Μετάβαση στο περιεχόμενο

ανηλικο τεκνο , ο ιδιοκτήτης


Recommended Posts

Ανήλικο που αποκτά ακίνητο, προϋποθέτει την απόκτηση ΑΦΜ.

Στο όνομα του ανήλικου γίνεται η δήλωση ως ιδιοκτήτης 100% του ακινήτου.

Το συμφωνητικό, η εξουσιοδότηση και η υπεύθυνη δήλωση στο όνομα του γονέα, στα οποία ν' αναφέρεται ότι, ο τάδε... ενεργώντας ως κηδεμόνας του ανήλικου τάδε... υποβάλλει κ.λπ.

Δεν έχεις απολύτως κανένα πρόβλημα!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ το ίδιο είπε και δικηγόρος... με τη διαφορά ότι κανονικα θα έπρεπε να υπάρχει δικαστική απόφαση , όμως μου είπε ότι στοιχίζει 800ευρώ και δεν βρίσκει τον λόγο να μπω σε τέτοιες διαδικασίες εφόσον ειναι on line ....τώρα αν θυμηθούν να το ζητήσουν από υπεκα την κανουμε μετα .... αυτα!!

Link to comment
Share on other sites

κι όμως όσο ρωτάω τόσο με μπλέκουν.... Η δικηγόρος του ΥΠΕΚΑ μου είπε να αποφύγω να επιβληθούν πρόστιμα στο ανήλικο.... και πρότεινε να δηλώσω στο όνομα του επικαρπωτή...

Συμβολαιογράφος μου είπε ότι η κυριότητα αποτελείται από τους 2 μαζί αλλά 100% Ψιλή Κυριότητα το παιδί και 100% επικαρπία η γιαγιά κανονικά πρέπει λέει να μπούνε και οι 2... η αληθεια είναι ότι το σκέφτομαι γιατι το συστημα 0% δεν δέχεται αλλά 200% σύνολο το δέχεται... ΟΕΟ!!

Link to comment
Share on other sites

κι όμως όσο ρωτάω τόσο με μπλέκουν.... Η δικηγόρος του ΥΠΕΚΑ μου είπε να αποφύγω να επιβληθούν πρόστιμα στο ανήλικο.... και πρότεινε να δηλώσω στο όνομα του επικαρπωτή...

Συμβολαιογράφος μου είπε ότι η κυριότητα αποτελείται από τους 2 μαζί αλλά 100% Ψιλή Κυριότητα το παιδί και 100% επικαρπία η γιαγιά κανονικά πρέπει λέει να μπούνε και οι 2... η αληθεια είναι ότι το σκέφτομαι γιατι το συστημα 0% δεν δέχεται αλλά 200% σύνολο το δέχεται... ΟΕΟ!!

Μου προξενεί μεγάλη εντύπωση η απάντηση και της δικηγόρου και της συμβολαιογράφου.

Α.Κ. 1066

Εκείνος που νέμεται το πράγμα με καλή πίστη αποκτά με τον αποχωρισμό την κυριότητα των καρπών ή άλλων προϊόντων που θεωρούνται ως καρποί, εφόσον κατά τον αποχωρισμό βρίσκεται σε καλή πίστη. Το ίδιο ισχύει και γι' αυτόν που έχει καλόπιστη νομή επικαρπίας πάνω στο πράγμα.

Α.Κ. 1142

Η προσωπική δουλεία της επικαρπίας συνίσταται στο εμπράγματο δικαίωμα του επικαρπωτή να χρησιμοποιεί και να καρπώνεται ξένο πράγμα, διατηρώντας όμως ακέραιη την ουσία του.

Α.Κ. 1147

Ο επικαρπωτής έχει δικαίωμα να νέμεται το πράγμα.

Α.Κ. 1148

Ο επικαρπωτής έχει υποχρέωση κατά την άσκηση της επικαρπίας να διατηρεί τον έως τώρα οικονομικό προορισμό του πράγματος και να το μεταχειρίζεται με επιμέλεια και σύμφωνα με τους κανόνες της τακτικής εκμετάλλευσης. Δεν έχει δικαίωμα να επιφέρει ουσιώδεις μεταβολές.

Α.Κ. 1152

Ο επικαρπωτής έχει υποχρέωση να φροντίζει για την επισκευή ή την ανακαίνιση του πράγματος. Βαρύνεται με τις σχετικές δαπάνες μόνο εφόσον αυτές ανάγονται στη συνήθη συντήρηση του πράγματος.

Α.Κ. 1153

Ο επικαρπωτής έχει υποχρέωση να ειδοποιεί χωρίς υπαίτια καθυστέρηση τον κύριο για κάθε βλάβη του πράγματος ή για την ανάγκη έκτακτης επισκευής του ή για προφυλακτικό μέτρο που επιβάλλεται εναντίον κινδύνου που δεν είχε προβλεφθεί. Το ίδιο ισχύει και όταν τρίτος αντιποιείται κάποιο δικαίωμα πάνω στο πράγμα. Αν ο κύριος αμελεί ή αρνείται να λάβει μέτρα για να αποτρέψει τη βλάβη ή τον κίνδυνο, ο επικαρπωτής παίρνει τα μέτρα αυτά με δαπάνη του κυρίου.

Α.Κ. 1154

Ο επικαρπωτής έχει υποχρέωση να ασφαλίζει με έξοδά του το πράγμα υπέρ του κυρίου κατά της φωτιάς ή άλλων κινδύνων για το χρόνο της επικαρπίας, εφόσον η ασφάλιση επιβάλλεται από τους κανόνες της τακτικής εκμετάλλευσης. Αν παρέλαβε το πράγμα ασφαλισμένο, έχει υποχρέωση με τους ίδιους όρους να καταβάλλει τα ασφάλιστρα του χρόνου της επικαρπίας.

Α.Κ.1155

Ο επικαρπωτής έχει υποχρέωση έναντι του κυρίου να φέρει κατά τη διάρκεια της επικαρπίας τα δημόσια βάρη του πράγματος, εκτός από τα έκτακτα. Αν κατά τη σύσταση της επικαρπίας υπάρχει υποθήκη πάνω στο πράγμα, ο επικαρπωτής έχει επίσης υποχρέωση έναντι του κυρίου να καταβάλλει τους κατά τη διάρκεια της επικαρπίας τόκους του χρέους ή μέρος των τόκων κατ' αναλογία και προς τις τυχόν άλλες υποθήκες που ασφαλίζουν το χρέος.

 

Για να έχει η γιαγιά την επικαρπία προφανώς βρίσκεται ακόμη ανάμεσά μας. Το όνομα της γιαγιάς θα μπει στην δήλωση. Αν η γιαγιά εγκαταλείψει τον κόσμο μας τότε το ανήλικο αποκτά την πλήρη κυριότητα και για οποιαδήποτε ενέργεια απαιτείται δικαστική άδεια που θα δίνει στους κηδεμόνες το δικαίωμα να ενεργήσουν αντ΄αυτού.

Υπο κάποιες προϋποθέσεις, εφόσον το ανήλικο έχει την πλήρη κυριότητα και είναι άνω των δέκα ετών τότε:

Α.Κ.134

Ο ανήλικος που έχει συμπληρώσει το δέκατο έτος είναι ικανός για δικαιοπραξία, από την οποία αποκτά απλώς και μόνο έννομο όφελος.

Link to comment
Share on other sites

συνίσταται στο εμπράγματο δικαίωμα του επικαρπωτή να χρησιμοποιεί και να καρπώνεται ξένο πράγμα,

 

εδω νομίζω οτι ειναι ξεκαθαρο , η επικαρπία δεν ειναι ιδιοκτησία... η δήλώση δεν ειναι δικαιοπραξία και είναι προς όφελος του παιδιου!! Γι αυτό και επικρατεί η άποψη (μετα απο παααααααααραααα πολλλαααααααα τηλεφωνααα) πώς εφοσον το παιδι εχει α.φ.μ. μπορει να γίνει η δηλωση στο ονομα του , υπογραφοντας οι 2 γονεις!! όμως δεν εχω αποφασίσει ακόμα, είναι αρκετες οι φωνες που λενε η δήλωση στον επικαρπωτη!!

και συνοψίζοντας : Αν ειναι ανήλικος με πλήρη κυριότητα δεν μπορεί να δηλώσει αυθαίρεττο? (πάντα με Υ.Δ. των γονέων) Νομίζω ότι μπορεί!!

Edited by tsivma
Link to comment
Share on other sites

tsivma

αν διαβάσεις το συμβόλαιο με το οποίο ο ανήλικος απόκτησε

το ακίνητο θα βρεις την απόφαση του δικαστηρίου με την οποία

ορίζεται ποιος έχει την εξουσιοδότηση ή την κηδεμονία του τέκνου

 

αυτή η απόφαση ισχύει και δεν καταργείται αν δεν την ζητήσει ο κηδεμόνας

 

επομένως βαδίζεις με την Υ.Δ του κηδεμόνα και στο σύστημα δηλώνεις

τα στοιχεία του ανήλικου με ποσοστό 100%

 

Η επικαρπία αν είναι σε άλλο άτομο έχει την εξής και μόνο συνέπεια;

Ότι ο ανήλικος χάνει το μοναδική και κύρια και πηγαίνει ως άλλη

(ακόμη και αν δεν έχει τίποτα άλλο πάνω του)

 

 

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ ΚΑΝΑ , κι όμως δεν έχει απόφαση δικαστηρίου... μετά από μία δύσκολη μέρα... εμαθα κάτι : με τα νομικά δεν βγαζεις ακρη!! και όπως είπε και έναν από όοοοοοοοολους σήμερα, και ίσως ήταν και η πιο ολοκληρωμένη άποψη : οι δικηγόροι μπαίνουν στη μέση όταν χαλάσουν οι ανθρώπινες σχέσεις.. αν έχω συναίνεση και πληρωθούν τα πρόστιμα μικρή σημασία έχουν τα υπόλοιπα!!

ετσι αποφάσισα Ψιλή Κυριότητα 100% , με Υ.Δ. , Συναινέσεις και όλα τα σχετικά...

 

καλό βράδυ και ευχαριστώ και όλους τους υπόλοιπους που απάντησαν μέσα στη μέρα!

Link to comment
Share on other sites

tsivma

είναι αδιανόητο αυτό

δεν πιστεύω ότι δεν υπάρχει δικαστική απόφαση

 

διάβασες όλο το συμβόλαιο-συνημμένα κλπ;

μίλησες με το συμβ/φο;

Link to comment
Share on other sites

καλημέρα!! ναι όλο πολλές φορές! αλλά θα το ήξεραν και οι γονεις του παιδιού , δεν έχουν πάρει απόφαση δικαστηρίου ! ένα δύο δικηγόροι ήταν πιο ελαστικοί και μου είπαν ότι δεν είναι απαραίτητο όταν δεν είναι διαζευγμένοι οι γονείς κλπ.. άλλοι μου είπαν καλό θα ήταν να έχουν οι γονείς αλλά κάνει 4 μήνες περίπου και στοιχίζει και 800 ευρώ περίπου... οπότε αν το βρούμε μπροστά μας το κάνουμε , τι ναπω?? πάντως επικαρπωτή , ιδιοκτήτη δεν βάζω .... από όοοοοσσα διάβασα και έμαθα χθες έχω άποψη πια . Συναίνεση ο επιρκαπωτής ιδιοκτήτης ο ψιλός κύριος.

Edited by tsivma
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.