Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μηχανικοί και ΙΚΑ


tzenithess

Recommended Posts

Πώς δε μπορεί? αυτό λέω τόση ώρα, ότι μπορεί να τον προσλάβει με τον ίδιο τρόπο που προσλαμβάνει τον καθένα, χωρίς η ύπαρξη τσμέδε να δημιουργεί στην πράξη κάποιο κώλυμα. Θεωρητικά μπορεί να μην επιτρέπεται όμως στην πράξη δεν υπάρχει κάποιος μηχανισμός που να μπλοκάρει τη διαδικασία.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 87
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Εγω ρε φίλε τότε γιατί έχω φάει άκυρο σε 2 εταιρείες άσχετες με τον κλάδο που μου είπαν σε παίρνουμε μόνο με ταμείο ΙΚΑ αν έχεις με ΤΣΜΕΔΕ γεια σου...δεν μπορούμε να σε δηλώσουμε για την συγκεκριμένη εργασία(πχ πωλητής κινητής..)

Link to comment
Share on other sites

είπαμε, το τσμέδε το αναλαμβάνεις εσύ και δε χρειάζεται κιόλας να τους το αναφέρεις διότι γενικά οι εργοδότες αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τον επιστήμονα που αναγκάζεται να βγει στο μεροκάματο.

 

οπότε αυτοί θα πάνε να σε ασφαλίσουν εκεί που πάνε και για τους υπόλοιπους, στο ίκα δηλαδή και θα δεις που δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. το πρόβλημα το δημιουργείς εσύ που επιμένεις να σου βάλουν τσμέδε. πέραν του ότι κοστίζει παραπάνω, τους μπερδεύεις κιόλας με ορολογίες που δε γνωρίζουν και δεν έχουν καμία όρεξη να τις μάθουν.. 

 

τώρα, το αν συμφέρει αυτή η πατέντα είναι άλλη κουβέντα. αν η εργασία είναι πλήρους απασχόλησης και καλοπληρωμένη τότε συμφέρει. αν είναι παρτ τάιμ απλά θα βγάλεις το τσμέδε σου, που μέχρι τώρα στο πλήρωνε η γιαγιά σου από τη σύνταξή της..

Edited by georgiosmadonanakis
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

οπότε αυτοί θα πάνε να σε ασφαλίσουν εκεί που πάνε και για τους υπόλοιπους, στο ίκα δηλαδή και θα δεις που δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα.

 

Δεν γίνεται αυτό, γιατί ακόμη και έτσι θα πληρώνουν εισφορές στο ΙΚΑ για σύνταξη και εσύ στο ΤΣΜΕΔΕ για τον ίδιο λόγο..Εμπλοκή. Δεν μπορεί να έχεις από 2 πλευρές ένσημα. Ασε που θα το δουν, οι σοβαρές εταιρείες ζητάνε αποδεικτικό μη ασφάλισης αλλού..

Link to comment
Share on other sites

Την εμπλοκή την είδες να συμβαίνει ή τη φαντάζεσαι σκεπτόμενος θεωρητικά?

 

Σου ζήτησε ποτέ κανένας τέτοιο αποδεικτικό; Κι αν ναι, πού το υπέβαλε?

 

Το μόνο που χρειάζεται είναι αριθμός μητρώου ίκα, άμκα, αφμ και ιβάν για να μπουν τα λεφτά.

Πουθενά στη διαδικασία δεν απαιτείται υπεύθυνη δήλωση "δεν είμαι ασφαλισμένος στο τσμέδε"

Edited by georgiosmadonanakis
Link to comment
Share on other sites

ΔΕΝ γινεται αυτο που λες συναδελφε georgiosmadonanakis.

 

Υπαρχει συγκεκριμενη διαδικασια για την ασφαλιση με εξαρτημμενη σχεση εργασιας.

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

ΣτΕ 401/1990:

Ασφάλιση κοινωνική. Ασφαλιστική υπαγωγή. Μηχανικοί ασφαλισμένοι στο ΤΣΜΕΔΕ δεν υπάγονται και στο ΙΚΑ για συναφή προς το επάγγελμά τους απασχόληση. Υπαγωγή αυτών στο ΙΚΑ όταν παρέχουν άσχετη εξηρτημένη εργασία και δεν έχουν υποχρέωση υπαγωγής σε άλλον Ασφαλιστικό Οργανισμό. Περίπτωση μηχανικού που εργαζόταν ως διοικητικός υπάλληλος σε Τράπεζα.

"[...]

4. Επειδή, δια του άρθρου 2 παρ. 1 εδ. α' του Α.Ν. 1846/1951 ορίζονται τα εξής: "Εις την ασφάλισιν του παρόντος νόμου υπάγονται υποχρεωτικώς και αυτοδικαίως, υπό τους εν άρθρω 7 οριζομένους όρους και προϋποθέσεις. α) Τα πρόσωπα τα οποία εντός των ορίων της χώρας παρέχουν κατά κύριον επάγγελμα εργασίαν έναντι αμοιβής..... Εξ άλλου δια του άρθρου 2 παρ. 4 του Ν. 825/1978 "περί αντικαταστάσεως, τροποποιήσεως και συμπληρώσεως διατάξεων της διεπούσης το ΙΚΑ νομοθεσίας και ρυθμίσεως συναφών θεμάτων" (ΦΕΚ Α' 189) προσετέθη μετά το πρώτον εδάφιον της ως άνω παρ. 1 του άρθρου 5 του Α.Ν. 1846/1951 το εξής εδάφιον: "Εάν πρόσωπον τι εκτός της εργασίς ην παρέχει και δι' ην ασφαλίζεται εις ειδικόν Ταμείον ασφαλίσεως, εξαιρούμενον, κατά τα ανωτέρω της παρά τω ΙΚΑ ασφαλίσεως, παρέχη και ετέραν εργασίαν παρ' ετέρω εργοδότη, πληρούσαν τας προϋποθέσεις του άρθρου 2 του παρόντος νόμου, ως ετροποιήθη, μη θεμελιούσαν υποχρέωσιν ασφαλίσεως παρ' ετέρω Ταμείω κυρίας ασφαλίσεως, υπάγεται ως προς ταύτην εις την ασφάλισιν του ΙΚΑ". Εξ άλλου, εις την παρ. 1 του άρθρου 6 του Α.Ν. 2326/1940 "περί Ταμείου Συντάξεων Μηχανικών και Εργολ. Δημοσίων Εργων" (ΦΕΚ Α' 145) ορίζεται, πλην άλλων, ότι εις το Ταμείον μετέχουν υποχρεωτικώς πάντες οι δικαιούμενοι να είναι μέλη του Τεχν. Επιμελητηρίου. Εις δε την παρ. 1 του άρθρου 2 του π.δ. της 27/11-14.12.1926 "περί κωδικοποιήσεως των περί συστάσεως Τεχνικού Επιμελητηρίου κειμένων διατάξεων (ΦΕΚ Α' 430), ως αύτη ίσχυε κατά το κρίσιμον εν προκειμένω χρόνον, ορίζεται ότι: "πάντες οι πολιτικοί μηχανικοί, μηχανικοί-μηχανολόγοι, μηχανικοί-ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί-μεταλλειολόγοι, αρχιτέκτονες, τοπογράφοι, ναυπηγοί και χημικοί-μηχανικοί, διπλωματούχοι των Ανωτάτων Σχολών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου ή ομοταγών Σχολών της αλλοδαπής, άμα τω διορισμώ αυτών εις δημόσιαν, δημοτικήν, κοινοτικήν, λιμενικήν ή ιδιωτικήν υπηρεσίαν ή άμα τη προς άσκησιν επαγγέλματος εγκαταστάσει των εν Ελλάδι, αποτελούσιν, υποχρεωτικώς μέλη του Επιμελητηρίου..... Επειδή, κατά την έννοιαν των εις την προηγούμενην σκέψιν παρατειθεισών διατάξεων, συναγομένην και εκ των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 5 του Α.Ν. 1846/1951, οι υποχρεωτικώς ησφαλισμένοι εις το ΤΣΜΕΔΕ εκ της ιδιότητός των ως μελών του Τεχνικού Επιμελητηρίου μηχανικοί δεν υπάγονται εις την ασφάλισιν του ΙΚΑ, δια παρεχομένην συναφή προς την ιδιότητα του μηχανικού εξηρτημένην εργασίαν, η οποία, άλλωστε, αποτελεί κατά νόμον την αφορμήν της εγγραφής των εις το Τεχνικόν Επιμελητήριον και της συνεπείας της εγγραφής αυτής υπαγωγήν των εις την ασφάλισιν του ΤΣΜΕΔΕ (πρβλ. ΣτΕ 376, 3950/1977, 4324/1978). Εάν, όμως, ούτοι παρέχουν εξηρτημένην εργασίαν άσχετον προς την ως άνω ιδιότητα του μηχανικού μη θεμελιούσαν δε υποχρέωσιν ασφαλίσεως εις έτερον οργανισμόν κυρίας ασφαλίσεως, υπάγονται υποχρεωτικώς ως προς ταύτν εις την ασφάλισιν του ΙΚΑ.

[...]"

Link to comment
Share on other sites

georgiosmadonanakis

Θα μπορούσες απλά να το ψάξεις ή έστω να ρωτήσεις και να σταματήσεις να λες ανακρίβειες και συμπεράσματα που έχεις βγάλει μόνος σου. ΔΕΝ μπορείς να ασφαλιστείς στο ΙΚΑ όταν έχεις ΤΣΜΕΔΕ (στανταρ για μετά του 93). Είτε σαν καθαρίστρια είτε σαν οτιδήποτε. Ρώτα όπου θες, όποιον θες, ψάξε τη νομοθεσία. Και σταμάτα να γράφεις ό,τι να'ναι. Αναλαμβάνεις εσύ το ΤΣΜΕΔΕ, ο άλλος το ΙΚΑ και ο άλλος σου πληρώνει ΤΕΒΕ.

Λες:

«Θεωρητικά μπορεί να μην επιτρέπεται όμως στην πράξη δεν υπάρχει κάποιος μηχανισμός που να μπλοκάρει τη διαδικασία.»

 

Σκέφτεσαι πριν γράψεις ή απλά τα πετάς;

 

Διαβάζει και κόσμος που δεν ξέρει και θέλει να μάθει.

Έλεος πια με την ξερολίαση. 

Edited by shin0bi
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.