβες ή δε διάβασες όλη την ανακοίνωση ή παρερμήνευσες.

Hans Landa υπάρχουν επιλογές και επιστημονικά επαρκείς για τη σύνταξη εξαρτημένου τοπογραφικού στην Αθήνα, μην υπερβάλουμε.

Edited by agios
Link to comment
Share on other sites

Στην προσθήκη τοπογράφου μηχανικού στην ομάδα μελέτης για τη σύνταξη τοπογραφικών συμφωνώ.

Στη μη ύπαρξη ομάδα μελέτης διαφωνώ.

Εφόσον θα υπάρχουν όλες οι ειδικότητες ο καθένας αναλαμβάνει το τμήμα της μελέτης που κατέχει καλύτερα.

Link to comment
Share on other sites

Άρα καλά έγραψα ότι ΔΕΝ κατάλαβες σωστά την ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση αφορά την ανυπαρξία τοπογράφου στην ομάδα μελέτης και μόνο.

Link to comment
Share on other sites

Λυπάμαι πάλι που θα σε παρακάμψω. Όπως είπες με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την ακρίβεια των γεωδαιτικών μετρήσεων με GPS το πρακτικό μέρος του προβλήματος έχει κατά το μεγαλύτερο μέρος του λυθεί.

 

Τώρα για το τί προσπαθείς να μας πείσεις μόνο εσύ μπορείς να το καταλάβεις. Δεν μπορώ να κάνω διάλογο ούτε κανένας άλλος συνάδελφος με κάποιον τραγικά ανεπαρκή στο αντικείμενο του θέματος.

 

Βέβαια με τα μυαλά των "συναδέλφων" σαν και εσένα δεν είναι να απορεί κανείς με το δελτίο του ΤΕΕ όπου γράφει για "βελτιώσεις" στον 4030.

 

Ούτε που τους φαίνεται παράλογο ότι ο σύλλογος αντιδρά στο ότι δεν περιέχεται στην ομάδα μελέτης για διατηρηταίους οικισμούς ΑΤΜ για τα τοπογραφικά

Edited by kasvan
Link to comment
Share on other sites

πράγματι το τριγωνομετρικό δίκτυο έχει σταματήσει εδώ και καιρό να συντηρείται με αποτέλεσμα ή να μην καλύπτει όλες τις περιοχές ή τα τριγωνομετρικά σημέια να παρουσιάζουν προβλήματα ευστάθειας. Για αυτό το λόγο εγώ κάνω κυρίως τοπογραφικά μόνο στην περιοχή μου και αποφέυγω να κάνω αλλού , αφού εδώ γνωρίζω καλά την κατάσταση του δικτύου αφού δεν υπάρχει κορυφή που να μην την έχω πατήσε , ι με ξέρουν και ο τελευταίος βράχος στην κορυφή της ΟΧΗ . Συνήθως όταν μου λένε για εκτός της περιοχή μου η αμοιβή μου ανεβαίνει κατακόρυφα κυρίως για αυτό τον λόγο. Αν και κάνω εξαρτήσεις στο κρατικό δίκτυο της Ισαπέχουσας αζιμουθιακή προβολής ΗΑΤΤ παλαιά και τώρα στην ΕΓΣΑ 87 , η μεθοδολογία που χρησιμοποιώ έχει να κάνει κυρίως με την κλίμακα στην οποία θα αποδώσω το τοπογραφικό μου και κατά επέκταση την αξία της γης Πχ Για την εξάρτηση των αποτυπωμένων από την ταχυμετρία στο σχέδιο πόλης της Καρύστου και της επέκτασής της έχω ιδρύσει και επιλύσει τριγωνομετρικό δίκτυο που έχω εξαρτήσει από το δίκτυο των μελετητών και το τοπικό της ΓΥΣ και χρησιμοποιώ αυτό για το καταβιβασμό πολυγωνομετρικών στάσεων

Για οικισμους κάτω από 2000 κατ. εκτος σχεδίου κάνω ή καταβιβασμούς από προσιτά τριγωνομετρικά σμεία , ή πολλαπλές οπισθοτομίες και για αποτυπώσεις αγονων εκτάσεων σε μεγάλο υψόμετρο με φυτοκάλυψη και χωρίς σαφή όρια στό έδαφος (αλλαγή στην ροή των νερών κλπ) ακόμα και GPS χειρός για αποτύπωση σε κλίμακα 1/5000 . Το πρόβλημα για μένα είναι ότι ακόμα και στις αστικές περιοχές που εφαρμόζω τόσο στην εξάρτηση όσο και στις οδεύσεις μου ανάλογο έλεγχο σύμφωνα με τους ελληνικούς κανονισμούς για γεωδαιτικές εργασίες (γωνικά -γραμμικά σφάλματα πχ στις οδεύσεις) , στην πραγματικότητα αυτό που μετράω αφορά υπόδειξη ορίων από τον ιδιοκτήτη που είναι πολύ δύσκολο να εξακριβώσω την ακριβή υπόδειξή του αφού δεν υπάρχει ακόμα κτηματολόγιο να τα συγκρίνω Αυτό μπορώ να το κάνω μόνο για την επέκταση του σχεδίου όπου υπάρχει η εγκεκριμένη πράξη εφαρμογή

Ακόμα και το τοπογραφικό διάγραμμα όμορου ακινήτου από συμβόλαιο να έχω πάλι αυτό απηχεί την άποψη του όμορου ιδιοκτήτη για το όριο και το μόνο που με βοηθά είναι χοντρικός έλεγχος στο τι μου υποδεικνύουν ώστε να μην τρέχω στο μέλλον σε δικαστήρια είτε κατηγορούμενος ή σαν μάρτυρας.

Επομένως αν και προσπαθώ σαν ευσυνείδητος να εφαρμόσω τους κανόνες της επιστήμης στην δουλειά μου , ουσιαστικά στο τοπογραφικό διάγραμμα χωρίς κτηματολόγιο πάει χαμένη η δουλειά μου και η αξία του σαν εξαρτημένο είναι μόνο για τον εντοπισμό στο χώρο και την εφαρμογή του από κάποιον συνάδελφο ή από μένα αργότερα . Παρά ταύτα θεωρώ αυτό το γεγονός πολύ σημαντικό γιατί έιναι σημαντικό η γνώση της θέσης του ακινήτου , τόσο σαν υλικό αξιοποιήσιμο για την σύνταξη του εθνικού κτηματολογίου , ειδικά αν αυτό ενσωματώνεται ηλεκτρονικά σε καποιο πρόγραμμα όπως του ΤΕΕ . Και αυτό για μένα είναι σημαντικό ακόμα και να γίνεται και με λάθη μικρά στο προσδιορισμό των συντεταγμένων αν και εδώ θα ήταν καλύτερο να γίνεται από ΑΤΜ ώστε να είναι μεσα στα ανεκτά όρια ακρίβεια Και φυσικά θεωρώ μεγάλη βλακεία αυτά περι κινητού του υπουργού και γράφοντας πριν για μικρή απόκλιση στις συντεταγμένες το γράφω για να τονίσω πόσο σημαντικό είναι ο προσδιορισμός στο χώρο , παρόλο που ξέρω ότι είναι λάθος και πρέπει να γίνεται ο εντοπισμός με την ακρίβεια που απαιτεί η αξία της γης . Και αυτό γιατί οι ΑΤΜ γνωρίζουν καλά το αντικέιμενο αυτό από οποασδήποτε άλλη ειδικότητα . Με βάση αυτό το σκεπτικό ελπίζω οι τροποποιήσεις στον νόμο να μην χαλάσουν την νεα πραγματικότητα που αφορά το εξαρτημένο τοπογραφικό που ήταν για μένα ένα σημαντικό πρώτο βήμα στην σωστή κατεύθυνση

Edited by GEORGE MICHEAL
Link to comment
Share on other sites

Από την ομιλία του Σιφουνάκη (πρακτικά βουλής)

 

Ως προς τα εξαρτημένα τοπογραφικά: Επακριβώς αυτό το οποίο προτείνεται είναι: Δεν απαιτείται τοπογραφικό διάγραμμα στην περίπτωση που η βεβαίωση θα αφορά αδόμητα αγροτεμάχια ή κληροτεμάχια, τα οποία βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως ή των ορίων του οικισμού και τα οποία προέρχονται από αναδασμό ή περιλαμβάνονται στο κτηματολόγιο Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Ελέγχου, αυτό που λέμε ΟΣΔΕ, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και αδόμητα κληροτεμάχια διανομής.

Στην περίπτωση που [εννοεί "αυτή" αντί για "που"] απαιτείται κτηματογραφικό απόσπασμα του αναδασμού ή του κτηματολογίου του ΟΣΔΕ ή της πράξης διανομής: Θεωρημένο από την αρμόδια Υπηρεσία τήρησης του αρχείου του αναδασμού ή του ΟΣΔΕ -μέσα από το ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως ξέρετε- ή την αρμόδια Υπηρεσία Τήρησης του Αρχείου Πράξης Αναδιανομής.

Link to comment
Share on other sites

Ωραία, αφού το θέλουν έτσι, θα χρεώνουμε τώρα μόνο για τη βεβαίωση αδόμητου όσο πριν για τη βεβαίωση και το τοπογραφικό μαζί. Εκεί που βάλαμε σε μια ρέγουλα αυτους τους 3 μήνες το κόσμο και τους συμβολαιογράφους, μας τα γυρίσαν τούμπα. Και χειρότερα απο πρίν.

Απο πότε έχει ισχύ το άνωθεν; Εχω 3 περιπτώσεις που τρέχουν, μη γίνουμε και ρεζίλι στο γραφείο.

Link to comment
Share on other sites

Καταργείται έτσι ο Ν. 651/77 σε διανομές και αναδασμούς.

αφού δεν απαιτείται τοπογραφικό σε αναδασμούς πώς θα βεβαιώνεται η οικοδομησιμότητα σε αγοραπωλησίες?

 

πλέον οι συμβολαιογράφοι αποτελούν εχθρό του κλάδου και επίσημα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.