Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πράξεις τακτοποίησης και αναλογισμού


Recommended Posts

Καλημέρα σας,

Θα ήθελα να ρωτήσω πως μπορώ να βρώ ιδιοκτήτη οικοπέδου, του οποίου είχε ξεκινήσει πράξη απαλλοτριώσεως και αναλογισμού αποζημίωσης  το 1959 από το τότε Υπουργείο Συγκ. και Δημοσίων Έργων η οποία όμως δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Έχω τον αριθμό της πράξης απαλλοτριώσεως και αναλογισμού αποζημίωσης καθώς και τοπογραφικό διάγραμμα της τότε εποχής το οποίο αναφέρει το ονοματεπώνυμο της φερόμενης ιδιοκτήτριας. Να ξενινήσω από Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων μήπως βρεθεί η πράξη από το αρχείο; Μετά στο υποθηκοφυλάκειο και στο κτηματολόγιο;

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 114
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

υποθηκοφυλακειο

ερευνα στο ονομα της φερομενης ιδιοκτητριας

 

απο την μεριδα της φαινονται οι  μετεπειτα/ σημερινοι ιδιοκτητες

 

εδιτ

αν υπαρχει κτηματολογιο

 

μπορεις να το βρεις απο εκει

 

με βαση το ΚΑΕΚ

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με μία περίπτωση που μου έτυχε:

πελάτης μου έχει οικόπεδο για το οποίο υπάρχει πράξη προσκυρώσεως κ αναλογισμού. Από την Αρχική του ιδιοκτησία λοιπόν ένα μικρό τμήμα ρυμοτομείται και γίνεται δρόμος.

Ένα τμήμα ομόρου οικοπέδου προσκυρώνεται στο οικόπεδο του πελάτη μου. (Η όμορη ιδιοκτησία βασικά κατά ένα τμήμα της ρυμοτομείται και γίνεται δρόμος και κατά ένα άλλο προσκυρώνεται σε μας. )

Τώρα λοιπόν ο πελάτης μου θέλει να πουλήσει το οικόπεδό του κ με ρωτάει τι πρέπει ακριβώς να κάνει.

Έχω τα εξής δεδομένα (από συζήτηση με τον πελάτη):

- Δεν έχει γίνει συμβολαιογραφική πράξη με την οποία να γίνεται δικό του το προσκυρούμενο κομμάτι

- το προσκυρούμενο βλέπω ότι έχει μέσα κτίσμα!!!!! Μετά από αυτοψία διαπίστωσα ότι το κτίσμα είναι πολύ παλιό (όχι ετοιμόρροπο όμως), και ένα τμήμα του το παίρνει ο δρόμος και το υπόλοιπο μπαίνει στο προσκυρούμενο κομμάτι

Έχω λοιπόν τις εξής απορίες:

1) προκειμένου να πουλήσει ο πελάτης το οικόπεδο, πρέπει να έχει εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του, σωστά?

2) απ' όσο γνωρίζω πρέπει να βρω τον πίνακα επικειμένων και να κάνει μία αίτηση ο πελάτης μου ώστε ο Δήμος να αναλάβει την αποζημίωση του ομόρου. Έπειτα να πάει στο Δήμο και να πληρώσει με βάση την τιμή μονάδος το ποσό που οφείλει για το προσκυρούμενο.  Σωστά?

3) δεν μπορεί να οικοδομηθεί αυτό το οικόπεδο, ως έχει, σωστά? Πέραν της διάνοιξης του δρόμου πρέπει να κατεδαφισθεί και το όμορο κτίσμα. 

4) μα πως βγάλανε ρυμοτομικό με την οδό να περνάει πάνω από κτίσμα? η πρώτη σκέψη μου ήταν ότι κτίσθηκε αυθαίρετα εκ των υστέρων, κάτι που θα μου έλυνε λίγο τα χέρια, ωστόσο πιστεύω ότι είναι πολύ παλιό....

 

Θα ήθελα κάποιες γενικές κατευθύνσεις από κάποιον τοπογράφο με εμπειρία σε αυτά, ώστε να μπορέσω να ........δώσω μία προσφορά- αμοιβή για τη δουλειά που  θα κάνω ( :razz:  :razz:  :razz: ) . Π.χ. να πάω υποθηκοφυλακείο να ρωτήσω για τις μερίδες των ιδιοκτητών? Στην Πολεοδομία δεν είδα φως, κι αυτοί μπερδεμένα τα έχουν....αλλά θα ζητήσω πίνακα επικειμένων.

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

ξαναδες το λεκτικο της ΠΤ, διοτι,

Αφου ενα τμημα του διπλανου προσκυρωνεται σε σενα και μετα γινεται δρομος,  προφανως θα εχεις υποχρεωσεις για ρυμοτομιες  για  μεχρι τον αξονα...

[αυτο εχει σχεση με το οικονομικα  βαρη που εχει το δικο σου]

 

Θεωρητικα,  τα προσκυρουμενα ειναι "καποιας" αξιας σαν γη, και οταν εξοφληθει, τοτε θα αυξησει τον σδ του δικου σου,  "ισάξια"....

Αρα δεν σε απασχολουν αυτα.

 

Θα μετρησεις τα ρυμοτομουμενα, τα οποια ειναι υποχρεωμενο να αποζημιωσει

...αυτα ειναι "βαρος"  αφου πρεπει να αποζημιωθουν οι απεναντι.

 

και φυσικα πωλειται το οικοπεδο στην κατασταση που ειναι σημερα, δλδ εμβαδου....τμ.

μειον  τμημα με στοιχεια αβγδεζα που ρυμοτομουνται...και τα θετει σε κοινη χρηση ο πωλητης

[για το παραπανω καλο θα ηταν  να  συνενοηθειτε  με τον συμβ/φο]

 

 

και θα καταστει οικοδομησιμο μετα την εξοφληση  των υποχρεωσεων εκ της υπ' αριθ....ΠΤ.

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Άρα αφού τεθεί συμβολαιογραφικά σε κοινή χρήση το ρυμοτομούμενο τμήμα, πωλείται κανονικά η τελική ιδιοκτησία(???), η οποία είναι άρτια και θα καταστεί οικοδομήσιμη μετά την εξόφληση  των υποχρεώσεων εκ της υπ' αριθμ....ΠΤ.

οκ Δημήτρη σ' ευχαριστώ! Θα κάνω εκτενέστερη έρευνα κι αν έχω να προσθέσω κάτι θα επανέλθω! :smile:

Edited by Roukat
Link to comment
Share on other sites

οχι βεβαια..

 

πωλειται η αρχικη ιδιοκτησια, με υποχρεωση να προσκυρωσει τα προσκυρουμενα.

[εδιτ και να πληρωσει τα ρυμοτομουμενα]

Αν το κανει ο σημερινος  ιδιοκτητης θα πληρωσει και θα μεταγραψει και θα πουλησει το τελικο....αρτιο και οικοδομησιμο

αν το κανει ο αγοραστης του, θα πληρωσει αυτος

και τοτε μονον  θα εχεις προσωπο...

 

 

χωρις την προσκυρωση...δεν εχεις προσωπο...

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Α μάλιστα, νόμιζα ότι μόνο τελική ιδιοκτησία μπορείς να μεταβιβάσεις......και γι αυτή θα γράψεις τι ισχύει. Οκ νομίζω κατάλαβα, συνεχίζω το διάβασμα προς το παρόν....ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Τι εννοείς όταν λές τους όρους της παρέκκλισης και όχι της αρτιότητας????

 

Εαν ρυμοτομήθηκε και πληροί τους κατά παρέκκλιση αρτιότητας τότε είναι άρτιο κατά παρέκκλιση εφόσον το αρχικό ήταν άρτιο κατά κανόνα ή κατά παρέκκλιση.

Συναδελφε καλησπερα..εχω περιπτωση οικοπεδου πολλαπλασιου του κανονα(αρτιοτητα 500 τμ) και με την εγκριση της πολεοδομικης μελετης (1998) το τεμαχιζει σε δυο οικοπεδα με διανοιξη νεας οδου.Το ενα αρτιο κατα κανονα και το αλλο μη αρτιο ως προς το εμβαδον αλλα αρτιο ως προς το προσωπο.Η κατατμηση προφανως δεν ειναι με υπαιτιοτητα του ιδιοκτητου.Θεωρειται οικοδομησιμο με το αρθρο 25 το μη αρτιο ,ανεξαρτητου χρονου ρυμοτομιας;Στην περιοχη δεν εχει γινει η πραξη αναλογισμου.Η πολεοδομικη μελετη δεν προβλεπει κατα παρεκκλιση αρτια οικοπεδα που δημιουργουνται απο την ρυμοτομια και μαλιστα υπολειπεται το μη αρτιο οικοπεδο απο τον κανονα μονο 20 τμ.Ο χρονος δημιουργιας του αρχικου οικοπεδου ειναι το 1998 ,δυο μηνες μετα την εγκριση του ρυμοτομικου σχεδιου.

Ποια ειναι η αποψη σου:..σε ευχαριστω!!!

Edited by tzomakas
Link to comment
Share on other sites

Με την έγκριση απλά της ΠΜ δε σημαίνει ότι έχει αλλάξει η γεωμετρία της ιδιοκτησίας. Αυτό θα συμβεί μόνο με την κύρωση της ΠΕ, ή στην περίπτωση πυκνοδομημένου με πράξη αναλογισμού/τακτοποίησης. Από ό,τι γράφεις δεν έχεις τίποτα από τα δύο. Άρα τώρα έχεις μία ιδιοκτησία. Για την οικοδομησιμότητα θα αποφανθεί η ΠΕ, ή η πράξη αναλογισμού/τακτοποίησης όταν συνταχθεί. Προφανώς το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι μη οικοδομήσιμο. Άρα ή θα μεταβληθεί γεωμετρικά το δεύτερο κομμάτι ή θα προσκυρωθεί αναγκαστικά στον όμορο. Επειδή όμως γράφεις ότι η διαφορά του εμβαδού από τον κανόνα δεν είναι τόσο μεγάλη δεν νομίζω ότι θα προσκυρωθεί.

Ο μόνος λόγος που μπορεί να υπάρξει πρόβλημα είναι μήπως η πολεοδομία έχει "θέμα" με το γεγονός ότι το οικόπεδο δημιουργήθηκε μετά την έγκριση της ΠΜ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.