Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αρθρο 49 του Ν.4030, τοπογραφικό συμβολαίου


Recommended Posts

Εγώ πιστεύω ότι ο κόσμος δεν έιναι χαζός.Μπορεί οι πολιτικάντηδες για τους δικούς τους λόγους να προσποιούνται ότι ενδιαφέρονται για "το κόστος προς τον πολίτη" αλλά θεωρώ αδιανόητο κάποιος να αγοράσει ένα ακίνητο χωρίς να ζητήσει να ελεγχθεί από μηχανικό.

Άσχετα αν θα είναι εξαρτημένο ή όχι το τοπογραφικό (ο κόσμος δεν γνωρίζει τεχνικές λεπτομέρειες) θεωρώ ότι οι ίδιοι οι πολίτες θα το ζητούν και όσοι δεν το κάνουν απλά θα το βρούν κάποια στιγμή μπροστά τους και θα τρέχουν στα δικαστήρια διότι ανακάλυψαν ότι αυτό που αγόρασαν στα χαρτιά δεν αντιστοιχεί με αυτό που έχουν.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 442
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Προσωπικά συμφωνώ στη μη απαίτηση τοπογραφικού στα εντός οικισμού, ΜΟΝΟ όμως σε οικισμούς που υπάρχει επίσημο σχέδιο πόλεως, καθώς επίσης και στη μη απαίτηση τοπογραφικού σε αγροτεμάχια και κληροτεμάχια που ανήκουν σε διανομές, αναδασμούς κ.λπ.. Πιστεύω πως το νομοσχέδιο είναι σωστό, εκτός από την περίπτωση οικισμών χωρίς σχέδιο, στους οποίους το εξαρτημένο θα ήταν ευκαιρία να μπει κάποια τάξη.

 

Ωραίες συμβουλές δίνετε εκεί στην Τ3 κονστράκτιον εντ ντεβελοπμεντ. Ντεβέλοπμεντ ούμπερ άλες, ακόμη και σε δημόσια ή ξένη γη.

Edited by kasvan
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Για πείτε μου λοιπόν συνάδελφοι, εσείς ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ θα συντάξετε το τοπογραφικό για ένα κληροτεμάχιο διανομής του 1930; Θα πάτε και θα μετρήσετε με βάση τα όρια που θα σας υποδείξει ο ιδιοκτήτης; Εκεί που τα έχουν σπρώξει τα τρακτέρια; Περιμένω απόψεις, ιδίως από σένα kasvan, που σίγουρα και στην περιοχή σου έχετε σίγουρα τέτοιες περιπτώσεις. Για να δω λοιπόν, τι δουλειά κάνεις εσύ εκεί πέρα...

Edited by thanar
Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν προς γνώση του ge_liakos, υπενθυμίζω ότι η βεβαίωση έτσι και αλλιώς δε χρειαζότανε τοπογραφικό για να βγει , οπότε μάλλον έχεις μπερδευτεί.

Επίσης χαμογέλασα (γιατί έχω κουραστεί να νευριάζω) με το σχόλιο σου thanar , για τη μη απαίτηση τοπογραφικού σε κληροτεμάχια και εντός οικισμών με σχέδιο.

Χωρίς να θέλω να σε θίξω αν και δε θα σου μάθουμε εμείς πως να συστάσεις ένα τοπογραφικό διάγραμμα θα σου πω λίγα πράγματα να ξέρεις και αν διαφωνείς ....κακό δικό σου.

Το ξέρεις ότι με την ισχύουσα νομοθεσία αν ο αναδασμός έχει "πατήσει" πάνω σε πρώην δασική έκταση τότε το τμήμα της τότε δασικής έκτασης είναι μη οικοδομήσιμο?

Το ξέρεις ότι οποιαδήποτε αλλαγή επήλθε στο αγροτεμάχιο είτε λόγω απαλλοτρίωσης, είτε λόγω ίδρυσης δικτύου αγωγών αερίου ή καυσίμων του στρατού είναι ευθύνη κάποιου να το αναφέρει (και όχι του συμβολαιογράφου)?

Το ξέρεις ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο αναδασμός και η διανομή "δίνουν" τεμάχια με άλλες διαστάσεις και εμβαδά από αυτά που έχουν σχεδιαστεί στους χάρτες τους?

Υπάρχουν πολλά που πρέπει να ελεγχθούν πριν μεταβιβαστεί ένα ακίνητο γεμάτο προβλήματα!

Δεν είναι μόνο για το καλό του επαγγέλματος , αλλά κυρίως για το καλό κάθε αγοραστή.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Τα γνωρίζω πολύ καλά όλα αυτά που αναφέρεις, nikos_p, γιατί πολύ απλά στην περιοχή μου καί διανομές έχουμε, καί δάση, καί αγωγό καυσίμων! Όποτε μου έχει ζητηθεί τοπογραφικό για ένα τέτοιο κληροτεμάχιο, κάνω την έρευνά μου και συντάσσω τοπογραφικό όπως θεωρώ εγώ σωστό. Για απάντησέ μου λοιπόν και συ τώρα, που θεωρείς σωστό να ζητούν εξαρτημένο σε ΕΓΣΑ για κληροτεμάχιο, ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ θα συντάξεις το ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟ ΣΕ ΕΓΣΑ τοπογραφικό για ένα κληροτεμάχιο διανομής του 30;

Edited by thanar
Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω οτι ο τροποποιημένος 4030 καταργεί ή υπερισχυει του 651. Και σε κάθε περίπτωση η απαιτηση του 651 ειναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ για την εγκυρότητα του συμβολαιου (εξαιρεση αποτελουν οι καθαρά αγροτικές περιοχές, που όμως απο την εμπειρία μας από πράξεις πριν τον 4030, σπάνια αυτές γινόταν δίχως δήλωση).

 

Υπενθιμίζω ότι η απαίτηση για ΕΓΣΑ87 μπήκε στην ουσία στις δικαιοπραξίες από την πίσω πορτα, μέσω της βεβαιωσης μηχανικού, ενώ με την παρπάνω τροπολογία ευθέως η απαίτηση αυτή περνά σε οποιοδήποτε τοπογραφικό συνοδεύει οποιαδήποτε πραξη πλην αυτών σε σχέδιο/οικισμό. Μέχρις εδώ όλα ειναι σαφέστατα. Όποιο ΤΔ επισυνάπτεται σε συμβόλαιο πρέπει να έιναι εξαρτημένο πλην αυτών σε σχέδιο/οικισμό. Ακόμη κι αν δεν απαιτηται, από τη στιγμή που ο αγοραστης θα ζητήσει να επισυναφτεί ΤΔ αυτό θα πρέπει να είναι εξαρτημένο πλην αυτών σε σχέδιο/οικισμό.

 

Συνεπώς, όταν συντάσουμε τοπογραφικό 651 για δικαιοπραξία, αυτό πρέπει να έιναι εξαρτημένο, πλην των περιπτώσεων σε σχέδιο ή οικισμό όπου θα μπορεί να είναι και ανεξάρτητο. (Δηλαδή, άνετα θα μπορεί να συντάσεται με κορδέλα από Πολ Μηχ/κο ή Αρχιτέκτονα, για να το δούμε και από την σκοπιά των επαγγελματικών δικαιωμάτων).

 

Πάμε τώρα στις ασάφειες:

 

Η τροπολογία κατά την ταπεινή μου γνώμη έχει σοβαρές ασάφειες στα ΕΚΤΟΣ σχεδίου:

 

Ενώ δεν καταργείται η διάταξη του 651, η οποία απαιτεί ΤΔ με τη γνωστή δήλωση, και το οποίο, σύμφωνα με την παράγραφο β) της τροποποίησης πρεπεί να είναι εξαρτημένο σε ΕΓΣΑ87, μένει να προσδιοριστεί ποιες περιοχές θεωρούνται "καθαρά αγροτικές" ώστε να μην απαιτείται δήλωση και ΤΔ του 651. Και έδω νομίζω υπάρχει η σύγχυση, δηλαδή αν τα αδόμητα Διανομης/Αναδασμου/ΟΣΔΕ θεώρούνται "καθαρά αγροτικά" ακίνητα.

 

Φοβάμαι δηλαδή ότι οι συμβολαιογράφοι:

 

θα ζητούν τοπογραφικό με 651 για τα εντος σχεδίου/οικισμού, χωρίς ομως να απαιτουν ΕΓΣΑ. (Δηλαδή ΑΜ σφραγίζουν αέρα)

θα ζητούν απόσπασμα Διανομής/Αναδασμού/ΟΣΔΕ, με ή χωρίς 651, για τα αδόμητα αυτών των περιοχών εκτός σχεδιου. (και εδώ βρίσκεται η μεγάλη ασάφεια)

θα ζητούν τοπογραφικό σε ΕΓΣΑ με 651, σε αδόμητα εκτός που δεν ανήκουν σε Διανομή/Αναδασμό/ΟΣΔΕ.

θα ζητούν εξαρτημένο σε ΕΓΣΑ με 651 για τα δομημένα εκτος.

θα ζητούν εξαρτημένα σε ΕΓΣΑ για τα δομημένα εκτός με σύσταση με την απαίτηση της απόκλισης 2% σε σχέση με το ΤΔ της σύστασης.

 

Προσωπικά η περιοχή στην οποία εργάζομαι, περιλαμβάνει κυρίως Διανομές/Αναδασμού/ΟΣΔΕ και Οικισμούς/Σχεδια... την επόμενη φορα με βλέπω να ποσταρώ ως "Ταμίας Σουπερ/Μαρκετ"

Link to comment
Share on other sites

Όπως θα το εκπονούσες και θα το χάραζες παραδοσιακά σε Hatt , αποτυπώνοντας τα νέα όρια σου σε ΕΓΣΑ 87.

Μα είναι ερώτηση αυτή από ΑΤΜ ;

 

Δηλαδή αν δεν υπάρχει τρόπος ένταξης κληροτεμαχίων στο ΕΓΣΑ ; , στο Κτηματολόγιο να αφήσουμε "τρύπες¨ σε κάθε διανομή του 23 ; .

Edited by thomas
Link to comment
Share on other sites

3Τ το πως μπορεί να γίνει επανεφαρμογή ενός κλήρου στο έδαφος και πως θα γίνουν οι κατάλληλοι μετασχηματισμοί στο ΕΓΣΑ87 από τα "παλαιά data" (συνορθώσεις δικτύου, προβολικά συστήματα, μετασχηματισμοί ομοιότητας κλπ ) είναι γνωστό σε όλους τους συναδέλφους ΑΤΜ και έχουν συζητηθεί επανειλημμένως στο φορουμ. Κάνε μια αναζήτηση αν έχεις ξεχάσει.

 

Προφανώς αυτό δεν είναι το ζητούμενο αλλά η ασφάλεια των συναλλαγών, η αντιμετώπιση των κυκλωμάτων επιτήδειων, η υποβοήθηση του έργου του Εθν. Κτηματολογίου, ... , τα μύρια όσα γράψαμε όλοι οι συνάδελφοι μέχρι τώρα.

 

 

Μετά από 90 χρόνια στις περιοχές με αναδασμούς και διανομές έχουν γίνει κατατμήσεις, ανταλλαγές, συνενώσεις (όχι στους κλήρους), έχουν κυρωθεί ανώμαλες δικαιοπραξίες, έχουν γίνει χρησικτησίες, απαλλοτριώσεις από το Ελλ. δημόσιο (για όλα), εντάξεις σε όρια οικισμών ή επεκτάσεις οικισμών. Επίσης μπορεί να έχουν όσα έχει γράψει και ο Νίκος νωρίτερα. Οπότε όλα καλά με τα διαγράμματα προ 90 ετών που ουδέποτε ενημερώθηκαν;

 

 

Για τον ΟΣΔΕ είναι απλώς ανέκδοτο... ελπίζω να το αντιλαμβάνεσαι από όσα γράψαν οι συνάδελφοι... Είναι ποτέ δυνατόν χάρτες με προδιαγραφές αστείες, που έγιναν χωρίς έλεγχο τίτλων,από άσχετους, αλλά παρουσιάζουν (και αν) μια καλλιεργητική κατάσταση να έχουν αποδεικτική ισχύ;;;;

 

Από ότι καταλαβαίνω είσαι εργολάβος οπότε έχεις ενδεχομένως διαφορετική αντίληψη. Βέβαια και ο κ. Σαλαγι'αννης ΑΤΜ είναι που έφερε την τροπολογία, οπότε να 'χαμε να λέγαμε.

Edited by kasvan
Link to comment
Share on other sites

<h3 class="row2">

Φίλε <span class="author vcard"><a class="url fn ___hover___member _hoversetup" href="../../user/1497-thanar/" id="anonymous_element_6" title="">thanar</a></span>,</h3>

<p>Εφαρμόζεις στο ΤΔ τα όρια της διανομής και αποτυπώνεις σε αυτό την πραγματική κατάσταση, περιφράξεις, καλιέργειες, υλοποιημένα όρια. Η "μαγκια" όμως είναι στην εφαρμογή, τόσο σε σχήμα/διαστάσεις όσο και σε θέση. Και σε αυτό ακριβώς το σημείο έιχε νόημα το ΕΓΣΑ. Να αποτυπωθεί επιτέλους με ακρίβεια η "εφαρμογή των ορίων του κληροτεμαχίου" σε ενα αξιοπιστο γεωδαιτικό σύστημα... αλλα που τέτοια τυχή</p>

 

Link to comment
Share on other sites

thomas, ΣΩΣΤΟΣ! Θα ζητούσες δηλαδή τουλάχιστον μια 700άρα για τη δουλεία αυτή.

kasvan, "μετασχηματισμός" διαβάζω... Μάλλον είσαι λίγο λάθος συνάδελφε! Όπως το υποψιαζόμουν δηλαδή!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.